خطبه ۱۷ شهریور ۹۷

خطبه اول

تقوا

« قد افلح من زکّیها و قد خاب من دسّیها» شمس/۱۰-۹

بی تردید کسی که نفس را [از آلودگی پاک کرد و ] رشد داد رستگار شد. و کسی که آن را [ به آلودگی ها و امور بازدارنده از رشد] بیالود [ از رحمت حق] نومید شد.

پس از ۹ یا ۱۱ قسم که کاملاً بی سابقه است به بیان این نکته پرداخته شده که: فلاح و رستگاری از آن کسی است که نفس خود را تزکیه کرده و آنرا از آلودگی ها به دور بدارد و آنرا رشد بدهد و زیانکاری و بد بختی، نصیب کسی خواهد شد که با بی توجهی، آنرا در خرواری از گناه و آلودگی دفن کرده و از آن غافل گردد.

بی تردید انسانهای با تقوا با خودسازی رستگارند و دیگران زیان دیده خواهند بود.

سبک زندگی دینی/۹۰

[معاد/۳۲] نشانه های رستاخیز، سه: در آستانه قیامت

۲- نفخ صور: برای برپایی قیامت مقدماتی شکل می گیرد از جمله دمیده شدن در شیپور. نفخ به معنای دمیدن و فوت کردن و صور هم به معنای شیپور است که البته بعضی گفته اند به معنای شاخ است. در قدیم شاخ حیوانی را خالی می کردند و برای دمیدن در آن استفاده می کردند. در اینکه حقیقتاً شیپوری خواهد بود و در آن می دمند یا معنای کنایی است، هر دو نظر گفته شده و طرفدارانی هم دارد. البته در قرآن کریم برای رخ دادن چنین اتفاقی از الفاظی استفاده شده مانند: نفخ صور، صیحه، نقر فی الناقور، صاخّه و قارعه، که هر کدام از این ها بار معنایی خود را دارند گرچه نتیجه آنها یکی است یعنی با رخ دادن هر یک از اینها اوضاع جهان عوض می شود و زمینه برای وقوع قیامت فراهم می آید. از آیات و روایات استفاده می گردد که ما دو نفخه داریم یکی اماته و دیگری احیاء. یعنی دوبار در شیپور دمیده می شود، بار اول با به صدا درآمدن آن شیپور همه می میرند مگر کسانی که خدا بخواهد زنده بمانند و بار دوم همه خلائق زنده می شوند. در حدیث است که بین این دو نفخه چهل سال فاصله است که معلوم نیست سالهای دنیایی منظور است یا آخرتی. در هر حال این اتفاق عظیم شکل می گیرد. در آیِه ۶۸ زمر به هر دو نفخه اشاره شده است( و نفخ فی الصّور- فصعق من فی السّموات و من فی الارض الا من شاء الله ثم نفخ فیه تاره اخری فاذا هم قیام ینظرون- در صور دمیده می شود و تمام کسانی که در آسمان ها و زمین هستند می میرند مگر کسانی که خدا بخواهد سپس بار دیگر در صور دمیده می شود ناگهان همگی به پا می خیزند و در انتظار حساب و جزا هستند. بزرگان می گویند: مردم با شنیدن صدایی کوبنده و وحشت زا و دهشت آفرین همه می میرند مگر چهار فرشته مقرب( جبرئیل، اسرافیل، میکائیل، عزرائیل) که البته در مرحله بعد، این ها هم می میرند و هیچ کس زنده نخواهد ماند خطاب می رسد: لمن الملک الیوم. خودش پاسخ می دهد: لله الواحد القهّار.

برخی تشبیه می کنند به زدن شیپور برای استراحت سربازان و برخاستن آنان ، و بعضی می گویند مانند فوت کردن است که گاهی آتش را خاموش و زمانی آنرا روشن و بر افروخته می کند.

مسئله نفخ صور با تعابیر مختلفی که از آن شده است در حدود ۱۸ آیه از قرآن مطرح است و البته در روایات هم توضیحاتی در این خصوص داده شده است.

خطبه دوم

حدیث

قال الامام الحسین(ع): من ترک الشّهوات کان حرّا.

آنکس که شهوتها و خواست های نفسانی اش را کنار بگذارد او آزاد مرد است.

آری انسان با پیروی از هواهای نفسانی خود، یک حالت بندگی و بردگی نسبت به آنها پیدا می کند و قدرت تصمیم گیری و رهایی از او سلب می شود درست مانند یک برده که ناچار است از مولایش اطاعت کند ، اما اگر کسی تسلیم خواست هایش نشود او آزاد مرد است و در تصمیم گیری اش جدی و محکم می تواند باشد.

مناسبت ها

  1. در آستانه سال جدید قمری: سه شنبه آینده، اولین روز از ماه اول از سال جدید(۱۴۴۰ه.ق) است. ماه محرم از راه می رسد و با خود حزن و ماتم و اندوه و غم همراه با حماسه و شور و شعور می آورد. پرچم های عزا برافراشته و مراسم عزاداری سیدالشهداء(ع) اقامه می گردد. پیشاپیش حلول ماه محرم را گرامی داشته و تسلیت عرض می کنیم. امیدواریم بتوانیم با معرفت افزایی نسبت به امامان معصوم(ع) به ویژه نسبت به پیشوای شهیدان و رهنمودگیری از آنان، زندگی خود را حسینی کنیم و با الهام از سیره و شیوه آن بزرگوار به امر به معروف و نهی از منکر بپردازیم که هفته اول محرم به همین نام مزین است. از سال ۱۳۷۱ تا به امروز همه ساله زیر همین نام ، این هفته گرامی داشته می شود تا به مردم یادآوری گردد که از این دو فریضه بزرگ( امر به معروف و نهی از منکر) غافل نشوند. لازمه این کار، معروف شناسی و معروف گستری و منکر شناسی و منکر ستیزی است و چقدر با برکت است اگر به این دو فریضه عمل بشود. به تعبیر مولا علی (ع): تمام کارهای نیک و جهاد در راه خدا در مقایسه با امر به معروف و نهی از منکر همانند نمی هستند در برابر دریا. این وظیفه اگر عملی بشود خیلی از مشکلات جامعه ما رخت بر می بندد. در هر حال این هفته پیش رو را گرامی می داریم.
  2. نگاهی به چالش های موجود در جامعه و ارائه راه حل: بحث مهم اقتصاد، بحث عمده و چالش مهم جامعه است که تقریباً همه چیز و همه افراد را درگیر کرده و فکرها را به خود مشغول داشته است که می توان این وضعیت را معلول این امور دانست: الف- چالش های زندگی روزمره ب- فشارهای دشمن  ج- بی برنامگی و بی عملی دستگاههای مسئول  د- نبود تبیین درست از وضعیت  ه- شکل گیری جنبش اجتماعی نوین در پرتوی فضای مجازی موجود در جامعه. البته سودجویی برخی از افراد جامعه که با خرید اضافی، احتکار و گرانفروشی و تبلیغات بی امان دشمن، این فضا را ملتهب کرده است. اکنون چه باید کرد؟ به نظر می رسد اگر به چند امر توجه شود و به آنها روی آوری صورت گیرد جامعه ما بر مشکلات غلبه خواهد کرد. مثل: ۱- همدلی و پای درد دل مردم نشستن  ۲- امیدآفرینی  ۳- عزم و اراده برای حل مشکلات  ۴- تدوین نظام جامع رسانه ای   ۵- توجه به اقناع مخاطبین از طریق تبیین شرایط و تلاش برای ایجاد و پی گیری جنگ اقتصادی، توجه دادن به این که اگر ناامید شویم چه اتفاقی خواهد افتاد. عنایت به توان خود برای عبور از این مشکلات بازخوانی وضعیت قبل از انقلاب و در هر حال جنگ و بیان نقطه های ضعف دشمن. آری با کار بست این امور می توان از این شرایط دشوار عبور کرد.
  3. تذکرات و یادآوریهای پایانی
  • گرامیداشت هفته تعاون( ۱۰ تا ۱۶ شهریور) و آرزوی تقویت این بخش اقتصادی.
  • ۱۷ شهریور ۵۷ سالروز به خون نشستن میدان ژاله تهران و تبدیل آن به میدان شهدا، با تقدیم صدها شهید و هزاران مجروح که امام در پیامی به مردم فرمود: ای کاش خمینی هم در میان شما بود و با شما کشته می شد. این کشتارعظیم هم نتوانست ملت را مأیوس کند.
  • یاد و نام آیت الله طالقانی اولین امام جمعه تهران را که در ۱۹ شهریور ۵۸ و شهید محراب آیت الله مدنی امام جمعه تبریز را که ۲۰شهریور سال ۶۰ به لقاء الله پیوستند را گرامی می داریم و به روان پاکشان درود می فرستیم.
  • برای پیروزی مردم در عراق، افغانستان، پاکستان، فلسطین و سوریه و برای نابودی مستکبران به ویژه آمریکا دست به دعا برداشته و از خدای متعال رفع مشکلات جامعه اسلامی را خواهانیم.
  • انتظار داریم مردم ما صبوری و قناعت پیشه کنند و مسئولین ما تلاش و کوشش مضاعف داشته باشند برای حل مشکلات و قوای سه گانه ما به وظایفشان بهتر و بیشتر عمل کنند تا شاهد نصرت خداند هم باشیم. و امیدواریم بتوانیم در ماه محرم به عزاداری خالصانه و به دور از هرگونه ریا و خودنمایی و مردم آزاری پرداخته و به تذکرات مسئولین مربوطه توجه کنیم و با شنیدن و مرور مجدد و چندین باره حادثه عاشورا، درسهای لازم را برای زندگی بگیریم و به انجام وظیفه بپردازیم و از خواندن زیارت عاشورا غفلت نورزیم ان شاءالله.

 

پاسخ دادن

نکات : آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلدهای الزامی علامت گذاری شده اند. *

*