خطبه اول
تقوا
«إِنَّ الْمُجْرِمِینَ فِی ضَلالٍ وَ سُعُرٍ، یَوْمَ یُسْحَبُونَ فِی النَّارِ عَلى وُجُوهِهِمْ ذُوقُوا مَسَّ سَقَرَ»«إِنَّ الْمُتَّقِینَ فِی جَنَّاتٍ وَ نَهَرٍ، فِی مَقْعَدِ صِدْقٍ عِنْدَ مَلِیکٍ مُقْتَدِرٍ» قمر/۴۷-۴۸ و ۵۴-۵۵
قطعاً بزهکاران در گمراهی و جنونند- روزی که در آتش کشیده می شوند( و به آنان گفته می شود) لهیب آتش را بچشید( و احساس کنید).در حقیقت مردم پرهیزکار در میان باغها و نهرها در قرارگاه صدق نزد پادشاهی توانایند.
در آیات پایانی سوره قمر به دو گروه از مردم و پایان کار آنان اشاره می کند: ۱- مجرمان و گنهکاران که جایگاهشان در گمراهی و در آتش افروخته است. آنروز که با صورت در آتش کشیده می شوند و به آنان می گویند سوزندگی و عذاب دردناک دوزخ را بچشند.
۲- پرهیزگاران(متقین) که در بهشت ها و در کنار نهرهایند و در جایگاهی محکم و حق و پسندیده در نزد پادشاهی توانایند.
اکنون قضاوت و انتخاب با ما است که جزء کدام ها باشیم.
سبک زندگی دینی[تعامل با خود]
اصل ششم: رعایت نظافت و بهداشت
اسلام دین حیات و آیین زندگی است از اینرو به هر آنچه در رشد و شکوفایی و ایجاد شادابی و نشاط انسان اثرگذار است سفارش می کند و از هر آنچه مایه رکود و ایستایی و باعث دلگیری و ناراحتی و بیماری است نهی می کند. از جمله چیزهایی که مورد تأکید و سفارش اسلام به همه پیروانش است مسئله رعایت نظافت و بهداشت است که این مسئله مهم را در دو بخش تن و جسم و روح و روان مطرح می کنیم و در آغاز این بحث ابتدا نگاهی کوتاه داریم به اهمیت نظافت و بهداشت در اسلام.
اسلام تأکید دارد تا پیروانش از عقیده پاکیزه و اخلاق پاکیزه و آداب پاکیزه برخوردار باشند و توصیه می کند برای داشتن یک زندگی سالم و با نشاط به رعایت نظافت و امور بهداشتی بپردازند. جالب اینکه نظیر تعبیری که در خصوص تقوا دارد و می فرماید: فَاتَّقُوا اللَّهَ مَا اسْتَطَعْتُمْ – تا می توانید تقوا پیشه کنید، در مورد نظافت هم دارد: تَنَظَّفُوا بِکُلِّ مَا اسْتَطَعْتُمْ فَإِنَّ اللّهَ تَعالی بَنَی الْإِسْلامَ عَلی النَّظَافَهِ وَ لَنْ یَدْخُلَ الْجَنَّهَ إِلّا کُلُّ نَظِیفٍ – با هر ابزاری که می شود از نظافت و پاکیزگی پاسداری کنید زیرا بنیان اسلام بر نظافت و بهشت برای فرد نظیف آماده شده است.( الجامع الصغیر۱/۵۱۷)
و نیز می فرماید: إنّ الإسلامَ نَظیفٌ فتَنَظَّفوا؛ فإنَّهُ لا یَدخُلُ الجَنَّهَ إلاّ نَظیفٌ (تاریخ بغداد۵/۳۵۱) ، النَّظافَهُ مِنَ الإیمانِ، وَالایمانُ وَصاحِبُهُ فى الْجَنَّهِ (بحار۵۹/۲۹۱).
امام صادق(ع): پاکیزگی از اخلاق پیامبران است و نقل شده که حضرت علی(ع) شخصاً به نظافت منزل می پرداخت. ( الفقیه۳/۱۶۹)
از این نمونه ها فراوان در فرهنگ دینی ما یافت می شود.
طبق روال بحث خودمان در آغاز به تبیین امر اول می پردازیم یعنی:
الف- رعایت بهداشت جسم و تن
برای سلامت جسم توصیه های فراوان در دستورالعمل های ارزشمندی داریم مانند: حق خدا بر هر مسلمانی این است که در هر هفته یکبار سر و بدنش را شستشو دهد(الجامع الصغیر۱/۵۹۷).
هرگاه از خواب بیدار شدید سه بار استنشاق کنید و دستان خود را بشوئید، ناخن هایتان را بگیرید، مسواک بزنید، آب در دهان بگردانید، شارب خودتان را بگیرید، موهای سر را شانه کنید، موهای زائد بدن را بزدایید، دندان ها را پاکیزه نگهدارید، دندانها را خلال کنید. (دو رکعت نماز با مسواک نزد خدا بهتر از هفتاد رکعت بدون مسواک محبوب تر است/ پیامبر«ص»).
امام باقر(ع): ناخن ها را کوتاه کنید چرا که استراحتگاه شیطان است.
رسول خدا(ص) به مردان فرمود: ناخن هایتان را کوتاه کنید ولی به زنان فرمود بخشی از ناخن هایتان را نگه دارید که برای شما زینت بخش است(مکارم الاخلاق/۶۶). توصیه شده زباله ها را شب هنگام در منزل نگه ندارید چرا که جایگاه شیطان است، منظور از شیطان موجود موذی است که شاید همان میکروب باشد.
به غسل در روز جمعه خیلی سفارش شده حتی گفته اند اگر لازم باشد برای تهیه آب جهت غسل، از افراد پولی را هم قرض بگیرید؛ همین کار را بکنید.
امام صادق(ع) می فرماید: انصار در روز جمعه به آبیاری زمین ها و کار یم پرداختند و در روز جمعه در مسجد حاضر می شدند و مردم از بوی عرق زیر بغل و بدن آنها اذیت می شدند از اینرو پیامبر به آنها فرمان داد تا غسل کنند و بدین ترتیب سنت شد(الفقیه۱/۱۱۲).
به رعایت نظافت در مکانهای عمومی توصیه های خاص و فراوانی شده است مثل جاهایی که مردم در آنجاها رفت و آمد زیادی دارند نظیر کوچه و خیابان و بازار و محل استراحت مردم، توصیه شده در آن مکانها آب دهان و اخلاط سر و سینه نیندازید تا محیط آلوده نباشد. قال(ص): یا أنسُ! أَکثِرْ مِنَ الطَّهُورِ یَزِدِ اللهُ فی عُمرِکَ ( امالی مفید/۶۰).
خطبه دوم
حدیث
عن الامام الباقر(ع): مَنْ مَلَکَ نَفْسَهُ إذا غَضِبَ وَإذا رَغِبَ وَإذا رَهِبَ وَإذا اشْتَهی حَرَّمَ اللهُ جَسَدَهُ عَلَی النّارِ (وسائل۱۱/۱۲۲).
کسی که مالک خویشتن باشد در موقع خوشحالی و در وقت ناراحتی و ترس و وحشت و در هنگامه خشم و غضب، خداوند او به جهنم نمی برد.
معمولاً در مواقع یاد شده انسانها از حالت عادی و طبیعی خارج می شوند و عنان و افسار از دست می دهند و ای بسا دچار معصیت می شوند که اگر کسی بتواند مالک خود باشد برد کرده است. امیدواریم ما هم بتوانیم اینگونه باشیم.
مناسبت ها
- در آستانه ماه رجب: پنجشنبه پیش رو آغاز ماه معنوی و پر فیض رجب المرجب است که ابتدای آن سالروز ولادت پنجمین پیشوای شیعه حضرت امام محمد باقر(ع) می باشد. این بزرگوار دارای خصوصیات برجسته ای است مانند:
الف- هاشمی بین الهاشمین است یعنی هم نوه امام حسین است و هم نوه امام حسن(ع). ب- از سوی پیامبر به باقر ملقب شده است یعنی مشکلات علمی را می شکافد و حل می کند. ج- پایه گذار نهضت بزرگ فرهنگی است. آن حضرت از موقعیت پیش آمده در عصر خود استفاده کرد و به تربیت شاگردانی پرداخت که هر کدام از آنان مروج قرآن و مکتب تشیع شدند که البته این نهضت فرهنگی توسط فرزندش امام صادق(ع) دنبال شد و به اوج خود رسید. بله ایشان با تبیین حقایق و روشنگری فراوان توانستند هم مکتب عاشورا را زنده نگه دارند و هم قرآن و اهلبیت را که توسط حاکمان اموی به حاشیه رانده شده بودند را بار دیگر به صحنه بیاورند و با برخوردهای کاملاً انسانی و اخلاقی برآمده از مکتب اسلام، مردم را با اسلام مجسم بهتر و بیشتر آشنا کردند. ما این میلاد بزرگ را همراه با یادآوری لیله الرغائب گرامی می داریم.
- فجر انقلاب در راه است: مردم ما خود را مهیای برگزاری جشن و چهل و سومین سالگرد انقلاب اسلامی می کنند که به رفموده امام خمینی برآمده از انقلاب درونی مردم است. اگر مردم متحول نشده بودند قیام آنان و به دنبالش انقلاب ایشان شکل نمی گرفت. دهه فجر انقلاب با ورود امام در ۱۲بهمن۵۷ به ایران آغاز می گردد. در این عرصه صاحبان تریبون ها در فضای حقیقی و مجازی وظیفه تبیین دارند که به قول حضرت آقا: باید جهاد تبیین صورت پذیرد و نباید گذاشت دیگران با خرج کردن پول و وقت و امکانات فراوان، دستاوردهای انقلاب را نادیده بگیرند و چهره منحوس رژیم وابسته سابق را تطهیر کنند. باید به اصول محکم و مستحکم انقلاب توجه و تبیین ویژه ای صورت پذیرد مانند: حاکمیت دین در جامعه که برایش جانفشانی ها و قربانی هایی صورت گرفته و نیز عدم تسلیم در برابر خواسته های مستکبران و زورگویان و هم چنین حمایت از مظلومان و مستضعفان داخل و خارج کشور مثل فلسطین، لبنان، عراق، سوریه و یمن که امروزه حمایت همه مسلمانان را می طلبد. این بیچاره ها هفت سال است که محاصره کرده اند و بر روی آنان بمب و موشک می ریزند و اجازه نفس کشیدن را در کشور خودشان به آنها نمی دهند حالا که قدری توانسته اند از خودشان دفاع کنند اینگونه بایکوت خبری می شوند و علیه آنان ظلم می شود و کسی نیست که از آنان دفاع کند. ما جنایات علیه آنان را محکوم می کنیم.
- تذکرات پایانی:
با توجه به سخنان اخیر ریاست جمهوری(جناب آقای رئیسی) در گزارشی به مردم انتظار داریم برنامه های اعلان شده در خصوص معیشت، اشتغال، مسکن، ازدواج و تحکیم خانواده ها و … کاربردی شوند و مردم ما بیش از پیش امیدوار بشوند و ثمرات خدمات صادقانه را شاهد باشند و این می طلبد تا تمام دولتمردان از صدر تا ذیل در خدمت مردم باشند و همه ادارات ما فعال و نه منفعل باشند و همه مدیران، کوشا و فعال ظاهر شوند.
با توجه به گسترش سویه جدید کرونا(امیکرون) امیدواریم با رعایت دستورالعمل های اعلامی از سوی مسئولان بهداشت و درمان و تکمیل دوره های واکسیناسیون به سلامت جامعه مان کمک کنیم.
با عنایت به بارندگی های اخیر و خسارت بار بودن آن در بعضی از مناطق کشور، سزاوار است تا مسئولان شهرستان ما با بررسی مسیل ها و بازگشایی مسیر سیلاب ها داشته باشند.
ضمن تشکر از مسئولان امور فرهنگی چه در عرصه آموزش و پرورش و چه در زمینه های دیگر مثل دستگاههای فرهنگی فرمانداری، ارشاد، بنیاد مهدویت، کمسیون امور بانوان امیدواریم این نوع حرکت های فرهنگی تداوم یابد تا جامعه با نشاط تر به حیات خود ادامه دهد و به حیات طیبه برسد.