خطبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۱

خطبه اول

تقوا

« إِلَى اللَّهِ مَرْجِعُکُمْ وَ هُوَ عَلى‌ کُلِّ شَیْ‌ءٍ قَدِیرٌ » هود/۴

بازگشت شما به سوی خداست و او بر هر چیزی تواناست.

در آیات ابتدایی این سوره که سخن از آیات حکمت آمیز الهی است و دعوت به توحید و اینکه پیامبر(ص) مأموریت دارد خود را بشیر و نذیر معرفی کند و از مردم می خواهد که استغفار کنند. به آنان هشدار می دهد که اگر پذیرای این دعوت نباشند(بدانند) که من از عذاب روز بزرگ بر آنان بیمناکم. بدانید که بازگشت همه شما به سوی خداوند است همان که بر هر چیزی(کاری) قدرت دارد.

از این آیه با این لحن استفاده می شود حال که قرار است همگان به او باز گردیم و به محضرش بار بیابیم باید با نیت خالص و عمل صالح و تقوای لازم باشیم چرا که اینگونه نباشیم باخته ایم و زیان دیده خواهیم بود.

تفسیر سوره«الناس»:

اشاره: با توجه به اینکه ماه رمضان ماه نزول قرآن است لذا در چهار جمعه این ماه به تفسیر اجمالی چهار سوره قرآن می پردازیم. ناس، فلق، توحید و کافرون که مشهور به چهارقل هستند و خواندن آنها مورد سفارش است. در خصوص سوره ناس که آخرین سوره قرآن است و با سوره فلق، معوذتین خوانده می شوند آمده است: مَنْ قَرَأَهَا فِی مَنْزِلِهِ کُلَّ لَیْلَهٍ، أَمِنَ مِنَ اَلْجِنِّ وَ اَلْوَسْوَاسِ (تفسیر اهلبیت۱۸/۵۷۰). به نقل از البرهان. و در نقلی آمده است رسول خدا بیمار شدند به فرمان خدا جبرئیل بر بالای سر او قرار گرفت و سوره فلق را خواند و میکائیل در پایین پای ایشان سوره ناس خواند و رسول خدا بدینوسیله در پناه خدا قرار دادند و لذا به این دو«معوذتین» می گویند(تفسیر نمونه).

اینک تفسیر مختصری از این سوره:

این سوره همانند دیگر سوره ها و بلکه مثل دیگر کتابهای آسمانی با بسم الله آغاز شده که به اسم اعظم الهی بسیار نزدیک است مثل نزدیکی سیاهی چشم به سفیدی آن(امام رضا). حضرت نوح(ع) بوسیله آن کشتی خود را در میان امواج آبهای دریای طوفانی به حرکت در می آورد و آنرا از حرکت باز می داشت(بِسْمِ اللَّهِ مَجْرَاهَا وَمُرْسَاهَا) و فراوان سفارش شده که کارهایتان را با بسم الله آغاز کنید حتی کارهای جزئی تان را.

قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ النَّاسِ ، امر به استعاذه شده است گرچه پیامبر (ص) اولین مخاطب است ولی همه مردم مخاطب این سخن می باشند. ما موظفیم از شر شیطان، هوای نفس و وسوسه ها در همه اوقات و نیز موقع قرائت قرآن به خدا پناه ببریم.

فرموده اند: موقع قرائت این سوره شما در نزد خود بگوئید: أَعُوذُ بِرَبِّ النَّاسِ یعنی به این دستور عمل می کنم و پناه می برم به خداوند. بدیهی است باید با عقیده کامل و عمل صحیح، خود را در پناه خداوند قرار داد نه اینکه تنها لفظ باشد چون با گفتن می روم به پناهگاه، مسئله حل نمی شود.

مَلِکِ النَّاسِ ، إِلَهِ النَّاسِ ، به خدا پناه می برم که رب همه چیز و از جمله انسان است و فرمانروای مردم و معبود آنان است. با تکرار پنج گانه الناس، نقش و جایگاه مردم در فرهنگ قرآنی، مشهود است.

خطبه دوم

حدیث

عن الامام المجتبی(ع): اُوصیکُمْ بِتَقْوَی اللّه و اِدامَهِ التَّفَکُّرِ، فَاِنَّ التَّفَکُّرَ اَبُو کُلِّ خَیْرٍ وَ اُمُّهُ – شما را به پرهیزکاری و ترس از خدا و ادامه تفکر و اندیشه سفارش می کنم زیرا که تفکر و اندیشه، پدر و مادر تمام خیرات است(نور الابصار شبلنجی/۱۱۰).

این دو سفارش را جدی بگیریم.

مناسبت ها

  1. ولادت کریم اهلبیت(ع): امام حسن مجتبی(ع) در نیمه رمضان سال سوم ه.ق در مدینه به دنیا آمد و باعث چشم روشنی علی و فاطمه(ع) گردید. رسول گرامی فرمود: هذا منی(کنزالعمال). از این تعبیر استفاده می شود که ایشان هم همانند جدش جامع تمام فضائل الهی است و نیز فرمود: لَوْ کَانَ الْفَضْلُ شَخْصاً لَکَانَ الْحَسَنَ – اگر فضیلت به صورت یک انسان مجسم شود آن حسن خواهد بود. به ایشان لقب کریم اهلبیت داده اند.

به دو نمونه کوتاه از کرامت ایشان اشاره می کنیم:

الف- همسایه یهودی حضرت یک وقت متوجه شدند بر اثر غفلت باعث نشت نم نجس به خانه ایشان شده اند وقتی برای عذرخواهی به نزد حضرت آمدند ایشان حدیثی از جدشان خواندند که با همسایه خوش رفتار باشید. یهودی که این بزرگواری را دید با زن و فرزندانش همگی مسلمان شدند.(تحفه الواعظین/۲/۱۰۶)

ب- امام از کوچه ای می گذشت تعدادی از فقیران را دید که سفره پهن کرده و غذای ساده ای می خورند به حضرت تعارف کردند ایشان پیاده شد و با آنان غذا خورد و فرمود: إِنَّ الله لا یُحِبُّ الْمُسْتَکْبِرِینَ. آنگاه از آنان دعوت کرد تا به منزلش بروند و حسابی از آنان پذیرایی کرد و به آنان لباس مناسبی هم هدیه داد.(بحار/۴۳/۳۵۲)

  • دیدار مسئولان با رهبر معظم انقلاب: طبق روال همه ساله _به استثنای دوسال کرونایی_ مسئولان بلندپایه با حضور در حسینیه امام خمینی از رهنمودهای رهبری بهره مند می شوند. ایشان مطالب خودشان را در دو بخش(توصیه های معنوی و توصیه های حاکمیتی) بیان کردند و بر استغفار و ثمرات آن تکیه فرمودند و تذکراتی را در زمینه معطل برجام نماندن، لزوم نقد منصفانه، توجه لازم به مسئله دانش بنیان که شعار سال است و توصیه به حکام سعودی و ستایش از مقاومت مردم یمن و ایستادگی مردم فلسطین و … بیان داشتند و در خطاب به مسئولان فرمودند: مردمی بودن مهم است و مهمتر از آن مردمی ماندن است که امیدواریم مورد توجه همگان قرار بگیرد.
  • روز ارتش و نیروی زمینی: ۲۹ فروردین به همین عنوان شناخته می شود امام راحل با جانبداری از اصل ارتش و سازماندهی منظم تأکید داشتند و دیدیم چه برکاتی در انقلاب داشت چه در مبارزه با شورش های گروهکها و چه در جنگ هشت ساله و چه الان که در اوج آمادگی است. امام گویا چهره هایی مثل شهیدان بابایی، کشوری، فکوری، صیاد و … را می دید. ارتش با اهدا نزدیک به ۵۰هزار شهید و دهها هزار مجروح و اسیر خدمت بزرگی به کشور کرد. شهید حسن لشکری هفت روز قبل از آغاز جنگ اسیر شد و سال ۸۹هشت سال پس از آزادی اسیران آزاد شد. ۱۸سال اسارت، ۱۵سال در انفرادی با ۷۰درصد جانبازی.
  • تذکرات پایانی:
  • پانزدهم رمضان، روز اکرام و تکریم خیرین و آغاز هفته کمک به محرومان است(۱۵تا۲۱) رمضان. انتظار می رود مثل همیشه به کمک آنان برویم تا ما هم سهمی از اکرام را داشته باشیم.
  • شب نوزدهم، اولین شب از شبهای محتمل القدر است و روز آن به عنوان روز نهج البلاغه نامگذاری شده است. امید است بتوانیم بهترین ها را از خدا مسئلت کنیم و بتوانیم برای خود و جامعه مان سعادت را از خداوند درخواست نمائیم.
  • هرچه به شبهای قدر نزدیک تر می شویم فضای جامعه مان معنوی تر می گردد سعی کنیم فضای ظاهری شهر و خیابان و کوچه و مخصوصاً بازارمان را معنوی تر کنیم. ما تقاضا می کنیم از همگان به ویژه خانم ها و مخصوصاً جوان ترها در پوشش، مراعات حیا و عفت را بیشتر داشته باشند. یکی از اهالی محترم که در استان دیگر مسئولیت دارد گفتند من با خانواده ام به بازار سر زدیم واقعاً شرمنده شدیم.!
  • در پایان برای اعتلای حق و مسلمانان دعا می کنیم و برای نابودی صهیونیسم و اربابشان و فریب خوردگانی که مسیر عادی سازی را در پیش گرفته اند دست به دعا می بریم و می گوئیم: اللهم انصرالاسلام و المسلمین و اخذل الکفار و المنافقین.
  • دهه بنیاد مسکن از ۲۱ تا ۳۱ فروردین را گرامی داشته و برای خادمان دین عرصه موفقیت را خواستاریم.

پاسخ دادن

نکات : آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلدهای الزامی علامت گذاری شده اند. *

*