خطبه ۱۶ مهرماه ۹۵

29148393216570919359

 

خطبه اول

قرآن

« الّا من تاب و امن و عمل صالحاً فاولئک یبدّل الله سیّئاتهم حسنات و کان الله غفوراً رحیماً» فرقان/۷۰

  • از عذاب الهی و جهنم جاویدان کسانی نجات می یابند که تائب باشند و مؤمن و اهل عمل صالح.
  • اگر چنین اتفاقی بیفتد خداوند هم لطفش را شامل حال می گرداند و نیزبدیهای آنان را به خوبی ها تبدیل می کند یعنی نه تنها گناهانی برایشان باقی نمی گذارد که گناهان آنها را به نیکی ها تبدیل می نماید.
  • این بزرگواری و گذشت و تبدیل گناه به حسنه از آنجا ناشی می شود که او آمرزشگر مهربان است.

قیام امام حسین(ع)

در مورد فلسفه قیام امام حسین(ع) حرف و نقل ها و اظهار نظرهای گوناگونی صورت گرفته است اما بهترین مطلب را می توان از سخنان خود حضرت در این باره دریافت کرد. در این خطبه به بخشی از سخنان ایشان اشاره می کنیم که بیانگر فلسفه قیام حضرت می باشد:

  • وقتی ولید، استاندار مدینه از حضرت می خواهد تا پس از مرگ معاویه با یزید بیعت کند ،حضرت با بیان جایگاه خاندان نبوت و وحی و پایگاه خانوادگی خودش و معرفی یزید به عنوان فاسق شرابخوار و قاتل و گناهکار علنی، می فرماید: مثلی لا یبایع مثله- مانند منی با او بیعت نمی تواند بکند .یعنی او لایق پیشوایی نیست ،بلکه من می توانم امام مردم باشم و هستم.
  • در پاسخ به مروان که گفت از روی خیرخواهی به تو می گویم با یزید بیعت کن که به نفع دنیا و آخرتت هست با حالتی خاص فرمود: انّا لله و انّا الیه راجعون و علی الاسلام السلام اذا بلیت الامه براع مثل یزید- اگر چنین بشود یعنی یزید جلودار و حاکم مردم بشود باید فاتحه اسلام را خواند.

امام در این عکس العمل و بیان می خواهد به بدختی جامعه ای اشاره کند که پیشوایش انسان پلیدی مثل یزید باشد. او درصدد نجات اسلام و جامعه از دست چنین اهریمنی است.

  • موقع خداحافظی و حضور در کنار قبر پیامبر(ص): عرضه می دارد: اللهم انّی احبّ المعروف و انکر المنکر- خدایا تو می دانی که من معروف را دوست دارم و منکر را ناخوش دارم.

امام (ع) چون می بیند، معروف و منکر جایشان عوض شده می خواهد بگوید باید معروف را شناساند و به آن امر کرد و منکر را معرفی کرد و از آن نهی نمود.

  • در وصیتنامه ای که نوشت و به برادرش محمد بن حنفیه داد پس از شهادت به وحدانیت خدا و حقانیت پیامبر(ص) و حق بودن قیامت، می گوید: قصد من از خروج از مدینه و قیام؛ خوش گذرانی، هوسرانی، فسادانگیزی نبوده و نیست و انّما خرجت لطلب الاصلاح فی امّه جدّی(ص) و ارید ان آمر بالمعروف و انهی عن المنکر و اسیر بسیره جدی و ابی علی ابن ابی طالب. هدف اساسی از قیام علیه دستگاه بنی امیه و یزید این است که:

الف- در میان امت جدّم اصلاح پدید آورم ،چون فساد همه جانبه به سراغ امت پیامبر آمده است: فساد عقیدتی، اخلاقی، اجتماعی، خانوادگی، اقتصادی و فرهنگی. من باید امت به فساد کشیده شده را اصلاح کنم.

ب- امر به معروف و نهی از منکر نمایم. پیداست امر و نهی های معمولی نیست.

ج- احیاء راه و روش پیامبر و علی(ع) که توسط حاکمان بنی امیه از میان رفته است.

طبیعی است به این اهداف بلند و آرمانهای اساسی، به آسانی و در کمال آسایش و آرامش نمی توان رسید. بلکه عزمی آهنین و اراده ای استوار و برنامه ای حساب شده و یارانی پا به کار و صبری ستودنی می خواهد. و امام (ع) با در نظر گرفتن همه این ها پا به میدان می گذارد و قدم به قدم جلو می رود و روشنگری می کند تا بالاخره به کربلا می رسد و در آنجا هم خطبه ای می خواند که باز در راستای همین هدف والا و مقدس اوست که عبارت است از: احیای اسلام ناب محمدی(ص) و عدالت بیمانند علی(ع) و صد البته برای تحقق آن، جانبازی و فداکاری نیاز دارد. حضرت می فرماید: می بینید که حق منزوی شده و باطل میدان دار. …انّی لا اری الموت الا السّعاده و لا الحیوه مع الظّالمین الّا برما- من مرگ را جز سعادت نمی دانم و زندگی با ستمکاران را جز ننگ و خواری و نکبت نمی بینم.

بزرگ فلسفه قتل شاه دین این است         که مرگ سرخ به از زندگی ننگین است.

نه ظلم کن به کسی و نی به زیر ظلم برو               که این مرام حسین است و منطق دین است

ببین که مقصد عالی وی چه بدای دوست                 که درک آن سبب عزّ و جاه و تمکین است

ز خاک مردم آزاده بوی خون آید                          نشان شیعه و آثار پیروی این است

نتیجه: از جمع بندی سخنان یاد شده به این نتیجه می توان رسید که هدف اساسی قسام اباعبدلله (ع) عبارت است از:

  • مخالفت با حکومت باطل: همانند حکومت بنی امیه که امامت را به خلافت تبدیل کردند.
  • نشر معروف و مبارزه با منکر در جامعه: وقتی حضرت منکرات فراوانی را می بیند و از معروف آثار و نشانه هایی ملاحظه نمی کند علاقه اش را به معروف و ناخشنودی اش را نسبت به منکر اظهار می دارد و می خواهد که امر به معروف و نهی از منکر کند.
  • احیاء راه و روش جدّش و سیره پدرش: حاکمان بنی امیه با تبلیغات غلط و منحرف کردن مسیر اسلام درصدد محو اسلام و سنت پیامبر و راه و روش علی(ع) بودند که امام با قیام خودش قصد احیاء آنها را دارد تا اسلام زنده بماند.
  • احیاء روحیه مبارزه با ظلم و ظالم و از بین بردن تفکر راحت طلبی با دیدن جنایات ستمگران.
  • ایجاد اصلاح در میان امت پیامبر: پیروان رسول اعظم با زوایه گرفتن از کانال امامت و جای گرفتن در زیر پرچم خلافت، روز به روز بر فساد اعتقادی، اقتصادی، اجتماعی، اخلاقی و سیاسی شان افزوده شد و امام قصد دارد با این فساد مبارزه کند و اصلاح در میان امت جدش به وجود آورد.

خطبه دوم

حدیث

الحسین بن علی(ع): فاتّقواالله عبادالله و تفکّروا و اعملوا لما خلقتم له فان الله لم یخلقکم عبثاً و لم یترککم سدی فقد عرّفکم نفسه و بعث الیکم رسوله و انزل علیکم کتابه فیه حلاله و حرامه وحججه و امثاله فاتّقوا الله فقد احتجّ علیکم ربّکم فقال: الم نجعل له عینین؟ فهذه حجه علیکم فاتّقوا الله ما استطعتم فانه لا قوه الا بالله و لا تکلان الا علیه وصلی الله علی محمد(نبیه) و آله. (بحار ۷۵/۱۳۰) اما« ۰ع) در این بیان ضمن دعوت به تقوا می فرماید بیندیشید و برای آنچه افریده شده اید تلاش کنید که خداوند شما را بیهوده و رها نیافریده است …

مناسبت ها

  1. دیدار فرماندهان ناجا با مقام معظم رهبری:

تأکید حضرت آقا بر مسئله امنیت و اینکه هیچ یک از نعمت های مادی بدون آن ارزش و اثر خود را پیدا نمی کند، امنیت را یکی از ارکان رشد و پیشرفت کشوردانستند .ایشان فرمودند : امنیت ابعاد مختلفی دارد و نیروی انتظامی، یکی از ارکان آن به شمار می رود. این نیرو باید در بخشهای مختلف علم و فناوری و افزایش آمادگی ها و به روز رسانی توانایی ها و شناخت و انجام کامل وظایف و تبیین دقیق فعالیت ها و خدمات برای مردم در رسانه ها، فعال و کوشا باشد.

  1. چند اتفاق در یک نگاه:

بمباران شیمیایی صدامیان در منطقه سوما در ۱۶ مهر ۶۶ که نشان اوج وحشیگری بعثی ها با حمایت خارجی ها بود.

شهادت سردار سرافراز «حبیب سپاه» در چنین روزی در سال گذشته (شهید حسین همدانی) که یاد و نامش را به عنوان مدافع حرم، گرامی می داریم.

شنبه ۱۷ مهر روز جهانی کودک است که ما به عنوان پدر، مادر و اولیاء او باید با تربیت او به فکر تأمین فردای او هم باشیم و او را از خطرات پیش رو و خوابهایی که برایش دیده اند حفظ و نگهبانی کنیم.

  1. رویداد خارجی:
  • ادامه درگیری ها در سوریه با جبهه گیری جدید آمریکا در برابر روسیه و تقویت تروریست ها و نیز ادامه کشت و کشتار در یمن و واکنش موشکی انصارالله در هدف گرفتن کشتی امارات که از آمریکا اجاره کرده بود و نیز اعلان رسمی دولت ملی، کار را بر عربستان متجاوز و حامیانش دشوار کرده است و باید منتظر ماند و دید که چه اتفاقی در حال رخ دادن است.
  • در پیش رو بودن انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و افشاگری هر دو رقیب نسبت به کارهای حزبی یکدیگر و اینکه جامعه آمریکا درچه وضعی از نظر اقتصادی و امنیتی و تشنج آفرینی در سطح دنیا دارد جالب توجه است. اینها اعتراف و اعتراض کرده اند که چرا دموکرات ها داعش را به وجود آورده اد.
  • وتوی اوباما در خصوص طرح غرامت گیری قربانیان آمریکایی از عربستان که توسط کنگره و سنای آمریکایی بی اثر شد نشان از این دارد که اربابان عربستان رفته رفته می خواهند او را رها کنند. این قانون که به «جاستا» معروف شده است احتمالاً رابطه عربستان را با اربابش تیره خواهد کرد و در این صورت به زودی باید شاهد فروپاشی رژیم استبدادی سلطنتی در حجاز باشیم. در حال حاضر عربستان در حال برگزاری رزمایشی در خلیج فارس است که با هشدار جدی سپاه پاسداران مواجه شده است.
  1. تذکرات پایانی با موضوع تاسوعا و عاشورا

اشاره: شیعه با غدیر، عاشورا و انتظار شناخته می شود و نباید به هیچ وجه توجه به اینها کم و کاستی پیدا کند به خصوص عاشورا . چرا که عاشورا معروفی است که جامع بسیاری از معروفها است مانند: تبلیغ و ترویج دین، انفاق و دستگیری از بی بضاعت ها، صله رحم ، لحظه بروز محبت و ولایت به اهلبیت، پاسداری از مذهب تشیع و …

و چون هم جنبه داخلی دارد هم خارجی لذا حساسیت روی این موضوع زیاد شده و خارجی ها به ویژه صهیونیست ها خیلی حساس شده اند تا جایی که می گویند: برگزاری مراسم شیرخوارگان کاری بسیار خطرناک است چون از الان ترویج خشونت می شود و درصدند تا با ورود به عرصه عزادری ها آنرا از درون بپوشانند و بی محتوا کنند لذا باید همه به هوش باشیم و دو مسئله را وظیفه خود بدانیم: الف- حفظ عاشورا ب- پیراستن آن از مسائل زیان رسان که ما از آنها به منکر یاد می کنیم و باید با آن مبارزه کرد.

منکرات مراسم عزاداری:

– دروغ خوانی و دروغ بستن به عاشورا آفرینان، بهره برداریهای شخصی و گروهی و هیأتی از آن

– رنگ و لعاب مادی و پولی دادن به مراسم، اختلاط زن و مرد و ظاهر شدن با لباس های نامناسب و آرایش نادرست، فیلم و عکس گرفتن از اشخاص به خصوص از خانم ها و سوء استفاده از آنها در آینده.

– اختلاف و درگیری در بین اعضای یک هیأت با یک هیأت دیگر

– اذیت و آزار رسانی به دیگران از طریق راهبندانها، ایجاد آلودگی صوتی

– یا برخی از ادا و اطوارها و استفاده از آلات نامناسب، که باعث خدشه دار شدن عزاداری می گردد

– ذبح گوسفندان نذری سر راه هیأت ها و در نتیجه آلوده و نجس شدن همه خیابانها و بعدهم همه کوچه ها و خانه ها و تماشاگر بودن عده ای و نه عزادار بودن. ( اشاره به رساندن نذری به نیازمندان و کمک رسانی از کمیته امداد در این خصوص)

چند پیشنهاد:

  • روز تاسوعا تجمع همه هیأت ها در امامزاده اسماعیل به عنوان مکانی مقدس و عمومی.
  • استقرار هیأت ها در مکانهای خاص خودشان و پرداختن به عزاداری و دید و بازدید هیأتها از یکدیگر بدون توقف در خیابان اصلی که مشکلاتی را به دنبال داشته و دارد چون خیابان و میدان تقدس ندارد بله برای عبور با رعایت مقررات و نهادن و راهنمایی پلیس مانعی ندارد.
  • نماز عاشورا در محل های هیأت ها برگزار گردد و یک نماز هم در امامزاده موسی و بازار برای خواهران و برادران اقامه گردد. خوب است حرکت هیأتها به گونه ای تنظیم شود که یک ربع مانده به اذان همه در محل های خود باشند. زیارت عاشورا بخوانند و بعدهم نماز و سپس اطعام.
  • پس از عاشورا هم مجالس به نوعی تداوم داشته باشند و به یکباره همه چیز تعطیل شود.
  • مسئولان هیأتها با نیروی انتظامی همکاری داشته باشند تا ان شاء الله هیچ مشکلی و منکری نداشته باشیم.

 

پاسخ دادن

نکات : آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلدهای الزامی علامت گذاری شده اند. *

*