خطبه اول
تقوا
« و من یطع الله و رسوله و یخش الله و یتّقه فاولئک هم الفائزون» نور/۵۲
و کسانی که از خدا و پیامبرش اطاعت کنند و از خدا بترسند و از او پروا نمایند، پس آنان همان کامیابانند.
اطاعت از خدا و رسول و ترس از خدا و پرواپیشگی از جمله عوامل رستگاری و کامیابی اند.
پیداست اگر کسی با این ویژگی ها در جامعه ظهور پیدا کند هم خودش در حاشیه امنی قرار داشت هم به دیگر افراد می تواند کمک کند تا به امنیت واقعی و کامیابی حقیقی دست یازد. آری پیروی از خدا و رسول و تقواپیشگی شرط کامیابی است.
آسیب های اجتماعی/۳
[فروپاشی خانواده ها -طلاق-]اسلام برای تشکیل خانواده و حفظ و تداوم آن دستورها و رهنمودهایی دارد که اگر مورد توجه قرار گیرند هم خانواده ها به سمت خوشبختی و شادکامی حرکت می کنند هم جامعه از ثبات و آرامش برخوردار بوده و از آسیب های جدی و زیان بار در امان خواهد ماند. قرآن کریم فلسفه همسر گزینی را رسیدن به آرامش می داند(لتسکنوا الیها) و گرایش به سوی همسر را از جمله نشانه های الهی معرفی می کند(وجعل بینکم مودّه و رحمه). از سوی دیگر اسلام با اختلاف و درگیری و برهم خوردن تعامل و آرامش در خانواده شدیداً مخالف است. هرچند طلاق و جدایی را به عنوان آخرین راه برای رهایی خانواده ها از چنگال مشکلات طاقت سوز به رسمیت می شناسد، اما آنرا مبغوض ترین و منفورترین حلال های الهی به شمار می آورد ، چرا که طلاق، پدیده ای ناهنجار و دارای پیامدهای فردی، اجتماعی، تربیتی، اقتصادی و اخلاقی فراوانی است و به تعبیر امروز، طلاق که به دنبال فروپاشی خانواده شکل می گیرد یک آسیب جدی برای اجتماع به شمار می رود.
فراوانی طلاق در چند سال اخیر:
متأسفانه آمار طلاق های رسمی در این چند سال اخیر به شدت رو به رشد بوده و واقعاً نگران کننده است البته در استانهای کشور ما حالت یکسانی ندارد اما هرچه هست زیبنده کشور و ملت و فرهنگ ما نیست. اینکه در بعضی از جاها می گویند از هر ۱۰۰ازدواج ۲۰ مورد آن به طلاق می انجامد و یا گاهی از هر ۴ ازدواج یکی از آنها به طلاق منجر می شود و یا جشن طلاق با دعوت از مدعوین صورت می گیرد، پدیده ای بسیار زشت و توجیه ناپذیر است.
این آمار غیر از آن چیزی است که به طلاق عاطفی معروف است یا طلاق های خاموش. زن و شوهر در زیر یک سقف زندگی می کنند و در کنار بچه های شان هستند اما مانند غریبه ها زندگی می کنند دلهایشان در جای دیگر است و تن هایشان در زیر یک سقف که البته آثار تخریبی چنین طلاقی بر روان زن و مرد و بچه ها کم نیست. در هر صورت باید به عوامل طلاق و پیامدهای آن اشاراتی داشت تا ان شاء الله راه حلی برای این آسیب و معضل اجتماعی پیدا شود.
برخی از علل طلاق و فروپاشی:
- اختلاف طبقاتی و فرهنگی: اگر در ابتدای امر به این مسئله توجه نشود رفته رفته این اختلاف کار خود را کرده و به جدایی منتهی می شود.
- دخالت دیگران: اقوام زن و شوهر گاهی در قالب دلسوزی، دخالت هایی در زندگی زوج جوان می کنند که نتیجه اش جدایی بین آنها است.
- مسائل اقتصادی و مالی: گاهی بر اثر درآمد ها و هزینه ها اختلافها شدت می گیرد.
- هوسرانی و ازدواج مجدد: روابط غیر اخلاقی و غیر شرعی هر یک از زن و مرد یا ازدواج مجدد مرد می تواند این زمینه را تشدید کند.
- سوء تفاهم ها و سوء ارتباطات: آنها اگر نتوانند یکدیگر را درک کنند کارشان به جدایی می کشد.
- انتقام گیری و بهانه جویی: بیان نقاط ضعف و زنده کردن اختلافات گذشته و…
- سلطه گری شوهر یا زن سالاری این بلا را بر سر خانواده می آورد.
- تحت تأثیر القائات دیگران و یا تبلیغات بیگانگان قرارگرفتن مثل فیلمهای مستهجن، برنامه های ماهواره ای و … .
- ازدواج های خیابانی، اینترنتی، عشقی ، هوسی و…
برخی از پیامدهای طلاق:
- آسیب دیدن جدی زن و مرد جدا شده از یکدیگر و بی اعتمادی افراد جامعه به آنان با نگرش منفی که نسبت به آنها ایجاد می گردد.
- آسیب جدی تر متوجه زنان مطلقه شدن که شاید شانس کمتری برای تشکیل خانواده بیابند.
- آسیب جدی دیدن فرزندان طلاق که باید زیر دست نامادری یا ناپدری بزرگ بشوند و یا در پرورشگاههایی نگه داری شوند که این خود باعث انزوا یا بزهکاری یا اعتیاد یا ناهنجاری آنان می شود. تحقیقات نشان داده که تعدادی از بچه های اینگونه ای، سر از باند قاچاق یا تبهکاری و دزدی و امثال اینها درآورده اند.
- پیدا شدن آسیب های دیگر از ناحیه این آسیب مانند: فقر و فحشاء، سرقت و خیانت، سست شدن بنیاد دیگر خانواده ها.
نکته پایانی: ۱- باید از ابتدا ازدواج ها بر اساس آگاهی و شناخت باشد. ۲- تفاهم و تعامل و عفو و گذشت باشد.۳- آینده نگری در کارها لحاظ گردد. ۴- اختلافات با سرعت هرچه بیشتر توسط افراد دلسوز، مرتفع گردد. ۵- مراکز مشاوره و افراد مشاور بیشتر در فکر صلح و سازش باشند. ۶- تجدید نظر در حکم دادگاهها به وجود آید تا درخواست طلاق کم شود.
خطبه دوم
حدیث
قال علی(ع) للحسن و الحسین(لما ضربه ابن ملجم):
اوصیکما بتقوی الله و الا تبغیا الّدنیا و ان بغتکما و لا تأسفا علی شیء منها زوی عنکما و قولاً بالحقّ و اعملاً للاجر و کونا للظالم خصماً و للمظلوم عوناً. نهج البلاغه/نامه ۴۷
توصیه حضرت به فرزندانش(حسن و حسین): ۱- تقوای الهی را پیشه کنید ۲- در پی زرق و برق دنیا نباشید هرچند به سراغتان بیاید. ۳- بر آنچه از دنیا از دست می دهید تأسف نخورید. ۴- سخن حق بگوئید. ۵- برای اجر و پاداش الهی کار کنید. ۶- همواره دشمن ظالم و یار و مددکار مظلوم باشید.
مناسبت ها
- شبهای پرفیض قدر
در آستانه شب های سرنوشت ساز و اثرگذار در زندگی هستیم. شب قدر شب اندازه گیری و تقدیر امور است و شب نزول قرآن کریم. برای این که قدر به آن بیشتر دانسته شود آنرا در میان شب های۲۱،۱۹ و۲۳ مخفی کرده اند تا همه این سه شب به احیاء و دعا و نماز و در خدمت قرآن گذارده شوند. البته در نقلی آمده است که شب ۱۹ شب تقدیر و شب ۲۱ شب ابرام و شب ۲۳ شب اجر است. در هر صورت شب استثنایی سال است که ارزش آن بیش از هزار ماه است(لیله القدر خیر من الف شهر) و شب اتصال زمین با آسمان است. یعنی فرشتگان از آسمان به زمین می آیند روح فرشته اعظم هم حضور پیدا می کند و همه اینها بر قلب ولی الله الاعظم ورود دارند و فرود می آیند. بسیار بجاست تا در آن شب عظیم ارتباطی هم با امام زمان(عج) پیدا کنیم. افزون بر این ها شب ضربت خوردن مولا علی(ع) در نوزدهم و شهادت ایشان در بیست و یکم است که جامعه بشریت درواقع سوگوار می شود و بیش از همه شیعیان عزادار و داغدار امامشان هستند. پیشاپیش شهادت مظلومانه مولای متقیان امام امیر المؤمنین را تسلیت گفته و امید آن داریم تا رهرو راهش در دنیا و مشمول شفاعتش در آخرت باشیم. السلام علی اوّل مظلوم فی العالم. خودش فرمود: مازلت مظلوماً منذ قبض رسول الله(ص)- پس از رحلت پیامبر هموراه مظلوم بوده ام.
- روزهای پر خاطره خرداد
مردم ما تا لفظ خرداد را می شنوند به یاد دو روزبیاد ماندنی و اثرگذار می افتند ، چهارده و پانزده خرداد. البته اول پانزده خرداد و سپس چهاردهم آنرا به خاطر می آورند چرا که ۱۵ خرداد ۴۲ سرآغاز قیام خونین بود که یاران روح الله در دفاع از ایشان به پا خاستند و شعار یا مرگ یا خمینی سر دادند و دشمن هم ، صدها نفر از آنان را به شهادت رساند و هزاران نفر را مجروح کرد و تعداد زیادی را زندانی نمود. آری امام با دست خالی اما با ایمانی خالص و شهامتی وصف ناپذیر و شجاعتی بی مانند یک تنه در مقابل دشمن ایستاد و سه جای مهم را نشانه گرفت( آمریکا، اسرائیل و شاه). از او خواستند که نه خودش و نه طرفدارانش به این سه جا کاری نداشته باشند اما ایشان اصرار داشت و می فرمود: ام الفساد این هایند هر سه باید از سر راه مسلمانان برداشته شوند. آمریکا باید سلطه اش را از سر کشورمان ایران بردارد و اسرائیل غده سرطانی باید از بین برود و شاه باید از سلطنت خلع شود. بر این نظر ایستاد تا تبیعد شد و در تبعید هم رهبری از راه دور را از دست نداد تا مرگ شهادت گونه حاج آقا مصطفی پیش آمد و بار دیگر نام و یاد و سخن و اعلامیه او مطرح شد و انقلاب آغاز شد و در طی کمتر از ۲ سال(آبان ۵۶ تا بهمن۵۷) به پیروزی رسید و ۱۰ سال زعامت جمهوری اسلامی را بر عهده داشت و سرانجام در ۱۴ خرداد ۱۳۶۸ آسمانی شد و امت خود را داغدار نمود و بدین ترتیب ۱۴ خرداد هم پس از ۱۵خرداد، خاطره انگیز شد چرا که ملت ما یک پیشوای بیمانندی را از دست داد و با حضور ده میلیونی خود امام را تا بهشت زهرا بدرقه کرد. جالب اینکه در کمتر از ۲۴ ساعت در همان روز، مجلس خبرگان حضرت آیه الله خامنه ای را به عنوان رهبری برگزید که نزدیک به سه دهه راه امام را ادامه داده و نام او را زنده نگهداشته و همانند سلف صالحش، در حمایت از مظلومان و مستضعفان سینه سپر کرده و بر ظالمان و ستمگران می تازد و از قدس شریف دفاع نموده و مایه دلگرمی برای جبهه مقاومت شده و اسرائیل و حامیانش را به چالش کشانده است.
همواره به مسئولان دولت های مختلف و مجالس دوره های پی در پی و قوه قضائیه و نیروهای امنیتی و نظامی و انتظامی توصیه کرده تا با توکل بر خدا در مقابل زیاده خواهان بایستند و در خدمت مردم و نظام جمهوری اسلامی باشند و بدانند که آینده روشن و درخشان در انتظارشان است و به فضل الهی مستضعفان پیروز و مستکبران رسوا و نابود خواهند شد و تا به حال همه توطئه ها را کم اثر یا بی اثر کرده است. ما در اینجا به روان پاک امام راحل درود می فرستیم و یاد پانزده خرداد را گرامی می داریم و بیست و نهمین سال رهبری حضرت آقا را به همه دوستداران نظام تبریک می گوئیم.
- تذکرات پایانی
- در درگیری های صهیونیست ها با مردم غزه و پاسخ کوبنده مقاومت که به عقب نشینی اسرائیل و پذیرش آتش بس اعلان شده از سوی مصر منتهی شد، یکباردیگر نشان داد که چه مقدار آسیب پذیر است و به قول سید حسن نصرالله (اوهن من بیت العنکبوت )می باشد و این یکی از ثمرات مقاومت است که البته نمونه دیگرش هم در یمن جریان دارد که عربستان و حامیانش را به استیصال واداشته است.
- هفته اکرام و اطعام و کمک به نیازمندان از دیروز آغاز شده و سفره آن هم چنان تا ۲۱ رمضان گسترده و پهن است. علاقمندان به این برنامه الهی مثل همیشه کمک کرده و به یاری مستمندان بشتابند.
- با توجه به جسارت ترامپ در انتقال سفارتش از تل آویو به بیت المقدس که درواقع دهن کجی به یک میلیارد و نیم جمعیت مسلمان بود ، امسال باید مسلمانان با شور و حضور بیشتری در رزو قدس(هفته آینده) ظاهر بشوند و نشان دهند که قدس هم چنان مسئله اول جهان اسلام است و با رنگ و لعاب خیانت برخی از سران عرب و جنایت اسرائیل و جسارت ترامپ، هرگز از یادها نمی رود. پس همه شرکت کنند و شرکت می کنیم.