خطبه اول
تقوا
«یا ایّتها النّفس المطمئنّه ارجعی الی ربّک راضیه مرضیه فدخلی فی عبادی وادخلی جنّتی» فجر/۲۸
ای جان آرام گرفته و اطمینان یافته! به سوی پروردگارت در حالی که از او خشنودی و او هم از تو خشنود است، بازگرد. پس در میان بندگانم درآی و در بهشتم وارد شو.
• بنا به فرموده امام صادق(ع) این سوره را بخوانید که سوره امام حسین(ع) است.
• امام حسین(ع) مصداق کامل نفس مطمئنه(آرامش یافته) است که مورد خطاب خاص خداوند است و دارای دو صفت رضایتمندی و مورد رضایت است و از او می خواهد تا وارد جمع بندگان خاص و بهشت خاص خداوند بشود.
• او یا ذکر و نماز و قرآن به این آرامش رسیده است.
• ما هم می توانیم و می باید از این شیوه الهام بگیریم و به مقام اطمینان برسیم.
سبک زندگی دینی/۹۲
[معاد/۳۴] نشانه های قیامت: نفخ صور
۶- در ذیل آیه ۱۸ نباء(یوم نفخ فی الصّور فتأتون افواجاً- روزی که در صور دمیده می شود شما به صورت گروه گروه می آئید). روایتی در مجمع البیان و نور الثقلین نقل شده که جدا قابل تأمل است. جناب معاذ از پیامبر اکرم(ص) تفسیر و توضیح این آیه را می پرسد که اشک در چشم پیامبر می آید و به ایشان می فرماید: امت من در قیامت به ده قسم و صنف تقسیم می شوند و از صف مسلمانان جدا می گردند. رسول خدا هر صفتی را نام می برد و خصوصیت و خصلت آنرا هم یادآور می شود: ۱- گروهی به صورت میمون محشور می شوند و آنان کسانی هستند که کارشان نمّامی (سخن چینی)بوده است. ۲- گروهی به شکل خوک به محشر می آیند و آنان حرام خوار هستند. ۳- دسته ای زبان های خود را می جوند آنان عالمان بی عمل اند. ۴- جمعی به صورت دست و پا بریده می آیند و آنان کسانی هستند که به اذیت و آزار همسایگان خود می پرداختند. ۵- دسته ای کور و نابینا محشور می گردند و اینان حاکمان جور و ستمگرند. ۶- عده ای گنگ و ناشنوا می آیند اینها افراد خودپسندند. ۷- آنها که به شاخه ای از آتش بسته اند اینان سعایت کنندگان به نزد سلاطین و حاکمانند. ۸- کسانی هستند که بوی بد و نامطبوعی همانند مردار دارند و ایشان کسانی هستند که از لذت و شهوت های حرام برخوردارند و حقوق شان را نمی دهند. ۹- آنها که جبه های آتشین در بردارند و اینان تکبرکنندگانند. ۱۰- و کسانی که با صورت به روی زمین کشانده می شوند که اینها رباخوارانند.
نکته: هر عملی که انسان انجام می دهد شخصیت درونی او را شکل می دهد و چون در دنیا ظرف نمایش درون آدمی نیست، معلوم نیست که باطن انسان چگونه است و لذا همه افراد اعم از خوب و بد یکسان نمایانده می شوند. اما در قیامت که پرده ها برداشته می شود و باطن افراد تجلی می کند حقیقت آنان هم به اشکال مختلف نموده می شود. البته هستند در دنیا افرادی که چشم برزخی دارند و باطن انسانها را می بینند و آنها را آنگونه که حقیقتشان است می بینند و می شناسند و لذا با دیدن انسانها تأسف می خورند و رنج می برند مثل آن عالمی که از امام علی خواست تا از خدا بخواهد به او چشم برزخی بدهد اما بعد از این درخواست کرد که به حال اول خود برگردد. باید به خدا پناه برد.
خطبه دوم
حدیث
قال الامام زین العابدین(ع): ثلاث منجیات للمؤمن، کفّ لسانه عن النّاس و اغتیابهم واشتغاله نفسه بما ینفعه لاخرته و دنیاه و طول البکاء علی خطیئته. تحف العقول/۲۸۲
سه چیز سبب نجات مؤمن است: ۱- بازداشتن زبان از غیبت مردم. ۲- مشغول کردن خودش به کاری که برای آخرت و دنیایش سود دهد. ۳- گریستن طولانی بر گناهش.
چه خوب است ما هم اینگونه باشیم.
مناسبت ها
۱٫ نقش امام سجاد(ع) در پاسداری از عاشورا
ضمن عرض تسلیت ایام حزن انگیز محرم و عاشورا و نیز به روایتی ، شهادت امام زین العابدین(ع) اشاره مختصری به نقش آن بزرگوار خواهیم داشت:
الف- امام حسین(ع) در جواب عده ای که می گفتند چرا به کربلا می روی؟ فرموده بود خواب دیدم که پیامبر به من فرمود: انّ الله شاء ان یراک قتیلاً و در پاسخ به این که چرا زن و بچه ات را همراه می بری؟ فرمود: انّ الله شاء ان یراهن ّاسیراً. یعنی آن شهادت، یک اسارت هم به دنبال دارد که بدون آن ناقص است و مثمر ثمر نیست.
ب- بنا به مصلحتی امام سجاد(ع) در کربلا بیمار می شود تا امامت قطع نشود، چه اینکه اگر سالم می بود باید از امامش دفاع می کرد، چنانکه در حال بیماری وقتی خبر کشته شدن عموها و برادرها و اصحاب را شنید به عمه اش فرمود: یا عمتاه علیّ بالسیف و العصا- برایم شمشیر و عصا را بیاور تا با تکیه بر عصا با شمشیر از فرزند رسول خدا دفاع کنیم که امام حسین مانع او شد و به ایشان توصیه هایی داشتنداز جمله آرامش بخشیدن به زنان و بچه های داغدار و یتیم ،و پناهگاه ایشان بودن و هوای همدیگر را داشتن. دعهم یشمّوک وتشمّهم ویبکوا علیک و تبکی علیهم- بگذار آنان تو را ببویند و توهم آنان را ببوئی.
ج- آنگاه دست فرزندش را گرفت و با صدای رسا فرمود: یا زینب یا ام کلثوم و یا رقیه و یا فاطمه اسمعن کلامی و اعلمن انّ هذا خلیفتی علیکم و هو امام مفترض الطّاعه- همه بشنوید و بدانید که ایشان جانشین من و امام بر شماست که پیروی از او واجب است وبه فرزندش فرمود: یا ولدی بلّغ شیعتی عنّی السلام و قل لهم انّ ابی مات غریباً فاندبوه و مضی شهیداً- فرزندم به شیعیانم سلام برسان و به آنان بگو پدرم غریبانه به شهادت رسید پس بر او اشک بریزید.( عاشورا، انگیزه ها و پیامدها. زیر نظر آیه الله مکارم به نقل از معالی السبطین۲/۲۰)
د- با آن مصلحت الهی و با این توصیه امام(ع) حضرت علی بن الحسین مأموریتش مشخص و معین می شود یعنی بر عهده گرفتن مقام امامت و پیام رسانی شهادت و شهیدان کربلا به گوش جهانیان به ویژه شیعیان آن حضرت و چه زیبا این مسئولیت را پذیرا شد و انجام داد. او در سفر به کوفه و شام، همراه عمه اش زینب(س) روشنگری می کرد و مردم را از حادثه کربلا مطلع ساخت و مظلومیت پدر و یارانش را فریاد زد و ستمگری یزید و یزیدیان را برملا ساخت و در پاسخ به شخصی که از حضرتش پرسید پیروزی از آن چه کسی بود؟ فرمود: صبر کن تا وقت نماز برسد. فاذّن ثمّ اقم- اذان و اقامه بگو تا معلومت شود پیروزی با چه کسی بود. یعنی با اعتراف به رسالت پیامبر خواهی فهمید که پیروز میدان چه کسی است. یعنی تردید نکنید ما پیروز شدیم.
۲٫ هفته دفاع مقدس: صدام ملعون در ۳۱ شهریور ۵۹ جنگ همه جانبه ای را علیه ما آغاز کرد تا به گمان ناقص خودش، چند روزه نظام را سرنگون و بخش مهمی از خاک ایران را به عراق ضمیمه کند. در این مسیر، راهنمایی و کمک های مادی و تبلیغی و تسلیحاتی دهها کشور را داشت اما کور خوانده بود رزمندگان اسلام اعم از ارتش و سپاه و به ویژه بسیج، با هشت سال مقاومت جانانه به دفاع از آب و خاک و نظام برخاستند و با تقدیم صدها هزار شهید و مجروح و اسیر، اجازه نداند یک وجب از خاک میهن اسلامی بدست دشمن بیفتد و خواب دشمن تعبیر شود. ما ضمن گرامیداشت این هفته مقدس، روز تجلیل از اسرا و مفقودان را(۳۰شهریور) گرامی می داریم و به روان پاک شهیدان درود و سلام می فرستیم.
۳٫ در آستانه بازگشایی مدارس و دانشگاهها: با طلوع ماه مهر، فضای کشور آموزشی و پرورشی می شود و علوم و تحقیقات هم رنگ و لعاب دیگری می گیرد و ما شاهد فعالیت حدود چهار میلیون دانشجو در دانشگاهها و چهارده میلیون دانش آموز در مقاطع مختلف تحصیلی هستیم. ما آنرا که مقارن با ایام محرم است به فال نیک می گیریم و با گرامی داشتن آن و تبریک به همه فرهنگیان و دانشگاهیان انتظار داریم همه آنان با هوشیاری کامل و با توکل بر خدای متعال و با انگیزه بالا به انجام وظیفه بپردازند و دولت هم درصدد برطرف کردن مشکلات آنان باشد.
۴٫ تذکرات پایانی:
• خدا را شاکریم که امسال هم مردم ما توفیق حضور پرشور در عزادارای امام حسین(ع) را پیدا کردند و ارادت خود را به آن حضرت نشان دادند و به جهانیان ثابت کردند که دست از حسین و کربلای او برنمی دارند. دامنه این تجمعات و عزاداریها به شرق و غرب و شمال و جنوب دنیا گسترده شد و چه پیامهایی که از آن گرفتند و چه هشدارهایی که به دشمنان دادند مثل رهبران حزب الله و انصارالله در لبنان و یمن که هم صهیونیست ها، هم آمریکایی ها هم سعودیها را تهدید کردند و به مردم مژده دادند که پیروان حق پیروزند.
• و تشکر ویژه ما هم این است که در منطقه و شهرستان ما هم این مراسم بزرگ با شکوه هرچه تمام تر و بدون هیچ حادثه و مشکلی انجام شد که باید از همه مسئولان و برنامه ریزان و هیئتی ها و عموم مردم تشکر کرد. دست همگی درد نکند.
• ان شاءالله برنامه ریزان و دست اندرکاران با ثبت و ضبط دقیق نقاط قوت و ضعف این نوع مراسم ها، به تقویت نقاط قوت و تضعیف و برطرف کردن نقاط ضعف بپردازند و آنها را با هیأت امنای هیئات مذهبی در میان بگذارند تا هرچه باشکوهتر و بی مسئله تر برگزار گردد.
• از عموم مردم هم تقاضا می کنیم در جلسات بعدی هم که به همین مناسبت تا پایان ماه صفر تشکیل می گردد شرکت فرمایند. اجتماع تاسوعا و عزاداری عاشورا جداً پرشور و حال بود. خداوند از همگان قبول فرماید. از همه مداحان و روحانیون هم تشکر می کنیم.