خطبه اول
تقوا
«وَابْتَغِ فِیمَا آتَاکَ اللَّهُ الدَّارَ الْآخِرَهَ وَلَا تَنْسَ نَصِیبَکَ مِنَ الدُّنْیَا وَأَحْسِنْ کَمَا أَحْسَنَ اللَّهُ إِلَیْکَ وَلَا تَبْغِ الْفَسَادَ فِی الْأَرْضِ إِنَّ اللَّهَ لَا یُحِبُّ الْمُفْسِدِینَ» قصص/۷۷
و (اى قارون!) در آنچه خداوند به تو داده است، سراى آخرت را جستجو نما و (در عین حال) بهرهات را نیز از این دنیا فراموش مکن و همانگونه که خداوند به تو احسان کرده است، تو نیز (از این ثروت به دیگران) احسان نما و بدنبال فساد در زمین مباش که خداوند، فسادگران را دوست نمىدارد.
در این آیه از قول قوم قارون چند پیشنهاد در قالب امر و نهی به او نقل شده که قابل توجه است:
1- با آنچه که خدا به تو داده در فکر آخرتت باش.
2- بهره و نصیبت را ازدنیا از یاد مبر.
3- همانگونه که خداوند به تو نیکی کرده تو نیز اهل احسان باش.
4- در پی فساد انگیزی در روی زمین مباش، چرا که خداوند فسادگران و فتنه انگیزان را دوست نمیدارد.
این آیه در واقع به تشریح سبک زندگی دینی میپردازد و به ما یادآور میشود که هم به فکر دنیای خود باشیم هم آخرت را از یاد نبریم چرا که به تعبیر روایت کسی که یکی از این دو را فدا یدیگری کند جزء وابستگان به مکتب وحی به حساب نمیآید.
نکته قابل توجه: هر کسی هر آنچه دارد از خداست و باید قدردان آن باشد و در جهت خدمت به بندگان خدا آن را به کار گیرد وهمانگونه که مورد احسان خداوند واقع شده به دیگران نیز احسان کند و هرگز در روی زمین به فساد انگیزی روی نیاورد چرا که خدای سبحان از مفسدان بیزار است.
آری! با کاربست محتوای این آیه شریفه میتوان به ساخت برنامه ای اقدام کرد که ما از آن به «سبک زندگی دینی» یاد میکنیم.
خطبه دوم
حدیث
الصادق(ع): إِیَّاکَ وَ اَلسَّفِلَهَ فَإِنَّمَا شِیعَهُ عَلِیٍّ مَنْ عَفَّ بَطْنُهُ وَ فَرْجُهُ وَ اِشْتَدَّ جِهَادُهُ وَ عَمِلَ لِخَالِقِهِ وَ رَجَا ثَوَابَهُ وَ خَافَ عِقَابَهُ فَإِذَا رَأَیْتَ أُولَئِکَ فَأُولَئِکَ شِیعَهُ جَعْفَرٍ . ( کافی/۲/۲۳۳)
«از جهالت و نادانی بپرهیز همانا شیعه واقعی علی کسی است که مواظب شکم و دامن خود باشد و امید به ثواب او داشته باشد و تلاش و فعالیتش افزون باشد و برای خالق خود کار کند و امید به ثواب او داشته باشد و از عذاب او هراسان باشد اگر چنین افرادی را دیدید بدان که آنان شیعه جعفری اند».
یک حدیث جالب: امام صادق(ع) فرمودند: فردی نزد رسول خدا آمد و عرض کرد: یا رَسولَ اللّه اوصِنی. پیامبر از او پرسیدند: فَهَل انتَ مستوصٍ ان انا اوصیتُک؟؟ آیا اگر سفارشی بکنم میپذیری؟(تا سه مرتبه) و آن شخص گفت: نَعَم یا رَسولَ اللّه، فَقالَ لَهُ رَسولُ اللّه فَانّی اوصیک اذا انتَ هَمَمتَ بامرٍ فَتَدَبَّر عاقبته فان یک رشدٌ فامضِه وَ ان یک غَیاً فَانتَه عَنهُ (الکافی۸/۱۵۰).
فرمود: هرگاه خواستی کاری انجام دهی درباره سرانجام آن تدبر کن اگر مایه رشد و هدایت بود انجام بده و اگر مایه گمراهی بود از آن بپرهیز.
این توصیه را باید همگان مورد توجه قرار دهند. نوجوانان، جوانان، میانسالان، سالخوردگان، شهرنشینان، روستائیان، افراد باسواد و بی سواد، چرا که اگر این یک حدیث عملیاتی و کاربردی بشود بسیاری از جنایتها و جرمها و جریمهها، نزاع و درگیریها، دشمنیها و جداییها، گمراهیها و بدبختیها کاهشمییابد مثلاً اگر به کسی گفتید بیا در فلان جا و یا در فلان کار مشارکت کن، چنانکه به عاقبت آن فکر کند دچار مشکلات طاقت فرسا نمیشود. گاهی یک پیشنهاد مثل کشیدن سیگار و قلیان، کار را به جای خطرناکیمیکشاند و چنین است پیشنهادهای دیگر در فضای مجازی و حقیقی.
مناسبتها
- روز فرهنگ عمومی: از سال ۱۳۵۸ که این شورا در کشور و به تبع آن در استانها و شهرستانها شکل گرفته هرچند دارای فواید و منافعی بوده اما با توجه به جایگاه و نقشی که دارد متأسفانه جایگاهش در نزد مسئولین و مردم شناخته شده نیست. این شورا با توجه به ترکیبی که دارد و مسئولیتی که بر عهده اش هست جزء برترین و بهترین شوراهای کشور است که تعدادشان به یکصد مورد میرسد؛ مثلاً دبیر آن در کشور، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی است و تعدادی از وزیران و مسئولان عالی رتبه از اعضای آن هستند و در مرکز استان، امام جمعه و نماینده ولی فقیه، «رئیس» و استاندار، «نایب رئیس» است و تعداد قابل توجهی از مدیران کل در آن حضور دارند و در شهرستانها: امام جمعه مرکز شهرستان «رئیس»، فرماندار «نایب رئیس» و مسئول اداره ارشاد «دبیر» و تعدادی از مسئولان مربوطه به عنوان اعضا موظفند شخصاً در آن حضور پیدا کنند و مصوبات آن لازم الاجراء است.
در شهرستان ما از آغاز تا امروز در حدود ۷۸ جلسه داشته با مصوباتی قابل توجه. ما امیدواریم مسئولان و عموم مردم اهمیت و جایگاه آنرا دریابند و به بالندگی بیشتر این شورا کمک رسانی کنند.
حضرت آقا در مورد فرهنگ عمومی میفرمایند: ما در قبال آن، مسئولیت شرعی و قانونی داریم، دولت و مسئولان موظفند به جریان عمومی فرهنگ جامعه توجه کنند، ببینند کجا داریم میرویم؟ چه اتفاقی میافتد؟ چه چیزی در انتظار ما است چنانچه مزاحماتی وجود دارد آن را برطرف سازند. اصلاح فرهنگ عمومی از همه کارها مهم تر است.
- تصویب قانون حمایت از خانواده و جمعیت: بالاخره پس از طرح آن در مجالس متعدد قانونگذاری، سرانجام در مجلس یازدهم این طرح به تصویب رسید و شورای نگهبان هم تأیید کرد. امیدواریم با اجرایی شدن این طرح حمایتی، جوانان ما به سمت تشکیل خانواده حرکت و شتاب بیشتری بگیرند و مردان و زنان متأهل در حفظ و حراست از خانوادهها و فرزند آوری بکوشند و دولت هم حمایت خاص خودش را در این خصوص داشته باشد تا بیش از این جامعه امروز و فردای ما دستخوش اتفاقات ناگوار نگردد.
- ولادت حضرت عبدالعظیم در چهارم ربیع الثانی سال ۱۷۰ه.ق گرامی میداریم. این امامزاده انقلابی که مورد علاقه امام هادی بوده زیارتش معادل زیارت امام حسین(ع) معرفی گردیده است. و شهادت سردار تهرانی مقدم(پدر موشکی ایران) را در ۲۰ آبان سال ۹۰ گرامی میداریم.
- اقدام قاطع و شجاعانه سپاه علیه آمریکا: در چند روز گذشته آمریکای جنایتکار که یک نفتکش کشورمان را در دریای عمان مورد دزدی دریایی قرار داده و نفت آن را به کشتی دیگری منتقل کرده بود، نیروی دریایی سپاه پاسداران وارد عمل شد و با هلی برن وارد کشتی آمریکایی شدند و هدایت آنرا در دست گرفتند و آنرا به سمت بندر عباس هدایت کردند که هلی کوپترها و ناوهای آمریکایی وارد میدان شدند اما با هشدار شجاعانه سپاه که با چند قایق به آنها نزدیک شده بودند مواجه شد و در نتیجه صحنه را ترک کردند و کشتی را به بندر عباس رساندند. پخش تصاویر این حرکت مقتدرانه دنیا را در حالت شوک فرو برده و ملت ایران در آستانه ۱۳ آبان بر شجاعت آنان آفرین گفتند و جهانیان هم تحسین کردند.
- ۵٫ در خاتمه ضمن تشکر از این نیروی مقتدر و از مردم صبور و انقلابی ایران امیدواریم روز به روز بر عظمت و عزت ایران اسلامی افزوده شود.