خطبه ۱ آبان ماه ۹۴

29148393216570919359

 

خطبه اول

قرآن

« انّ الله مع الّذین اتّقوا و الّذین هم محسنون» (نحل۱۲۸)

در حقیقت خدا با کسانی است که پروا داشته باشند و با کسانی که انها نیکو کارند.

۱-    خداوند متعال از خلقش جدا نیست بلکه با آنهاست و بر همه آنها اشراف دارد.

۲-    در عین حال او نسبت به برخی از بندگانش نوعی معیّت و همراهی ویژه دارد که در اینجا یک نمونه از آن مشاهده می شود که می فرماید نسبت به پرهیزکاران و احسان کنندگان همراهی و معیّت ویژه دارد. ( بی دلی در همه احوال خدا با او بود   او نمی دیدش و از دور خدایا می کرد)

۳-    اگر این مطلب برای انسان یقینی شود که خدا با او هست سعی خواهد کرد تا باعث ناراحتی او نشود و رضایت او را بدست آورد.

تاسوعا

در بین روزهای محرم که همه آنها محترمند دو روز از احترام بیشتری برخوردار است یکی تاسوعا و دیگری عاشورا است. گرچه همه شهدای کربلا در روز دهم به شهادت رسیده اند اما به خاطر پاسداشت مقام و موقعیت حضرت ابالفضل(ع) روز نهم را به عنوان روز -عباسعلی- نامگذاری کرده اند و شاید به خاطر نقش ویژه ای باشد که در عصر تاعسوعا آنرا به فرمان[s1]  امام(ع) ایفا کرد که در ادامه به آن می پردازیم. در هر صورت مناسب است تا چند نکته ای در خصوص ایشان بیان گردد:

۱-    دارای سوابق درخشان خانوادگی: پدرش علی(ع) با مشورت عقیل با خانواده کلابیه ازدواج نمود تا فرزندانی شجاع داشته باشد که چنین نیز شد. حضرت علی(ع) از ایشان (امّ البنین) دارای چهار پسر گردید. عباس، عثمان، جعفر و عبدالله که در این میان فرزند ارشدش از همه برتر و با فضیلت تر بود. هرچند هر چهار نفرشان در حضور برادر بزرگوارشان در کربلا به شهادت رسیدند. سه نفرشان به امر برادر بزرگشان زودتر به شهادت رسیدند.

۲-    برخوردار از القابی قابل ستایش: برخی از القاب آن بزرگوار از این قبیل اند: قمر بنی هاشم، عبد صالح، باب الحوائج، المواسی( ترجیح دهنده دیگران بر خود)، الفادی، صاحب اللواء، الحامی(حمایت کننده)، الواقی(نگهبان)، الساعی، صاحب القربه( سقّا).

۳-    مورد ستایش و علاقه چند معصوم(ع): الف- حضرت ابا عبدالله(ع) که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد. ب- حضرت علی بن الحسین(ع) که فرمود: خداوند در قیامت به عمویم عباس مقامی عطا می کند که دیگر شهدا بر او غبطه می خورند و حسرت می برند(سفینه۲/۱۵۵). ج- امام صادق(ع) می فرمایند: کان عمّنا العبّاس نافذ البصیره، صلب الایمان جاهد مع ابی عبدالله(ع) و ابلی بلاء حسناً و مضی شهیدا- عموی ما عباس با بصیرت و آینده نگر و در ایمان خود استوار بود همراه با اباعبدالله(ع) با دشمنان جنگید و امتحان خوبی داد و سرانجام به شهادت رسید(معالی السبطین/۲۷۰). پیش از همه و بیش از همه، پدر ارجمندش علاقه اش را به او نشان داد و در حالی که کودک بود بر دستانش بوسه می زد و جریان قطع شدن دستهایش را در کربلا بازگو می کرد.

۴-    شجاعت و شهادت و جوانمردی و ایثار: این سرباز شجاع کربلا در نوجوانی اش در کنار برادرش امام حسین(ع) که در بازپس گیری آبگاهی که در اختیار سپاه معویه بود و به امر پدر انجام گرفت شجاعتش را در جنگ صفین نشان داد و در نبردی نابرابر ۷تن از فرزندان ابوالشعشاء و بعداً خود اورا از پای درآورد و این در حالی بود که در حدود ۱۶سال داشت. و در جریان کربلا یک تنه چهارهزار سوار آماده به کار که از فرات نگهبانی می دادند را فراری داد و خودش را به شریعه رساند و با وجود تشنگی آب نخورد و لب تشنه از شریعه بیرون آمد تا آب را به خیمه ها برساند. و هنگامی که در محاصره دشمن قرار گرفت و دست راستش قطع کردند شعار داد که: و الله ان قطعتموا یمینی  انّی احامی ابداً عن دینی. و عن امام صادق الیقین: نجل النبی الطاهر الامین. و آنگاه که دست چپ او را بریدند به خود نهیب زد که از کفار هراس نداشته باشد و نفرین کرد که خدایا جنایتکاران را جهنمی کن و بالاخره بر سر پیمانش ایستاد و از دین و رهبرش دفاع کرد و پس از امتحان موفق، به شهادت رسید.

۵-    مورد علاقه شدید فرمانده عاشورا: امام حسین(ع) که برادرش را از همه بیشتر دوست می داشت و او را لایق ترین افراد می دانست مسئولیت هایی چون سقایی و پرچمداری را به ایشان داده بود و کارهای بزرگ و حساس را به علمدارش واگذار می کرد، از جمله در عصر تاسوعا که جنبش سپاه دشمن را احساس می کرد به برادرش فرمود: ارکب بنفسی انت- جانم به قربانت، سوار بر مرکب شو و با این گروه صحبت کن و ببین مقصدشان چیست. این تعبیر را از امام نسبت به حضرت عباس، جز علاقه فراوان و شایستگی زیاد نمی تواند تفسیر کرد. و چرا چنینی نباشد!!! در عصر همین روز(تاسوعا) هنگام غروب وقتی شمر، عباس و برادرانش را به عنوان خواهر زادگان صدا می زند تا به آنها امان نامه بدهد حضرت اباالفضل او را نفرین می کند و می گوید رویت سیاه باد با امان نامه ات. تو می گویی من و برادرانم جان سالم بدر بریم و حسین را تسلیم شماها کنیم؟! هرگز.

در روز عاشورا موقع اذن گرفتن از امام برای رفتن به میدان( فبکی الحسین بکاءً شدیداً) که این حالت نیز نشان از نقش آن حضرت و علاقه به ایشان است . و بالاخره موقعی که به بالین برادر آمد و تن قطعه قطعه او را دید و فرق شکافته و دستهای بریده، دست به کمر گرفت و گفت: الان انکسر ظهری و قلّت حیلتی.

خطبه دوم

حدیث

قال الحسین(ع): ( فی مسیره الی کربلا) ان هذه الدّنیا قد تغیّرت و تنکّرت و ادبر معروفها فلم یبق منها الا صبابه کصبابه الاناء و خسیس عیش کالمرعی الوبیل… ان الناس عبیدالدنیا و الدّین لعق علی السنتهم یحوطونه ما درّت معایشهم فاذا محصّوابالبلاء قل الدّیانون. (بحار ۷۵/۱۱۷)

امام (ع) در مسیر کربلا در ضمن خطبه ای که ایراد کردند فرمودند: دنیا دگرگون شده و تغییر چهره داده و زشت شده است خوبی های آن پشت کرده و از آن چیزی جز به اندازه اب ته ظرفی باقی نمانده است و انچه وجود دارد همانند گیاه مسموم کننده است …همانا مردم برده دنیایند ودین لقلقه زبان انها است تا وقتی دنیای انها تامین بشود انها دیندار اند و چون بلا و گرفتاری به سراغشان آید دینداران اندک خواهند بود.

۱-    نگاه به زمان و مکان این گفتار ما را بیشتر متوجه آن می نماید.  ۲- توصیف دنیا جالب است.  ۳- و تقسیم مردم و نهایت بیان اینکه قاطبه آنان همان حالتی را دارند که بیان فرمودند.

مناسبت ها

  1. عاشورای حسینی(ع): با گذشت ۱۳۷۶ سال قمری از این حادثه، هم چنان دارای رشد و بالنده است و مردم را به خودش متوجه می کند. موج عاشورا هم اکنون به خارج کشورهای اسلامی هم رسیده است. همه ساله یک روز از دهه محرم به عنوان (حسین دی) اعلان می شود و مردم از سراسر دنیا در این مراسم شرکت می کنند و یاد و نام امام حسین را زنده نگه می دارند که امسال در آمریکا با شکوه هرچه تمام تر برگزار گردید و در کشورهای شیعه نشین هم که سال به سال اوج می گیرد و در ایران خودمان هم بیش از گذشته شور پیدا کرد. و انفاقها و اطعام ها زیادتر شده است. راستی علت چیست؟ راز این قضیه را باید در دو چیز دید و دانست: یک- نیت و هدف عالی عاشورائیان.  دو- شخصیت عظیم عاشورائیان. هدف و مقصد بلند آنان در سخنان ایشان به ویژه در رهبر بزرگ عاشورا به خوبی نمایان است مثل:

۱-    احیاء ارزشهای دینی و الهی مانند امر به معروف و نهی از منکر.

۲-    اصلاح در میان امت( انما خرجت لطلب الاصلاح فی امت جدی).

۳-    زنده کردن راه و روش پیامبر و علی(ع). واسیر بسیره جدی و ابی.

۴-    حاکمیت بخشیدن به حق و عدل.

۵-    مبارزه با باطل و جریانهای نادرست.

۶-    مطرح کردن حریّت و آزادگی( ان لم یکن دین و کنتم لا تخافون المعاد فکونوا احرارافی دنیاکم.اگر دین ندارید و معاد را باور ندارید لااقل در دنیای خود آزاد مرد باشید.

و اما شخصیت بی نظیر عاشورائیان نیز در رجزخوانی و موضع گیری شان پیداست،مثل سخن قاسم که گفت {مرگ برای من از عسل شیرین تر است.} علی اکبر(ع) فرمود: از پدرم حمایت می کنم و هرگز در مقابل ابن زیاد تسلیم نمی شوم .

ونیز دیگراصحاب که در اظهار وفاداری به امام حسین(ع) سنگ تمام گذاشتند.

نکته: باید در عزاداری های خودمان، حرمت این عزیزان حفظ شود و از آفات عزاداری ها پرهیز گردد. هیچ کس نباید از این جلسات محروم گردد.(جریان برخورد بانی با جوانان و در و در خواب دیدن امام(ع) و ناراحتی ایشان از این بابت).

  1. پیام حضرت آقا به رئیس جمهور در مورد برجام: ایشان ضمن تقدیر و تشکر از تلاشهای صورت گرفته نکاتی را متذکر شدند که در صورت مراعات و ملاحظه آنها، خطری متوجه کشور نخواهد شد و در غیر این صورت احتمال این که طرف های مذاکره به ویژه آمریکا نقض پیمان کنند وجود دارد. حضرت ایشان به جدّ فرمودند با تشکیل تیمی کارآمد، موضوعات برجام را رصد کنید و هر جا ملاحظه شد که با بهانه جویی هایی می خواهند تحریم ها را حفظ کنند یا آنچه را تعهد کرده اند نادیده بگیرند سریعاً عکس العمل نشان داده شود و اجرای برجام متوقف گردد. در پاسخ به این رهنمود، آقای دکتر روحانی(رئیس جمهور) نامه ای به مقام معظم رهبری نوشتند و اطمینان دادند رهنمودها مورد توجه قرار خواهد گرفت.

ما امیدواریم رهنمودها و هشدارهای مقام معظم رهبری جدی گرفته شود تا خطر نفوذ دشمنان به ویژه آمریکایی ها مرتفع گردد. آنها در صدد نفوذ اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی هستند و از هر موقعیتی برای اهداف خود استفاده می کنند.

  1. چند اتفاق در یک نگاه: الف- اول آبان ماه سالروز رحلت حاج آقا مصطفی خمینی است که به قول امام مرگ مصطفی از الطاف خفیه الهی بود و باعث مطرح شدن نام امام شد و رفته رفته انقلاب مسیر خود را پیدا کرد تا به پیروزی انجامید. این اتفاق در یکم آبان سال ۱۳۵۶ روی داد.

ب- چهارم آبان سال ۱۳۴۳ امام راحل سخنرانی کوبنده ای علیه دولت و شخص شاه کرد که با تصویب کاپیتولاسیون، ذلت کشور را امضا کردند و به آمریکایی ها آن قدر بها و اختیار دادند که هیچ عاقلی دست بیگانه را تا این اندازه باز نمی گذارد.

ج- روز تجلیل از اسیران و مفقودان را در یکشنبه داریم که اسیران کربلا را از آنجا به سمت کوفه می برند.

د- روز دوازدهم محرم سالروز شهادت امام سجاد(ع) – بنا به قولی – هست که ما آنرا هم تسلیت عرض می کنیم. البته روایت دیگری هم هست یعنی ۲۵ محرم.

ه- بنا به فرموده مقام معظم رهبری، نباید جریان منا و جان باختن هزاران نفر از حاجیان در عید قربان امسال، فراموش گردد. تأسف بار است که طرفداران حقوق بشر هیچ موضعی نگرفتند. سازمان کنفرانس اسلامی هیچ کاری نکرد حتی دولت هایی که خودشان کشته داده بودند همه سکوت کردند، تنها ایران بود که علیه این جنایت فریاد زد و اکثریت قریب به اتفاق جان باختگان را به ایران برگرداند. این یک حادثه کوچکی نیست که بتوان از کنارش به راحتی گذشت. راستی کشته شدن هفت هزار و اندی نفر چیز کمی نیست!!

  1. انتفاضه سوم در الاقصی: حضور جوانان ۱۳تا ۱۸ ساله که بیشترین جمعیت تظاهر کننده علیه اشغالگران را تشکیل می دهد تحلیل گران را دچار سردرگمی کرده است چرا که اینان تمام دوران زندگی خود را در زمان مذاکره برای سازش سپری کرده اند و حالا سنگ به دست با سلاحهای سرد به صهیونیست ها حمله می کنند. این خیزش عمومی و سراسری، صهیونیست ها و حامیانشان را سراسیمه کرده و دبیر کل سازمان ملل را به سرزمین های اشغالی کشانده و آمریکا و حامیانشان را به تلاش برای توقف انتفاضه واداشته است. خنده دار اینکه همه از آدمکشی ها و جنایت های اشغالگران حمایت می کنند و حرکت مظلومان فلسطینی را برنامه های تروریستی می دانند و قلمداد می کنند. این همان حکایت سنگ ها را بسته و سگ ها را رها کرده اند می باشد. هرچه هست عملیات استشهادی فلسطینی ها و حمله با سلاح سرد به دشمنان، آنها را کلافه کرده است. بازرسی های زیاد، آزاد کردن سلاح برای اشغالگران جهت دفاع از خودشان، همه و همه نشان از ترس و وحشت آنها دارد. به قول یکی از اعضای حماس ،عجب دولت قدرتمندی است که با سلاح سرد(چاقو) تا این اندازه آسیب پذیر است. امیدواریم روز پایان زندگی اشغالگران نزدیک باشد و ما شاهد جهانی بدون حکومت اشغالگران باشیم.

در خاتمه از عزاداریها، انفاق ها و اطعام ها سپاسگزاری می کنیم و توصیه می کنیم جلسات بعد از دهه اول هم با همان سنگینی و متانت ادامه پیدا کند و آنها که می توانند در آنجا شرکت کنند.


 [s1]

پاسخ دادن

نکات : آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلدهای الزامی علامت گذاری شده اند. *

*