خطبه ۲۳ تیرماه ۱۳۹۶

خطبه اول

تقوا

« و لو انّ اهل القری امنوا و اتّقوا لفتحنا علیهم برکات من السّماء و الارض…».(اعراف/۹۶)

در این آیه می فرماید: اگر ساکنان هر دیاری اهل ایمان و تقوا باشند قطعاً مورد عنایت حق تعالی قرار گرفته و از آسمان و زمین برکات او بر سر آنها ریزش پیدا می کند.

قرآن کریم به صراحت و به روشنی هرچه تمام تر یک رابطه ای می بیند بین رعایت ایمان و تقوا و سرازیر شدن نعمت ها و برکات الهی. حالا این ارتباط چگونه است، شاید خیلی برای ما این رابطه مشخص نباشد اما به یقین وجود دارد . البته نقطه مقابل آن هم هست که اگر این امور نبود از برکات هم خبری نخواهد بود.

سبک زندگی دینی/۵۳

[امامت/۱۴] ویژگی های برجسته امام(ع) ۶- برخورداری از مقام شفاعت

شفاعت در لغت به معنای ضمیمه شدن یک چیز با شیء دیگر است. کلمه شفع در مقابل کلمه وتر است که به معنای طاق و فرد می باشد و در اصطلاح و تعریف عبارت است از اینکه یک قدرت برتر و بالاتر به کمک یک شیء و فرد ضعیف تر بیاید و به او مدد رساند یا او را از مشکلات برهاند. ما شیعه عقیده داریم که شفاعت، حق است و وجود دارد و هیچ منافات و مخالفتی با توحید ندارد،برخلاف برخی از اهل سنت مثل وهابی ها که آنرا شرک می دانند و ضد توحید به شمار می آورند.

شفاعت در قرآن: در قرآن کریم به چند دسته از آیات در این زمینه برخورد می کنیم. ۱- مطلقاً شفاعت را نفی می کنند مثل: یا ایّهاالذین امنوا انفقوا ممّا رزقناکم من قبل ان یأتی یوم لا بیع فیه و لا خلّه و لا شفاعه(بقره/۲۵۴). ۲- شفیع را منحصراً خدا می دانند: قل لله الشّفاعه جمیعاً (زمر/۴۴). ۳- شفاعت را مشروط به اذن خدا می دانند: من ذاالّذی یشفع عنده الّا باذنه(بقره/۲۵۵).۴- شرایطی برای شفاعت شونده قائل شده اند(و لا یشفعون الّا لمن ارتضی) انبیاء/۲۸).

از مجموع این آیات به این نتیجه می رسیم که اولاً : شفاعت هست و بالاطلاق از آن خدا است . و ثانیاً : او به هر کسی اجازه شفاعت نمی دهد . و ثالثاً : برای شفاعت شونده هم شرایطی گذاشته است. بنابراین دیگران و اشیاء دیگر بدون اذن او حق شفاعت ندارند و هر کسی هم نمی تواند انتظار شفاعت داشته باشد. بله اگر شخص خطایی مرتکب شد و یا اعمالی مورد قبول نداشت که بتواند او را از عذاب الهی برهاند یااو را به مقامات عالی برساند ، و او متوسل شد به اولیاء الهی مثل پیامبر و امامان و قرآن و … می تواند امید به شفاعت داشته باشد. البته باید از خطایش توبه کند و در راه کسب رضایت حق تعالی بکوشد تا بتواند شایسته دریافت شفاعت باشد.

قرآن کریم می فرماید: و لو انّهم اذ ظلموا انفسهم جاؤوک فاستغفروا الله و استغفر لهم الرّسول لوجدوا الله توّاباً رحیماً ( نساء/۶۴) و نیز در خصوص فرزندان خطاکار یعقوب نقل می کند: قالوا یا ابانا استغفرلنا ذنوبنا انّا کنّا خاطئین. قال سوف استغفر لکم ربّی انّه هو الغفور الرّحیم(یوسف/ ۹۸-۹۹). و در حدیث آمده است که پیامبر فرمود: شفاعتی لاهل الکبائر من امّتی(برهان/۳/۵۷). که البته در ذیل حدیث آمده است امام کاظم (ع) توضیح می دهد: آنانکه توبه کنند و پشیمان باشند و … مشمول شفاعت پیامبر قرار می گیرند.

نقل شده که امام صادق(ع) برای اصحابش نامه نوشت: من سره ان ینفعه شفاعه الشّافعین عندالله فلیطلب الی الله ان یرضی عنه( کافی/ به نقل بحار۳/۳۰۴). و در حدیث دیگری از حضرت صادق(ع) آمده: اذا کان یوم القیامه بعث الله العالم و العابد فاذا وقفا بین یدی الله عزوجل قیل للعابد انطلق الی الجنّه و قیل للعالم: قف تشفع للنّاس بحسن تأدیبک لهم( اختصاص مفید به نقل بحار/۳/۳۰۵).

این که ما در دعای توسل در خطاب به معصوم(ع) می خوانیم: “یا وجیهاً عندالله اشفع لنا عندالله” حاکی از عقیده ما است نسبت به مقام شفاعت امامان معصوم(ع). البته تا رسیدن به شفاعت آنان و برخورداری از مزایای آن ممکن است زمان طولانی را باید در مشکلات و عذاب به سر برد پس نباید از اعمال صالح صرف نظر کرد و صرفاً به شفاعت دل خوش بود.

در نقلی آمده است که امام صادق(ع) در لحظه آخر عمرشان وقتی همه خویشان او در کنارش حضور یافتند فرمود: انّ شفاعتنا لا تنال من استحقّ بالصّلوه: فرمود که بر شفاعت ما نرسد – آنکس که نماز را سبک بشمارد. باید عقیده را تصحیح و عمل صالح را کرد و امید به شفاعت پیامبر و آل هم داشت.

خطبه دوم

حدیث

الصادق(ع): ان یسلم النّاس من ثلاثه اشیاء کانت سلامه شامله لسان السّوء و یدالسّوء و فعل السّوء ( تحف العقول۳۲۱). اگر مردم از سه چیز در سلامت باشند سلامت کامل خواهند داشت: زبان بد، دست بد و کار بد.

انسان متقی سعی می کند این آثار سه گانه را از زبان و دست و کار خود دور کند در نتیجه مردم از دست او در امان خواهند بود و خود او نیز در سلامت می تواند باشد.

مناسبت ها

  1. شهادت پیشوای ششم(ع)

امام جعفر صادق(ع) که در ۱۷ ربیع الاول سال ۸۳ از مادری بنام امّ فروه به دنیا آمد، در ۲۵ شوال ۱۴۸ه.ق با زهری که به دستور منصور (خلیفه عباسی) به او خورانیدند در سن ۶۵ سالگی به شهادت رسید و در قبرستان بقیع مدفون شد.

به جهت نقش عظیمی که در تبیین معارف دین و ترویج آیین اسلام و تربیت شاگردانی کم نظیر، داشت او را مؤسس مذهب جعفری نامیدند و شیعیان را به عنوان شیعه جعفری می شناسند.

به شهادت دوست و دشمن، حضرت امام صادق(ع) سرآمد همه مردان روزگار خود و دورانهای پس از خود بود. در علم و حلم و عبادت و خدمت به خلق و ارشاد و راهنمایی مردم و حفظ و حراست از توصیه و امامت و قرآن و اسلام، هیچ کسی به پای او نمی رسید و نیز در رعایت مصالح اسلام و حمایت از انقلابیون بزرگ مثل زید بن علی نظیر نداشت. گفته اند چندین بار منصور دوانقی قصد جان ایشان را کرد اما هربار با صحنه ای روبرو شده و منصرف شد. او گفته بود جعفر بن محمد همانند استخوانی است در گلوی من، که نه می توانم او را تحمل کنم ، نه می توانم آنرا هضم کنم. سرانجام تصمیم خود را عملیاتی کرد و حضرت را به شهادت رساند.

  1. روز حماسه همبستگی ملی در دفاع از ارکان نظام و رهبری(ولایت فقیه):

نظام اسلامی، همیشه دشمن داشته و دارد و خواهد داشت و دشمن هم برنامه کوتاه و میان مدت و دراز مدت دارد و هرازگاهی عرض اندام می کند و می خواهد ضربه کاری اش را بزند که تا به حال موفق نبوده است و معمولاً در طول این حدود چهار دهه چندین توطئه او برملا و خنثی شده است از جمله در ۱۰ سالگی نظام در سال ۶۸ که قصد داشت از رحلت امام سوء استفاده کند ولی با عنایت خداوند و حضور مردم و تعیین رهبری شجاع و مقتدر این تصمیم دشمن ناکام ماند. ده سال بعد در سال ۷۸ با ایجاد آشوب و بلوا در تهران و به وجود آوردن حادثه کوی دانشگاه چند روزی تهران و برخی از شهرهای بزرگ دستخوش آشوب و غارت شد که در مثل چنین روزی(۲۳تیرماه) با حضور حماسی مردم در قالب راهپیمایی دهها میلیونی در سراسر کشور، این آشوب ها و تخریب ها هم به لطف الهی به پایان رسید که درواقع یه نقطه عطف تاریخی در جریان انقلاب اسلامی بود و ده سال بعد، فتنه بزرگ ۸۸شکل گرفت که چندین ماه کشور را درگیر کرد و انقلاب را تا لبه پرتگاه جلو برد و همه ضد انقلاب داخل و خارج چشم دوخته بودند تا سقوط نظام را شاهد باشند و باز این لطف الهی بود که شامل حال ملت شد و آنان حماسه ۹ دی را به وجود آوردند و رهبری داهیانه رهبر انقلاب را در این اتفاقات شاهد بودند و باید منتظر توطئه های بعدی دشمنان داخلی و خارجی بود که البته به قول مقام معظم رهبری، تا ملت در صحنه باشد و بیدار و مصمم، دشمن هیچ غلطی نمی تواند بکند. او تهدید و تحریم و شیطنت می کند و البته زحمت ایجاد می کند اما ملت هم بیدار و هشیار است و از انقلابش دفاع کرده و خواهد کرد.

  1. نیم نگاهی به برخی تحولات منطقه:

آزادی موصل، دومین شهر بزرگ عراق که در کمتر از ۲۴ساعت اشغال شد و حدود ۳سال در دست داعش بود و با ۹ ماه جنگ و درگیری به آغوش عراق برگشت. این رویداد بزرگ درسها و عبرتهایی اشت که باید مورد توجه عمیق و دقیق قرار بگیرد مثل:

  • شکسته توطئه عبری عربی و غربی که داعش را به وجود اوردند تا برای ما ایجاد زحمت بکنند.
  • شکست طرح تجزیه عراق و و ایجاد اسرائیلی دیگر در همسایگی ایران.
  • شکست طرح جبهه بندی دروغین شیعه و سنی و ایجاد ترس در دل اهل سنت عراق.
  • مشخص شدن نقش مرجعیت دینی( آیه الله سیستانی) در بسیج یک میلیون عراق با فتوای جهاد کفایی.
  • نمودار شدن نقش بسیج مردم در قالب(حشدالشعبی) با الهام از بسیج ایران.
  • نقش مهم حضور مستشاران نظامی ایران به ویژه سردار سلیمانی و شهیدان همرزم او.
  • بر باد رفتن همه سرمایه های سران کشورهای منطقه مثل عربستان و بی آبرو شدن آنان.
  • برملا دن ادعای دروغین آمریکا و ائتلاف دروغین ضد داعش و پرهیز دادن نیروهای عراقی از روبرو شدن با داعشی ها و کمک های نظامی به آنان.
  • نقش وحدت همه نیروها در به دست آوردن پیروزی.
  • اشکار شدن ثمره مقاومت ، که شعار ایران و حزب الله لبنان بوده و هست.
  1. تذکرات پایانی
  • ۲۵ تیرماه روز بهزیستی و تأمین اجتماعی است. این روز را گرامی داشته و توصیه می کنیم مسئولان امر در خصوص خدمت به خانواده های تحت پوشش هرچه می توانند بیشتر خدمت کنند.
  • همین روز یادآور اتفاق تاریخی دیگری هم هست یعنی: فتح اندلس توسط مسلمانان در سال ۹۲ه.ق . که البته پس از چند سال با رواج بی بند و باری از طریق شراب و مسائل ضد اخلاقی توانستند بر مسلمانان غلبه کنند و آنجا را از دست آنان خارج کنند. این حربه ، امروز هم قابل استفاده دشمن است. ترویج بی بندوباری و بی عفتی و رواج مسائل ضد اخلاقی در میان جوانان ، ریشه در همین تجربه تلخ دارد که باید تشکر کرد از کسانی که روز عفاف و حجاب را گرامی داشتند و با راهپیمایی و همایش تبلیغی به مقابله با این تفکر پرداختند.
  • ۲۷تیرماه سال ۶۷ امام راحل بر اساس شرایط به وجود آمده در جنگ، قطعنامه ۵۹۸ را پذیرفت و آنرا به منزله نوشیدن جام زهر دانست که به خاطر خدا انجام داد و فرمود جنگ و صلح ما برای ادای تکلیف و انجام وظیفه بود.
  • ۲۶تیرماه سالروز تأسیس شورای نگهبان است که به تعبیر رهبری : نبض نظام و ضامن ادامه حیات اسلامی است.
  • ضمن دعوت از همه به ویژه مسئولان برای احیاء فریضه امر و نهی در جامعه، دعوت می کنیم تا در روز شهادت امام صادق(ع) به استقبال سه شهید گمنام بیایید که قرار است در شهرستان تشییع و در مهاباد به خاک سپرده شوند.

 

 

پاسخ دادن

نکات : آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلدهای الزامی علامت گذاری شده اند. *

*