خطبه اول
تقوا
«وَمَا الْحَیَاهُ الدُّنْیَا إِلَّا لَعِبٌ وَلَهْوٌ وَلَلدَّارُ الْآخِرَهُ خَیْرٌ لِلَّذِینَ یَتَّقُونَ أَفَلَا تَعْقِلُونَ» انعام/۳۲
حقیقتِ زندگى دنیا جز بازى و سرگرمى نیست و البتّه خانۀ آخرت، براى تقوا پیشگان بهتر است. آیا نمىاندیشید؟
حقیقت دنیا چیزی جز بازی و سرگرمی نیست طبعاً آنها که به او دلبستهاند چند روزی بازیگرند و مشغول سرگرمیها و سرانجام از آن دل میکنند و آنرا میگذارند و میگذرند اما در مقابل خانه آخرت که ماندگاری دارد و حقیقتاً همه اش شور و شعور و حیات است مخصوص اهل تقواست. آیا شما نمیاندیشید و تعقل نمیکنید؟!
سبک زندگی دینی
اشاره: با پایان گرفتن بحث خانواده که در حدود چهارونیم سال طول کشید بحث سبک زندگی دینی از سال ۱۳۹۵ آغاز شد که با توجه به ایام کرونایی[اواخر سال ۹۸ و ۹۹و ۱۴۰۰] اندکی به تعطیلی کشیده شد و حالا در پائیز سال ۱۴۰۰(آبان ماه) مجدداً همین بحث در خطبه های اول نماز اردستان پیگیری میشود.
مدخل: از حضرت علی(ع) معنا و مفهوم ایمان را پرسیدند قال(ع): الْإِیمَانُ مَعْرِفَهٌ بِالْقَلْبِ وَ إِقْرَارٌ بِاللِّسَانِ وَ عَمَلٌ بِالْأَرْکَانِ.
ایمان بر سه چیز استوار است: شناخت قلبی(عقیده باطنی)، اقرار زبانی و عمل به ارکان(عمل با اعضا و جوارح).
یعنی یک انسان مؤمن باید به حقایقی مثل مبدأ و معاد و عدالت و امامت و نبوت، معتقد و مؤمن باشد و از بُن دندان به آن عقیدهمند باشد و در مرحله دوم همان را به زبان آورد و سپس بر اساس وظیفه، اقدام عملی داشته باشد و اگر هر یک از این مراحل وجود نداشته باشد درواقع ایمان کاملی تحقق پیدا نکرده است و پیداست اثرات و ثمرات ایمان هم وجود پیدا نخواهد کرد.
بر همین اساس، ما در بحث سبک زندگی دینی که همان زندگی مؤمنانه است. در آغاز به بازشناسی عقاید حقه پرداختیم تا روشن شود ما به چه چیزی عقیده قلبی و باطنی داریم و باید هم داشته باشیم. در گذشته به بیان توحید، نبوت، عدل، امامت و معاد پرداختیم که حدود سهونیم سال به درازا کشید و حالا به یاری خدا قصد داریم تا پس از اقرار زبانی به عقیده قلبی، با وظایف عملی خود آشنا بشویم که بر مبنای عقاید ما پایهگذاری شده است. بدیهی است پس از آشنایی باید نسبت به آن وظایف عامل باشیم تا عمل به ارکان، عملیاتی گردد.
آشنایی با وظایف دینی و عمل بر طبق آن، چیزی جز سبک زندگی دینی نیست. ما در این خصوص میخواهیم با نقطه نظرات و رهنمودهای دینی خود آشنا بشویم که برای انسان از گهواره تا گور طرح و برنامه دارد و برای تعامل و ارتباط با سایر موجودات اعم از جماد و گیاه و حیوان و به خصوص انسان ها برنامه داشته و هیچگاه و در هیچ کجا او را تنها و رها نمیگذارد و برای انسان نقشه راه زندگی را در سایه بندگی تهیه دیده تا او را به سر منزل مقصود و سعادت برساند؛ چرا که اسلام، تنها دین پذیرفته در نزد خداوند هستی آفرین است (إِنَّ الدِّینَ عِنْدَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ /آل عمران/۱۹). اسلام در همۀ زمینه ها بر همۀ مکتب ها برتری دارد و چیزی برتر و بالاتر از آن نیست. «الْإِسْلَامُ یَعْلُو وَ لَا یُعْلَى عَلَیْه».
اسلام دین حیات و زندگی است. «یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا اسْتَجیبُوا لِلهِ وَ لِلرَّسُولِ إِذا دَعاکُمْ لِما یُحْییکُمْ/انفال/۲۴»؛ «ای کسانیکه ایمان آورده اید دعوت خدا و رسول را بپذیرید آنگاه که شما را به حیات واقعی فرا میخوانند».
از آنجا که اسلام دین جامع و انسان ساز است لذا برای تمام ارتباط ها و تعاملات او طرح و برنامه دارد که میتوان این ارتباط ها و تعامل ها را در این عناوین خلاصه کرد:
- ارتباط و تعامل با خودش؛
- ارتباط با همنوعان اعم از خویشان، همکیشان، بیگانگان، مهاجمان و دشمنان؛
- ارتباط با نظام اسلامی؛
- ارتباط با حیوان؛
- ارتباط با محیط زیست.
وقتی رابطه انسان با این مسائل تبیین شد یعنی که سبک زندگی او در حال شکل گرفتن است که موضوع بحث ماست. مباحث از کتاب وزین مفاتیحالحیاه آیه الله جوادی آملی عرضه خواهد شد.
خطبه دوم
حدیث
قال رسول الله(ص): اتَّقِ اللَّهَ فِی السِّرِّ وَ الْعَلَانِیَهِ وَ الْبَرِّ وَ الْبَحْرِ وَ اللَّیْلِ وَ النَّهَارِ (غرر الفصاحه/۱۴). خداوند را در پنهان و آشکار و دشت و دریا و شب و روز پرهیزگار باش.
این بیان دستور میدهد تا آدمی در همه حالات باید خدا را در نظر آورد و از مخالفت با فرمان او بپرهیزد در تنهایی و در جمع و در خشکی و در دریا و در شب و روز یعنی در همه زمان ها و مکان ها و در همه حالات و در هر حالت و وضعیت باید خدا را حاضر و ناظر بر کارها دید. این است حقیقت تقوا و خداترسی.
مناسبت ها
- رهنمودهای رهبری به میهمانان کنفرانس وحدت و مسئولان کشوری:
باید جامعیت اسلام را دریافت که هم «اذکرواالله» دارد هم « فَقاتِلُوا أَوْلِیاءَ الشَّیْطانِ » و باید به تبیین آن پرداخت و این وظیفه عالمان است. دعوت به وحدت یک دستور است نه موعظه. باید همه به فکر وحدت باشند و اجازه ندهند دشمن بین مسلمانان به عنوان شیعه و سنی تفرقه بیندازد. ما از زندگی پیامبر باید سه درس مهم بگیریم: صبر و مقاومت، عدالت و اخلاق. حضرت آقا به مسئله افغانستان اشاره کردند و ضمن محکوم کردن دو انفجار هفته های گذشته در مساجد شیعیان، اعلان کردند مناسب است حاکمان افغانستان ترتیبی دهند تا بعضی از افراد اهل سنت در مساجد شیعیان حضور پیدا کنند تا عملاً وحدت بین شیعه و سنی به وجود آید.
- رویدادهای تاریخی سیزده آبان؛ یک: کشتار دانش آموزان در سال ۵۷ و روز دانشآموز. دو: تسخیر لانه جاسوسی در سال ۵۸ توسط دانشجویان. سه: تبعید حضرت امام از قم به تهران و از آنجا به ترکیه که جا دارد این اتفاقات همه ساله مرور و تکرار بشوند و به دست فراموشی سپرده نشوند.
- روز نوجوان: هشتم آبان سالروز شهادت محمد حسین فهمیده است که آن را روز نوجوان نامگذاری کرده اند تا نوجوانان ما با الگوگیری از این عزیز بزرگوار که امام او را رهبر خود خواند، بتوانند به رشد معنوی خود برسند که باید گفت: پس از گذشت بیش از چهل سال از آن حماسه بزرگ، در همین چندماه پیش شاهد فداکاری نوجوان دیگری بنام شهید علی لندی بودیم که او هم نوجوان بود و دو نفر را از مرگ نجات داد و خودش قربانی شد. این نشان میدهد که نوجوان، روحی لطیف دارد و روحیه ای ایثارگرانه. بنابراین باید بیشتر به آنان بها داد و به آنها رسیدگی بهتری داشت تا هم در تحصیل پیشتاز باشند هم در تهذیب و خودسازی. این روز را به همه نوجوانان تبریک میگوئیم.
- اشاره به چند اتفاق سیاسی:
- نشست وزرای خارجه همسایگان افغانستان در ایران برای رایزنی در خصوص افغانستان.
- حضور معاون سیاسی علی باقری در بروکسل برای رساندن پیام ایران به۱+۴ در خصوص برجام که میباید این نشست نتیجه محور باشد.
- با سخنرانی هدفمند سید حسن نصرالله در مورد اتفاقات لبنان، توطئه عبری، عربی و غربی بر ضد حزب الله خنثی شد و تیر دشمنان به سنگ خورد.
- اشاره پایانی:
- نام و یاد ۳۶۰۰دانش آموز شهید را همراه با یاد و نام شهید محراب آیه الله سید علی قاضی طباطبایی اولین شهید محراب در سال ۵۸ به دست گروهک فرقان گرامی میداریم و به روان پاک همه آنان درود میفرستیم.
- در روز چهارشنبه شاهد بودیم که با حمله سایبری به سامانه سوخت کشور که توسط دشمنان قسم خورده خارجی اتفاق افتاد و میخواستند ایران را دچار مشکلات کنند که در این مورد هم شکست خوردند. خواستند شایعه کنند سهمیه بنزین ها تمام شد و قرار است بنزین گران بشود تا خاطره تلخ آبان سال ۹۸ را در اذهان زنده کنند که موفق نشدند. البته در این خصوص مسئولان پدافند غیر عامل مسئولیت دارند که در صدد چاره جویی برآیند و مسئولان در حال عادی سازی اوضاع و شرایط هستند.