خطبه ۲۲ خرداد ماه ۹۴

DSC02916

خطبه اول

قرآن

« انّما المؤمنون اخوه فاصلحوا بین اخویکم و اتّقواالله لعلّکم ترحمون».

در حقیقت مومنان با هم برادرند پس میان برادرانتان را سازش دهید و از خدا پروا بدارید امید که مورد رحمت قرار گیرید.

یکی از کارهای بزرگ پیامبر ایجاد اخوت و برادری بین مؤمنان بود«فاصبحتم بنعمته اخواناً».

هرچه به این اخوت و برادری ضربه بزند باید از سر راه برداشته شود بنابراین کدورت و درگیری و نزاع باید جایش را صلح و سازش و صفا و صمیمیت دهد.

در همه حرکت ها از جمله این حرکت اصلاحی، تقوا لازم است که زمینه ساز رحمت الهی است.

خانواده سالم

[عوامل تحکیم خانواده] ۲۴- اعمال مدیریت صحیح:

در خانواده مثل هر واحد اجتماعی دیگر باید مسئولیت ها مشخص و وظایف میعن باشند. از نظر قرآن و روایات، ریاست و مسئولیت اداره منزل بر عهده سرپرست خانواده یعنی مرد قرار داده شده و زن در حکم معاون او می باشد. در سوره نساء آیه ۳۴ آمده است: الرجال قوامون علی النساء بما فضل الله بعضهم علی بعض و بما انفقوا من اموالهم- مردان، سرپرست و نگهبان زنانند چرا که خداوند (از نظر اجتماعی) بعضی از انسان ها را بر بعضی برتری بخشیده است و نیز از آن روی که از اموال خویش (برای زنان) هزینه می کنند.

در آیه مورد بحث نکاتی وجود دارد که با توجه به بحث ما به دو نکته اساسی آن توجه می کنیم: ۱- به طور طبیعی ساختمان وجودی مرد و زن از نظر جسمی و روحی تفاوتهایی دارند که با توجه به خصوصیات ویژه مرد که از این جهت نسبت به زن از نظر اجتماعی و مدیریتی برتری دارد لذا ریاست و مسئولیت خانواده بر عهده او نهاده شده است(بما فضل الله علی بعض).  ۲- از آنجا که مرد موظف است با تلاش و کوشش خود مالی بدست آورد و در زندگی خانوادگی هزینه کند و نفقه و خرجی زن و فرزند را بر عهده دارد از اینرو مسئولیت خانواده به او سپرده شده است(بما انفقوا من اموالهم).

گفتنی است به همان میزان که عهده دار مسئولیت خانواده است نسبت به حقوق زیر دستان خود( اعم از زن و فرزند) باید حساس و مسئولیت پذیر باشد و به ادای حقوق آنها توجه کند و هرگز حق آنها را نادیده نگیرد. در قرآن کریم می خوانیم: و لهن مثل الذی علیهن بالمعروف و للرجال علیهن درجه (بقره/۲۸۸)- و برای زنان بر عهده مردان حقوقی شایسته است مانند حقوقی که )برای مردان) بر عهده آنهاست و مردان بر آنها (از نظر ریاست خانواده) برتری دارند. آری اعمال مدیریت صحیح از سوی آقایان هرگز به معنای خودکامگی برتری جویی و دیکتاتوری در خانواده نیست بلکه همانطور که در جای خودش آمده و ما هم بحث کرده ایم باید در کمال دقت و وسواس و با احترام ویژه به انجام مسئولیت بپردازد و از مشورت و همفکری و تعاون و همیاری شریک زندگی اش غافل و بی بهره نباشد. دلسوزی و مهربانی را نسبت به آنان از یاد نبرد و هواره تلاش کند تا عطر مهر و عطوفت را در خانواده بپراکند و با همه زیردستان خود با برنامه خوشخویی و خوشرویی همراه باشد چنانکه قرآن کریم فرموده است: و عاشروهن بالمعروف.

چند نمونه: ۱- پیامبر اکرم فرمود: بهترین شما کسی است که نسبت به خانواده اش مهربانترین باشد و من از همه شما نسبت به خانواده ام مهربانترم.( ما اکرم النساء الا کریم و لا اهانهن الا لئیم- تنها انسان بزرگوار است که احترام زنان را نگه می دارد و این انسان لئیم و فرومایه است که به آنان اهانت روا می دارد.

۲- رفتار و گفتار امیرالمؤمنین(ع) نیز اینگونه است که مرد باید ضمن انجام ریاست و مسئولیت خانواده اش با اعضای آن به ویژه همسرش مهربان، خوشخو و کمک کار باشد چنانکه فرمود: هیچگاه من کاری نکردم که فاطمه از من رنجیده خاطر شود.

۳- مرحوم میرزا جوادآقا تهرانی برای به هم نزدن زمینه استراحت خانواده اش شب هنگام که از مسافرت بر می گردد در خانه را نمی زند و روی سکوی پشت در خانه می نشیند تا صبح شود و آنها را بیدار کند و وارد خانه بشود که خانمش خواب می بیند و موقع بیدار شدن می بیند شوهرش پشت درب نشسته است.

۴- رفتار و سیره امام خمینی که در این خصوص بسیار درس آموز است نمونه دیگری از این نوع برخورد است مثل دستور ندادن به ایشان، غذا نخوردن با خانم، از الفاظ زیبا برای صدا زدن استفاده کردن، اظهار نگرانی از دیر کردن خانم و افطار را در ضیافت رسمی در کنار خانم داشتن با این که سران کشور مهمان ایشان بودند.

خطبه دوم

حدیث

رسول الله(ص): انتم علی بینه من ربکم ما لم تظهر منکم سکرتان سکره الجهل و سکره حب الدنیا. (نهج الفصاحه)

انسان مؤمن برخردار از عنایت الهی است تا وقتی دچار دو غفلت و مستی نشده است: الف- مستی جهل که بدترین چیز است( و شر الدنیا و الاخره مع الجهل -علی(ع)-) جهل به خدا و به خود …………..

ب- مستی دینا دوستی که خود رأس کل خطیئه است. اشاره به حاکمی که دستش بریده شد باز هم تلاش می کرد تا یکسال دیگر حکومت کند. عشق و محبت وافر به دنیا و دلبستگی بد است.

مناسبت ها

  1. در آستانه ماه مبارک رمضان: پیامبر اکرم(ص) در آخرین جمعه از ماه مبارک رمضان، خطبه ای خواندند و مردم را به عظمت و اهمیت این ماه آگاه کردند از جمله فرمودند: ایهاالناس- ای مردم ماه خدا با برکت و رحمت و آمرزش به سوی شما روی آورده است ماهی که در نزد خدا جزء بهترین هااست رزوها و شبها و ساعت هایش هم جزء بهترین هایند و هو شهر دعیتم فیه الی ضیافه الله و جعلتم فیه من اهل کرامه الله- شما به میهمانی خدا دعوت شده اید و در زمره بهره مندان از کرامت خداوند قرار گرفته اید. در این ماه نفسهای شما تسبیح خداست و خواب شما عبادت است و اعمال شما پذیرفته و دعایتان مستجاب است( امالی صدوق/۵۴). علی(ع) گوید در بین خطبه برخاستم و گفتم: ما افضل الاعمال فی هذه الشهر؟ یا رسول الله بهترین عمل در این ماه چیست؟ فقال یا اباالحسن افضل الاعمال فی هذا الشهر الورع عن محارم الله عزوجل(میزان الحکمه۴/۵۱۹). سزاوار است در این ماه با حرمت گزاری به آن خود را مهیای دریافت عطایای ویژه حق تعالی کنیم و با عمل نیک خود دعوتگر دیگران به این ضیافت الهی باشیم.
  2. دومین سالگرد انتخابات یازدهم ریاست جمهوری: ۲۴ خرداد سال ۹۲ مثل همیشه مردم ما در پای صندوق رأی حاضر شده و از حق قانونی خود استفاده کردند و رئیس جمهور و رئیس دولت یازدهم را برگزیدند. آقای دکتر حسن روحانی توانست با کسب اکثریت آراء بر رفقا و رقبای خود پیشی بگیرد و به عنوان یازدهمین رئیس دولت سوگند یاد کند. ما دومین سالگشت این حضور و این انتخاب را مجدداً تبریک گفته و یادآور می شویم:

۱-  این انتخابات نیز همانند انتخابات گذشته پرشور و آگاهانه و در کمال سلامت برگزار شد و با تبریک گویی رقبا پایانی زیبا و پرشکوه داشت.

۲-  مردم انتظار داشته و دارند تا وعده های داده شده فراموش نشوند و یکی پس از دیگری عملیاتی و کاربردی بشوند به ویژه هم تدبیر عالی دیده شود هم امید بهتر به مردم داده شود.

۳-  چاره ای اندیشیده شود تا بار دیگر به بهانه های مختلف غول گرانی به خانه و کاشانه ها و بازارها بر نگردد چرا که واقعاً برای عده ای بیشمار زندگی روز به روز در حال سخت تر شدن است.

۴-  از تلاش های صورت گرفته تشکر می کنیم و آرزوی همدلی و همزبانی  با دولت و ملت را داریم.

  1. سالروز صدور فرمان امام مبنی بر تشکیل جهاد سازندگی:

۲۷ خرداد ماه سال ۱۳۵۸ امام راحل دستور تشکیل جهاد سازندگی را دادند که منشأ خدمات بسیاری برای جامعه و به ویژه برای روستانشینان و محرومان بود. این یادگار بزرگ امام و هدیه ارزشمند انقلاب که خالصانه شکل گرفت و جهادگران عرضه سازندگی عاشقانه تلاش کردند بعدها به وزارت تبدیل شد و پس از چندی هم با وزارت کشاورزی ادغام گردید که هم اینک به عنوان جهاد کشاورزی شهرت دارد و در چنین روزی به عنوان آغاز هفته جهاد کشاورزی گرامی داشته می شود که ما هم فرصت را غنیمت شمرده و به جهادگران عرصه کشاورزی عرض خسته نباشید و تبریک داریم و یاد و نام جهادگران مخلص را که در جنگ هشت ساله به عنوان سنگر سازان بی سنگر تلاش می کردند گرامی می داریم و یادآور می شویم همه کارمندان این وزارتخانه باید خود را وارث آن خدمات و زحمات ارزشمند بدانند و به کشاورزان این گنج های ارزشمند جامعه توجه بیشتری بکنید تا ان شاء الله شاهد تولید بیشتر باشیم و ترتیبی بدهند تا محصولات کشاورزی از بین نرود یا مفت و مجانی از چنگ آنان خارج شود.

  1. دو رویداد خارجی: الف- در هفته ای که گذشت مردم ترکیه برای انتخاب نمایندگان مجلس به پای صندوقهای رأی رفتند و جوابی مناسب به حزب عدالت و توسعه رجب طیب اردوغان دادند. این حزب که ۱۳ سال بر ترکیه حکومت می کرد اکثریت را از دست داد و شکستی را پذیرا شد. در آغاز امر با شعارهای خوبی سرکار آمد اما با غلتیدن در دامن تشریفات مادی و کمک به تروریست های معارض حکومت سوریه و ادعای زنده کردن حکومت عثمانی رفته رفته محبوبیت خود را از دست داد و حزب های رقیب توانستند توفیق بیشتری نسبت به گذشته بدست آوردند در نتیجه حزب اردوغان قادر به تشکیل دولت مستقل نخواهد بود اگر رئیس جمهور ترکیه به توصیه رهبری و مقامات ایران گوش داده بود شاید وضع او از این موقعیت بهتر بود.

ب- هم چنان در عراق و سوریه و یمن ترکتازی ها ادامه دارد و عمال آمریکا مشغول آتش افروزی اند و اسرائیل در حاشیه امنی قرار دارد به طوری که دبیر کل سازمان ملل هم حاضر شد تا رژیم کودک کش صهیونست را به عنوان ناقض حقوق کودکان معرفی کند. این ها همه کار شیطان بزرگ(آمریکا) است که حضرت آقا از قول امام فرمود: آمریکا واقعاً شیطان بزرگ است.

  1. نام و یاد شهدای مؤتلفه گرامی باد: در سحرگاه ۲۶ خرداد سال ۱۳۴۴ چهار تن از انقلابیون مسلمان به نامهای شهیدان بخارایی، امانی، صفار هرندی و نیک نژاد که به اعدام حسنعلی منصور نخست وزیر خاص شاه اقدام کرده بودند به جوخه اعدام سپرده شدند. این مسافران سپیده که به قصد دفاع از اسلام و میهن اسلامی، دست به چنین کاری زده بودند توانستند تا حدودی جلو برخی از اعمال دستگاه پهلوی را بگیرند و درواقع زهر چشمی از مخالفان گرفتند.

سخن پایانی

تا فرصت باقی است مسئولان محترم مساجد را هیأت امناء با همکاری مردم مساجد را برای میهمانان الهی مهیا سازند. مسئولان فرهنگی از همین حالا دست به کار بشوند و زمینه جذب و هدایت جوانان به مساجد را فراهم سازند و ان شاء الله کارهای قرآنی آغاز کنند و فعالیت های مذهبی را رواج دهند و از مزاحمت ایجاد کردن توسط بلندگوهای مساجد برای همسایگان پرهیز نمایند. ان شاء الله همگان موفق باشند.

پاسخ دادن

نکات : آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلدهای الزامی علامت گذاری شده اند. *

*