خطبه اول
تقوا
« فَاقْرَءُوا مَا تَیَسَّرَ مِنْهُ وَأَقِیمُوا الصَّلاهَ وَآتُوا الزَّکَاهَ وَأَقْرِضُوا اللَّهَ قَرْضًا حَسَنًا وَمَا تُقَدِّمُوا لأنْفُسِکُمْ مِنْ خَیْرٍ تَجِدُوهُ عِنْدَ اللَّهِ هُوَ خَیْرًا وَأَعْظَمَ أَجْرًا وَاسْتَغْفِرُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَحِیمٌ » مزمل/۲۰
هرقدر که می توانید ( در نماز و عبادت شبانه) از قرآن بخوانید. و نمازها(ی واجب) را کامل و بی نقص بجا آورید و (از مال خود) انفاق کنید( چه واجب وچه مستحب) و ( با انفاق به نیازمندان) به خداوند وام نیکویی دهید( چه اینکه) هر خوبی و خیری برای خود پیش فرستید آن را بهتر و با پاداش بیشتری نزد خدا خواهید یافت و از خدا آمرزش بخواهید زیرا خداوند بسیار آمرزنده و مهربان است.
در بخش پایانی آخرین آیه سوره مزمل چندین دستور وجود دارد که با عملیاتی کردن آنها انسان دارای ذخیره خوبی برای قیامت خواهد بود: ۱- قرائت قرآن در حد توان 2- اقامه نماز 3- پرداخت زکات 4- قرض دادن نیکو به دیگران 5- استغفار و آمرزش خواهی.
در بخشی از همین دستورات آمده است آنچه را از خیر برای خویشتن پیش فرستید اولاً نزد خدا محفوظ است و ثانیاً آنرا بهتر و دارای اجری عظیم تر می یابید.(اینها بخشی از صفات پرهیزکاران است).
سبک زندگی دینی
برخی از آثار نیکی کردن به والدین:
هرچند احسان به پدر ومادر جزء وظیفه شرعی، اخلاقی و انسانی فرزند است اما این نیکوکاری دارای آثار ارزشمندی است که به برخی از آنها در اینجا اشاره می کنیم:
- رضایت الهی: نخستین چیزی که در لوح محفوظ، نگاشته می شود این است (إنّی أنَا لا إلهَ إلاّ أنَا مَن رَضیَ عَنهُ والِداهُ فَأنَا مِنهُ راضٍ).
- نزول رحمت آسمانی: در چهار مورد درهای رحمت آسمان گشوده می شود(عِنْدَ نُزُولِ الْمَطَرِ وَ عِنْدَ نَظَرِ الْوَلَدِ فِی وَجْهِ الْوَالِدَیْنِ وَ عِنْدَ فَتْحِ بَابِ الْکَعْبَهِ وَ عِنْدَ النِّکَاح).
- بهره مندی از سایه ی عرش الهی: امام صادق: روزی حضرت موسی(ع) در حال مناجات مردی را در سایه ی عرش الهی دید پرسید این کیست؟ فقال: هَذَا کَانَ بَارّاً بِوَالِدَیْهِ وَ لَمْ یَمْشِ بِالنَّمِیمَهِ.
- نشانه تشیع: قال الصادق(ع): فَوَ اللَّهِ مَا شِیعَتُنَا إِلَّا مَنِ اتَّقَى اللَّهَ وَ أَطَاعَهُ وَ مَا کَانُوا یُعْرَفُونَ یَا جَابِرُ إِلَّا بِالتَّوَاضُعِ وَ التَّخَشُّعِ وَ الْأَمَانَهِ وَ کَثْرَهِ ذِکْرِ اللَّهِ وَ الصَّوْمِ وَ الصَّلَاهِ وَ الْبِرِّ بِالْوَالِدَیْنِ. شیعیان ما اهل تقوایند و با چند چیز شناخته می شوند از جمله با نیکی به پدر و مادر. این یعنی آنکه شیعه ی واقعی کسی است که احسان به والدین خود دارد.
اولویت حق مادر:در این خصوص باید گفت هرچند احترام گرفتن از پدر و مادر هر دو ضروری است ولی باید توجه داشت که حق مادر در اولویت است به جهت زحمات طاقت فرسایی که در حمل و پرورش فرزند داشته و دارد. بله مادر فرزند را از شیره جانش تغذیه می کند و حاضر است سرما و گرما و تشنگی و گرسنگی را تحمل کند اما فرزندش اذیت و آزار نبیند او بی خوابی بکشد تا فرزندش آسوده بخوابد و همواره در فکر حال و آینده اوست (داستان عاشق پیشه ای که قلب مادر را درآورد و برای معشوقش برد و پایش به سنگ خورد و ناله ی جگر سوزی که از قلب مادر برخواست شاهد خوبی بر این موضوع است).
گفته شده اگر فرزند در حال نماز مستحبی است و پدر او را صدا زد نباید نمازش را قطع کند ولی اگر مادر او را صدا زد قطع نماز مستحبی مانعی ندارد.
امام باقر(ع) فرمود: حضرت موسی از خدا توصیه ای خواست و فرمود: اوصیک بی ثلاثاً. باز توصیه خواست قال: اوصیک بامّک. دو مرتبه تکرار شد بار سوم فرمود: اوصیک بابیک.
البته نباید حق پدر را که اصل و ریشه فرزند است نادیده انگاشت بلکه باید با فروتنی تمام در خدمت اوبود و در نیکی به او استمرار داشت تا مبادا قاطع رحم گشته و یا عاق پدر و مادر شد باید برای زنده و مرده ی آنها دعا کرد.
خطبه دوم
حدیث
علی(ع): عِبَادَ اللَّهِ زِنُوا أَنْفُسَکُمْ مِنْ قَبْلِ أَنْ تُوزَنُوا، وَ حَاسِبُوهَا مِنْ قَبْلِ أَنْ تُحَاسَبُوا، وَ تَنَفَّسُوا قَبْلَ ضِیقِ الْخِنَاقِ، وَ انْقَادُوا قَبْلَ عُنْفِ السِّیَاقِ.
بندگان خدا خود را بسنجند پیش از آنکه سنجیده شوید و به حساب نفس خود برسید پیش از محاسبه شدن و تنفس کنید قبل از بند آمدن نفس و تسلیم شوید پیش از آنکه وادار به تسلیم شدنتان کنند.( نهج البلاغه/خ۹۰)
مناسبت ها
- هفته فرهنگ شهرستان: از پنجم تا یازدهم آذرماه به این عنوان اختصاص یافته و همه ساله برنامه هایی مصوب و اجرایی می شود. آغاز این هفته با روز بسیج است به عنوان نماد فرهنگ و مقاومت و ایثار، هفتم آن سالروز شهادت دکتر فخری زاده به عنوان نماد علم و فن آوری، دهم آذر سالروز شهادت آیه الله سید حسن مدرس به عنوان نماد فرهنگ آمیختگی دیانت و سیاست و در این میان توجه به شخصیت ها و معاریف علمی و فرهنگی شهرستان و نیز افراد صاحب نام در عرصه های مختلف هنری و آثار بر جای مانده از پیشینیان که نشانگر ذوق و سلیقه و هوش و ذکاوت نیاکان است مثل بناهای تاریخی، قنات دو طبقه و هنرهای ظریف دیگر که مجموعاً نشانگر فرهنگ جامعه ما است. انتظار داریم آقای وزیر( دکتر اسماعیلی) که هم مسئول فرهنگ و هم ارشاد اسلامی هستند توجه ویژه ای به منطقه علم خیز و هنرپرور و فرهنگ دوست داشته باشند و مساعدت کنند تا ساختمان سینما درخشان که سال ۷۴ ساخت آن آغاز شده برای تأسیس مرکز هنرهای نمایشی خریداری گردد و ضمناً مصلای چند منظوره که نزدیک به دو دهه است ساخت آن آغاز شده تکمیل شود تا مورد استفاده مردم قرار گیرد.
- مرد دیانت و سیاست: آیه الله سید حسن مدرس در دهم آذرماه ۱۳۱۶(۸۵سال پیش) به دستور رضاخان در خواف کاشمر به شهادت رسید و در کاشمر مدفون شد او اصالتاً اهل همین منطقه بود که یاد و نامش را گرامی می داریم. امام راحل در مواردی از شجاعت، تدین و تیزهوشی مدرس یاد کرده اند و از مردم می خواستند که شما نمایندگانی مثل مدرس را انتخاب کنید چرا که مدرس جزء روحانیونی بود که زنده بودن، پایداری و محبوبیت جزء خصیصه آنهاست و این سه ویژگی برآمده از این خصلت هاست. هنر، صداقت، تعهد، قناعت، شجاعت، صبر، زهد، طلب علم، عدم وابستگی به قدرت ها، احساس مسئولیت در برابر مردم(برگرفته از پیام امام) و این ها و جز این ها در شهید مدرس بود و لذا نام و یادش همواره بر سر زبان هاست. آری او برای اینکه زیربار دیگران نرود حواله ها و پول های درباریان و سفارتخانه ها را رد می کرد مثل برگرداندن صد هزار تومان رضاخان، چک سفیر انگلیس و می فرمود خدا به من دو چیز نداده است: ۱- ترس ۲- طمع. او در دوران طلبگی جمعه ها کارگری می کرد تا محتاج نباشد. ایشان استبداد ستیز و شجاع بود و در استفتائی که از ایشان شده بود کارهای میرزا کوچک خان و یارانش را تأیید کرده بود.
- روز دانشجو: ۱۶ آذر سال (۱۳۳۲صد و ده روز پس از کودتای ۲۸ مرداد) دانشجویان دانشگاه تهران در اعتراض به ورود نیکسون(معاون رئیس جمهور آمریکا) دست به تظاهرات زدند که سه تن از آنان توسط مأموران شاه کشته و عده ای هم مجروح شدند. این روز با هیمن نام در تقویم جمهوری اسلامی ایران ثبت شد. همه ساله آن اتفاق گرامی داشته می شود. مقام معظم رهبری با ستایش از حرکت دانشجویان بارها توجه دادند که نوک پیکان اعتراض دانشجویان باید به سمت استکبار جهانی باشد و یادآور شدند به قول شهید بهشتی: دانشجو مؤذن جامعه است اگر مؤذن خواب بماند جامعه خواب می ماند، بنابراین نقشی مهم در جامعه دارد باید قدر و جایگاه خود را بشناسد دوست را از دشمن تشخیص دهد و مبادا دانشجو عامل دست بیگانگان گردد و به نفع استکبار وراد میدان بشود.
- سفر نخست وزیر عراق(محمد شیاع السودانی) به تهران و ملاقات با مسئولین به ویژه با رهبری بسیار مهم و اثرگذار می تواند باشد.
- فشار دشمن با اشکال مختلف مثل سیاه نمایی، پخش خبرهای دروغ، کشته سازی های بی اساس و به تصویب رساندن قطعنامه ها علیه کشور به بهانه نقض حقوق بشر همچنان ادامه دارد ولی این ها هم راه به جایی نخواهند برد.