خطبه اول
تقوا در قرآن
« بلی من اوفی بعهده و اتّقی فان الله یحبّ المتّقین (آل عمران ۷۶) : آری ، هر کس به عهد خود وفا کند و تقوا پیشه نماید خداوند پرهیزکاران را دوست دارد»
از جمله خصلت های خوب بندگان خدا وفای به عهد است.
عهدی که با خدا بسته اند، عهدی که با خود بسته اند، عهدی که با دیگران بسته اند. در همه اینها انسانی که عهده بسته باید به عهد خود وفا کند.
اگر در کنار عهد بستن و وتعهد سپردن، خداترسی و تقوای الهی هم بود آنگاه آن عهد ماندگارتر و پایدارتر خواهد بود.
اگر انسانی اهل تقوا بود قطعاً محبوب خداوند هم می باشد.
وطبیعی است وقتی خداوند کسی را دوست داشته باشد در مشکلات و سختی ها، در دنیا و آخرت او را رها نخواهد کرد چرا که: ان الله مع الذین اتقوا و الذین هم محسنون:قطعا خداوند با کسانی است که اهل تقوا هستند و دارای احسان می باشند. چه بی بهره اند آنانکه رشته اطاعت و محبت و ارتباط با خدا را با قیچی معصیت بریده اند و چه بسیار سعادتمندند کسانی که با کسب تقوای الهی، محبوب خدا می شوند[ خداوندا ما را از آنان قرار ده].
خانواده سالم
[ بایدها و نباید ها]
۱- تقّید به اسلام و عمل به قرآن:
از آنجا که ما در جامعه اسلامی زندگی می کنیم و افتخار ما این است که پیرو قرآن و اهلبیت عصمت و طهارت هستیم از اینرو می باید کارهایمان را بر مبنای اسلام و قرآن، تنظیم و عملیاتی کنیم.
اگر جامعه ای می خواهد به معنای واقعی کلمه اسلامی باشد باید تلاش کند تا خانواده را اسلامی کند. محققان می گویند اگر خانواده ای می خواهد اسلامی باشد باید قبل از تشکیل آن درصدد رعایت مقررات دینی باشد یعنی دستورالعمل های اسلام را در خصوص خواستگاری و گزینش همسر دقیقاً مراعات نماید و در مراحل بعد از آن نیز مقررات و آداب زندگی درخورد و خوراک و معاشرت ومباشرت را مورد توجه و عمل قرار دهد تا خانواده ای سالم و اسلامی شکل بگیرد.
اگر اینگونه شد باید در انتظار اسلامی شدن جامعه هم بود. اسلام دین مورد پسند و رضایت ما است: ان الدین عندالله الاسلام و قرآن راهنمای ما و نقشه راه زندگی ما مسلمانان به شمار می آید. ان هذا القران یهدی للتی هی اقوم و ما بر زبان خود این جمله را جاری می کنیم- رضیت بالله رباً و بالاسلام دیناًً- بنابراین می باید خود را مقید به احکام آن بدانیم و درصدد کار بردی کردن رهنمودهای ارزشمند قرآن کریم باشیم.
حضرت علی(ع) در وصیت جاودانه خویش به فرزندانش می فرماید: الله الله فی القرآن لا یسبقکم بالعمل به غیرکم- خدا را، خدارا در مورد قرآن در نظر بگیرید مبادا دیگران در عمل به آن از شما پیشی بگیرند.نهج البلاغه نامه ۴۷
حقیقت این است که نابسامانی های موجود در جامعه و خانواده های ما، ناشی از عدم توجه عملی به اسلام و قرآن است گاهی عملکردهای نادرست و یا خلاف اسلام و قرآن است که چهره نادرستی از اسلام به دیگران عرضه می شود و در پاره ای از موارد زمینه ساز بدبینی به اسلام می گردد. چه زیبا فرمود مصلح بزرگ جامعه اسلامی سید جمال الدین اسدآبادی: الاسلام محجوب بالمسلمین. عملکرد مسلمانان برای اسلام حجابی برای اسلام شده است. باید بر این واقعیت به این شعر شاعر مترنم شد:
«اسلام به ذات خود ندارد عیبی هرعیب که هست از مسلمانی ماست »
آری اگر نادرستی، نابسامانی، ناراستی و انحراف در خانواده ها و جامعه اسلامی ما دیده می شود قطعاً معلول فاصله گرفتن ما از اسلام و قرآن است.
گفتنی است قرآن را در صدر اقلام جهیزیه و مهریه قرار دادن کافی نیست بلکه باید قرآن را به صحنه زندگی آورد و آنرا میزان و ملاک درستی یا نادرستی کارها قرار داد تا خانواده و به پیروی از آن جامعه اصلاح شود.
نکته: وقتی ما با خواندن عقد با آداب اسلامی همراه می شویم باید هنگام عروسی و انعقاد نطفه و فرزند دار شدن هم بایدها و نبایدها را مورد توجه قرار دهیم و هنگامی که به گوش راست و چپ نوزاد اذان و اقامه می خوانیم و لحظه زبان باز کردن اذکار شریف لااله الا الله، محمد رسول الله و علی ولی الله را به او یاد می دهیم و در وقت دفن میت او را تلقین می دهیم، پس لازم است که در طول زندگی خود و فرزندانمان رهنمودها و دستورهای اسلام را مورد توجه و عمل قرار دهیم و تلاش کنیم تا زندگی مان با اسلام و قرآن عجین گردد و عملاً در خدمت اسلام و قرآن باشیم راز تداوم خوشبختی و ادامه زندگی مشترک آباء و اجداد و مادران و مادربزرگهای ما در تّقید به اسلام و قرآن بوده است.
یک نمونه: گویند یکی از سلاطین علاقمند بود تا دخترش به عقد ازدواج یکی از فرزندان عالمی درآید و چون آن عالم نسبت به دین فرزندش نگران بود دست به دعا برداشت و مرگ جوانش را از خدا خواست دعای او به اجابت رسید و جوانش مرد و عالم خوشحال بود که ازدواج او با دختر سلطان صورت نگرفت. این یعنی مقید بودن به اسلام و رعایت باید ها و نبایدها در همه حال.
خطبه دوم
تقوا در حدیث
الهادی(ع): من رضی عن نفسه کثرالساخطون علیه، الغنی قله تمنیک و الرضا بما یکفیک و الفقر شره النفس و شده القنوط و الراکب الحرون اسیر نفسه و الجاهل اسیر لسانه. الناس فی الدنیا بالاموال و فی الاخره بالاعمال: کسی که از خود راضی باشد دشمنان او زیاد خواهند شد.بی نیازی در کم کردن آرزو و راضی بودن و آنچه که برای انسان کافی است می باشد.فقر عبارت است از حرص آدمی … جاهل اسیر زبان خود اوست . مردم در دنیا با اموال خود و در آخرت با اعمال خود شناخته می شوند.((بحارالانوار ج ۷۵ ص ۳۶۸))
- · از خود راضی بودن که نتیجه اش دیگران را به حساب نیاوردن است دشمن تراش است.
- · کم کردن آرزو و رضایت دادن به آنچه برای انسان کافی است بی نیازی آور است.
- · حرص و طمع و یا احیاناً نومید شدن از آینده، فقر آفرین است.
- · سوار بر مرکب چموش شدن یعنی اسیر نفس بودن چنانکه جاهل اسیر زبانش است چون زبانش در اختیار خودش نیست لذا حرفهای او دردسرساز است.
- · در دنیا قضاوت ها بر مبنای مال و ثروت است ولی در آخرت با اعمال انسان سنجیده شده و مورد قضاوت واقع می شود.
مناسبت ها
- میلاد با سعادت امام هادی(ع): در ۱۵ ذیحجه سال ۲۱۲ ه.ق خدای متعال به امام جواد و سمانه مغربیه، مولودی عطا فرمود که نامش را علی گذاشتند. کنیه ایشان ابوالحسن ثالث و القاب آن حضرت نجیب، مرتضی، هادی، نقی، عالم، فقیه، امین، مؤتمن، الطیب، عسکری، فقیه عسکری و ابن الرضا می باشد. این تولد مبارک بر همگان مبارک باد.
- شهادت حاج آقا مصطفی خمینی: در اول آبان ماه سال ۱۳۵۶ه.ق فرزند ارشد امام راحل به طرز مشکوکی در نجف اشرف دعوت حق را لبیک گفت. همان روزها بسیاری از آگاهان و تحلیل گران مدعی بودند که ایشان توسط دستگاه حکومت شاه ایران( محمدرضا پهلوی) مسموم شده و به شهادت رسیدند. امام این مجتهد مخلص را امید آینده اسلام خواند و مرگ مصطفی را از الطاف خفیه الهی دانست. روحش شاد و نامش جاودانه باد.
- پیام پر محتوای حج مقام معظم رهبری: ایشان همانند امام راحل همه ساله در ایام برگزاری کنگره عظیم حج پیامی را همه ساله در خطاب به مسلمین جهان صادر می کنند. در این پیام پیوسته به مسلمانان توصیه می کنند تا به چند مسئله اساسی و مهم و استراتژیک توجه کنند مانند:۱- درک عظیم موقعیت استثنایی و بی نظیر حج و استفاده از این موهبت الهی برای رشد معنویت و اخلاق و ترویج اسلام.
۲- توجه به نقش محوری حج در جهت ایجاد وحدت و اخوت دینی و پرهیز از تفرقه و تشتت و پراکندگی.
۳- مطالعه در نیت های شوم دشمنان قسم خورده اسلام و مسلمین به ویژه آمریکای جهانخوار و دنباله روهای آن رژیم استکباری.
۴- لزوم حمایت از مستضعفان و به ویژه مسلمانان عالم مانند ملت مظلوم فلسطین، افغانستان، عراق، میانمار و… .
۵- ضرورت موضع گیری مسلمانان در برابر زیاده خواهی رژیم اسرائیل و ایستادگی در برابر ظلم و ستم های ددمنشانه رژیم جعلی.
۶- پرهیز از رویارویی به هم کیشان خود و نپیوستن به صف تکفیری ها که درصدد ایجاد جنگ میان شیعه و سنی هستند و هر از گاهی به تخریب اماکن و کشتن و ترور انسان های بی گناه اقدام می کنند چرا که این کار آب به آسیاب دشمن ریختن است.
۷- در پیام اخیر خود به مسلمانان حاضر در کنگره حج توصیه فرمودند تا به شناسایی مشکلات جهان اسلام و مسلمانان عالم و چاره جویی برای رفع آنها بپردازند و صراحتاً اعلان کردند: هرگونه توهین به مقدسات فرقه های اسلامی ناروا و حرام شرعی است.
امیدواریم روزی فرا برسد که همه مسلمانان به این توصیه ها عمل کنند تا طعم شیرین زندگی را در سایه اسلام و قرآن و معنویت بچشند.
- مذاکرات ۱+۵ با ایران در ژنو: بالاخره پس از ماهها تأخیر با تشکیل دولت یازدهم و گفتگوهای مقدماتی پیرامون مذاکرات هسته ای ایران، سرانجام در هفته گذشته دور جدید گفتگوها آغاز شد و به مدت ۲ روز ادامه داشت. بنا به گفته آگاهان از دو طرف، مذاکرات جدی و رو به جلو شکل گرفته که امیدواریم به نتایج ملموسی برسد. هرچند خیلی نباید خوشبین بود چرا که به قول حضرت آقا مسئله هسته ای برای آمریکا و دیگران مطرح نیست. آنها دنبال بهانه جویی هستند وگرنه ایران شفاف سازی کرده و صراحتاً اعلان کرده به دنبال ساخت سلاحهای هسته ای نبوده و نیست.
از اینرو باید مسئولان امر به هوش باشند تا ضمن حفظ دستاوردهای علمی دانشمندان جوان هسته ای کشورمان از خط قرمزها عبور نکنند و از عزت ملت ایران دفاع کنند که ان شاءالله چنین نیز خواهد شد.
- عید غدیر یا عید ولایت: هیجدهم ذیحجه سالروز بزرگترین عید مسلمانان است. اتفاقات بزرگی در این روز شکل گرفته است مثل: قبولی توبه آدم، نجات ابراهیم از آتش نمرود، غلبه موسی بر ساحران، معرفی یوشع بن نوح به عنوان وصی از سوی حضرت موسی، روز گزینش جانشینی شمعون الصفا به جای حضرت عیسی، گواه گرفتن مردم از سوی سلیمان مبنی بر جانشینی آصف بن برخیا، عقد اخوت بستن پیامبر بین اصحاب و بالاخره روز نزول آیه تبلیغ و معرفی حضرت علی(ع) از سوی پیامبر به عنوان وصی و جانشین خودش.
با این نصب الهی دین کامل و نعمت بر مردم تمام شد. رسول خدا این انتخاب را در ۱۸ ذیحجه سال ۱۰ هجری در حضور ۱۲۰ هزار نفر از حاجیان انجام داد که تا ۳ روز مردم مراسم بیعت با علی(ع) را انجام می دادند و به ایشان تبریک می گفتند.
بنابراین روز غدیر خم روز اسلام و اکمال دین و اتمام نعمت و ولایت است روز ائتلاف و به هم پیوستگی و نه روز اختلاف است.
البته باید توجه داشت که علی به غدیر ارزش داد و نه غدیر به علی(ع).
ما امیدواریم اهل سنت با مراجعه به منابع اصیل خود دریابند که بزرگداشت و پاسداشت روز غدیر، بزرگداشت روز اسلام است. مرحوم علامه امینی با چهل سال زحمت شبانه روزی و نوشتن چندین جلد کتاب( الغدیر) که یازده مجلد آن به چاپ رسیده ثابت کرد که اهل سنت با نقل روایت و شعر و تاریخ و ادب به جریان غدیر اعتراف دارند. با کمال تأسف نشر و مطالعه این کتاب در کشورهایی مثل عربستان جرم به حساب می آید و گاهی مجازات زندان و اعدام را در پی دارد. شایسته است شیعیان دنیا و به ویژه ما ایرانیان آنرا با تمام وجود جشن گرفته و به صورت جشن واقعی وعیدملی در آوریم.
سخن پایانی
- · تقاضا برای نکوداشت عید بزرگ غدیر با نصب پرچم ها.
- · فضاسازی برای انتقال شادی به فرزندان و بازگو کردن فلسفه آن و حضور در مجالس و محافل ویژه.
- · تقدیر و تشکر از عموم مردم و درخواست از همگان برای اهمیت دادن به تربیت بدنی و ورزش که ۲۶ مهرماه به این امر اختصاص داده شده است و نیز رعایت مسائل ایمنی جهت کاهش دادن به بلایای طبیعی و دفع آنها با توجه به مسائل معنوی مانند دعا و صدقه و کارهای شایسته.والسلام