خطبه اول
تقوا
« وَ إِذا قُرِئَ الْقُرْآنُ فَاسْتَمِعُوا لَهُ وَ أَنْصِتُوا لَعَلَّکُمْ تُرْحَمُونَ » اعراف/۲۰۴
و چون قرآن خوانده شود به آن گوش بسپارید و خاموش باشید تا مشمول رحمت شوید.
همانگونه که قرائت قرآن آدابی دارد و مثل با وضو بودن، استعاذه (اأعوذ بِاللَّهِ مِنَ الشَّیطَانِ الرَّجِیمِ) گفتن و با ترتیل و تدبر خواندن و …، قرآن شنیدن هم آدابی دارد از جمله ی آنها استماع(با توجه گوش دادن و سکوت اختیار کردن است که بنا به فرموده آیت الله جوادی آملی، یعنی وقتی سخن قرآن را شنیدی چون و چرا نکن و در مقابل فرمانش سکوت کن و بپذیر که این دو باعث می شوند تا مورد رحمت الهی قرار گیرید. به این شیوه قرآن خواندن و قرآن شنیدن باید پایبند بود که شیوه پرهیزگاران است. بسیار خوب است ما هم اینگونه باشیم.
سبک زندگی دینی(تعامل با خود)
ادامه اصل پنجم: چند توصیه راجع به دارو و درمان
- احساس درد و ناراحتی در بدن، خود یک نعمت بزرگی است چرا که با این آژیر خطر، انسان متوجه درمان می گردد. در عین حال توصیه شده تا سر حد امکان انسان درد را تحمل کند و در همان لحظه اول دست به کار نشود. در حدیث آمده: رسول خدا(ص) فرمود: أربَعٌ مِن کُنوزِ الجَنّهِ : کِتمانُ الفاقَهِ ، و کِتمانُ الصَّدَقَهِ ، و کِتمانُ المُصیبَهِ ، و کِتمانُ الوَجَعِ (مستدرک الوسائل۲/۶۸)
چهار چیز است که از گنجهای بهشتی است: پنهان کردن تنگدستی، کتمان صدقه و پوشاندن مصیبت و پوشیده داشتن درد و بیماری.
علت این توصیه این است که وقتی انسان دارو مصرف کرد بالاخره خود آن دارو به تعبیر امام کاظم(ع) دردی را تحریک می کند(کافی۸/۲۷۳). پس تا انسان قدرت بر کتمان و تحمل درد دارد آنرا پوشیده بدارد تا بلکه خودش برطرف گردد البته فرموده اند: پرهیز بیش از هفت روز برای بیماری سودمند نیست(همان/۲۹۱).
آری در آن هنگام که وقت درمان رسید نباید از رفتن به نزد طبیب و مصرف دارو سرباز زد. امام صادق(ع) می فرمایند: یکی از پیامبران الهی بیمار شد و گفت من مداوا نمی کنم(حتّى یکونَ الذی أمرَضَنِی هُو الذی یَشفینِی) خدا به او وحی کرد که: لا أشفِیکَ حتّى تَتَداوى، فإنَّ الشِّفاءَ مِنّی. وسائل/۲/۴۰۹
- آشنایی با چگونگی درمان پیشوایان دینی: از علی(ع) نقل شده که رسول خدا به او فرمود: آغاز و پایان غذایت نمک باشد زیرا نمک شفای هفتاد درد است که کمترین آنها جنون، جذام و پیسی است(تحف العقول/۱۲). امام رضا(ع): آب جوشانده برای هرچیزی مفید است و هیچ زیانی ندارد(مکارم الاخلاق/۱۵۷). استنجاء با آب سرد و خوردن آب سرد برای هضم غذا و استفاده از آن برای رفع تب مفید است(پاشیدن آب سرد مثلاً به پا و دست).
- پرهیز از درمان با حرام: توصیه حضرات معصوم(ع) این است که بیماری خود را با حرام درمان نکنید چرا که در هیچ حرامی شفا نیست(لیس فی الحرام شفاء)، الصادق (ع) /کافی۸/۱۹۳
آن حضرت در پاسخ به سوال کسی که پرسید آیا میتوان از شراب کشمش در دارو بهره برد؟ فرمود: لاینبغی لاحد ان یستشفی بالحرام (همان۶/۴۱۴). از ایشان درباره دارویی که با شراب آغشته است پرسیده شده آن حضرت فرمودند: به خدا سوگند دوست ندارم که به آن نگاه کنم تا چه رسد به اینکه با آن مداوا کنم(إِنَّهُ بِمَنْزِلَهِ شَحْمِ الْخِنْزِیرِ أَوْ لَحْمِ الْخِنْزِیرِ وَ إِنَ أُنَاساً لَیَتَدَاوَوْنَ بِهِ؛ چرا که آن همانند پیه خوک است ولی متاسفانه برخی از مردم خود را با آن مداوا می کنند) کافی۶/۴۱۴٫
هم چنین حرام است مداوای بیماری با گوشت حرام گوشت مثل خرگوش.
خطبه دوم
حدیث
عن فاطمه الزهرا(س): اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ. تا می توانید حق تقوا را ادا کنید( این بخشی از آیه قرآن است) در ادامه می فرماید: نَحْنُ وَسیلَتُهُ فی خَلْقِهِ، وَ نَحْنُ خاصَّتُهُ وَ مَحَلُّ قُدْسِهِ، وَ نَحْنُ حُجَّتُهُ فی غَیْبِهِ، وَ نَحْنُ وَرَثَهُ اءنْبیائِهِ. ( شرح نهج البلاغه ابن ابی الحدید ۱۶/۲۱۱)
ما وسیله خدا در میان بندگانش و خواص او هستیم و جایگاه قدس اوییم ما حجت او هستیم در آن هنگام که نامرئی است و ما وارثان پیامبرانیم. اینها بخشی از ویژگی های اهلبیت است که باعث افتخار پیروان آنان می باشد باید به آنها توسل پیدا کرد و راه آنان را رفت و از رهنمودهابشان در زندگی سود جست.
مناسبت ها
- ولادت حضرت فاطمه(س) و روز زن و مادر:
تبریک ویژه به محضر امام عصر(۰عج) و همه ارادتمندان به خصوص زنان و مادران ایران زمین. آن بزرگوار در بیستم جمادی الثانی سال پنجم بعثت دیده یه جهان گشود و مژده وعده داده شده به پیامبر خاتم(ص) مبنی بر اعطای کوثر به آن جناب را تحقق بخشید. با ولادتش، دختران و زنان ارج و قرب یافتند و رسالت پیامبر در قالب امامت تضمین و تداوم یافت. چرا که او در وقت خودش همسر امام و مادر امامان و درواقع زمینه ساز نسل پاکیزه پیامبر شد. در حدیثی آمده که خداوند به پیامبرش فرمود: لَوْلاکَ لَما خَلَقْتُ الْأَفْلاکَ، وَ لَوْلا عَلِىٌّ لَما خَلَقْتُکَ، وَ لَوْلا فاطِمَهُ لَما خَلَقْتُکُما ، یعنی که فاطمه عصاره خلقت بود خلق شد و همه عالم مدیون او. در توضیح این سخن باید گفت: اگر پیامبر نبود خلقت عبث بود و اگر علی نمی بود کار و پیام رسالت ناتمام می ماند و اگر فاطمه نمی بود مسئله امامت تداوم نمی یافت پس وجودش همراه با برکت برای همگان بود. روز میلاد ایشان که روز تولد امام خمینی هم هست به عنوان روز زن و مادر نامیده شده تا این قشر اثرگذار با پیروی از آن بانو، مسیر عزت را در پیش گیرند و چونان حضرت زهرا(س) به همسرداری و فرزند پروری و خانه داری افتخار کنند و هرگز فریب شعارهای دروغین شیادان را نخورند که می خواهند زن را صید التذاذ جنسی مردان هوسران کنند و آنان را از کار اصلی و فطری شان بازدارند. امیدواریم زنان و دختران جامعه ما الگوشان فاطمه باشد و نه دیگران و دیگران.
- همراه با رئیس دولت سیزدهم:
جناب آقای رئیسی در سفر به مسکو به دعوت پوتین ضمن تأکید بر همکاری دوطرفه به عقد قراردادهایی با روسیه رسیدند که این راهبرد ج.ا.ا است یعنی رابطه بیشتر با همسایگان و شرق که البته غربی ها را ناراحت و نگران کرده و می کند. چنانکه چندی پیش هم وزیر خارجه(عبداللهیان) به چین رفته بود تا برای اجراییی کردن قرارداد ۲۵ساله گامهای عملی را بردارد. در حال حاضر توجه و تحلیل های سیاسیون متوجه این سفرها است.
آقای رئیس جمهور در دیدار با مدیران ارشد نظام بانکی به بیان ۵دستور پرداخت: ۱- سخت گیری بر بدحسابها و معرفی آنان به مردم. ۲- تسهیل پرداخت وام به مردم. ۳- واگذاری بنگاههای تملک شده یا راه اندازی آنها. ۴- بازگردادند سودهای اضافی دریافتی از مردم به آنان. ۵- بازنگری در مقررات بانکی و اجرای عدالت و تشکیل کارگروه بازنگری تا پایان سال.
امیدواریم سفرها، دیدارها، دستورها و فعالیت های دولتمردان گره گشای مشکلات باشد و به کنترل تورم و مهار گرانی های افسار گسیخته شود تا فشار بر مردم کاهش یابد.
- حمله موشکی و پهبادی به امارات: این حملات نشان داد که چقدر کشورهای متجاوز آسیب پذیرند و چقدر مردم و دولت نجات ملی یمن با اقتدار است و چقدر در اشتباهند آنانکه با طناب ابرقدرتها به چاه می روند مثل عربستان و امارات و دیگر کشورها و چه اندازه اربابانشان ترسو و زودرنج اند. آمریکا به خاطر نمایش یک انیمیشن که نشان می دهد رباتها و پهبادها درصدد نشان کردن و نشانه رفتن به قاتل شهید سلیمانی(ترامپ) هستند. اعتراض می کند و بر می آشوبد و می گوید ایران افکار تروریستی را ترویج می کند. عجبا اینها در ترور شهیدان مقاومت صراحتاً این جنایت را بر عهده گرفتند تروریست نیستند اما ایران به خاطر نمایش یک پویانمایی می شود تروریست!. باید در انتظار انتقام سخت باشند مثل سلمان رشدی.
- روز ششم بهمن(روز حماسه آمل) را گرامی می داریم. در ۶بهمن ۱۳۶۰ عده ای که در جنگل پنهان شده بودند با حمله به آمل و به خیال خودشان تصرف آن و پس از آمل، تصرف شهرهای دیگر می توانند ضربه به نظام بزنند یک مرتبه با شهری پر از سنگر(هزار سنگر) مواجه شدند و با دفاع از انقلاب به مقابله با جیره خواران استعمار پرداختند که این روز را روز حماسه مردم آمل نام نهادند.
- تذکر پایانی:
با بارش سنگین برف و باران، بعضی از شهرها و استان ها دچار مشکلات و خساراتی شدند که ما ضمن ابراز همدردی با مردم آن شهرها، به مسئولان ذی ربط در شهرستان تذکر می دهیم مسیر سیلاب ها را باز کنند و قبل از وقوع حادثه جلو آن را بگیرند که خدای نکرده خساراتی ببار نیاید و هرگز نباید گفت اینها باران سیل آسا نمی آید مگر جاهای دیگر، چنین تفکری نداشتند که الان گرفتار شده اند.