خطبه ۲۸ فروردین ۹۴

DSC02916

 

خطبه اول

قرآن

« انّ عدّه الشّهور عندالله اثناعشر شهراً فی کتاب الله یوم خلق السّموات و الارض منها اربعه حرم ذلک الدّین القیّم فلا تظلموا فیهنّ انفسکم و قاتلوا المشرکین کافّه کما یقاتلونکم کّافه و اعلموا ان ّالله مع المتّقین»(توبه۳۶)

در حقیقت شماره ماهها نزد خدا ازروزی که اسمانها و زمین را آفریده در کتاب خدا دوازده ماه است از این (دوازده ماه) چهار ماه حرام است این است آئین استوار پس در این (چهار ماه) بر خود ستم مکنید و همگی با مشرکان بجنگید چنانکه انان همگی با شما می جنگند و بدانید که خدا با پرهیزکاران است.

  • تقسیم سال به ۱۲ ماه سابقه ای دارد به قدمت آفرینش آسمانها و زمین ها.
  • چهار ماه( رجب، ذیقعده،ذیحجه، محرم) حرام وجود دارند که اسلام هم تأیید کرده است.
  • جنگ و خونریزی در این چهارماه حرام است و نباید در آنها مرتکب جرم و جریمه ای شد.
  • دشمنی کافران با شما حتمی، قطعی و دسته جمعی است شما نیز مقابله به مثل کنید و با آنها بجنگید.
  • مبادا در این راه سست و بی انگیزه شوید چرا که خداوند با پرهیزکاران است( این معیّت خاصّه است).یعنی اگر جامعه ای با تقوا شد حتما خواهد توانست عنایت مخصوص خدا را جلب کند.واین یک سرمایه ارزشمندی برای جامعه ایمانی خواهد بود.

خانواده سالم

[عوامل تحکیم خانواده] ۲۰-عفو و گذشت

در جوامع بشری کمتر کسی است که دچار لغزش و خطا و اشتباه نشود. در جامعه کوچک(خانواده) هم مطلب به همین شکل است. به ندرت می توان زن و شوهری که در زیر یک سقف زندگی مشترک دارند پیدا کرد که در انجام وظیفه خود قصور، کوتاهی، اشتباه و لغزشی نداشته باشند. حال اگر چنین امری واقع شد و کوتاهی و خطا اثبات شد تکلیف چیست و چه باید کرد؟ آیا حادثه اتفاق افتاده را با جرّ و بحث و داد و فریاد و بدگویی و بدکاری می توان جبران کرد؟ یا این که باید راه حل منطقی و عقلانی و قانونی و شرعی و اخلاقی اندیشید؟ راستی کدامیک از این ها راه است و کدام بیراهه؟ کدام به مصلحت خانواده است و کدام به زیان جامعه کوچک! و بالاخره در چنین مواردی چه باید کرد؟ و وظیفه هر یک از زن و شوهر در این ارتباط چه چیزی می تواند باشد؟ اگر داوری اسلام را در این مورد می طلبیم باید بگوئیم توصیه مکتب ما این است که باید در این مورد به عفو و گذشت روی آورد و خطای طرف را نادیده گرفت که این خود موجب تحکیم هرچه بیشتر پایه های خانواده خواهد شد و باعث شرمساری طرف مقابل هم می گردد. از طرف دیگر خود فرد گذشت کننده نیز از لذت درونی عفو و گذشت برخوردار و شادمان خواهد بود. بی جهت نیست که گفته اند{ در عفو لذتی است که در انتقام نیست.}

خدای متعال در ترسیم سیمای پرهیزگاران می فرماید: الّذین ینفقون فی السّرّاء و الضّرّاء و الکاظمین الغیظ و العافین عن النّاس و الله یحبّ المحسنین(آل عمران/۱۳۴)- «پرهیزگاران» کسانی هستند که در توانگری و تنگدستی انفاق می کنند ،خشم خود را کنترل کرده و فرو می خورند و از خطای مردم درمی گذرند و خدا نیکوکاران را دوست دارد. در این آیه بر روی چند خصلت پسندیده تمرکز شده:۱- انفاق  ۲- کنترل خشم  ۳- عفو و گذشت  ۴- احسان و نیکی به دیگران.

برخی از مفسران در ذیل این آیه مطلبی آورده اند که جالب توجه است. امام سجاد(ع) خدمتکاری دارد و مشغول ریختن آب به دستان امام (ع)است.در یک لحظه حواسش پرت شده و ظرف آب از دست او رها می گردد و بدن امام را مجروح می کند. او با یک نگاه به امام(ع) دریافت کرد که امام ناراحت شده است .خدمتکار فوراً خواند و الکاظمین الغیظ، امام فرمود خشم خود را فرو خوردم و خواند و العافین عن الناس، امام (ع)فرمود: از تو گذشتم. ایشان خواندند و الله یحب المحسنین. امام سجاد(ع) فرمود: تو را در راه خدا آزاد کردم. این یعنی عفو و گذشت بزرگوارانه. این خصلت امام برای همیشه در صفحات تاریخ و اذهان بشر باقی ماند. اگر ما پیرو این گونه بزرگواران هستیم چرا موقع دیدن خطا از شریک زندگی مان از آنان پیروی نکنیم و از خطای آنان نگذریم؟!!

از روایات استفاده می شود: گذشت باعث از میان رفتن کینه ها و افزایش عمر و عزت آدمی است(میزان الحکمه).

راستی چرا پاره ای از افراد جامعه حاضر نیستند اندکی سختی را تحمل کنند تا برای مدتی طولانی راحت و آسوده باشند؟

از امام صادق(ع) نقل شده: انااهل بیت مروّتنا العفوعمنّ ظلمنا: مروت ما اهل بیت عفو و گذشت نسبت به کسی است که به ما ستم روا داشته است(میزان الحکمه)

نکته: اگر عفو و گذشت باعث جری شدن طرف گردد و مایه سوء استفاده شود آنجا دیگر جای گذشت ،یا گذشت بیش از حد نیست. نوعاً زن ها و وشوهرها با دیدن گذشت از طرف مقابل شرمنده و عذرخواه می شوند پس چه بهتر که این شیوه، ساری و جاری و عملیاتی گردد تا زندگی خوش و خرم و با نشاط ادامه پیدا کند. افرادی که اهل گذشت نیستند گاهی از اوقات در حال عصبانیت حرفهایی می زنند و یا کارهایی را انجام می دهند که دیر یا زود پشیمان می شوند اما دیگر سودی ندارد. چرا که در آن حال یا رازی را افشاء کرده اند یا با طرف درگیری فیزیکی پیدا کرده و یا مسائل دیگری را پیش کشیده اند که هیچ کدام به سود خانه و خانواده نبوده است. پس بکوشیم تا ما بر خشم و کینه غلبه کنیم و او را اسیر بگیریم نه اینکه اسیر خشم و کینه شویم و او بر ما امیر گردد. مولایمان فرمود: اشجع الناس من غلب هواه.

خطبه دوم

حدیث

عن ابی جعفر الباقر(ع):

العجب کلّ العجب للشّاک فی قدره الله و هو یری خلق الله

و العجب کلّ العجب للمکذّب بالنّشأه الاخری و هو یری النّشأه الاولی

و العجب کلّ العجب للمصدّق بدارالخلود و هو یعمل لدارالغرور

و العجب کلّ العجب للمختال الفخور الذی خلق من نطفه ثم یصیر جیفه و هو ما بین ذلک و لا یدری کیف یصنع به. (بحار۷۵/۱۸۴)

شگفتا از کسی که در قدرت خدا شک می کند در حالی که خلق او را می بیند.

شکفتا از آنکه اخرت را باور ندارد در صورتی که دنیا را مشاهده می کند .

شکفتا از آنکه جهان جاویدان را تصدیق می کند ولی برای دنیای فریبنده تلاش می نماید.

شکفتا از کسی که خیال پرداز و فخر فروش است هم او که روزی نطفه ای بوده و پس از آن به مرداری تبدیل می شود و از این میان او نمی داند که بر سرش چه می آید .

نکته : آنکس که از تقوای الهی بر خوردار باشد به قدر او و جهان اخرت معتقد بوده و برای آن جهان تلاش و کوشش کرده و سر گرم لذتهای مادی و دنیائی نخواهد شد .

مناسبت ها

  1. در آستانه حلول ماه رجب: ماه رجب که به ماه الفرد و شهر الاصبّ معروف است یکی از ماههای پر فیض الهی است. یکی از سه ماه معروف بندگی خدا و یکی از چهارماه حرام بشمار می رود که عبادت و اعتکاف در آن توصیه شده و جنگ و خونریزی در آن حرام اعلان گردیده است. پیامبر فرمود: رجب ماه خدا و شعبان ماه من و رمضان ماه امت من است. روزه داری در این ماه به هر اندازه حتی یک روز بسیار توصیه شده است. اولین شب جمعه این ماه « لیله الرغائب» شب درخواست آرزوها و امید به فضل و عطای پروردگار نامگذاری شده که عده ای مقید به روزه داری در روز پنجشنبه و به جاآوردن اعمال مستحبی در شب جمعه هستند و واقعاً هم جا دارد، که مورد توجه و تأکید همگان قرار گیرد.

هم چنین در روز اول ماه طبق نقلی ولادت امام محمدباقر(ع) است یعنی بنا به عقیده بعضی ایشان در اول ماه رجب سال ۵۷ در مدینه چشم به جهان گشوده است و سوم این ماه مصادف است با شهادت امام هادی(ع) که در سال ۲۵۴ه.ق اتفاق افتاده است. به مناسبت ولادت عرض تبریک و به مناسبت شهادت عرض تسلیت داریم.

  1. روز ارتش و روز تأسیس سپاه: طی فرمانی که از سوی امام –فرماندهی کل قوا- صادر شد روز ۲۹ فروردین به عنوان روز ارتش نام گرفت. این اتفاق که در سال ۵۸ صورت گرفت، توانست بدنه ارتش و شاکله آنرا حفظ کند و ارتش را از یک توطئه حساب شده دشمن نجات دهد. کمونیست ها و منافقین که با شعار ضرورت تصفیه ارتش خواهان انحلال آن بودند درواقع می خواستند  کشور را از یک نیروی دفاعی و بازدارنده خلع سلاح و محروم کنند. امام با درایت و هوشیاری دستور دادند ارتش باید بماند ولی تصفیه آن از نیروهای خائن و ناخالص باید ادامه یابد لذا این روز را در سال ۵۸ به عنوان روز ارتش نامیدند که بعداً فهمیدیم چقدر این برنامه حکیمانه و حساب شده بود. این را ما در جنگ به خوبی احساس کردیم.

به موازات حفظ ارتش به تأسیس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در ۲/۲/۵۸ پرداختند که این نیز بسیار مدبرانه و حساب شده بود چه اینکه اثرات و ثمرات تأسیس و تقویت و شکل گیری و رشد و تداوم آنرا در جنگ ملاحظه کردیم و شاهد بودیم. این ۲ روز را به دو لشکر الهی و یا به تعبیر دیگر به یک لشکر الهی تبریک گفته و به روان اولین شهید ارتش( سپهبد ولی الله قرنی- نخستین رئیس ستاد مشترک ارتش) که توسط گروه فرقان در ۳/۲/۵۸ به شهادت رسید درود می فرستیم.

  1. تداوم جنایت آل سعود و حمایت سازمان ملل: حمله وحشیانه رژیم آل سعود به کشور یمن وارد چهارمین هفته خود می شود. این رژیم خودفروخته و نوکر آمریکا به بهانه واهی درخواست منصورهادی رئیس جمهور مستعفی و فراری یمن ،به آن کشور لشکرکشی کرده و تا به حال هزاران مردم بی گناه و بی دفاع و بی پناه را به خاک و خون کشیده و کشته و مجروح ساخته است. و این در حالی است که شورای امنیت سازمان ملل که همواره طرفدار ظالم و علیه مظلوم موضع گیری کرده این بار هم ریش جنبانده و مردم یمن را تحریم تسلیحاتی کرده و به متجاوزان چراغ سبز برای تداوم جنایات علیه مردم یمن نشان داده است. این قصه ما را به یاد سخنان سعدی که این روزها روز بزرگداشت او هم هست (اول اردیبهشت) می اندازد که گفت: شخصی وارد منطقه ای شد و مورد حمله سگهایی وحشی قرار گرفت. خواست سنگی از زمین بردارد و به طرف سگها پرت کند تا از آسیب آنها رهایی یابد، دید سنگ ها یخ بسته اند و از زمین جدا نمی شوند گفت: نفرین بر آن قومی که سنگ ها را بسته اند و سگ ها را رها کرده اند. اکنون باید گفت نفرین بر شورای امنیت سازمان ملل که مردم محروم را تحریم می کنند و دست متجاوزان را در تجاوز و نسل کشی باز می گذارند. دنیا هم با بی شرمی کامل ،شاهد ظلم این فاحش است. راستی این جنایت و این حمایت چه توجیه انسانی، حقوقی و وجدانی دارد؟؟؟

البته همانگونه که رهبری معظم انقلاب فرمودند: بینی سعودی ها در این جنگ به خاک مالیده خواهد شد و نیروهای متجاوز دست از پا درازتر یمن را ترک خواهند کرد ولی به هر حال خسارتهای سنگینی برای مردم خواهد داشت. در حال حاضر مردم یمن به مواد غذایی و دارویی نیاز مبرم دارند اما سعودیها به پشتوانه آمریکا، انگلیس، فرانسه و همدستی چند کشور عربی مانع از آن می شوند. دیر یا زود متجاوزان خواهند فهمید که چه اشتباهی مرتکب شده اند.

واقعاً عجیب است کار جنایتکاران. چندی پیش که رئیس جمهور قانونی اوکراین از کشور خارج شده بود غربی ها گفتند او دیگر مشروعیت ندارد و شورش مردم را به رسمیت شناختند اما در مورد منصورهادی که اولاً استعفا داده و ثانیاً از کشور گریخته و ثالثاً مردم قبولش ندارند را رئیس قانونی یمن می دانند. او هم اکنون در ریاض سرگرم حکومت خیالی بر مردم به پاخاسته یمن است. و دنیا هم از او حمایت می کند. واقعاً که دنیا عجب مسخره ای است در دست عده ای دیوانه یا کله پوک؟!!

موضع کشور ما که از زبان مسئولان محترم اعلان می شود: حمایت و کمک به مظلوم است و مواجهه با ظالم و متجاوز. اسم این را هرچه می خواهند بگذارند. ما این منطق را ازمولایمان علی آموخته ایم که فرمود: کونا للظالم خصماً و للمظلوم عوناً –  دشمن ستمگر و یاور ستمدیده باشید. (نهج البلاغه)

  1. اشاره ای هم به مسئله هسته ای: همانگونه که حضرت آقا پیش بینی کردند نشانه های بی اعتمادی به آمریکایی ها آشکار شد. کنگره تصویب کرد که هرگونه لغو تحریم علیه ایران باید با نظارت و نظر کنگره باشد و اوباما- رئیس جمهور- هم که پیشتر گفته بود این مصوبه را وتو می کند اخیراً پذیرفته که اینگونه باشد و این یعنی بهانه تراشی جدید و دبه درآوردن در مذاکرات هسته ای که شاید در این روزها می خواست به نتیجه ای برسد. البته در این خصوص مسئولان وظیفه شناس ما مثل رئیس جمهور و رئیس مجلس موضع گیری کرده و جواب روشن و قاطع دادند که تا لغو کامل تحریم ها صورت نپذیرد ما هیچ تفاهمی را امضاء نمی کنیم و از طرفی ما با ۱+۵ مذاکره می کنیم و کاری به مصوبه مجلس آمریکا نداریم. این گونه موضع گیریها و بهانه تراشی ها دیدگاه و سخنان و پیش بینی های مقام رهبری را مشخص می کند که بارها فرمودند: من به آمریکایی ها اعتماد ندارم.
  2. ماجرای تعرض به دو نوجوان ایرانی: این قصه نفرت انگیز که باعث موضع گیری مردم و مسئولان کشورمان شد و موجب گردید تا موقتاً عمره مفرده متوقف گردد هم موجب سرافکندگی سعودیها شد هم باعث عزت و عظمت ما چرا که پیشوایان ما به ما آموخته اند: مرگ با عزت بهتر از زندگی با ذلت است. اکنون مسئولان عربستان می گویند پرونده این دو مأمور متخلف آماده تحویل به دادگاه است و ما آماده مجازات مأموران خائن می باشیم. از تصمیم به جای وزارت ارشاد تشکر می کنیم.

 

پاسخ دادن

نکات : آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلدهای الزامی علامت گذاری شده اند. *

*