خطبه اول
قرآن
« والّذین یقولون ربّنا اصرف عنّا عذاب جهنّم انّ عذابها کان غراماً- انّها ساءت مستقراً و مقاماً» فرقان/۶۶-۶۵
- دعای بندگان رحمان این است که : پرودگاراعذاب جهنم را از ما برگردان چرا که عذابش دشوار است.
- جهنم بد جایگاهی و بد مکانی است. در آیه ای داریم
- از فعل مضارع استمرار و دوام استفاده می شود. به یاد جهنم بودن انسان را از گناه باز می دارد( حضرت علی(ع) را بارها دیدند که از خوف خدا می گریست و از جهنم ناله سر می داد. دعای کمیل او شاهد این موضوع است و این شیوه متقین است).
سبک زندگی دینی/۲۴
[نبوت/۳] ۵- بشارت و انذار: بشارت و مژده دادن به پاداشهای الهی چه مادی و چه معنوی و انذار و ترساندن از کیفرهای سخت روحانی و جسمانی، از جمله فلسفه بعثت پیامبران به شمار می آیند. از آنجا که همه انگیزه های انسانی را می توان در جلب منافع و دفع مضارّ خلاصه کرد و مژده و بیم دادن هم، به این انگیزه دامن می زند، لذا نقش این دو اهرم نیرومند هدایتی و تربیتی آشکار می گردد. آری آنان آمده اند تا ضمن تشویق و ترغیب و ایجاد ترس و بیم، مردم را به مصلحت اصلی شان و منافع حقیقی شان راهنمایی کنند و بی تردید اثرگذار هم بوده است. چنانکه امروزه نیز روانشناسان و جامعه شناسان بر دو اصل برانگیختگی و بازدارندگی برای اصلاح فرد و جامعه ضروری می دانند و هر یک از این دو بدون دیگری ناقص و ناکارآمد است. قرآن می فرماید: و ما نرسل المرسلین الا مبشّرین و منذرین(انعام/۴۸) و جالب اینکه در ادامه می فرماید: فمن آمن و اصلح فلا خوف علیهم و لا هم یحزنون، یعنی انذار و تبشیر کار پیامبران است اما مردم مختارند بپذیرند یا نپذیرند لکن آنها که پذیرفتند و ایمان آوردند و صالحانه عمل کردند هیچ خوف و حزنی بر آنان نخواهد بود.۶- اتمام حجت: اگر خداوند برای هدایت بشر، راهنمایانی ارسال نکرده بود و مردم به خاطر گمراهی شان قرار بود عذاب بشوند آنها حق داشتند که اعتراض کنند و بگویند اگر چنین بود چرا برای ما راهنمایانی نفرستادی تا از آنها تبعیت و پیروی کنیم، برای همین خدای متعال انبیاء را فرستاد تا اولاً: عدل الهی برای همگان واضح و روشن بشود و ثانیاً زبان دروغگویان پر ادعا را قطع کنند تا حرفی برای گفتن و عذرآوردن نداشته باشند ( رسلاً مبشّرین و منذرین لئلّا یکون للنّاس علی الله حجّه بعد الرّسل – نساء/ ۱۶۵- ) نذیر این مضمون در آیه ۱۳۴ سوره طه نیز دیده می شود.
۷- رفع اختلاف: غیر ممکن است در جوامع انسانی هیچ نوع اختلاف و درگیری وجود نداشته باشد .از طرفی نمی توان این اختلافها را دید و راه چاره ای برایش نداشت. خداوند متعال در سوره بقره آیه ۲۱۳ می فرماید: کان النّاس امّه واحده فبعث الله مبشّرین و منذرین و انزل معهم الکتاب بالحقّ لیحکم بین النّاس فیما اختلفوا فیه- در آغاز امر، مردم امت واحده بودند که بر مبنای فطرت خدادادی دارای وحدت بودند و کارشان به اختلاف کشیده شد و خداوند پیامبرانی با بشارت و انذار فرستاد تا برای حل اختلاف بین آنها پیشقدم بشوند. مفسران می گویند این آیه به حالت اولیه و فطری وحدت گرای مردم اشاره می کند که کم کم با هوس ها و هواهایشان به اختلاف گرویدند و خدای متعال پیامبرانش را با شریعت برای بیم دهی و بشارت بخشی فرستاد تا اختلافات در میانشان شکل گرفت و انبیاء الهی مأموریت یافتند تا به حق بین آنها داوری کنند و در نتیجه اختلافات میان مردم از میان برود و این چیز کمی نیست چرا که با اختلاف، هیچ یک از افراد جامعه سعادتمند نمی شوند بلکه همه با هم زیان می بینند.
۸- دعوت به حیات و زندگی انسانی: یا ایّهاالّذین امنوا استجیبوا لله و للرّسول اذا دعاکم لما یحییکم(انفال/۲۴). ما چند نوع حیات داریم: نباتی، حیوانی و انسانی. پیداست آن دو نوع اول مورد نظر نیست چون برخورداری از آن نوع حیات، افتخاری و کمال محسوب نمی شود اما حیات انسانی که همان حیات طیّبه و پاکیزه است ارزش و قداست دارد و باید درصدد کسب آن بود. انبیاء آمده اند تا این حیات را به انسان نشان دهند و او را به آن دعوت کنند. اساساً دعوت انبیاء برای حیات بخشیدن واقعی به انسانهاست(لما یحییکم) همه از جمله مؤمنان وظیفه دارند تا آن را بپذیرند و به کمالات مطلوب خود برسند. در روایات، این حیات، به ولایت علی(ع) تعبیر شده است.
خطبه دوم
حدیث
علی(ع): الا و انّ لکلّ مأموم اماماً یقتدی به و یستضیء بنور علمه الا و انّ امامکم قد اکتفی من دنیاه بطمریه و من طعمه بقرصیه الا و انّکم لا تقدرون علی ذلک، و لکن اعینونی بورع و اجتهاد وعفّه و سداد.(نهج البلاغه نامه ۴۵)
پیرو باید همگام با پیشوا باشد. انتظار علی(ع) از پیروانش در پیش گرفتن پرهیزکاری و تلاش فراوان و پاکدامنی و راستی است.
مناسبت ها
- رهنمودهای مقام معظم رهبری:
الف- در دیدار با نخبگان جوان: باید قدر این استعدادها را شناخت. شعار ما می توانیم به ما قدرت عمل داد چنانکه تزریق ژن وابستگی، شعار ما نمی توانیم را تحقق بخشید. انقلاب و خودباوری و اعتماد به نفس به جنگ وابستگی رفت. موضوع جهانی شدن و توصیه آمریکایی ها برای پیوستن به خانواده جهانی باز تولید فرهنگ وابستگی است .تا کلمه دشمن تکرار شود عده ای ناراحت می شوند اما این تکرار و هشدار همچون تکرار کلمه شیطان در قرآن مجید با هدف ایجاد هوشیاری دائم انجام می شود. کارهای تحقیقاتی و علمی کشور باید شتاب خود را حفظ کند. مسئولان نباید اجازه دهند این سرعت متوقف یا کند شود.
ب- ابلاغ سیاست های کلی انتخابات که بر این مسائل تکیه و تأکید داشت: سلامت منتخبین، عدالت خواهی، افزایش آگاهی و رأی دهی آگاهانه مردم، افزایش ثبات، قانون گرایی بیشتر و پرهیز از بی نظمی، شفاف سازی منابع مالی و …
انتظار می رود مسئولان و مردم با مدّنظر قرار دادن این رهنمودها به وظایف دینی و قانونی و انقلابی خود عمل نمایند.
- مانور قدرتمندانه نیروی هوایی ارتش:
درچند روز گذشته ششمین مانور هوایی فدائیان حریم ولایت در استان اصفهان برگزار شد. در این رزمایش هوایی قدرت شناسایی، بمباران، سوخت گیری در هوا و تمهیدات خود را در جنگ های الکترونیکی و … به تماشا گذاشتند. آگاهان می گویند ایران هفتمین قدرت نیروی هوایی در جهان است. ما خدا را شکر می کنیم که از زمین و دریا و هوا دارای قدرت نظامی خوبی هستیم. ضمن عرض خسته نباشید به همه دلاور مردان عرصه زمین و هوا و دریا برای آنان مجد و عظمت و برای ملت و کشور، ثبات و امنیت پایدار آرزومندیم.
- یاد و نام حضرت آیه الله حاج آقا مصطفی خمینی را که در اول آبان سال ۵۶ به طور مرموزی در عراق درگذشت و بعضی گفتند با توطئه کثیف ساواک رژیم شاه به شهادت رسید را گرامی می داریم. رحلت ایشان سرآغاز حرکت انقلابی مردم عزیز ایران شد. امام مرگ او را از الطاف خفیه الهی دانست. بعدها منظور امام از این عبارت مشخص شد. جلسات ختم ایشان باعث روشنگری مردم و بردن نام امام شد و رفته رفته به پیروزی انقلاب ختم شد.
- جنگ در موصل عراق و حلب سوریه به نفع ملت ها و باعث بی آبرویی برخی دولت ها:
در سال ۹۳ که موصل توسط داعش به عنوان پایتخت خلافت اسلامی اشغال و اعلان شد خیلی ها حدس می زدند که کار عراق تمام است و به زودی داعش بغداد را هم فتح خواهد کرد. این شهر ۲٫۵ میلیونی از نظر جمعیت ،بااهمیت فراوان در آستانه آزادسازی توسط نیروهای ارتش عراق،ونیروهای پیشمرگ کرد وحشد الشعبی می باشد. دولت های مدعی مبارزه با داعش و ترکیه خواستند خود را در این نبرد سرنوشت ساز سهیم کنند ولی حیدر العبادی نخست وزیر عراق، نپذیرفت. تحلیل گران می گویند آزادی این شهر مهم به عنوان آخرین پایگاه داعش در عراق ضربه سختی بر پیکر این گروه تروریستی است و به نفع ملت عراق و جمهوری اسلامی خواهد بود و روسیاهی آن به متجاوزان و حامیان مستکبر آنها از جمله آمریکا خواهد ماند.
چنانکه جنگ در حلب به نفع مردم و ارتش سوریه و روسیه و ایران و جبهه مقاومت خواهد بود و به همین خاطر آنها دستپاچه شده اند و می خواهند جلو شکست داعش را بگیرند و زیر این عنوان که باید برای رهایی مردم سوریه در حلب آتش بس اجرا کرد درصددند تا از داعش حمایت و از نابودی آنها جلوگیری کنند ولی ظاهراً دیگر دیر شده است.
- انتخابات در آمریکا:
دو نامزد جمهوری خواهان(ترامپ) و دموکرات ها(کلینتون) در تبلیغات خود با اتهام زنی به یکدیگر آبروی نداشته آمریکا را بیشتر بردند. آنها به فساد اخلاقی یکدیگر و فساد اقتصادی و تقلب و بی لیاقتی یکدیگر اشاره کردند و هر یک دیگری را متهم به بی کفایتی می کنند و درواقع ماهیت آمریکایی مدعی را بر ملا می کنند و به قول حضرت آقا در آینده یکی از این دو عنصر فاسد ریاست جمهوری کشوری را عهده دار خواهد شد که هم ثروت دارد و هم قدرت و هم بمب اتم. اینها بقیه کشورها و ملت ها را به بی تمدنی متهم می کنند و آنها را آدم حساب نمی کنند در صورتی که رفتار خود آنان به رفتار وحشی ها می ماند.
- تذکرات پایانی:
- سوم آبان ماه سالروز تأسیس سازمان ملل است که به قول امام در اختیار ظالمان و مستکبران بوده است و خواهد بود و هیچگاه مسئولان آن برای دنیا قدم مثبتی بر نداشته اند.
- چهارم آبان ماه سالروز اعتراض و افشاگری امام علیه کاپیتولاسیون است که به تبعید ۱۴ ساله ایشان انجامید. ایشان فرمود: شاه ایران ملت ما را به آمریکا فروخت.
- مناسب است تا مردم در طرح سرشماری مسکن و نفوس شرکت کنند تا مسئولان بهتر بتوانند برنامه ریزی برای آینده کشور داشته باشند.
- امیدواریم مسئله برخورد با فساد و مفسدان اقتصادی و پدیده قاچاق با جدیت و قوت ادامه پیدا کند تا هرچند وقت یکبار شاهد رسوایی اقتصادی نباشیم.