خطبه اول
تقوا
خذالعفووامربالعرف و أعرض عن الجاهلین(اعراف۱۹۹) عفو و گذشت را پیشه کن ، و به کار پسندیده فرمان ده ،و از نادانان روی بگردان.
در این آیه در خطاب به پیامبرآمده است :راه عفو وگذشت را در پیش بگیر و دیگران را به معروف دعوت کن و فرمان بده از جاهلان اعراض نما.
به فرموده امام صادق (ع) این آیه از جامع ترین آیات قرآن در خصوص مسائل اخلاقی است . و براستی اگر همگان بویژه مسئولان به این آیه عمل کنند ما در جامعه مشکل حادی نخواهیم داشت .چقدر مناسب است در روز ولادت آن حضرت و تولد فرزندش تصمیم جدی بگیریم تا در حد توانمان به این آیه عمل کنیم .
ولادت پیامبر اکرم(ص)
هزار و صد و نود و چهارمین سال تولد پیامبر اعظم(ص) گرامی باد. آن حضرت در ۱۷ربیع الاول «عام الفیل» ۵۳سال پیش از هجرت از آمنه خاتون در مکه به دنیا آمد. پیش از ولادتش پدرش عبدالله از دنیا رفته بود و او تحت سرپرستی عبد المطلب و سپس عمویش ابوطالب نشو و نما کرد و در سن چهل سالگی به عنوان آخرین سفیر الهی به پیامبری برگزیده شد. ایشان نه تنها خاتم پیامبران بود که افضل آنان هم بود چنانکه دین او کامل ترین و کتابش جامع ترین و سنت و سیره اش برگیده ترین ها بود. حضرت محمد(ص) به قدری در نزد خداوند عزیز است که در قرآن کریم به او سوگند یاد شده است و در مواردی به برخی از ویژگی ها و برتری هایش اشاره شده و به عنوان الگو و نمونه قابل پیروی معرفی شده است(لقد کان لکم فی رسول الله اسوه حسنه/احزاب/۲۱). اسوه بودن او در همه زمینه هاست اعم از اعتقادی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، خانوادگی و اخلاقی. خود او فرمود: انّما بعثت لاتمّم مکارم الاخلاق- من برای به کمال رساندن اخلاق کریمانه(بزرگوارانه) به پیامبری برانگیخته شدم. در اینجا مناسب است به پاره ای از این اخلاق که خود متصف به آن بود اشاره شود.
برخی ازویژگی های اخلاقی آن حضرت:
- دلسوزی و مهربانی: و ما ارسلناک الّا رحمه للعالمین(انبیاء/۱۰۷). و لو کنت فظّاً غلیظ القلب لانفضّوا من حولک( آل عمران/۱۵۹). حریص علیکم بالمؤمنین رؤوف رحیم(توبه/۱۲۸).
- تواضع و فروتنی: او در نشستن و برخاستن مثل دیگران بود. کار خود را خودش انجام می داد و در برخورد با یدگران تقدم در سلام داشت.
- پرهیز از غضب در امور شخصی: او خود فرمود: الغضب .جمره من الشّیطان(بحار۷۰/۲۶۵) و دیگران را با گفتن کلمه« لا تغضب» نصیحت می کرد.
- عفو و چشم پوشی: او سخن خداوند را عملیاتی می کرد«خذ العفو». از خطاهای دیگران چشم می پوسید مثل بخشیدن قاتل حمزه و مردم مکه.
- مردم داری و مردم واری: اهل مدارا بود و با دیگران کنار می آمد اگر یکی را سه روز نمی دید از او حال می پرسید چنانچه مسافر بود «دعا له» و اگر در منزل بود«زاره» و اگر بیمار بود«عاده». با همه دوست و صمیمی بود.
فرزندش امام صادق(ع) هم که در ۱۳۶سال بعد از ولادت ایشان در مدینه متولد یافت، در رفتار و کردار همانند او بود که میلاد ایشان را هم تبریک می گوئیم.
خطبه دوم
مناسبت ها
- ولادت امام صادق(ع): ایشان در سال ۸۳ه.ق در ۱۷ربیع الاول، دقیقاً پس از۱۳۶ سال که از ولادت پیامبر می گذشت در مدینه به دنیا آمدند و تحت نظر پدر بزرگوارشان نشو و نما یافتند و توانستند کار فرهنگی ایشان را تکمیل کنند و تداوم بخشند و آیین اسلام را احیا کنند. نقش امام صادق(ع) به حدی بود که شیعیان را منتسب به ایشان می دانند و شیعه اثنی عشری را جعفری می خوانند. تربیت ۴۰۰۰هزار شاگرد که بسیاری از آنها که از نوابغ روزگار به شمار می رفتند کار کم و ساده ای نبود، در عین حال به مسائل مدیریت جامعه هم توجه ویژه ای داشت و از کار سیاسی هم غافل نبود. میلاد حضرتش را تبریک می گوئیم.
- عملکرد قوه قضائیه در مبارزه با فساد: بر اساس خبری، قرار است هفته آینده استان اصفهان میزبان رئیس قوه قضائیه(آقای رئیسی) باشد بدین مناسبت اشاره ای داریم به تلاش ایشان و همکارانشان در زمینه مبارزه با فساد و ایجاد عدالت و تغییر در برخی از مسائل قضائی مانند زندان زدایی و … ابتدا باید تشکر کنیم از عزم جدی ایشان برای مبارزه با فسادهای اقتصادی و اجتماعی و جلوگیری از تعطیلی واحدهای اقتصادی مثل کارخانه ها و ایجاد امید و اعتماد در جامعه و ثانیاً برای بازگرداندن اموال غارت شده به بیت المال که به برخی از اقلام آن اشاره می کنیم: بازگشت ۴۹هزار میلیارد تومان به خزانه و بازگشت حدود هفت هزار میلیارد تومان وجه نقد به بیت المال و دریافت بیش از ۸۷میلیون و ۸۰۰هزار یورو و ۱۲میلیون و۹۳۰ هزار دلار و ۲۹۴میلیون و ۳۰۳هزار درهم هم امارات از متهمان و واریز به خزانه دولت. هم چنین بازگشت بیش از ۸۰۰میلیارد تومان اموال آستان قدس. فردی از مدیران سابق بیمارستان رضوی مشهد که بیش از ۵۰ پلاک از این اراضی و آپارتمان ها را به نفع خود تصرف کرده بود.
در هر حال می طلبد همه مسئولان و مسئولان قوای دیگر با کمک به این روند مبارزه با فساد، دستگاه قضائی را در انجام مأموریت دشوار یاری رسانند و مباد که با حرف ها و نقل ها باعث ایجاد شک و شبهه در مردم و یا احیاناً باعث کندی دستگاه قضا در مبارزه با فساد بشوند و این در حالی است که همه ، شعار مبارزه با فساد را سر می دهند. ما ضمن خسته نباشید جانانه به رئیس قوه قضائیه دوام توفیقات ایشان را خواستاریم.
- نکوداشت علامه طباطبائی: ۲۴ آبان سال ۶۰ روز رحلت ایشان است لذا امروز را به نام ایشان مزین کرده اند و درعین حال روز کتاب و کتابخوانی هم هست. امیدمندیم با بهره گیری از سخنان رهبری بتوانیم با کتاب آشتی کنیم و در جامعه و منزل و محل کار برای کتاب جایگاهی ویژه تعریف کنیم.
فرصت را غنیمت شمرده و یاد و نام علامه محمد تقی جعفری را که در ۲۶آبان ۷۳ وفات یافتند گرامی بداریم. این دو شخصیت در جهان علم، از شهرت و عظمت خاصی برخوردارند. چنانکه شهدای ما از جمله شهید مهدی زین الدین فرمانده لشکر ۱۷ علی ابن ابی طالب هم از عظمت برخوردارند که در ۱۷ آبان ۶۳ به شهادت رسیدند. یاد و نام همه آنان همیشه جاوید و پر رهرو باد.
- جنایات همیشگی صهیونیست ها و دفاع جانانه اهالی غزه: این روزها که سالروز اعلان استقلال فلسطین است(۲۴/آبان/۱۹۸۸) و نیز در آستانه شهادت عزالدّین قسّام یکی از فرماندهان مقاومت هستیم که در ۱۹۳۵ به شهادت رسید همزمان شده با تجاوز جدید صهیونیست ها به غزه و پاسخ کوبنده حماس به آنان که موجی از ترس و وحشت را در میان آنها ایجاد کرده است. امیدواریم این پاسخ ها بازدارنده جنایت های جانیان باشد.