خطبه اول
تقوا
« قَدْ جَاءَکُمْ بَصَائِرُ مِنْ رَبِّکُمْ فَمَنْ أَبْصَرَ فَلِنَفْسِهِ وَمَنْ عَمِیَ فَعَلَیْهَا وَمَا أَنَا عَلَیْکُمْ بِحَفِیظٍ » انعام/۱۰۴
پس هر که(بابصیرت) نگاه کند به نفع خودش است و هر که چشمانش را ببندد به ضرر خودش است. من بر (اعمال) شما نگهبان نیستم(تا جزایتان دهم).
خداوند متعال برای اتمام حجت بر بندگانش وسایل بصبرت آفرین برایشان قرار داده و می دهد اعم از کتاب آسمانی، ارسال پیامبران، معجزات آنان و سایر موارد و این مردم اند که دو دسته می شوند یکدسته بصیرت پیدا کرده و بینا می شوند آنها به نفع خودشان وارد این حوزه می شوند و دسته دیگر هم که کورکورانه از آن عبور می کنند آنها هم خودشان زیان می بینند. پیامبر خدا می فرماید: من کارم ابلاغ است و بر شما سلطه ای ندارم که همواره حافظ شما باشم(انسانهای پرهیزگار اهل بصیرت اند).
سبک زندگی دینی
[صله ارحام] نیکی به خانواده: از آنجا که خانواده نخستین کانون رشد و آرامش بشری است( وَمِنْ آیَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَکُمْ مِنْ أَنْفُسِکُمْ أَزْوَاجًا) و مراقبت از آن سنگین است و موجب نجات از رنج و عذاب دنیوی و آخرتی است لذا توجه به آن و نیکی کردن به خانواده بسیار مورد توجه و تأکید اسلام و قرآن است. جالب اینکه این توجه را می توان در دعاها و درخواست های انبیاء از خداوند متعال دریافت کرد مثلاً ابراهیم خلیل(ع) به خدا عرض می کند: رَبَّنَا إِنِّی أَسْکَنْتُ مِنْ ذُرِّیَّتِی بِوَادٍ غَیْرِ ذِی زَرْعٍ عِنْدَ بَیْتِکَ الْمُحَرَّمِ رَبَّنَا لِیُقِیمُوا الصَّلاهَ فَاجْعَلْ أَفْئِدَهً مِنَ النَّاسِ تَهْوِی إِلَیْهِمْ وَارْزُقْهُمْ مِنَ الثَّمَرَاتِ لَعَلَّهُمْ یَشْکُرُونَ. ابراهیم/۳۷
و جناب لوط پیامبر از خدا می خواهد تا خانواده اش را از وزر و وبال آنچه مردم انجام می دهند رهایی بخشد(رَبِّ نَجِّنِی وَأَهْلِی مِمَّا یَعْمَلُونَ /شعراء/۶۹).
حضرت یعقوب برای تأمین نیازمندی غذایی خانواده اش فرزندانش و به ویژه بنیامین را برای تهیه غذا به مصر فرستاد تا به انجام این مهم بپردازند.
رسول گرامی اسلام(ص) می فرماید: خَیْرُکُمْ خَیْرُکُمْ لاَهْلِهِ وَاَنَا خَیْرُکُمْ لاَهْلى./الفقیه/۳/۵۵۵٫
و نیز فرمود: کسی که به بازار برود و تحفه ای بخرد و آنرا برای خانواده خویش ببرد مانند کسی است که صدقه ای را به سوی نیازمندان میبرد (امالی صدری/۵۷۷).
و قال الامام الرضا(ع): «مَن طَلَبَ هذَا الرِّزْقَ مِنْ حِلِّهِ لِیعُودَ بِهِ عَلی نَفْسِهِ وَ عِیالِهِ کانَ کالْمُجاهِدِ فی سَبیلِ اللَّه»(الکافی۵/۹۳).
آری توجه کردن به خانواده و احترام گزاردن به آنان و نیکی کردن به ایشان دارای این همه فضائل و ارزش است. سرپرست خانواده یا این وجود که برای خود و نام خورهایش تلاش می کند اما آنقدر کارش ارزشمند است که گویا در حال صدقه دادن و یا جهاد کردن در راه خداوند است این نیست مگر اهمیت خانواده و لزوم حفظ و نگهداری آن و زندگی کردن در پرتو عنایات الهی و تکثیر نسل و پاسداشت مقام خانواده و اعضای آن.
خطبه دوم
حدیث
حضرت فاطمه(س) از قول پدر بزرگوارشان نقل می کنند: شِرارُ اُمَّتِی : الَّذینَ وُلِدوا فِی النَّعیمِ و غُذوا بِهِ ، هِمَّتُهُم ألوانُ الطَّعامِ و ألوانُ الثِّیابِ ، یَتَشَدَّقونَ حدیث فِی الکَلامِ. سند فاطمه(ع) سیوطی/۷۰٫
بدترین امت من کسانی هستند که در ناز و نعمت و آسودگی پرورش می یابند، غذاهای رنگارنگ تناول می کنند، لباسهای رنگارنگ بر تن دارند و در گفتار با مردم با ریشخند و دهن کجی سخن می گویند.(اینان انسانهای رفاه طلب و قدر ناشناسند).
مناسبت ها
- شهادت حضرت فاطمه(س): بنا به روایت ۷۵روز، سیزدهم جمادی الاول سالروز شهادت صدیقه کبری است که ضمن عرض تسلیت به حدیثی از پیامبر اکرم(ص) توجه می کنیم: رسول خدا از منزل خارج شد در حالیکه دست دخترش را داشت و فرمود: مَنْ عَرَفَ هَذِهِ فَقَدْ عَرَفَهَا وَ مَنْ لَمْ یَعْرِفْهَا فَهِیَ فَاطِمَهُ بِنْتُ مُحَمَّدٍ وَ هِیَ بَضْعَهٌ مِنِّی وَ هِیَ قَلْبِی وَ رُوحِیَ الَّتِی بَیْنَ جَنْبَیَّ فَمَنْ آذَاهَا فَقَدْ آذَانِی وَ مَنْ آذَانِی فَقَدْ آذَى اللَّهَ. بحار/۴۳/۵۴
نکته: معرفی فاطمه این هم به این سبک قابل توجه است. اینگونه معرفی ها اولا نشان از عظمت این خانم دارد و ثانیاً بیان این حقیقت می تواند باشد که آزار رسانان به ایشان از جرگه مؤمنان خارج اند چرا که به خداوند متعال اذیت و آزار روا داشته اند و درواقع دشمنان فاطمه دشمنان خدا هستند.
- تشکیل شورای عالی انقلاب فرهنگی: در ۱۹ آذر ۱۳۴۳ این نهاد فرهنگی تأسیس شده و همه ساله حضرت آقا در اهمیت فرهنگ و جایگاه این شورا مطالبی را در حضور اعضا بیانی می دارند و از جمله در چند روز گذشته در زمینه منهدسی فرهنگی و نقش برجسته این شورا سخن گفتند و لزوم وقت گزاری بیشتر در این خصوص را یادآور شدند که امیدواریم منویات ایشان عملی گردد.
- بازهم شرارت و دعوت به آشوب: دشمنان قسم خورده نظام اعم از سلطنت طلب ها، منافقین، ضد انقلاب، فریب خورده ها و عمله های اجانب با پول و تبلیغ و پشتیبانی آمریکا و صهیونیسم و وهابیت و برخی کشورهای اروپایی بار دیگر فراخوان دادند که از ۱۴ تا ۱۶ آذر آشوب ها و اعتصاب ها آغاز و تداوم یابد که خوشبختانه تیرشان به سنگ خورد و موفق نشدند. مختصر تحرکی هم که در بعضی از جاها وجود داشت نشان از شکست این توطئه بود البته با این حال دست بردار نیستند و نخواهند بود. عمده این است که مردم با طناب پوسیده آنان به چاه نمی روند و فهمیده اند که آنان دروغ می گویند و شعارهای آنان تو خالی است و لذا مردم حاضر نیستند امنیت و استقلال کشور را مورد خطر قرار دهند. یکی از عوامل سابق سیا گفته بود ما توانستیم در فضای مجازی پایان حکومت جمهوری اسلای ایران را اعلان کنیم اما شما ایرانی ها نتوانستید در فضای حقیقی وجود و اقتدارتان را ثابت کنید. بله آخرین حلقه تحریم آنها عبارت بود از خارج کردن پرس تی وی از ماهواره اروپایی تا ثابت کنند چه اندازه به شعار آزادی بیان خود پایبند هستند.
- اشاره به چند رویداد:
- معرفی آغازگر جنگ ۸ساله ایران و عراق در سازمان ملل(عراق متجاوز است).
- روز جهانی حقوق بشر: ۱۹ آذر ماه، معلوم می شود این شعار هم تو خالی است زیرا مردم یمن، فلسطین در زیر شدیدترین حملات ناجوانمردانه هستند و سازمان ملل هیچ حرکت و اقدامی نمی کند و تیر تحریم ظالمانه بر ملت ایران از سال ۵۹ تا به حال را شاهد هستیم و هیچ کاری نمی کنند. معلوم می شود که اینها همه شعاری بیش نیست.
- شهادت سومین شهید محراب آیت الله دستغیب در ۲۰ آذرماه ۱۳۶۰، امام راحل ایشان را مربی بزرگ و معلم اخلاق و مهذب نفوس معرفی کردند. کسانی که اینگونه شخصیت ها را به شهادت رساندند حالا داعیه طرفداری از مردم را دارند. ایشان می گفت: حیف است که جسم ما در بستر بیمرد. آرزوی شهادت داشت و به خواسته اش رسید.
- تشکر و قدردانی از فعالیت های انجام گرفته توسط سرپرست شهرداری و همراهی ایشان با دستگاههای تبلیغاتی و انجام کارهای بر زمین مانده و تصمیمبه نصب المان های مناسب در میدان های امام و مدرس و پرستار و … .
- امیدواریم با تغییراتی که در سطح مسئولین بعضی ادارات داشتیم شاهد تلاش و شکوفایی بیشتری باشیم و مردم ما طعم شیرین دریافت خدمات را بچشند و کم کاری و کوتاهی ها را کنار بگذارند.