خطبه اول
تقوا
«رِجَالٌ لا تُلْهِیهِمْ تِجَارَهٌ وَلا بَیْعٌ عَنْ ذِکْرِ اللَّهِ وَإِقَامِ الصَّلاهِ وَإِیتَاءِ الزَّکَاهِ یَخَافُونَ یَوْمًا تَتَقَلَّبُ فِیهِ الْقُلُوبُ وَالأبْصَارُ» نور/۳۷
مردانی که هیچ گونه تجارت و داد و ستدی آنان را از یاد خدا، کامل و بی نقص به جای آوردن نماز و انفاق کردن( واجب یا مستحب) باز نمی دارد( آنان) از روزی می ترسند که دل ها و چشم ها(ی غافل) زیر و رو ( و بس هوشیار) می شود.
این آیه از مردانی الهی سخن می گوید که آنان چنان عشق به خدا و بندگی او دارند که هیچ نوع تجارت و خرید و فروتنی نمی تواند آنها را از یاد خدا که برجسته ترین آن نماز است و پرداخت زکات و رسیدگی به نیازمندان باز دارد. آنان از روز قیامت هراسانند که دلها و دیده ها در حال دگرگون شده است و برای آنروز توشه بر می گیرند که (وَ تَزَوَّدُوا فَإِنَّ خَیْرَ الزَّادِ التَّقْوى).
سبک زندگی دینی
صله ارحام(نیکی به خانواده):
اسلام در خصوص خانواده توصیه های فراوان دارد که در رأس آنها نیکی به خانواده است. اکنون باید دید موارد و مصادیق این نیکی کدام است. در اینجا به پاره ای از آنها اشاره می کنیم:
- هم غذا شدن با خانواده: برخی از مردان پس از متأهل شدن بازهم مثل دوران مجردی شان دوست دارند در بیرون منزل آن هم با دوستانشان بگذرانند و غذا بخورند و این بر خلاف توصیه های اخلاقی دین ماست. مرد باید در خوشی ها و نعمت ها، خانواده اش را شریک گرداند و برای آنها اگر دستش باز است گشایشی فراهم کند(صاحِبُ النِّعمَهِ یَجِبُ أن یُوَسَّعَ عَلى عِیالِهِ). امام رضا(ع)/ الکافی۴/۱۱
امام صادق(ع) در تطبیق آیه۷۱ نحل می فرماید: شایسته نیست کسی غذایی را به خود اختصاص دهد و خانواده اش را در آن سهیم نسازد.
از جمله نشانه های تواضع هم غذا شدن با خانواده است. امام خمینی بنایشان بر این بوده که با خانواده غذا بخورند و تا خانم سر سفره نمی آمد ایشان دست به غذا نمی بردند حتی در یک افطاری که همه سران و مسئولان هستند نیز موقع شام با آنها خداحافظی کردند تا با خانواده غذا بخورند.
- تقدم خانواده بر دیگران: مقدم داشتن و اولویت بخشیدن به خانواده یک اصل مهم و اساسی است. پیامبر فرمود: إذا أعطَی اللّهُ أحَدکم خَیرا فَلیبدَأ بِنَفسِهِ و أهلِ بِیتِهِ ( الجامعالصغیر۱/۷۳). ایضاً: ابْدَأْ بِمَنْ تَعُولُ الْأَدْنَى فَالْأَدْنَى ( کافی۵/۶۷). امام سجاد(ع) می فرماید: اینکه وارد بازار شوم و گوشتی بخرم که مورد نیاز خانواده است نزد من از آزادسازی برده ای محبوب تر است. البته از باب ایثار و ترجیح دادن دیگری بر خود و خانواده در جای خودش مطلوب و مورد سفارش است اما اینکه انسان خانواده خود را فراموش کند و بخواهد به این و آن ببخشد و رسیدگی کند جای تأمل است.
- توجه به خانواده در روز جمعه: برای جلب توجه آنان به معنویت روز جمعه، بسیار مناسب است تا نیکی و توسعه برای خانواده در روز جمعه انجام گیرد تا به قول پیامبر اعظم(ص) خانواده با دریافت میوه و گوشت و امثال اینها در روز جمعه شادمان شوند و از آمدنش خشنود گردند. بله نیکی به خانواده بر اساس روایات آثار فراوانی دارد مثل: کفاره گناهان فزونی حسنات، خیر دنیا و آخرت، نزدیک شدن به پیامبر در قیامت، زیادشدن برکت، عمر طولانی، مرضی خدا شدن(إنَّ أرضاکُم عِندَ اللّه ِ أسبَغُکُم عَلى عِیالِهِ) (السجاد(ع)/ کافی۸/۶۹).
خطبه دوم
حدیث
عن فاطمه الزهرا(س): خِیارِکُم ألیَنُکُم مَناکِبَهُ و أکرَمُهُم لِنِسائِهِم ( امالی صدوق/۴۰۲).
بهترین شما کسانی هستند که در برخورد با مردم نرم تر و مهربان ترند و همسرانشان را اکرام کرده و بزرگ دارند. این حدیث رابطه انسان های مسلمان را با دیگران در بیرون از خانه و درون خانه بیان می کند. در بیرون با مردم مهربان و نرمخویند و در درون خانه هم همراهانشان را گرامی می دارند. این روش و شیوه همگان به ویژه پرهیزگاران است.
مناسبت ها
- روز تحقیق و پژوهش: امروز در تقویم کشور به همین نام ثبت شده است. راستی همه پیشرفت ها و رفع تنگناها معلول تحقیق و پژوهش است. خوشبختانه پس از پیروزی انقلاب در این عرصه گام های بلندی پرداخته شده است. با وجود تحریم ها و ایجاد تنگناها و مشکلات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی، ما پیشرفت های خوبی در عرصه های مختلف پزشکی، صنعتی، صنعت دفاعی و علوم انسانی و … داشته ایم. یک نمونه آن رونمایی از موشک قاره پیمای(هایپرسونیک) است که آمریکایی ها را به وحشت انداخته است و خواب را از چشمان صهیونیست ها گرفته است. اینها همه از نتایج تحقیق و پژوهش است که امیدواریم به افزایش مراکز دانش بنیان ها بیانجامد و بازهم شاهد پیشرفت بیشتری در همه عرصه ها باشیم.
- روز حمل ونقل: ۲۶ آذرماه را به این عنوان اختصاص داده اند که ما ضمن عرض خسته نباشید به همه کسانی که در این عرصه تلاش می کنند یادآور می شویم که این روز هم در کشور ما دشمن دارد همین روزها که فراخوان ضد انقلاب بود برای به اعتصاب کشاندن رانندگان حتی با سنگ پرانی و تیراندازی در صدد عملی کردن خواست خود بودند که موفق نشدند.
- وحدت حوزه و دانشگاه: ۲۷ آذرماه که سالروز شهادت دکتر مفتح است که فردی روحانی و دانشگاهی بود به این نام شهرت یافت. یکی از هنرهای امام، ایجاد وحدت و پیوند میان این دو مرکز علمی بود و این خود باعث تسریع در پیروزی انقلاب شد و پس از انقلاب هم افراد دانشگاهی به حوزه و افراد حوزوی به دانشگاه راه یافتند و این وحدت بیشتر محکم و مستحکم شد گرچه دشمن این را خوش نداشته و ندارد و تلاش می کند تا این اتحاد شکسته شود و لذا دشمن فعالیت خود را بر روی دانشجویان و دانشگاهیان و از سوی دیگر بر روی حوزویان متمرکز کرده تا اینها را هم جدا کند و در مقابل هم قرار دهد که باید همگان به هوش باشند.
- تداوم دشمنی دشمنان با نظام اسلامی: تبلیغات پر دامنه دشمنان علیه نظام و امنیت کشورمان هم چنان ادامه دارد و هر حرکت و برنامه ای را بهانه می کنند تا نظام را بیشتر مورد هجمه قرار دهند. تازه ترین آنها موضع گیری علیه احکام صادره از سوی مقامات قضایی است آنان تلاش می کنند تا افرادی که به عنوان محارب و قاتل، مجازات می شوند را مظلوم و بیگناه جلوه دهند و یا با برنامه ریزی جهت گرفتن صندلی در بخشی از سازمان ملل که به نام زنان فعالیت می کرد چنان وانمود کنند که نظام ما بر ضد زنان عمل می کند و یا با تحریک بعضی از کشورها و وادار کردن تکرار موضع گیری علیه تمامیت ارضی کشورمان ایران را عصبانی کنند مثل آنچه در بیانیه شورای همکاری خلیج فارس با رئیس جمهور چین انجام گرفت که البته پاسخ مناسب و درخوری به آن از سوی مسئولان داده شده اما در عین حال دشمنان از رو نمی روند و پیوسته در حال تلاش و کوشش اند.
- نکته های پایانی:
- شب یلدا: شب اول زمستان را مردم ما بر اساس رسم دیرینه دروهم جمع می شوند و بعضاً حافظ خوانی می کنند و صله رحم به جا می آورند و از بزرگان فامیل( پدربزرگ ها و مادربزرگ ها) دیدار یم کنند. به خودی خود رسم بدی نیست و اسلام هم مخالفتی با آن ندارد. می گویند یلدا به زبان فارسی میلاد است که به گمان ایرانی ها تولد میترا و به گمان مسیحی ها میلاد حضرت مسیح است(۲۵ دسامبر). در هر صورت چنین اجتماعاتی وقتی رنگ معصیت به خود نگیرد چیز بدی نیست.
- با تشکر از تلاش مسئولین ادارات و نهادهای شهرستان امیدواریم در شرایط خاص کشورمان همدلی و وحدت میان همگان به خصوص مسئولان افزایش یابد تا بدخواهان نتوانند چنین القا کنند که نوعی اختلاف در بین آنان وجود دارد. باید همگان با عزمی جزم به خدمت رسانی به مردم اشتغال داشته باشیم.
- ایام فاطمیه دوم را در پیش رو داریم بیش از پیش آنرا ارج بنهیم و در عزاداریها شرکت کنیم.