خطبه اول
تقوا
قران کریم به شکل های گوناگون سفارش به تقوارا برای مردم دارد .در یک بیانی می فرماید « ان الله مع الذین اتقوا و الذین هم محسنون»(خداوند با کسانی است که اهل تقوا هستند و آنان که احسان پیشه می کنند ) حضرت علی(ع) در پاسخ به درخواست یکی از یارانش«همام» که خواسته بود صفت های پرهیزکاران را برایش بازگو کند همین آیه را خواندند. معلوم می شود این مطلب بسیار با اهمیت است چرا که انسان ،با کسب تقوای الهی می تواند مورد لطف و محبت ویژه خداوند قرار گیرد و از معیّت و همراهی خاص او بهره مند گردد.
کرامت
[به مناسبت دهه کرامت( اول تا یازدهم ذی القعده) بحثی با این عنوان خواهیم داشت].
اول ذی القعده سالروز ولادت کریمه اهلبیت(س) و یازدهم این ماه زاد روز حضرت ثامن الحجج(ع) است. از اینرو از آن ولادت تا این تولد را دهه کرامت نامگزاری کرده اند.
«کرامت» به معنای بزرگواری و بخشندگی است. بزرگان می گویند بین بزرگی و بزرگواری روح تفاوت وجود دارد. برخی ممکن است دارای روحی بزرگ باشند ولی بزرگوار نباشد مثل پاره ای از افراد که برای رسیدن به مقاصد سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، نظامی و… دارای همتی بلند و گامی استوار باشند و برای آن منظور، شب و روز نشناسند و سرانجام به مقصد و مقصود خود هم برسند ولی همانها از بزرگواری روح برخوردار نباشند مانند بسیاری از قدرت پرستان، ثروت اندوزان و طالبان شهرت و شهوت و مقام و مکنت. در مقابل، اشخاصی هم وجود دارند که پیوسته مسائل انسانی و دینی را مورد توجه قرار داده اند و هرگز حاضر نیستند برای رسیدن به مقاصد خودشان حقوق دیگران را نادیده بگیرند و یا آنها را تحقیر کنند و یا تحت فشار قرار دهند. چنین افراد را می توان «کریم» نامید چرا که از روحیه کرامت و بزرگواری برخوردارند.
در فرهنگ دینی ما خداوند متعال به عنوان کریم معرفی شده است. بهتر است بگوئیم خداوند خودش را در قرآن «کریم» خوانده است – و من کفر ان ربی غنی کریم- و پیامبر اسلام نیز خود را کریم ترین فرزند آدم معرفی می فرماید: انا اکرم و لد آدم علی ربی و لا فخر- فخر فروشی نباشد من گرامی ترین فرزند آدم نزد پروردگارم هستم.
پیشوایان معصوم ما همه بدون استثناء کریم اند و حضرت فاطمه معصومه(س) نیز به عنوان کریم اهلبیت شناخته و معرفی شده است. خداوند متعال در کتاب جاویدانش فرموده: ان اکرمکم عندالله اتقاکم یعنی که کرامت در پرتو تقوا به دست می آید و آنکه با تقواتر است کریم تر است. امیر المؤمنین (ع) هم فرموده: من اتقی ربه کان کریماً.(آنکس که تقوا پیشه است کریم است)
ملاک های کرامت
از آموزه های دینی استفاده می کنیم که کرامت و بزرگواری انسانها در پرتو عواملی شکل می گیرد مانند:
۱- تقوای الهی: ان اکرمکم عندالله اتقیکم.
۲- بذل و بخشش: علی(ع) الکریم من بدأ باحسانه.
۳- حق شناسی و سپاسگزاری: الکریم یشکر القلیل.
۴- پرهیز از حرام الهی: الکریم من تجنّب المحارم.
۵- برخورداری از روحیه بلند: الکریم اذا قدر صفح و اذاملک سمح و اذا سئل انجح.( کریم آنگاه که قدرت یابد گذشت می کند و آنگاه که مالک چیزی شود می بخشدو آنگاه که از او چیزی خواسته شود عطا می کند)
۶- وفای به عهد و پیمان: الکریم اذا وعد وفی و اذا توعّد عفی.
۷- احسان فراوان: بکثره الافضال یعرف الکریم.
۸- نیکوکاری: عاده الکرام حسن الصنیعه.
۹- دوری از خیانت و دروغ: الکذب و الخیانه لیسا من اخلاق الکرام.
۱۰- برخورداری از خلق های پسندیده: الصادق(ع) ثلاثه تدلّ علی کرم المرء: حسن الخلق و کظم الغیظ و غض الطرف- سه چیز نشانه بزرگواری آدمی است: خوشخویی، فرو خوردن خشم و فروهشتن چشم.( میزان الحکمه ج۱۰ص۹۱)
با توجه به این ملاک ها و ملاکهای بسیار دیگر به روشنی می توان گفت پیامبر و امامان معصوم(ع) و خاندان عصمت و طهارت و پیروان واقعی آنان از این روحیه کریمانه برخوردارند و همه آنان جزء کریمان به حساب می آیند. اگر به امام مجتبی(ع) کریم اهلبیت می گویند به خاطر برجسته بودن این خصلت در ایشان است وگرنه همه کریم اند. امام مجتبی(ع) که اموالش را چندین بار با نیازمندان تقسیم می کند و از نادانی و بی ادبی جسارت کننده در می گذرد به کریم اهلبیت شهرت می یابد و فرزند موسی بن جعفر(فاطمه معصومه«س») را نیز به خاطر ویژگی های برجسته ای که در زمینه علم و تقوا و اخلاق دارد به کریمه اهلبیت شهرت دارد.
یک حدیث جالب: امام سجاد می گوید: میان مردی و سلمان بگو مگویی شد. آن مرد به سلمان گفت: من انت یا سلمان؟ فقال سلمان اما اولی و اوَلک فنطفه قذره و اما اخری وآخرک فجیفه منتنه فاذا کان یوم القیامه و وضعت الموازین فمن ثقل میزانه فهو الکریم و من خف میزانه فهو اللئیم.سلملن گفت امّا ابتدای من و تو نطفه ای بد بو است و پایان کار من وتو مرداری متعفّن است پس آنگاه که قیامت بر پا شود و ترازو های اعمال نصب شود آنکس که ترازوی او سنگین باشد او کریم است و کسی که میزان عمل او سبک باشد او فرمایه خواهد بود (همان ص۹۴)
نکته: مرحوم حاج حسن شکیبا عضو ستاد نماز جمعه اردستان که به نیک نامی و نیک خلقی شهرت داشت یک انسان کریمی بود. برخورد خوب با مردم، خدمتگزاری صادقانه، کمک به نیازمندان از خصوصیات مشهود ایشان بود. حتی موقع بستری بودن در بیمارستان گفته بود من هزینه های بیماری که بستری است و وضع خوبی ندارد را قبول می کنم. معلم بودن، مسئولیت در شورای شهر داشتن، خدمت چند ده ساله در ستاد نماز جمعه همه و همه از خصوصیات اوست. روحش شاد و قرین رضوان الهی باد.
خطبه دوم
حدیث: بهترین بندگان
عن الرضا(ع): سئل عن خیار العباد: فقال(ع) : الذین اذا احسنوا استبشروا و اذا اساؤوا استغفروا و اذا اعطوا شکروا و اذا ابتلوا صبروا و اذا غضبوا عفوا.از امام هشتم (ع) پرسیدند بهترین بندگان چه کسانی هستند فرمودند آنها کسانی اند که وقتی کار خوبی انجام دادند خشنود اند و آنگاه که کار بد کردند آمرزش خواهی می کنند و وقتی که به آنان چیزی عطا شد سپاسگزارند و چون به بلائی مبتلا شدند صبر پیشه می کنند و هنگامی که خشمگین می شوند عفو و بخشش دارند (بحار الانوار ج۷۵ص۳۳۸)
۱- بندگی مراتب دارد و بندگان نیز اینگونه اند. بهترین آنان چه کسانی اند؟
۲- بندگان خوب آنهایند که: در مقام نیکی، شاد و مسرورند که به وظیفه عمل کرده اند و در مقام بدکاری نادم و پشیمان اند و از خدا آمرزش خواهی دارند و هنگام برخورداری از نعمت های الهی شکرگزار و قدر شناسند و به گاه برخورد با مشکلات و ابتلا و امتحان صبر را پیشه خود می کنند و در وقت غضب و ناراحتی عفو و گذشت دارند.
راستی اگر بنده ای اینگونه بود آیا جزء بهترین ها نخواهد بود آنکه خودش را نمی بازد و بر خودش امارت دارد و نه اسیر نفس است و نه عنان گسیخته حقیقتاً افرادی با این مشخصات و ویژگی ها جزء بهترین هایند.
مناسبت ها
- شهادت رجایی و باهنر: در هشتم شهریور سال ۱۳۶۰ توسط شخصی به نام مسعود کشمیری یکی از عوامل نفوذی منافقین که سمت دبیری شورای امنیت کشور را داشت بمبی در محل نخست وزیری منفجر شد که به شهادت تعدادی از جمله رئیس جمهور( محمد علی رجایی) و نخست وزیر (دکتر محمد جواد باهنر) و مجروح شدن عده ای دیگر شد. او که با ظاهرسازی توانسته بود اعتماد مسئولان بلند پایه را به خود جلب کند و خود را فردی مذهبی، باخدا، اهل احتیاط و انقلابی معرفی نماید بزرگترین خیانت را مرتکب شد و برای چندمین بار مردم را در سال ۶۰ به سوگ نشاند. گفته شده که شهید رجایی در نماز به ایشان اقتدا می کرد با خودش دو خودکار داشت می گفت یکی از بیت المال است و دیگری شخصی و سعی می کرد وانمود کند در کار شخصی از بیت المال استفاده نمی کند. در روز حادثه به طور عادی با کیف دستی خودش وارد نخست وزیری شد و موقع شروع جلسه، آنجا را ترک کرد و بالاخره بزرگترین جنایت را مرتکب شد و از کشور گریخت. بر این اساس هشتم شهریور ماه به عنوان روز مبارزه با تروریسم نامیده شد. حضرت امام(ره) فرمود: تروریزم و تروریست پیروی از کاخ سیاه آمریکایی می جوشد .راستی هم مطلب اینگونه است. گروهک های بی نام و نشان و نشاندار همه به نوعی سر در آخور آمریکا دارند مثل القاعده، طالبان، منافقین، جندالشیطان و اخیراً داعش که به گفته هیلاری کلینتون وزیر خارجه سابق آمریکا، این گروه توسط آمریکا و برخی دیگر از کشورها شکل گرفت و خود او به ۱۱۲ کشور دنیا سفر کرده تا زمینه به رسمیت شناختن آن را فراهم کند. همین گروهی که در روز روشن خیانت می کند سر می برد زنان و دختران را به اسارت می برد و اموال مردم و دولت ها را می دزدد و همین چند روز پیش یک آمریکایی خبرنگار را سر بریده و عکس و فیلم او را گذاشته تا همه مردم دنیا ببینند و دیشب اعلان شد ۱۵۰ نفر از مردم سوریه را قتل عام کرده و هم اکنون نیز مشغول خیانت آفرینی است. آری ریشه همه ترورها به آمریکا بر می گردد و الان نوع تروریست ها در دامن آمریکا یا کشورهای هم سوی اوبه زندگی خود ادامه می دهند. گفته شده قاتل شهیدن رجایی و باهنر هم اکنون در جمع منافقین و در یکی از کشورهای غربی حضور دارد. حضور او در کنار دیگر آدمکشان جنایت پیشه بهترین دلیل بر مطلب مورد ادعای ماست که آمریکا و هم پیمانان غربی اش حامی تروریست ها بوده و هستد.
- دیدار هیأت دولت با حضرت آقا: دولت یازدهم به ریاست آقای دکتر حسن روحانی که این هفته را هفته« دولت و آرامش و امید» اعلان کرده اند با مقام معظم رهبری دیدار کردند و مثل همیشه معظم له به بیان نکاتی قابل توجه پرداختند که ما امیدواریم مورد توجه همه دولتمردان به ویژه هیأت محترم دولت قرار بگیرد. ایشان ضمن تجلیل از خدمات یکساله دولت، دولتمردان را به سعه صدر و تحمل انتقادهای دلسوزانه، بیان خدمات انجام گرفته برای مردم و عمل کردن به وعده ها و تلاش برای عملیاتی کردن ایده اقتصاد مقاومتی سفارش کردند و دولت را از جناحی شدن بر حذر داشتند و فرمودند: من به همه به ویژه شخص رئیس جمهور هر شب دعا می کنم.
- پیروزی مقاومت و شکست اسرائیل: سرانجام جنگ پنجاه روزه اسرائیل علیه باریکه غزه با پذیرش شروط حماس از سوی رژیم غاصب صهیونیستی پایان یافت. این جنگ که با هدف نابودی مقاومت، خلع سلاح رزمندگان فلسطینی و از بین بردن تونل ها و جلوگیری از موشک پرانی فلسطینی ها آغاز شده بود بدون هیچ دستاوردی برای بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل، خاتمه پیدا کرد. طبق بعضی از آمارها، اسرائیل در این نبرد ۴۱۷ سرباز و ۱۱۳ افسر را ز دست داد و ۱۲۵۹ مجروح داشت و ۱۶۶ نفر از نیروهایش خودکشی کردند که این تلفات و خسارتها در جنگ، افزون بر تخریب و مورد هدف قرار گرفتن مکانهای عمومی و از جمله فرودگاه بن گوریون بسیار هزینه بر بوده است. هرچند از مردم فلسطین هم ۲۱۳۰ نفر شهید و بیش از ۱۱هزار نفر مجروح شدند اما در نهایت این مقاومت بود که پیروزی خود را جشن گرفت و این اسرائیل است که خفت و خواری را متحمل شد و دچار سردرگمی و اضطراب شده است. بی تردید این پیروزی معلول مقاومت و ایستادگی مردم و رزمندگان و حمایت های معنوی و مادی کشورهایی مثل ایران به شمار می رود. به عقیده برخی، این ایران و ایده های آن بود که پیروز شد و این آمریکا و حامیان پر و پا قرص اسرائیل بودند که شکست خوردند اعم از کشورهای غربی و عربی و سازمان ملل و شورای امنیت!!!
شاید اسرائیل برای جبران برخی از خسارتهایش بوده که پهباد خود را برای جاسوسی به ایران فرستاد که توسط پدافند هوایی کشورمان منهدم شد. این پهباد که هرمس یعنی الهه دزدان نام دارد رادار گریز بوده و از آسمان بعضی از کشورهای همسایه عبور کرده بود که خوشبختانه سرنگون شد. مسئولان مربوطه می گویند ما حق تلافی را نه در میدان سیاست که در جای دیگر برای خود محفوظ می دانیم و به موقع پاسخ مناسب را خواهیم داد. ما از همین جا به همه نیروهای مدافع کشور و انقلاب خسته نباشید می گوییم و اعلان می کنیم حق، پیروز و باطل نابود است.
- تحولات منطقه در یک نگاه: الف- در عراق هم چنان درگیری ها میان ارتش و مردم با نیروهای داعش ادامه دارد که امیدواریم ختم به خیر شود. ب- در سوریه نیز این درگیری بین ارتش و نیروهای تروریستی تداوم دارد و هر روز امیدهای تازه ای برای مردم شکل می گیرد. ج- در یمن که ۲۳ میلیون نفر جمعیت دارد و ۴۵ % از آنان را شیعیان زیدیه و اثنی عشر و .. تشکیل می دهند اخیراً با رهبری عبد الملک الحوثی رهبر انصارالله یک راهپیمایی و اعتراض میلیونی شکل گرفته که دولت را سراسیمه کرده است. این گروه توانسته تعدادی قابل توجه از اهل سنت را با خود همراه سازد و روز جمعه گذشته نماز جمعه میلیونی را به امامت یک سنی شافعی اقامه کند که تمام معادلات را بر هم زده است. آنها برای تعدیل دولت و تعدیل مسائل اقتصادی و عمل به وعده های داده شده پس از دیکتاتور سابق( علی عبدالله صالح) قیام کرده اند که البته احتمال داده می شود مسائل مهمی در شرف وقوع باشد. امیدواریم مسائل یمن هم ختم به خیر بشود.
سخن پایانی
برای اولین بار در دولت جدید، منطقه ما شاهد حضور استاندار( دکتر زرگرپور) بود که برای افتتاح چندین طرح و بازدید از تعدادی از طرحهای در دست اجرا به منطقه آمده بودند. در مجموع سفر خوبی بود هم گزارش هایی از شهرستان به ایشان داده شده هم مشکلات بیان گردید. امیدواریم نتایج خوبی هم در پی داشته باشد. در پایان این سفر یک روزه شورای اداری تشکیل شد که استاندار محترم ضمن ارائه تحلیلی از خدمات دولت از همه مسئولان خواست تا با همراهی شعارهای دولت یازدهم در خدمت به مردم کوشا باشند و در پایان ،فرماندار را در سمت خود ابقا کردند. انتظار ما از همه دستگاهها این است که با هماهنگی با نماینده عالی دولت و نماینده مجلس در خدمت به مردم منطقه در شهر ها و روستاها کوشا باشند و طعم شیرین خدمت را به مردم بچشانند و اجازه ندهند مسائل حاشیه ای به متن تبدیل شود و خدمت به مردم در هیاهوی مسائل کم فایده یا بی فایده فراموش گردد.
تشکر و قدردانی داریم از همه دلسوزان و حاضران در این انجمن نورانی.