خطبه ۷ فروردین ۱۳۹۳

DSC02916

 

خطبه اول

قرآن

ولوانّ اهل القری ءامنوا واتّقوالفتحنا علیهم برکت مّن السّماء والارض ولکن کذّبوا فاخذ ناهم بما کانوا یکسبون. (اعراف ۹۶) واگر اهل شهرهاو روستاها ایمان می آوردند و پروا پیشه می کردند مسلما (درهای) برکت ها از اسمان وزمین را بر روی آنها می گشودیم.

  • در این آیه ، رابطه نزدیک میان ایمان و تقوا و نزول برکات آسمانی و پیدایش برکات زمینی ؛ بیان شده است.
  • همانگونه که رابطه میان تکذیب حق و گرفتار شدن و هلاکت مردم تبین گردیده است.
  • بنابراین هم فلاح و رستگاری و بر خورداری از نعمت ها ، هم رسیدن به بدبختی و هلاکت افراد یک جامعه بدست خود ایشان است و خداوند بر اساس سنت خود عمل می کند.

موعظه

اشاره : با توجه به اینکه سال ۹۳ با فاطمیه اول پایان گرفت و سال ۹۴ با فاطمیه دوّم آغاز شد و پایان امسال هم بازدر خدمت فاطمیه خواهیم بود از اینرو به نظر رسید تا این خطبه را هم به حدیثی اختصاص دهیم که حضرت فاطمه زهرا (س) آنرا از پدر بزرگوارش حفظ و نقل کرده است .

شخصی به حضور فاطمه زهرا (س) رسید و عرض کرد ای دختر رسول خدا آیا پیامبر اسلام یادگاری نزد شما گذاشته که به عنوان هدیه وتحفه به ما عنایت فرمائید : فاطمه زهرا (س) به کنیزی که در حضورش بود فرمود : هات تلک الجریره (الجریده) فطلبتهافلم تجدها: آن پارچه ابریشمی را بیاور ، کنیزک به جستجوی آن پرداخت ولی آنرا نیافت فقالت : ویحک اطلبیها فانّها تعدل عندی حسنا و حسینا ، وای بر تو سعی کن تا آنرا پیدا کنی که آن از نظر من به منزله حسن و حسین می باشد کنیزک پس از جستجو، آنراپیداکرد و در آن نوشته بود .

قال محمد النبی (ص) لیس من المومنین من لم یا من جاره بوائقه و من کان یومن بالله و الیوم الاخر فلایؤذی جاره : محمد پیامبر (ص) فرمود از مومنان نیست کسی که همسایگان از آزار او در امان نباشند. فردی که به خدا و روز رستاخیز ایمان داشته باشد همسایه آزار نیست .

ومن کان یومن بالله و الیوم الاخر فلیقل خیرا او یسکت : فردی که به خدا و روز قیامت ایمان دارد می بایست سخن خوب بگوید یا سکوت اختیار نماید .

ان الله یحبّ الخیّر الحلیم المتعفّف و یبغض الفاحش الضّنین البذّا السّائل الملحف: خداوند انسان نیکو کار بردبار عفیف را دوست می دارد و بد زبان چابلوس و اصرار کننده درخواست را دشمن می دارد.

انّ الحیاء من الایمان و الایمان فی الجنّه وانّ الفحش البذاءو البذّاء فی النار: حیا بخشی از ایمان است و صاحب ایمان در بهشت است و فحش نوعی بدگوئی است و بدگو در آتش است (سفینه البحارج۱ص۲۲۹)

چند نکته

۱-              باید هراز گاهی به نزد بزرگی رفت و از او سخن تازه و انسان ساز طلب کرد.

۲-              می باید سخن ارزشمند را درجایی مناسب نگه داری کرد تا مبادا از بین برود.

۳-              اهتمام حضرت زهرا(س) به نگهداری حدیثی از رسول گرامی اسلام ، به ما می آموزد تا نسبت به احادیث پیامبر و آل او اهتمام ویژه ای داشته باشیم .

۴-              ارزش یک حدیث گاهی تا آنجاست که با شخصیت هایی همانند امام حسن و امام حسین (ع) برابری می کند(فانهاتعدل عندی حسناوحسینا)

۵-              همسایه نسبت به همسایه حقی بزرگ دارد باید آنرا به خوبی ادا کرد و از اذیت و آزار او دوری جست چه اینکه همسایه داری از لوازم ایمان و همسایه آزاری نشانه بی ایمانی است.

۶-              ایمان به خدا و رستاخیز مانع انجام کاری ناشایست ، مثل همسایه آزاری است.

۷-              ایمان به خدا و روز قیامت می تواند وادارنده به گفتن سخن خیر (صواب و استوار) باشد و هم بازدارنده از سخن نادرست و غیر صواب . یعنی می تواند انسان را بسکوت بکشاند(اشاره به حدیث کوتاه و گویای : احفظ لسانک)

۸-              انسان نیکو کار بردبار و عفیف ، محبوب خداست. پیداست که خداوند با محبوب خود چه می کند!!!

۹-              انسان بد زبان چابلوس و اصرار کننده بردرخواست از مردم منفور خداست . معلوم است کسی که مورد بغض خداست چه جایگاهی دارد؟

۱۰-     حیا بخشی از ایمان به حساب می آید و جایگاه ایمان در بهشت است یعنی انسان باحیا اولاً با ایمان است و ثانیاً اهل بهشت است.

۱۱-     ناسزاگویی ناپسند است و انسان بدگو و بدزبان و ناسزاگو جایش در جهنم است.

۱۲-                       در این حدیث به پاره ای از ارزشها و ضد ارزش ها اشاره شده است پیدا است کسی که می خواهد در عمل از امت محمد و دوستداران فاطمه باشد باید ارزشها را بشناسد و پاس بدارد و از ضدارزشها فاصله بگیرد و آنها را ترک کند.

خطبه دوم

حدیث

علی(ع) ینبغی للعاقل ان یحترس من سکر المال و سکر القدره و سکر العلم و سکر المدح و سکر الشّباب فانّ لکلّ ذلک ریاحاً خبیثه تسلبالعقل و تستخفّ الوقار.( الحیاه ج۱ص۱۵۹)

حضرت علی (ع) فرمود سزاوار است انسان عاقل از چند نوع مستی خود را برکنار بدارد ،مستی مال، قدرت ، دانش، ستایش و مستی جوانی چرا که برای هر یک از آنها بویی ناخوش آیند می باشد که عق را می ستاند و سنگینی و وقار را کاهش می دهد.

  • مستی باعث زوال عقل است لذا عاقل باید خود را از آثار آن برکنار بدارد.
  • مستی تنها با شراب حاصل نمی شود بلکه با مال و ثروت، علم و قدرت، ثناگویی و جوانی هم بدست می آید. بوی خبیث آن عقل را می رباید و سنگینی را می برد.
  • گفتنی است انسان با تقوا که از عقل برخودار است از اسیب این نوع مستی ها می تواند بر کنار باشد.

مناسبت ها

  1. پیام نوروزی مقام معظم رهبری:

امسال نیز مثل سالهای گذشته ، حضرت آقا ضمن عرض تبریک سال جدید به ملت ایران و گرامیداشت ایام فاطمیه به طرح شعار سال پرداختند و فرمودند: من شعار امسال را «دولت و ملت، همدلی و همزبانی» قرار می دهم. ایشان ضمن تأکید بر شعار سال ۹۳« اقتصاد، فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی» فرمودند برای تحقق کارهای مهم مثل پیشرفت اقتصادی، اقتدار و عزت منطقه ای و بین المللی، جهش های علمی به معنای واقعی، عدالت قضایی و اقتصادی و ایمان و معنویت، باید دولت در نقش کارگزار و ملت در نقش کارفرما به کمک یکدیگر برخیزند و با همدلی و همزبانی به انجام وظیفه بپردازند. تعیین این شعار برای سال ۹۴ با توجه به در پیش بودن دو انتخابات بزرگ همزمان مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان و چالش ها و فرصت های پیش رو بسیار به جا و مهم و کارگشا خواهد بود به شرط اینکه عملاً به این مهم پرداخته شود و مثل سالهای گذشته به نصب بنر و برگزاری سمینارهای بی حاصل یا نگاشتن مقاله و نوشتن کتاب در این خصوص اکتفا نشود!!!

  1. سخنان مهم حضرت آقا در مشهد مقدس:

معظم له در تبیین شعار سال، مطالب مهمی را ایراد فرمودند و بر رابطه صمیمانه میان ملت و دولت تأکید ورزیده و یادآور شدند باید از دولت ها انتقاد کرد اما نباید انصاف را از دست داد و دولت هم باید با سعه صدر با منتقدان برخورد کند. من خود همواره از دولت ها حمایت کرده ام و در جای خود هم انتقاد نموده ام و به هیچ کس چک سفید امضاء نداده ام ملاک عمل من عملکردها بوده است. ایشان در بیان مصادیق امر به معروف و نهی از منکر فرمودند: ایجاد و حفظ نظام از عالی ترین نوع معروف هاست. اعتلای فرهنگ، سلامت محیط اخلاقی، سلامت محیط خانوادگی، تکثیر نسل و تربیت نسل جوان آماده برای اعتلای کشور، رونق دادن به اقتصاد، تلاش و مجاهدت برای وحدت اسلامی مهمترین این معروف هاست .و ابتذال اخلاقی، کمک به دشمنان اسلام، تضعیف نظام اسلامی، منکر است. هم چنین معظم له به فرصت هایی که کشور در اختیار دارد اشاره کردند مثل نیروی کارآمد جوان، پیشرفت های علمی با وجود تحریم ها و… برای حل مشکل اقتصادی دو راه قابل تصور است یکی توجه به نیروی خودی و دیگری تکیه بر نیروی بیرونی که البته مورد دوم نادرست وباطل است و باید به نیروی درونی توجه کرد.

در ادامه به بحث هسته ای پرداختند و از توجه همه مردم و مسئولان به حل این مسئله از طریق مذاکره سخن گفتند و در عین حال یادآور شدند که نباید از مکر و حیله دشمن غافل بود. با اینکه آنها به خصوص آمریکا و شرکای اروپایی اش به مذاکره و به نتیجه رسیدن مذاکرات نیاز دارند اما تلاش می کنند تا با مکر و حیله کارشان را پیش ببرند. آنها می گویند ما لغو تحریم ها را منوط به عمل کردن ایرانی ها به تعهدات خودشان می دانیم. این را ما هرگز قبول نداریم. لغو تحریم ها جزء مذاکرات است نه نتیجه مذاکرات. از طرفی دیگر ما بر سر هیچ مسئله ای دیگر چه منطقه ای و چه فرا منطقه ای و چه تسلیحاتی با آنها مذاکره نمی کنیم. نکته دیگری که آمریکایی ها بر آن تأکید می کنند این است که ایران در تصمیم هایی که می گیرد و چیزهایی را که قبول می کند هرگز نباید زمینه بازگشت پذیری داشته باشد. این را ما قبول نمی کنیم چرا که اگر آمریکایی ها و طرف های ما به قراردادهای خود عمل نکردند ما نیز به شرایط قبل بر می گردیم.

  1. روز جمهوری اسلامی:

در کمتر از پنجاه روز که از پیروزی انقلاب اسلامی می گذشت یکی از بزرگترین رفراندوم های دنیا دردهم و یازدهم فروردین سال ۵۸ شکل گرفت. در این رفراندوم که اکثریت قریب به اتفاق مردم ایران شرکت داشتند ۲/۹۸ درصد به جمهوری اسلامی رأی (آری) دادند و کمتر از ۲درصد به آن رأی (نه) دادند. با اینکه مردم ایران تحت رهبری حضرت امام با حضور میلیونی خود به خواسته های ایشان رأی داده بودند اما برای اینکه آیندگان نگویند مردم را در مسیر ناخواسته قرار دادند تا جمهوری اسلامی را بپذیرند امام خمینی فرمود باید نوع حکومت را مردم خودشان انتخاب کنند. البته ایشان رهنمودی داد که جمهوری اسلامی نه یک کلمه کم نه یک حرف بیشتر. مردم هم آزادانه رأی دادند و نتیجه آنرا  امام راحل اعلان کرد و دوازدهم فروردین را عید امت اسلام اعلان فرمودند و آنرا به عنوان سرآغاز نخستین حکومت الله نامیدند و به مردم شریف ایران تبریک گفتند. ما هم این روز را به همگان تبریک گفته و توفیق مسئولان را در حفظ و حراست از جمهوری اسلامی مسئلت می نماییم.

  1. نیم نگاهی به تحولات یمن:

با توجه به پیروزی انصارالله در عرصه سیاسی یمن و استعفای منصور هادی و کابینه او، دشمنان وارد معرکه شدند و با برنامه ریزی حساب شده عربستان را وادار کردند تا با یورش نظامی به یمن این کشور را به عرصه جنگ و خونریزی و تخریب بدل کنند. پادشاه عربستان ( ملک سلمان) فرمان حمله نظامی را صادر و فرزندش به عنوان وزیر دفاع، جنگ و خونریزی را در این کشور آغاز کرد. مقامات سعودی ادعا می کنند با درخواست رئیس جمهور مستعفی همراه با کشورهای حوزه خلیج فارس دخالت نظامی کرده اند و در این مسیر همراهی آمریکا و برخی دیگر از کشورهای غربی را هم دارند. شبانه با چندین فروند هواپیمای جنگی مناطقی از این کشور را هدف قرار دادند و عده ای از مردم بی گناه را به خاک و خون کشیدند و هم اکنون نیز این جنایت ها ادامه دارد. تأسف بارتر اینکه سازمان ملل و شورای امنیت که معمولاً با اندک بهانه ای جلسه تشکیل می دهند و محکوم می کنند،همه نظاره گر اوضاع تأسف بار این هجوم وحشیانه هستند. البته علت آن روشن است چون پای آمریکا و منافع متحدان او در میان است، پس بهتر اینکه چشم ها را ببندند و دهانها را نیز به سخن باز نکنند!!!. راستی کدام منطق انسانی و ملی و بین المللی می گوید باید به یک ملت به پا خاسته حمله آورد و به بهانه دفاع از یک عنصر مزدور استعفا داده کشوری را مورد تاخت و تاز قرار داد؟. البته وجدان بیدار بشر به زودی و به خوبی به قضاوت خواهد نشست و مردم آزاده دنیا به زودی قضاوت خواهند کرد که مظلوم کیست و ظالم چه کسی می باشد!. بسیار جای تأسف دارد از اینکه می بینیم  هرجا که درگیری است پای مسلمانان در میان است. دشمنان اسلام مسلمانان را به جان هم می اندازند تا مال و جان و سرمایه آنان علیه یکدیگر به کار گرفته شود و به تضعیف جان مایه آنان منجر شود. راستی اگر این سرمایه ها تجمیع می شد و علیه اسرائیل به کار گرفته می شد آیا مسلمانان برای همیشه از شر آنان رهایی نمی یافتند؟ به اطراف نگاه کنید لیبی، مصر، افغانستن، عراق، سوریه، پاکستان، و حالا یمن، همه کشورهای اسلامی اند و با هم درگیر. دشمنان ما هم راحت و آرام کار خود را می کنند و به ما می خندند. باید گفت اللهم اصلح کل فاسد من امور المسلمین.

پاسخ دادن

نکات : آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلدهای الزامی علامت گذاری شده اند. *

*