خطبه اول
تقوا
« یا ایّهاالنّاس انّا خلقناکم من ذکر او انثی و جعلناکم شعوباً و قبائل لتعارفوا انّ اکرمکم عندالله اتقیکم ان الله علیم خبیر» حجرات/۱۳
مخاطب آیه همه مردم اند و محتوای آن اشاره به منشأ آفرینش دارد که همه انسانها برابرند و عدم برتری هیچ قبیله و نژادی بر یکدیگر و تنها برتری آدمیان در پرتو تقوای بیشتر است.
انسانها دارای مراتبی هستند هرآنکه تقوا دارد کریم است و آنکه تقوایش بیشتر است اکرم است. بکوشیم تا کریم ،بلکه اکرم باشیم.
سوگواری و بزرگداشت اموات
همانگونه که انسان زنده، محترم و کریم است ،مرده او هم احترام و کرامت دارد. هیچ کس نباید به خود اجازه دهد تا به مرده مؤمن اهانت کند با بدنش را مثله کند و یا عضوی از بدن او را قطع نماید، بلکه همه انسانهای مؤمن وظیفه دارند تا در راستای ادای حقوق برادر یا خواهر دینی شان به انجام وظیفه بپردازند مثل تلقین محتضر، رو به قبله کردن او، غسل و کفن و دفن هم کیش مسلمان. البته در این خصوص همه وظیفه ای دارند که باید به آن عمل کنند و نزدیکان باید احساس وظیفه بیشتری بکنند. به عنوان نمونه به برخی از این وظایف اشاره می کنیم:
- تشییع جنازه که ادب این است با حزن و اندوه پشت سر جنازه حرکت شود.
- شرکت در تدفین میت، باید او را طبق دستور پس از کفن و نماز، دفن کرد. دفن میت نوعی تکریم او هم هست چرا که اگر جنازه بماند و متعفن گردد توهین به او است. گفته شده اگر در کشتی کسی بمیرد و بماند و جنازه او متعفن شود وزنه هایی باید به پای او بست و در دریایش انداخت تا توهینی صورت نپذیرد. ومرده مسلمان باید در قبرستان مسلمانان دفن گردد.
- تسلیت به بازماندگان با حضور در مجالس اموات. باید خود را به صاحب عزا نشان داد و به آنان دلداری بخشید و نباید بر زخم ها نمک پاشید.
- برای اموات باید طلب آمرزش کرد و از خوبی هایش سخن گفت(اذکروا محاسن موتاکم و کفّوا عن مساویهم). و از بدیهایش دم فرو بست. البته رعایت جایگاه او مهم است. اگر انسان بدکار فاجر بوده برای عبرت هم که شده باید از بدیهایش گفت مثل حجاج، یزید، شمر و … این آمرزش خواهی با دعا و فاتحه و خواندن قرآن عملی می شود.
- نباید اجازه داد صاحبان عزا برای پذیرایی و غذا به زحمت بیفتند. دستور این است که برای مصیبت دیدگان غذا ببرند و غذای آنان را که مکروه است نخورید.
- در جلسات مرسوم، اموات از یاد نروند البته خود ما هم برای عبرت باید برویم. مرتب به فکر گرم کردن جلسه و آبرومند برگزار کردن آن نباشیم و نخواهیم برنامه تازه ای اجرا کنیم که تا به حال انجام نشده باشد مثل اینکه به جای قرآن خواندن اشعار دشتی و رباعی خوانده می شود و برای شادی روح میت کف و سوت زده می شود! و عزاداران هم با بهترین لباس و استعمال عطر و ادکلن و احیاناً با آرایش در جلسات حاضر می شوند.
- توجه داشته باشیم مهم در جلسات عزاداری سه چیز است: ۱- تسلیت گوئی ۲- عبرت گیری ۳- آمرزش خواهی، که این مورد با فاتحه، دعا، صدقه عملیاتی می شود.
- باید جلسات ختم و هفت و اربعین و سال ما بر همین موضوع استوار باشد و از تشریفات و مخارج زیاد پرهیز گردد و برای دیون و عبادتهای قضا شده میّت فکری صورت پذیرد مثل: خمس و زکات و بدهی مردمی و نماز و روزه و رد مظالم.
- پیشنهاد می گردد جلسات را بعدازظهر بگیرند تا اداره ای ها بدون زحمت و مدیونی در آنها حضور یابند و حقوق مراجعه کنندگان ضایع نگردد مثل هفت که بعدازظهر است.
- در عزاداریها از نصب بنرها نیز خودداری شود که ابتدایش اسراف است و پایانش توهین به آیات و اسماء شریفه. برای عملیاتی شدن این معنا لازم است چند نفر متشکل از شورا، ریش سفیدها و معتمدین با حضور در محضر داغ دیدگان پیشنهاد را مطرح و عملیاتی کنند.افراد پیشقدم اجر بیشتری خواهند داشت.
خطبه دوم
حدیث
عن مولانا امیرالمؤمنین(ع): انّ التّقوی فی الیوم الحرز والجنّه و فی غد الطّریق الی الجنّه، مسلکها واضح و سالکها راجح. ( نهج البلاغه/ خ ۱۹۱)
امروز، تقوا باعث حفظ و نگهداری آدمی از خطا و گناه است و فردا روز، راهی است به سوی بهشت. مسیر آن کاملاً واضح و روشن است و رونده آن سود برنده خواهد بود.
در توصیف تقوا و نشانه های متقین مطالب فراوانی در نهج البلاغه آمده است که هم آموزنده و هم تکان دهنده. امید می رود توجه بیشتری نسبت به اخ القرآن داده شود تا این کتاب هم از مهجوریت بدر آید. ان شاءالله.
مناسبت ها
- شب تعیین سرنوشت: به احتمال قوی، شب قدر در دهه سوم رمضان، واقع است که در بین شبهای ۱۹،۲۱،۲۳ باید آنرا جستجو کرد. شبی به عظمت آن در طول سال وجود ندارد (لیله القدر خیر من الف شهر، شهر رمضان الّذی انزل فیه القرآن، انّا انزلناه فی لیله القدر، انّا انزلناه فی لیله مبارکه). از این آیات می شود فهمید که شب قدر در همین ماه رمضان است. شب قرآن نازل و شب قرآن صاعد(دعا) است و باید آنرا احیاء گرفت و برای خود و همه مسلمانان و همه انسانها و برای ظهور ولی عصر(عج) دعا کرد و باید استغفار و توبه نمود و آمرزش خواهی داشت. گفته شده شب ۱۹، شب تقدیر و شب ۲۱، شب ابرام و شب ۲۳ شب اجرا است. پس هر سه شب را که شب ولایت(قدر) هم در آن است باید بیدار بود و قدر دانست. افزون بر آن شب ضربت خوردن مولا و شب شهادت ایشان را هم در پیش رو داریم که می باید معرفت و آگاهی مان را نسبت به حضرت افزایش دهیم و محبت مان را افزون کنیم و از آن حضرت تبعیت و پیروی داشته باشیم.
علی کیست؟ خوب است از زبان پیامبر اعظم(ع) بشنویم. علیّ مع الحقّ و الحقّ مع علیّ یدورحیثما دار( حق را باید با علی شناخت). انا مدینه العلم و علیّ بابها( درست این سخن گفت پیغمبر است که من شهر علمم علیّم در است). علیّ منّی و انا من علیّ، علیّ منّی بمنزله رأسی من بدنی، علیّ سیّد المؤمنین، علیّ عمود الّدین، صاحب سرّی علیّ بن ابیطالب، من آذانی علیاًّ فقد آذانی. (منتخب میزان الحکمه/۵۷-۵۶)
- رویدادهای ماه خرداد: الف- سوم خرداد «آزادی خرمشهر»: رژیم بعث عراق با زحمت زیاد توانست خرمشهر را اشغال کند و تمام شهر را ویران نماید و عربده کشی کند و بگوید اینجا محمّره است و برای همیشه جزء خاک عراق. اگر ایران بتواند آنرا بازپس بگیرد من کلید بصره را به ایرانی ها می دهم. نیروهای رزمندهاسلام در سوم خرداد سال ۶۱ با عملیات بیت المقدس این شهر را پس از ۵۷۸ روز که در اشغال دشمن بود بازپس گرفت و دهها هزار اسیر و کشته بر دشمن تحمیل نمود و کمر رژیم بعثی را شکست و از آن پس بود که حامیانش زمزمه آتش بس را سر دادند و این، کار کمی نبود. امام بدرستی فرمود خرمشهر را خدا آزاد کرد.
ب- چهارم خرداد روز دزفول و مقاومت و پایداری: صدام برای تصرف این شهر خیلی تلاش کرد امام مردم هم خیلی مقاومت کردند او از مردم دزفول با ۱۷۶ موشک، دوهزار و ۵۰۰ گلوله توپ و ۳۳۱ راکت هواپیما از آنان انتقام گرفت .اما اهل دزفول نه شهر را خالی کردند و نه حتی یک نماز جمعه شان را ترک نمودند. آنان ۲۶۱۰ شهید تقدیم کردند که سن ۲۵۰ نفرشان از سه روز تا ۱۰ سال بوده است.
ج- ۵ خرداد سال ۲۰۰۰: روز غلبه حزب الله لبنان در جنگ ۳۳ روزه به اسرائیل است که اسطوره شکست ناپذیری او را در هم شکستند و عظمت آفریدند.
د- ۷خرداد روز قانون و آغاز به کار مجلس است که مجلس دهم هم در این روز آغاز به کار کرد که کارشناسان می گویند مجلس که در رأس امور است بهتر می توانست ارائه خدمت کند و با تصویب طرحها و نظارت دقیق جلو فساد و گرانی ها را بگیرد.
- تحلیلی کوتاه از اوضاع و شرایط کشور و منطقه: در یکی دو هفته گذشته که تبلیغات روانی در سطح دنیا و منطقه و کشور به راه افتاده بود و وقوع جنگ را القاء می کرد و می گفتند ایران باید یا جنگ را بپذیرد یا مذاکره را، حضرت آقا فرمود: جنگ نمی شود و مذاکره ای هم انجام نمی پذیرد و ما یک گزینه داریم و آن هم مقاومت است همین هم شد. دشمن حرفش را پس گرفت و تحلیل آقا به اثبات رسید. بنابراین در حال حاضر از تبلیغ جنگ خبری نیست هرچند عربستان و امارات سعی کرده و می کنند که آمریکا را به جنگ با ایران بکشانند و تلاش می کنند همین روزها سران عرب را در مکه جمع کنند و بگویند حمله پهبادها به تأسیسات نفتی عربستان و انفجارها در فجیره کار ایران بوده و خطر صدور نفت را به دنبال دارد؟ ولی حنایشان رنگی نخواهد داشت.
حضرت آقا همچنان اصرار دارند که با مقاومت در عرصه اقتصاد و فرهنگ و با تکیه بر آموزه های دینی می توان بر دشمن فائق آمد و اراده را بر دشمن تحلیل کرد. ایشان ایجاد هسته انقلابی را در هر جنگی، اعم از نظامی، اقتصادی، سیاسی، اطلاعاتی و رسانه ای لازم می دانند. چنانکه امام راحل هم ایجاد هسته انقلابی در سطح جهان برای مبارزه با مستکبران ضروری می دانستند که امروز شاهد بیار نشستن هستیم در کشورهای دیگر مثل سوریه، عراق، لبنان، عراق و … امیدواریم مسئولان هم با الهام از سخنان و مواضع رهبری موضع انقلابی خود را حفظ کنند و همانند موضع اخیر راجع به صنعت هسته ای و برجام، دنیا را به انفعال و تسلیم وادار کنند.
- تذکرات پایانی:
- همچنان در هفته اکرام و اطعام قرار داریم ان شاءالله ایتام و نیازمندان را که زیر پوشش کمیته امداد هستند را از یاد نمی بریم.
- پیشنهاد می شود عزاداری روز شهادت مولا امیرالمرمنین(ع) پر رنگ تر توسط هیئات مذهبی گرامی داشته شود مثل خیلی از شهرهای کشورمان با سینه زنی، با زنجیرزنی و به صورت هیأتی عزداری کردن.
- هفته آینده روز قدس است. ما باید این روز را به خصوص در امسال که توطئه غربی، عربی و عبری است و می خواهند با مطرح کردن معامله قرن(پیشنهاد ترامپ) برای همیشه قدس را به اسرائیل بدهند و فلسطینی های آواره را هم چنان دور از وطن شان نگه دارند هرچه با شکوهتر با راهپیمایی برگزار نمائیم.
- تشکر و قدردانی از عموم مردم و مسئولان در نماز جمعه این هفته، به عمل می آید.