خطبه اول
تقوا
« … و لقد وصّینا الّذین اوتوا الکتاب من قبلکم و ایّاکم ان اتقوا الله…» نساء/۱۳۱
و ما به کسانی که پیش از شما به آنان کتاب داده شده و نیز به شما سفارش کردیم که از خدا پروا کنید.
از این آیه استفاده می شود که سفارش به تقوا، امری عمومی و پر سابقه است و اختصاص به امت اسلام و پیروان قرآن ندارد. بلکه همه اهل کتاب نیز مشمول این سفارش بوده اند همانگونه که شما امت اسلام اینگونه اید. پس باید همگان پروای حضرت ربّ العالمین را داشته باشند.
سبک زندگی دینی
[ امامت/……] ادامه دلیلی نقلی ۲- حدیث ثقلینبنا به نقل اهل در کتابهای معتبرشان مثل صحیح مسلم ۴/۱۸۷۳ ،صحیح ترمذی ۵/۶۲۲، مسند امام احمد حنبل ۵/۱۸۴، مستدرک الصحیحین ۳-۱۰۹ و نقل شیعه در کتابهای فراوان از جمله بحار ۲۳/۱۲۹، الغدیر و عبقات الانوار و … پیامبر اکرم(ص) در مکانهای متعددی از جمله درغدیر خم بین مکه و مدینه و در هنگام وفات( روزهای آخر عمرشان) ضمن خبر دادن از رحلت قریب الوقوع خود فرمودند: ایّها النّاس فانّی انا بشر یوشک ان یأتی رسول ربّی فاجیب و انّی تارک فیکم ثقلین اوّلهما کتاب الله فیه الهدی و النّور فخذوا بکتاب الله و استمسکوا به فحثّ علی کتاب الله و رغّب فیه ثمّ قال و اهلبیتی اذکّرکم الله فی اهلبیتی اذکّرکم الله فی اهلبیتی اذکّرکم الله فی اهلبیتی( صحیح مسلم ۴/۱۸۷۳)- ای مردم من بشری هستم و نزدیک است فرستاده پروردگارم بیاید و دعوت او را اجابت کنم و من در میان شما دوچیز گرانمایه به یادگار می گذارم نخست کتاب خدا که در آن هدایت و نور است پس کتاب خدا را بگیرید و به آن تمسک جویید. پیامبر تشویق و ترغیب درباره قرآن کرد و سپس فرمود: و اهلبیتم را به شما توصیه می کنم خدا را درباره اهلبیتم فراموش نکنید ( ۳مرتبه تکرار فرمودند).
این حدیث بدین شکل و با اندکی اختلاف در نقل های گوناگونی آمده است مثل: انّهما لن یفترقا حتی یردا علیّ الحوض کاصبعی هاتین( بحار۲۳/۱۳)، … ما ان تمسّکتم بهما لن تضلّوا ابداً( همان ۱۳۲)، …فانظروا کیف تخلّونی فیهما،…انّی قد خلّفت فیکم شیئین لن تضلّوا بعدی ابداً ما اخذتم بهما و عملتم بما فیهما کتاب الله و سنّتی( همان).
چند نکته قابل استفاده از این حدیث
- قرآن و اهل بیت همیشه همراه هم اند و از یکدیگر جدایی ناپذیرند.
- پیروی بدون قید و شرط از ایندو لازم و ضروری است.
- اهلبیت همانند قرآن کریم که خالی از اشتباه است ، معصوم اند.
- مسلمانان تا قیامت باید نسبت به این دو پایبند باشند.
- جلو افتادن یا عقب ماندن و جدایی از هردو، گمراهی و ضلالت است.
- این دو از همه چیز و همه کس افضل اند.
آیا این حدیث به خوبی دلالت ندارد که لازم است در کنار قرآن، یک مبین و مفسر آیات الهی باشد که بتواند پاسخگو و راهنمای مردم باشد. راستی این مفسر و مبین و راهنما و امام پس از پیامبر کیست و دارای چه خصوصیاتی است؟ آیا جز اهلبیت افراد دیگری می توانند این داعیه را داشته باشند؟ مسلماً خیر.
خطبه دوم
حدیث
قال الامام الحسین(ع): ایّهاالنّاس نافسوا فی المکارم و سارعوا فی المغانم- ای مردم در خوبی ها با یکدیگر رقابت کنید و در کسب غنایم ( بهره گرفتن از فرصت ها) شتاب نمائید. بحار ۷۷/۲۱
امام(ع) در این بیان از مردم می خواهد تا در مسائل معنوی از یکدیگر سبقت بگیرند مثل مکارم الاخلاق(بزرگواریها) و خوبی ها و از بهره گیری از فرصت های مناسب غفلت نورزند که پیامدی جز پشیمانی و ناراحتی نخواهد داشت.
مناسبت ها
- حلول ماه شعبان و اعیاد شعبانیه
حلول ماه شعبان که ماه پیامبر است را گرامی داشته و اعیاد شعبانیه را گرامی می داریم. میلاد پیشوای سوم شیعه [امام حسین (ع)] و روز پاسدار، ولادت حضرت اباالفضل و روز جانباز و زادروز حضرت امام سجاد را به همه دوستداران اهلبیت تبریک می گوئیم. روزه داری ، استغفار و آمرزش خواهی، صدقه دادن و خواندن دعاها در این ماه شریف توصیه شده است. شعبان تنها ماهی است که شهادت در آن نیست. صلوات خاصه و مناجات شعبانیه را مرور می کنیم: الّلهم صلّ علی محّمد و آله الفلک الجاریه فی اللّجج الغامره یأمن من رکبها و یغرق من ترکها- خدایا درود فرست بر محمد و آل او که کشتی های روان در دریای مواج اند هرکس به این کشتی ها درآید نجات یابد و آنکس که وارد آنها نشود غرق می گردد. آنکه از اینان سبقت بگیرد گمراه و آنکه عقب بماند منحرف خواهد شد و آنکه با ایشان همراه باشد اهل نجات خواهد بود. همراهی با آنان عبارت است از پذیرش فرمان ایشان و عمل به رهنمودهایشان. در هر صورت امیدواریم در صف پیروان ایشان باشیم و همراه آنان. یکبار دیگر این اعیاد را به همگان به ویژه به سپاهیان پاسدار و جانبازان عزیز تبریک و تهنیت می گوئیم.
- سخنان مقام معظم رهبری در جمع مسئولان داخلی و سفرای خارجی
به مناسبت بعثت نبی مکرم(ص) سخنانی را ایراد فرمودند که مثل همیشه جالب توجه است از جمله:
- بعد از تشکیل جمهوری اسلامی که یک رشحه ای از رشحات حکومت نبوی در آن بوجود آمد و هم چنان ادامه دارد، دشمان جوامع بشری مبارزه با آن را شروع کردند که درواقع مبارزه با اسلام است. امروز بیشترین دشمنی را آمریکا و صهیونیست ها دارند ، با جمهوری اسلامی مخالفند چون مطامع آنها را می گیرد.
- انتخابات ریاست جمهوری، تبلور شأن و حق و قدرت مردم است. شرکت در آن وحدت و یکپارچگی و توانایی ملت را می رساند و تحرک و تعرض را از او سلب می کند.
- نامزدها به مردم قول بدهند که برای رفع مشکل مردم ، نگاهشان به داخل کشور هست نه به بیرون و خارج از کشور.
- هرکسی علیه ایران تعرض کند بدون تردید به ضرر خودش تمام می شود چرا که عکس العمل ملت ایران در مقابل این حرکت ، مستحکم خواهد بود.
ایشان در موارد دیگر به کاندیداها یادآور شدند دروغ، اهانت، اتهام، فریب و ظلم، سلوک سیاسی علوی نیست. مبنای تبلیغات انتخاباتی باید آگاهی بخش باشد نه هیاهو و جنجال و تشویش.
امیدواریم این رهنمودها مورد توجه و عمل همه مخاطبان قرار بگیرد.
- روز معلم و روز کارگر
یازدهم اردیبهشت روز جهانی کارگر است و دوازدهم، روز معلم. این دو روز را به دو طبقه اثرگذار و خدوم( کارگر و معلم) تبریک می گوئیم و از خداوند می خواهیم به این دو قشر مهم توفیق، سلامتی و خدمتگزاری صادقانه را همراه با عزت عطا فرماید و به مسئولان دید دقیق تر برای دیدن جایگاه و شأن واقعی شان عنایت کند و به عموم مردم روحیه قدردانی از این دو گروه بسیار مؤثر نصیب گرداند. راستی اگر معلم نبود هیچ رشد و پویایی و پیشرفت نبود و جهان سوت و کور بود اگر کارگر نبود هیچ تلاش و کوششی برای رفاه حال مردم دیده نمی شد. این دو سرمایه های بزرگ ما هستند و نیز یاد و نام همه کارگران و سربازان عرصه اقتصاد را گرامی می داریم و امید آن داریم که مشکل این دو قشر هرچه زودتر مرتفع گردد تا جامعه ما از تولید علم و آگاهی بخشی معلمان و تولید ثروت و اقتصاد مقاومتی کارگران بهره مند گردد. پاسدار و جانباز، معلم و کارگر و دیگر اقشار مردم همه و همه جزو افتخارات مردم و این نظام اند. خداوند یار و نگهدار همه آنان باشد.
- تذکرات پایانی
- از ۹ تا۱۵ اردیبهشت به عنوان روز شورا و هفته شهروند لقب گرفته که ضمن تبریک به همه شهروندان و اعضای محترم شوراها، امیدواریم مردم ما با گزینش اعضای شوراها بتوانند از افکار، اندیشه ها، برنامه ها و طرحهای اندیشمند آنان در آینده بهتر و بیشتر بهره مند گردند.
- سی و چهارمین اجلاس قاریان و حافظان قرآن مجید با شرکت نمایندگان از ۸۳ کشور دنیا در تهران برگزار شد که در رشته حفظ و قرائت و بخش های دیگر، مقام اول نصیب هم میهنانمان شد که جای تبریک دارد و امیدواریم توصیه حضرت آقا در توجه هرچه بیشتر به قرآن و درک مفاهیم آن مورد توجه قرار گیرد.
- توصیه پایانی ما به همه دست اندرکاران تبلیغات انتخاباتی اعم از نامزدها و طرفداران و عموم مردم این است که همیشه و همه جا خدا را در نظر آورند و مبادا برای دو روز حکومت، دین و ایمان و وجدان و کشور و نظام را به تاراج دهند. همه از شایستگی خود بگویند و دیگران را تحقیر نکنند.
- و بالاخره ایستگاههای صلواتی و جشن های میلاد در ایام شعبان، خالی از هرگونه گناه و آهنگ های مبتذل باشد.