خطبه ۱۱ اردیبهشت ۹۴

DSC02916

 

خطبه اول

 قرآن

« و ماالحیوه الدّنیا الا لعب و لهو و للّدارالاخره خیر للذین یتقون افلا تعقلون»(انعام ۳۲)

وزندگی دنیا جز بازی و سرگرمی نیست ،وقطا سرای باز پسین برای  کسانی که پرهیز گاری می کنند بهتر است.آیا نمی اندیشید؟

  • دنیا سرگرمی و بازیچه ای بیش نیست( لهو، سرگرمی که بدون هدف باشد را گویند و لعب بازیگری است که نوعی هدف ولو غیر معقول دارد).
  • آنکه به آن دل بندد درواقع اسیر سرگرمی و بازیگری است که در نهایت طرفی نمی بندد چرا که «هرچه را نپاید دلبستگی نشاید».
  • خانه آخرت مایه خیر است برای افراد با تقوا آنان دنیا را داده و آخرت به چنگ آورده اند. در هر صورت این وضعیت چه نگاه به دنیا و چه آخرت باید مایه تعقل باشد.

خانواده سالم

[ عوامل تحکیم خانواده] اجرای حدود الهی

در بحث گذشته به حد زنا اشاره کردیم و گفتیم اگر مرتکبان این گناه بزرگ که محکوم به یکصد ضربه شلاق یا محکوم به اعدام شده اند حد یاده شده بر آنان جاری گردد بدون تردید در جامعه اثری فوق العاده خواهد داشت و در سالم سازی محیط و استحکام خانواده ها نقش آفرین خواهد بود.

اکنون در ادامه می گوئیم از آنجه که اسلام نسبت به مسائل اخلاقی و به ویژه مسئله ناموسی حساسیتی بس جدی دارد برای تهمت ناموسی هم حد قذف قرار داده است. قذف یعنی فرد پاکدامن را متهم به آلوده دامن کردن و به او تهمت زنا زدن. اگر شخصی به دیگری این اتهام را روا داشت و بر این کار گواهان لازم را نداشت باید هشتاد تازیانه را تحمل کند و مهر فسق هم به پیشانی او می خورد و شهادت و گواهی او در محاکم قضائی (دادگاهها) پذیرفته نخواهد شد. قرآن کریم در این باره این چنین می فرماید: و الذین یرمون المحصنات ثم لم یأتوا باربعه شهداء فاجلدوهم ثمانین جلده و لا تقبلوا لهم شهاده ابداً و اولئک هم الفاسقون( نور/۱۴)- و کسانی که زنان پاکدامن را متهم می کنند سپس چهار شاهد (بر ادعای خود) نمی آورند آنها را هشتاد تازیانه بزنید و شهادتشان را هرگز نپذیرفته و آنها فاسقانند.

در این آیه از کلمه(رمی) استفاده شده(یرمون). این کلمه در اصل به معنای انداختن تیر یا سنگ و مانند آن است که در بسیاری از موارد آسیب هایی می رساند سپس این کلمه به عنوان کنایه در متهم ساختن افراد و دشنام و نسبتهای ناروا به کار رفته چرا که گویی این سخنان همچون تیری بر پیکر طرف می نشیند و او را مجروح می سازد. این رمی(تهمت ناروا و ناموسی) را قذف گویند که اگر با لفظ صریح به هر زبان و هر شکل انجام پذیرد حد قذف را در پی دارد یعنی هشتاد تازیانه(شلاق) این حد برای آن است که کسی به خود اجازه ندهد تا بیگناهی را متهم کند و او را از چشم دیگران بیندازد و نگاه اهالی منزل را از او برگرداند و احیاناً زمینه درگیری و نزاع را فراهم سازد و مقدمات جدایی و طلاق و فروپاشی خانواده را مهیا کند.

در آیه مورد بحث به روشنی آمده است: چنانچه فردی دیگری را متهم به زنا کرد و چهار شاهد برای اثبات ادعای خود نتوانست بیاورد باید حد بخورد. باید توجه داشت که هر چهار شاهد باید عادل باشند و با هم در نزد قاضی حضور یابند و بر امر خلاف عفت به طور یکسان گزارش دهند چه اینکه در غیر این صورت خود آنان باید حد قذف را تحمل کنند و شلاق بخورند. این سخت گیری ها برای آن است که کسی به خودش اجازه ندهد تا حیثیت فرد یا افرادی (اعم از زن و مرد) را لکه دار کند. در حدیث آمده است: اذا اتّهم المؤمن اخاه انماث الایمان فی قلبه کما ینماث الملح فی الماء( کافی۲/۲۶۹) هرگاه انسان مؤمنی به برادرش تهمت بزند ایمان در دل او آب می شود چنانکه نمک در آب.

اینگونه تعابیر و هشدارها و سخت گیریها برای این جهت است که ساحت افراد و تقدس خانواده ها مصون و محفوظ بماند و دیوار حجب و حیا فرو نریزد و بنای خانواده محکم و مستحکم بماند. امید آنکه روزی فرا رسد وما عامل به احکام اسلام باشیم تا زندگی فردی و اجتماعی و خانوادگی ما به معنای واقعی، اسلامی و قرآنی باشد. ان شاء الله

خطبه دوم

حدیث

علی(ع): فمن اشعر التقوی قلبه برّز مهله و فاز عمله فاهتبلوا هبلها و اعملوا للجنته عملها، فان الدنیا لم تخلق لکم دار مقام بل خلقت لکم مجازاً لتزودوا منها الاعمال الی دار القرار فکونوا منها علی اوفاز و قرّبوا الظهور للزّیال.(نهج البلاغه خ/۱۳۲)

کسی که جامه تقوا بر قلبش بپوشاند،کارهای نیکوی او آشکار شود ، و در کارش پیروز گردد.پس در به دست آوردن بهرهای تقوا فرصت غنیمت شمارید، و برای رسیدن به بهشت جاویدان رفتاری متناسب با آن انجام دهید، زیرا دنیا برای زندگی همیشگی شما آفریده نشده، گذر گاهی است تا در آن زاد و توشه آخرت بر دارید. پس با شتاب، آماده کوچ کردن باشید و مرکب های راهواربرای حرکت مهیّا دارید.

مناسبت ها

  1. میلاد مسعود مولی الموحدین (ع): در سیزدهم رجب ده سال قبل از بعثت پیامبر اکرم(ص) در درون کعبه مولودی به دنیا آمد که نامش را علی گذاشتند. نه قبل و نه بعد از او چنین افتخاری نصیب هیچ کس نشد.( کس ندیده به خود این سعادت      به کعبه ولادت به مسجد شهادت). در توصیف او هر چه بگوئیم کم گفته ایم پس چه بهتر که تعریف و توصیف علی(ع) را از زبان خداوند، رسول اکرم(ص) و خودش بشنویم:

الف- انما ولیکم الله و رسوله و الذین آمنوا الذین یقیمون الصلاه و یؤتون الزکاه و هم راکعون.(مائده/۵۵)

خدای متعال در این آیه از علی به عنان ولیّ مؤمنان یاد می کند آن هم پس از خودش و پیامبرش با این توصیف که او کسی است که ایمان(واقعی) دارد و به اقامه نماز می پردازد و در حال رکوع به شخص نیازمند در قالب زکات-مستحبی- کمک می کند. بی گمان هیچ کس در تاریخ جز علی(ع) مشمول این توصیف نبوده و نیست.

ب- پیامبر اکرم فرمود: انّ اخی و وزیری و خلیفتی فی اهلی و خیر من اترک بعدی یقضی دینی و ینجز وعدی علی بن ابی طالب.(میزان الحکمه)- همانا برادر و وزیر من و جانشینم در میان اهل خودم ،علی (ع)است. او بهترین جانشین برای من است که قرض مرا ادا می کند و وعده ام را عملی می سازد.

ج- شخصی به نام حبّه العوفی می گوید: روزی دیدم علی(ع) را که به شدت می خندد و می گوید: اللهم لا اعرف ان عبدا من هذه الامه عبدک قبلی غیر نبیها (علیه السلام)- میزان الحکمه- خدایا من بنده ای را از این امت نمی شناسم که پیش از من تو را پرستیده باشد به جز پیامبر این امت.

توصیف های سه گانه ما را از هرگونه تعریف و تمجیدی در مورد مولود سیزده رجب بی نیاز می کند. ضمن عرض تبریک ولادت نخستین پیشوای شیعیان جهان از خداوند می خواهیم به ما توفیق دهد تا در عمل رهرو راه او باشیم و در عبادت و عدالت در حد خودمان همچون علی باشیم. ان شاء الله

  1. روز جهانی کار و کارگر: یازدهم اردیبهشت ماه در تمامی دنیا به عنوان روز کار و کارگر شناخته می شود. در کشور ما نیز این روز گرامی داشته می شود و به همین مناسبت مسئولان امر به تبیین وضعیت کار و کارگر می پردازند و در زمینه یاد شده قول و قرارهایی را به کارگران می دهند. در زمان حیات حضرت امام، ایشان ؛و در حال حاضر مقام معظم رهبری رهنمودهایی بیان کرده  و می کنند از جمله: امام فرمود: خدا هم کارگر است. هر روز او مشغول به کاری است و فرمودند: بوسه زدن پیامبر بر دست پینه بسته کارگر نشان از اهمیت کار و کارگر دارد و مقام معظم رهبری سابقاً فرمودند که همگان در این خصوص وظایفی دارند وظیفه دولت تأمین شغلی کارگران است. وظیفه مردم روی آوردن به مصرف تولید داخل است که محصول کار و تلاش کارگران است و وظیفه خود آنان بالا بردن کیفیت تولید و استحکام بخشی در امر تولید است و روز گذشته در جمع وزیر کار و کارگران فرمودند: بوسه پیامبر بر دست کارگر یک امر تشریفاتی نبوده بلکه جنبه آموزشی و یاددهی دارد. معظم له به مسئولان توصیه کردند تا محصولات داخل را مصرف کنند و برای ایجاد امنیت شغلی کارگران و بیکار نشدن آنها فکری بکنند. ایشان در جمع یاد شده اشاره ای به مسئله روز هم داشتند و از طرح مسائلی همچون وجود فساد در بین جامعه و عدم برخورد با آن گلایه کرده و فرمودند: مسئولان روزنامه نیستند که مرتب بگویند فساد هست؟ خوب، برخورد کنید. با گفتن دزد، دزد که دزد دست از دزدی بر نمی دارد. این گلایه بسیار به جا و اساسی و درد دل همه مردم است چرا که مرتب از آن دم زده می شود اما هیچ عزم جدی در مبارزه با فساد ملاحظه نمی شود بعضاً افراد درصدند تا گناه را به گردن دیگری بیندازند اما هیچ مسئولیتی را در این خصوص نمی پذیرند. راستی اگر به بیانیه هشت ماده ای حضرت آقا در ۱۰، ۱۲ سال پیش گوش زد کرده  و عمل کرده بودند امروز وضع ما از این بهتر بود. امیدواریم دیگر بار شاهد اینگونه موارد نباشیم.
  2. روز معلم: سالروز شهادت استاد علامه مرتضی مطهر(دوازده اردیبهشت) را روز معلم نامیده اند. ما این روز را به همه معلمان و فرهنگیان تبریک گفته برای آنان توفیق و سلامتی آرزومندیم و امیدواریم همانگونه که امام فرمودند معلم امانتداری است که انسان امانت اوست و بزرگان فرموده اند: همه اقشار جامعه مدیون قشر اثرگذار معلم هستند همه آحاد ملت قدردان این عزیزان باشند و خود ایشان هم همانگونه که مقام معظم رهبری فرمودند: کار معلم عبارت است از: ۱- تعلیم علم  ۲- یاد دادن تفکر  ۳- آموزش اخلاقی و رفتاری. هرچند پدر و مادر و رفیق هم اثر گذارند ولی تأثیر معلم از همه آنها بیشتر است.

یاد و نام استاد شهید مطهری را گرامی داشته و رهپویی راه این معلم بزرگ و الگوی سترگ را برای همه فرهنگیان آرزومندیم.

  1. آغازی بر پایان حکومت آل سعود: حکومت قبیله ای آل سعود که از نیمه دوم قرن هیجده آغاز شده و هم چنان ادامه دارد رفته رفته به پایان خط نزدیک می گردد. فساد اقتصادی و اخلاقی گسترده خاندان سلطنتی، خودکامگی ۷۰۰۰نفر از خانواده آل سعود که بر حجاز پنجه افکنده اند، تقدیم نفت متعلق به مسلمانان به غرب و دریافت ناچیز برای عیاشی و اخیراً حمله به مردم یمن و زیر پا گذاشتن تمام قوانین انسانی و اسلامی و عزل و نصب های شاه جدید(سلمان بن محمد) همه و همه دست به دست هم داده و این حکومت را در آستانه سقوط قرار داده است. مردم دنیا فهمیده اند که آل سعود چه کسانی هستند بدون هیچ توجیه انسانی و عقلانی به مردم فقیر یمن حمله کرده و آنها را به خاک و خون می کشند و برای این که به هواپیمای حامل کمک پزشکی و انسان دوستانه ایران اجازه فرود ندهند با هواپیمای جنگی آن را تهدید می کنند و چون می بینند خلبان شجاع ایرانی به آنها اعتنا نمی کند و قصد فرود دارد دو مرتبه باند فرودگاه را در صنعای یمن بمباران می کنند که این کار صدای بیگانگان را هم درآورده است. گفته اند سرمایه خاندان سلطنتی چیزی در حدود ۱۰۰۰میلیارد دلار است. روزانه پول یک میلیون بشکه نفت به جیب پنج یا شش نفر از این خاندان رفته وبه حساب آنها واریز می گردد در ماه ۲۷۰ هزار دلار حقوق به فرزندان ملک عبدالعزیز داده می شود. این در حالی است که بسیاری از مردم ۲۷ میلیونی عربستان و به خصوص جمعیت ۴ میلیونی شیعه از فقر و بیکاری رنج می برند. الان کم و بیش افکار عمومی متوجه این آدمهای قدیمی شده که هر جا جنگ و خونریزی بین مسلمنان وجود دارد اینها سردمدارند. دیر یا زود دنیا شاهد سقوط این نوع حکومت ها خواهد بود. انشاء الله

سخن پایانی

  • با فرا رسیدن ۱۳ رجب، ایام البیض هم آغاز می گردد و بار دیگر راهیان کوی دوست با عزلت گزینی سه روزه در مساجد به مراسم معنوی اعتکاف می پردازند که فرصت خوبی برای خودیابی و خود شناسی و خودسازی است. ان شاء الله معتکفان به دیگران دعا می کنند و از خدا خواهند خواست تا نابسامانی ها سامان یابند و کشور و ملت در پناه امام زمان در امنیت و مصونیت کامل قرار بگیرند.
  • روز عقیدتی سیاسی سپاه و بسیج را که همزمان با روز معلم است گرامی داشته و به همه سپاهیان پاسدار و بسیجیان تبریک می گوئیم.
  • روز بسیج سازندگی(۱۷/۲) را نیز گرامی می داریم و برای آنها که با اعزام به مراکز و مناطق مورد نیاز و محروم به کار سازندگی آن هم با روحیه بسیجی می پردازند آرزوی توفیق و سلامتی داریم.
  • و در پایان از همه کسانی که می توانند و تمایل دارند تا در طرح اکرام ایتام کمیته امداد شرکت کنند دعوت می کنیم تا در این امر خداپسندانه یار و مددکار امدادگران کمیته امداد باشند.

پاسخ دادن

نکات : آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلدهای الزامی علامت گذاری شده اند. *

*