خطبه اول
تقوا
« یعلم ما فی السّموات و الارض و یعلم ما تسّرون و ما تعلنون و الله علیم بذات الصّدور» تغابن/۴
آنچه را در آسمان ها و زمین است می داند و آنچه را پنهان می کنید و آشکار می سازید می داند و خدا به آنچه در سینه هاست داناست.
توجه به علم خدا و اینکه او به همه آنچه در آسمان و زمین است آگاه است و از تمام آنچه انسانها انجام می دهند آگاهی دارد و نیز به آنچه در سینه ها جریان دارد او دانا است. انسان را از انجام خطاهای پنهان و آشکار باز می دارد. مناسب است ما هم با عنایت به این موضوع، همواره حضور او را درک کنیم و به انجام واجبات و وظایف خود بپردازیم و از مخالفت با او بپرهیزیم.
سبک زندگی دینی/۱۴۱
[معاد/۸۰] جهنم و جهنمیاناشاره: پس از بحث اجمالی از بهشت و اهل بهشت، باید به بررسی جهنم و اهل جهنم پرداخت تا بحث تأثیر بیشتر و انذار(بشارت و بیم دادن) که جنبه آموزشی و تربیتی دارد به سرانجام برسد.
همانگونه که از آیه شریفه(انّا لله و انّا الیه راجعون) استفاده می شود رجوع همه ما به خداوند است و بازگشت همه چیز و همه کس به او است(و الیه المصیر) مرجع همه نیکی ها و نیکان به جمال خدا است و بهشت ابدی، چنانکه بازگشت همه افراد بدکار و شرور و بد عاقبت به جلال خدا و دوزخ است و جهنم از نگاه قرآن، یکی از نعمت های الهی است که مورد تکذیب قرار می گیرد(هذه جهنّم الّتی یکذّب بها المجرمون- یطوفون بینها و بین حمیم آن- فبایّ آلاء ربّکما تکذّبان/۴۵-۴۳ الرحمن)، این همان دوزخی است که مجرمان آنرا تکذیب می کردند در بین آن و آب سوزان در حرکت اند پس شما ای انس و جن کدامیک از آیات پرودگارتان را تکذیب می کنید؟ بله جهنم نعمتی بزرگ است چرا که توجه به آن و یاد کردنش بازدارنده از کفر و نفاق و گناهان است و از سوی دیگر زمینه ساز اجرای عدالت پروردگار است که در آن افراد خاصی را که مستحق کیفرند کیفر می دهند.
اکنون باید دید جهنم جایگاه چه کسانی است؟[دوزخیان کیانند]
- کافران و منافقان: کفر یعنی پوشاندن حق و نفاق هم به معنای دوگانگی ظاهر و باطن است. کافران حق را می بینند و تشخیص می دهند اما آن را کتمان کرده و می پوشانند و منافقان، تظاهر به اسلام می کنند و در باطن کافرند و هر دو اهل جهنّم اند و دوزخ (انّ الله جامع المنافقین و الکافرین فی جهنّم جمیعاً/۱۴نساء) و در آیه ۴۹ سوره توبه می خوانیم( و انّ جهنّم لمحیطه بالکافرین و نیز در آِه ۱۴۵ نساء آمده است: انّ المنافقین فی الدّرک الاسفل من النّار و لن تجد لهم نصیراً.
در این آیات، کفر و نفاق عامل دوزخی شدن بیان شده است چرا که این دو سرچشمه گناه و آلودگی برای فرد و جامعه اند. بدیهی است که چراغ ایمان در دل انسان روشن نباشد و درون انسان از نفاق و دوگانگی پاکیزه نگردد کارهای شایسته و ارجمند از آدمی صادر نمی گردد و این دو زمینه ساز حاکمیت شهوات و بروز و ظهور انواع جنایت هایند و بدیهی است که دارندگان این دو حالت(کفر و نفاق) چون هیچ خیری از آنان انتظار نیست لذا اهل دوزخ اند.
خطبه دوم
حدیث
قال الامام الباقر(ع): ما شیعتنا الّا من اتّقی الله و اطاعه.(تحف العقول)
شیعه ما نیست مگر آنکه تقوای الهی را داشته باشد و خدا را فرمان برد.
این حدیث به ما می آموزد که تشیع و ادعای پیروی از امام (ع) تنها به گفتن و اظهار کردن نیست بلکه باید در عمل ثابت کرد که انسان شیعه است آن هم با دو ویژگی: ۱- پرهیز از نافرمانی خدا ۲- مطیع و فرمانبردار بودن. که درواقع بازگشت هر دو به یک چیز است و آن مطیع محض خدا بودن است.
مناسبت ها
- حلول ماه ذیحجه و حوادث آن: طبق نقل هایی شب های دهگانه ای که مورد سوگند خداوند قرار گرفته اند( و لیال عشر) به همین ماه تعلق دارند. هفتم این ماه سالروز شهادت امام باقر(ع) است که عرض تسلیت داریم. هشتم آن روز ترویه و روز خروج امام حسین(ع) از مکه برای رفتن به کوفه است. نهم روز شهادت حضرت مسلم(ع) و روز عرفه است و روز نیایش که امیدواریم اگر اجتماعی مثل همیشه نباشد در گوشه ای خلوت به خواندن دعای امام حسین(ع) بپردازیم و به استقبال روز عید قربان برویم که روز تقرب به خداوند است و روز بزرگ عید همه مسلمانان. ان شاالله بتوانیم در این روزها و شب های پر فیض به خواندن دو رکعت نماز ذیحجه بین نماز مغرب و عشاء بپردازیم و تهلیل معروف دهه ذیحجه را داشته باشیم و دعاهای وارده و روزه داری را.
- پنجم مرداد روز نماز جمعه: پس از پیروزی انقلاب، امام راحل طی حکمی به آیت الله طالقانی این فریضه را احیا کردند و ایشان هم در ۵مرداد ۵۸ به برپایی آن در دانشگاه تهران پرداختند که مورد توجه داخل و خارج قرار گرفت و الان در حدود ۹۰۰نماز جمعه در کشور اقامه می شود که یک دهم آن مربوط به استان ما است و در اردستان هم در همان روزهای نخستین تأسیس این نهاد، اقامه شده که هم چنان ادامه دارد. نام و یاد امامان فقید اصلی و موقت را گرامی می داریم هم چنین نمازگزاران متوفی را.
- اشاره به چند رویداد: الف- عملیات فروغ جاویدان منافقین در ۳ مرداد ۶۷ به قصد تصرف سرپل ذهاب، اسلام آباد، کرمانشاه، همدان، قزوین و سپس تهران آغاز شد و قرار بود این ها در طی ۳۳ساعت انجام پذیرد و جمهوری اسلامی ساقط گردد که با حضور مردم و نیروهای مسلح و شکل گیری عملیات مرصاد در ۵ مرداد این عملیات به سقوط جاویدان تبدیل شد و حدود ۲۰۰۰نفر از آنان کشته شدند و تعدادی مجروح و اسیر شدند. نیروهای عملیاتی آنان متشکل بود از افرادی از اروپا برگشته و تعدادی از اسیران جنگ که به آنان پیوسته بودند و منافقان ، که درس عبرت فراوانی برای همگان داشته و دارد. یاد ونام سرداران و امیران و بسیجیان عملیات مرصاد گرامی باد.
ب- یاد ونام شهیدان مکه را در ۶ذیحجه ۱۳۶۶ گرامی می داریم آنان رسوا گر مدعیان خدمت به حاجیان بودند و حامیان آمریکایی شان را رسوا کردند.
ج- امضاء قرارداد مهم نظامی بین ایران و سوریه بازتاب فراوانی در عرصه بین المللی داشته و دارد و نیز سفر الکاظمی نخست وزیر عراق به ایران و دیدار با مقام معظم رهبری و دیگر مسئولان آن هم در این اوضاع و احوال بسیارمعنا داربود.
د- امیدواریم مردم ما که بعضاً جوگیر می شوند و با ورود به عرصه خرید و فروش ارز باعث تلاطم در بازار می شود و عده ای هم به خاطر نوسانات آن سکته می کنند به خود بیایند و مسئولان هم بیش از پیش در فکر رفع گرانی و تورم باشند.