خطبه اول
تقوا
« قد افلح المؤمنون- الّذین هم فی صلاتهم خاشعون» مؤمنون/۲-۱
حقّاً که مؤمنان رستگار شدند. آنان که در نمازشان فروتنند.
در آیات ابتدایی سوره مؤمنون به صورت جدی و قطعی خبر می دهد که: رستگاری واقعی از آن مؤمنان است آنگاه به صفات برجسته ایشان اشاره می کند که اولین آنها این است که اینان در نمازشان خشوع دارند و حالات ظاهری و باطنی شان به گونه ای است که تواضع و فروتنی آنها را می رساند. مؤمنان رستگار اولاً اهل نمازند و ثانیاً موقع نماز حالت خاشعانه و متواضعانه دارند و ثالثاً چنانکه در آیه ی۹ می گوید: نسبت به نمازشان محافظت دارند. آری مؤمنان واقعی که همان پرهیزگارانند اینگونه اند پس بیایید ماهم اینگونه باشیم.
سبک زندگی دینی
[ معاد] عوامل جهنمی شدن:۱- ترک نمازبا توجه به تأکیدات زیاد قرآن و روایات در خصوص نماز، می توان فهمید که این فریضه از جایگاه بلندی در اسلام برخوردار است مثل: نماز؛ ستون دین، سیمای مکتب، مرز میان اسلام و کفر. اول چیزی که از آن پرسیده می شود معراج مؤمن فریضه ای که اگر پذیرفته شود باقی اعمال قبول خواهد شد وگرنه، نه. در آیات ۳۹تا۴۶ سوره مدثر آمده است: اصحاب یمن(گروهی از بهشتیان) از جایگاه خودشان از مجرمان دوزخی می پرسند: ما سلککم فی سقر؟ قالوا لم نک من المصلّین و لم نک نطعم المسکین و کنّا نخوض مع الخائضین و کنّا نکذّب بیوم الدّین- چه چیزی شما را روانه دوزخ کرد؟ می گویند: ما از نمازگزاران نبودیم و مستمندان را طعام نمی کردیم و پیوسته با اهل باطل همنشین بودیم و همواره روز جزا را انکار می کردیم. اولین چیزی که دوزخیان به عنوان عامل جهنمی شدن خود بر می شمرند، ترک نماز است. با این تعبیر که ما اهل نماز خواندن نبودیم. البته سه عامل دیگر هم در جهنمی شدن آنها نقش داشته است ولی ترک نماز عامل اصلی به حساب می آید.
خطبه دوم
حدیث
قال علی(ع): اربع خصال یسود بها المرء: العفّه والادب و الجود و العقل. بحار/۲۳/۹۴
چهار خصلت است که آدمی با آنها مسرور می شود: عفت، ادب، بخشندگی و خردمندی.
بعضی ها خیلی تلاش می کنند تا به آقایی و سروری برسند اما به آن نخواهند رسید. حضرت در این بیان، راه رسیدن به آن را در همین چهار چیز می داند.
مناسبت ها
- دوازدهم و سیزدهم فروردین: ۱۲فروردین روز جمهوری اسلامی نام گرفته است ، چرا که در دهم و یازدهم فروردین سال ۵۸ اولین رفراندم پس از پیروزی انقلاب شکل گرفت و مردم با ۹۸٫۲ به جمهوری اسلامی آری گفتند و امام راحل روز دوزادهم فروردین را به عنوان سرآغاز حکومت الله و روز جمهوری اسلامی اعلان کردند. بنابراین جا دارد ضمن گرامیداشت این روز، یاد و نام همه مجاهدان و مبارزان و شهیدان را گرامی بداریم و این روز را تبریک بگوئیم و برای خدمتگزاران صدیق و صادق نظام درخواست توفیق نمائیم.
و امروز که روز طبیعت نام گرفته را مغتنم بشماریم و از خدای متعال سپاسگزار باشیم که به ما توفیق حضور در نماز جمعه را عنایت کرد و برای آنها که با رعایت مسائل بهداشتی به دامان صحرا و سبزه رفته اند دعا کنیم و خیرخواهشان باشیم.
بر خلاف اندیشه غلط(نحس بودن سیزده) که عده ای برای رفع نحوست آن به دشت و صحرا می روند تا سیزده را بدر کنند، ما آنرا نحس نمی دانیم و بابقیه روزها در نزد ما فرقی ندارد همان بهتر که آنرا روز طبیعت بدانیم و طبیعت را نشانه قدرت خدا بشاسیم و شاکر او باشیم.
- هیجدهم فروردین ،روز سلامتی: سلامت، نعمت بزرگ پرودگار است که هماره با امنیت از آن نام برده می شود و قدر آنها را کسی می داند که آنها را از دست داده باشد. ما وظیفه داریم حافظ سلامت خود باشیم و به توصیه های مسئولان سلامت توجه کنیم به ویژه در این دوران کرونایی که شایسته است برای چندمین بار از حافظان سلامت تقدیر و تشکر کنیم.
- دهه آخر شعبان: دهه غبار روبی مساجد و آماده سازی آنها برای ماه رمضان است. مساجد خانه های خدا در زمین اند و یاد آور زحمات و خدمات چهار انسان بزگ: حضرت ابراهیم(ع) بانی کعبه و سازنده اولین مسجد، حضرت محمد(ص) پاک کننده مسجد بزرگ(مسجد الحرامٍ) از بت ها و بت پرستی، حضرت علی(ع) متولد مسجد(کعبه مشرفه) و حضرت مهدی(عج) قیام کننده از مسجد. بله مسجد محل عبادت و نیایش بندگان خدا است. پس سزاوار است تا آنرا برای نمازگزاران مهیا کنیم و خود نیز در آن حضور پیدا کنیم.
- سخن پایانی:
با پایان گرفتن تعطیلات، امیدواریم غم و اندوهها پایان پذیرد، خدمت رسانی ها دوچندان شود و مشکلات مردم و مخالفت ها و دشمنی های دشمنان به پایان خود برسد و دولت و ملت سال خوبی را داشته باشند…