خطبه اول
تقوا
«قُلْ مَتاعُ الدُّنْیا قَلِیلٌ وَ الْآخِرَهُ خَیْرٌ لِمَنِ اتَّقى وَ لا تُظْلَمُونَ فَتِیلًا» نساء/۷۷
پیامبر مأموریت پیدا می کند تا به افرادی که فرمان الهی را اطاعت نمی کنند و برای قتال در راه خدا بهانه جویی کرده و شانه خالی می کنند اعلان می کند که: متاع دنیا هر اندازه هم که زیاد باشد اندک است چرا که بالاخره پایان پذیر است و خود دنیا هم زوال پیدا می کند و آخرت بهتر است برای آنانکه اهل تقوایند، چرا که سرمایه آنان هرگز از بین نمی رود و نتیجه تقوای آنان به آخرت منتقل می گردد و خود آنان از آن سود می برند و به هیچ مقداری مورد ظلم و ستم واقع نمی شوند.
سبک زندگی دینی(تعامل با خود)
آشنایی با عوامل بیماری و مرگ دل: همانگونه که جسم انسان حالات مختلفی دارد روح آدمی(حقیقت انسان) که گاهی از آن به قلب هم تعبیر می شود نیز حالات گوناگونی دارد، قال علی(ع): إِنَّ لِلْجِسْمِ سِتَّهَ أَحْوَالٍ الصِّحَّهَ وَ الْمَرَضَ وَ الْمَوْتَ وَ الْحَیَاهَ وَ النَّوْمَ وَ الْیَقَظَهَ وَ کَذَلِکَ الرُّوحُ فَحَیَاتُهَا عِلْمُهَا وَ مَوْتُهَا جَهْلُهَا وَ مَرَضُهَا شَکُّهَا وَ صِحَّتُهَا یَقِینُهَا وَ نَوْمُهَا غَفْلَتُهَا وَ یَقَظَتُهَا حِفْظُهَا (توحید صدوق۱/۳۰۰) – برای جسم شش حالت وجود دارد: سلامت، بیماری، زندگی، مرگ، خواب و بیداری و چنین است روح: زندگی آن علم است و مرگ آن جهل است، بیماری اش شک و تردید، یقینش سلامت اوست، خواب او غفلت و بیداری اش هشیاری اوست.
بنابراین قلب انسان هم حیات دارد و هم مرگ. چنانکه هم صحت دارد و هم بیماری پس باید مواظب بود تا دل، بیمار نشود و بالاتراینکه باید مراقب بود تا دل انسان نمیرد.
در اینجا به پاره ای از عوامل بیماری و مرگ دل اشاره می کنیم تا ضمن آشنایی با آنها مراقب باشیم تا قلبمان بیمار نشود و اگر شد درمانش کنیم و قلبمان نمیرد که همه هستی مان از دست می رود.
برخی از عوامل بیماری قلب مثل قساوت، کوری و زنگار، اینهایند:
- پیمان شکنی: فَبِمَا نَقْضِهِمْ مِیثَاقَهُمْ لَعَنَّاهُمْ وَجَعَلْنَا قُلُوبَهُمْ قَاسِیَهً (مائده/۱۳)- یهودیان را به خاطر پیمان شکنی شان مورد لعنت قرار دادیم و دلهایشان را سخت گردانیدیم.
- زیاده گویی: رسول خدا(ص): فإنَّ کَثرَهَ الکلامِ بغَیرِ ذِکرِ اللّه ِ قَسوَهُ القَلبِ. بحار/۲۸۱
- لهو و لعب: رسول الله(ص): ثلاثٌ یُقسِینَ القَلبَ : استِماعُ اللهوِ ، و طَلَبُ الصَّیدِ ، و إتیانُ بابِ السُّلطانِ. الفقیه/۴/۳۶۶٫
- عشق غیر الهی: علی(ع): مـَنْ عـَشِقَ شَیْئاً اَعْشى بَصَرَهُ وَ اَمْرَضَ قَلْبَهُ – هرکس به عشق زمینی دچار شود چشمش کور و دلش بیمار گردد. نهج البلاغه/خ۱۰۹
- تکرار گناه و همنشینی با ثروتمندان خودشگذران: رسول خدا(ص) فرمود: چهار چیز است که دل را می میراند: أربَعٌ یُمِتنَ القلبَ : الذَّنبُ علَى الذَّنبِ ، و کَثرَهُ مُناقَشَهِ النِّساءِ ـ یَعنی مُحادَثَتَهُنَّ ـ و مُماراهُ الأحمَقِ، تَقولُ و یَقولُ و لا یَرجِعُ إلى خَیرٍ أبَدا ، و مُجالَسَهُ المَوتى . فقیلَ لَهُ : یا رسولَ اللّه ِ ، و ما المَوتى ؟ قالَ : کُلُّ غَنِیٍّ مُترَفٍ (خصال/۲۸۸).
قلب قسی مانند قلب حجاج بن یوسف و قلب هشام بن عبدالملک که وقتی به پادشاهی رسید گفت: ما امرنی احد بالتقوی الا و ضربت عنقه.
خطبه دوم
حدیث
قال علی(ع): مَا أَصِفُ مِنْ دَارٍ أَوَّلُهَا عَنَاءٌ وَ آخِرُهَا فَنَاءٌ فِی حَلَالِهَا حِسَابٌ وَ فِی حَرَامِهَا عِقَابٌ مَنِ اسْتَغْنَى فِیهَا فُتِنَ وَ مَنِ افْتَقَرَ فِیهَا حَزِنَ وَ مَنْ سَاعَاهَا فَاتَتْهُ وَ مَنْ قَعَدَ عَنْهَا وَاتَتْهُ وَ مَنْ أَبْصَرَ بِهَا بَصَّرَتْهُ وَ مَنْ أَبْصَرَ إِلَیْهَا أَعْمَتْهُ. نهج البلاغه/خ۸۲٫
من چگونه توصیف کنم دنیایی را که آغاز آن سختی است و پایانش نیستی است در حلالش حساب و در حرامش عقاب است. آن کس که در آن ثروتمند شود با انواع آزمایش ها روبرو می شود و آن کس که فقیر گردد محزون شود کسی که به سرعت به دنبال آن برود به آن نمی رسد و کسی که آنرا رها کند به او روی می آورد آنکه با دنیا بنگرد بصیرتش می کند و آنکه به دنیا بنگرد نابینایش می کند.
مناسبت ها
- میلاد حضرت علی اکبر(ع): ایشان در روز یازدهم شعبان سال ۳۳ه.ق به دنیا آمد و زیرنظر پدر بزرگوارش پرورش یافت و چند سالی هم محضر جدش امیرالمؤمنین(ع) را درک کرد. او به خاطر معرفت و محبت و ولایت و ادبی که داشت مورد علاقه افراد مختلف اعم از خویشاوندان و دیگران بود. او را در شکل و شمایل ظاهری و منطق و عقلانیت شبیه به جدش رسول خدا(ص) می دانستند. روز ولادتش را روز جوان نامیده اند تا الگویی باشد برای همه جوانان جویای عاقبت به خیری. به لطف الهی زمینه هایی برای رشد معنوی و فرهنگی جوانان و نوجوانان کشور فراهم شده است مثل تأسیس کانونهای فرهنگی هنری مساجد که وارد سی امین سال تولد خود یم شود و در حال حاضر ۲۶هزار کاون در سطح کشوربه کار مشغولند و در اکثر مساجد توسط این کانونها جلسه قرائت قرآن(تلاوت نور) برپا می گردد و هزاران نفر تحت عنوان گذران اوقات فراغت این کانون که ۱۸اسفند روز تأسیس آن است در حال کار و فعلالیت بوده و هستند که ما از زحمات و خدمات ایشان تشکر می کنیم. آری اگر به جوانان بها داده شود نتیجه اش روی آوری به مکانهای دانش بنیان خواهد بود و به فضا فرستادن ماهواره برای جمع آوری اطلاعات در سراسر زمین که هم محصول فرهنگی است و هم نتیجه اش در دقاع از کشور مؤثر است که ما به موسسه هوافضای سپاه خسته نباشید و تبریک می گوئیم که ایران را به عنوان اولین کشور اسلامی دارای ماهواره در فضا رساندند.
- نگاهی کوتاه به دوارگان اثرگذار: الف- بنیاد شهید انقلاب اسلامی که در ۲۲اسفند سال ۵۸ به فرمان امام تأسیس شد و منشأ خدمات فراوانی به خانواده های شهیدان و در حال حاضر به جانبازان و ایثارگران داشته و دارد. البته جای هیچ شکی نیست کاری که ایشان می کنند انجام وظیفه است و در برابر ایثار خانواده های شهیدان و جانبازان ناچیز است. در عین حال ما به کاگزاران این بنیاد خسته نباشید می گوئیم.
ب- ارگان دیگری که حافظ انقلاب بوده و هست وزارت اطلاعات است که مسئولان و کاگزاران آن حقیقتاً نام زیبای سربازان گمنام امام زمان(عج) برازنده آنهاست. هفته آنان از ۲۱تا۲۷اسفند امسال آغاز می شود و تداوم می یابد و روز اصلی آنان روز میلاد امام زمان(عج) می باشد. راستی اگر چشمان بیدار و تیزبین آنان نمی بود الان انقلاب را مصادره کرده بودند و کشور را از بین برده بودند. این نیروی کارآمد به دقت حرکت ها و فعالیت ها و توطئه های داخلی و خارجی را رصد می کنند و اجازه نمی دهند آسیبی به انقلاب برسد. به همه آنان تبریک و خسته نباشید می گوئیم.
- بمباران شیمیایی حلبچه توسط صدامیان: در ۲۵ اسفند سال ۶۶ این اتفاق صورت گرفت و هزاران نفر کشته و مجروح شدند اما مجامع بین المللی و باصطلاح طرفدار حقوق بشر که الان برای عده ای در اوکراین جیغ بنفش دارند سکوت کردند و حرفی نزدند همانها که خودشان صدام را حمایت کردند باید هم خفقان بگیرند و حرفی نزنند.
- تذکرات پایانی:
- مسئولین اعلان کرده اند ۲۵۰۰کالا مشخص شده اند که باید قیمت روی آنها درج شود تا از گرانفروشی جلوگیری به عمل آید. امیدواریم عملیاتی و کاربردی شود.
- از همه به ویژه جوانان می خواهیم که تحت تأثیر القائات و تبلیغات دیگران قرار نگیرند و مراسم چهارشنبه سوری را مدیریت کنند که به گفته پلیس اگر کسی دستگیر شود تا پایان تعطیلات عید آزاد نخواهد شد.
- بسیار مناسب است همه مردم به ویژه هیات های محترم مذهبی در جشن بزرگ میلاد حضرت بقیهالله مشارکت کنند و با فضاسازی مطلوب فضای شهر را مهدوی کنند و با رعایت پروتکل ها در مجالس ویژه شرکت نمایند.
- همانگونه که هفته گذشته تذکر داده شد از عموم دست اندرکران مراسم عید و برات تقاضا می کنیم: ۱- تدبیری بیندیشند تا مراسم ویژه با معنویت و خالی از اسراف و ریخت و پاش برگزار گردد.
- این مراسم را در سر مزار و شب عید بگیرند و در مساجد و در رزو عید در منازل مجلسی نداشته باشند.
- ان شاءلله افراد بانفوذ در هر مرحله ای ساماندهی کنند از افرادی که متوفی دارند مبلغی دریافت کنند به دلخواه به صورت مشترک خیرات تهیه کنند و بقیه آن را به نیازمندان یا مکانهای خیریه مثل سالمندان هزینه کنند تا ثوابش به اموات برسد. رسانه ها هم در این زمینه ما را یاری کنند.