خطبه اول
تقوا
« و قل یا عباد الّذین امنوا اتّقوا ربّکم للّذین احسنوا فی هذه الدّنیا حسنه» زمر/۱۰
بگو ای بندگان مؤمن! از پروردگارتان بترسید برای کسانیکه در این دنیا نیکی کرده اند(پاداش) خوبی است.
در این آیه خداوند پیامبرش را مأمور می کند تا به بندگان با ایمان او بگوید: اتّقوا ربّکم( از مخالفت با فرمان الهی بپرهیزید، همانا برای نیکوکاران پاداش خوبی خواهد بود.
از این آیه معلوم می شود: ۱- خداوند لطف خاصی به بندگان با ایمانش دارد. ۲- اهمیت موضوع به اندازه ای است که به پیامبرش مأموریت می دهد تا مطلب یاد شده را ابلاغ کند. ۳- همگان نیاز به تذکر و یادآوری دارند. للّذین امنوا اتّقوا ربّکم(پاداش نیکوکاران را خداوند به بهترین نحو می دهد).
اهلبیت: امام حسین(ع)
اشاره: در آستانه محرم الحرام و حلول سال ۱۴۴۳ه.ق هستیم ضمن گرامیداشت ایام حزن انگیز محرم و عرض تسلیت ایام پیش رو، در این خطبه و چندین خطبه آینده( ان شاالله) مباحثی را به تناسب ایام خواهیم داشت.
حدیث ثقلین: قال رسول الله(ص): انّی تارک فیکم الثّقلین کتاب الله و عترتی اهل بیتی ما ان تمسّکتم بهما لن تضلّوا ابداً و انّهما لن یفترقا.( این حدیث را علمای شیعه و سنی نقل کرده اند)
نکاتی ازاین حدیث: ۱- امانت گذار، پیامبر است و امانت پذیر،امت او. ۲- هر دو امانت، وزین و سنگین اند(ثقلین). ۳- قرآن و عترت، همترازند(یکی ناطق و دیگری صامت). ۴- تمسک به این دو توصیه شده (نه فقط داشتن و بودن در کنارشان و افتخار به این دو). ۵- شأن هر دوی این ها هدایت است .علم نجاه و سفینه النجاه راجع به امام حسین(ع). ۶- نجات از گمراهی با تمسک به ثقلین(لن تضلّوا ابداً). ۷- عدم جدایی این دو از یکدیگر( هم مع القران و القران معهم لا یفارقهم و لا یفارقونه).
امامان معصوم(ع) و صدیقه کبری(س) از اهلبیت اند که در حال حاضر بحث پیرامون حضرت امام حسین(ع) است.
با توجه به بزرگی امانت گذار و اهمیت و عظمت امانت های مطرح در این حدیث، وظیفه ما به عنوان امانت دار و امانت پذیر دو چیز است: ۱- شناخت هرچه بیشتر نسبت به این امانت الهی. ۲- مواظبت و مراقبت بسیار زیاد از این دو امانت بزرگ.
برای شناخت آن امام بزرگوار باید به منبع اصلی دینی(قرآن کریم) و سخنان معصومین(ع) مراجعه کنیم تا درک درستی از امام و امامت، و ولی و ولایت بتوانیم داشته باشیم.
در سوره آل عمران آیه ۶۱ به جریان مباهله اشاره شده و از دو فرزند رسول خدا(حسن و حسین) به عنوان ابناءنا یاد شده است: فمن حاجّک فیه من بعد ما جاءک من العلم فقل تعالوا ندع ابناءنا و ابناءکم و نساءنا و نساءکم و انفسنا و انفسکم ثم نبتهل فنجعل لعنه الله علی الظّالمین. برخی به ۱۲۸آیه اشاره کرده اند که گفته شده در شأن امام حسین(ع) است که مطابق حروف حسین به ابجد(۱۲۸) است.
شیعه و سنی نوشته اند که در جریان مباهله، میدان حضور پیامبر در مقابل مسیحیان نجران برای نفرین کردن به یکدیگر، کسی جز حسنین و فاطمه و علی(ع) همراهش نبود و این تعیبر(ابناءنا) جز بر امام حسن وامام حسین(ع) قابل تطبیق نیست. بر این اساس این افتخار بزرگی است برای فرزند علی و فاطمه یعنی حسین بن علی(ع).
وقتی شخصی چنین جایگاه والایی در قرآن داشت آیا نباید او را به عنوان پیشوا پذیرفت و مرید و محب او شد؟
حضرت امام حسین(ع) با اینکه در آن ایام (۲۴ذیحجه سال ۱۰قمری) کودکی بیش نبود اما عظمت او در این همراهی شکوهمند با جدّ و پدر و مادر و برادرش آشکار می گردد.
بله در حدیث ثقلین یکی از این امانت ها که به تمسک به آنها سفارش شده حضرت اباعبدالله(ع) است که امیدواریم بتوانیم در گام اول به ایشان معرفت پیدا کنیم و در گام دوم به حضرتش مودت بورزیم و در گام سوم از آن حضرت اطاعت کنیم.
خطبه دوم
حدیث
قال رسول الله(ص): اعمل بفرائض الله تکن اتقی النّاس(بحار/۴/۱۹۶).
به واجبات الهی عمل کن تا از باتقواترین مردم باشی.
خیلی ها می خواهند اهل تقوا باشند و قطعاً از افراد هم آرزو دارند تا از با تقواترین ها باشند اما نمی دانند چگونه و از چه راهی به آن می توان رسید. رسول خدا راه رسیدن به نقطه اوج تقوا را عمل به واجبات می داند.
مناسبت ها
- آغاز هفته امر به معروف و نهی از منکر: این هفته با محرم آغاز می گردد و ما امیدواریم بتوانیم از فضای معنوی محرم بهره مند گردیم و به شناساندن معروف ها و منکرها و امر و نهی نسبت به این ها بپردازیم چرا که یکی از سرفصل های مهم قیام عاشورا امر به معروف و نهی از منکر بود( ارید ان آمر بالمعروف و انهی عن المنکر). مرحله اول آن قلبی است و دوم زبانی و سوم عملی که به جز مورد اخیر، ما می توانیم با قلب و زبانمان نسبت به این وظیفه حساس عمل کنیم و مورد سوم را به اهل آن واگذاریم.
چند توصیه: ۱- بانیان و هیأتی های محترم سعی کنند با رعایت اخلاص و مراعات دستور شرع و قانون به انجام وظیفه بپردازند.
۲- وعاظ و مداحان و نوحه خوانان نیز ضمن رعایت اخلاص، به ارائه مطالبی بپردازند که در شأن امام و یارانش باشد و از دروغ خوانی و پرداختن به مطالب سست و بی اساس خودداری کنند.
۳- مردم عزیز هم با اخلاص کامل و رعایت امور خاص عزاداری و دادن نذورات مفید خود در برپایی این سنت دیرپا سهیم باشند.
- مراسم تنفیذ و تحلیف رئیس دولت سیزدهم: جناب آقای سید ابراهیم رئیسی به عنوان هشتمین رئیس جمهور با کسب اکثریت آراء ۲۸خرداد، در روز سه شنبه ۱۲ مرداد حکم ریاست جمهوری خود را همراه با تنفیذ آن از سوی رهبری، دریافت کرد و در روز پنج شنبه ۱۴ مرداد در حضور شخصیت های داخلی و خارجی مراسم تحلیف به جای آورد که ضمن تبریک به ایشان برای دولت سیزدهم موفقیت آرزو می کنیم و به بیان چند نکته می پردازیم:
- مقام رهبری ضمن تجلیل از علم و تدین و فرزانگی و سیادت و مردمی بودن رئیس جمهور، توصیه کردند مردمی بودن و جهادی بودن و تکیه بر منابع داخلی به رفع مشکلات بپردازند و دولت را سریعاً تشکیل دهند.
- رئیس جمهور هم در مراسم تنفیذ، ضمن اعلان شعار ما می توانیم اعلان کردند با توکل به خدا و تکیه به فرمایش امام و رهبری به رفع تحریم ها همت کرده و هرگز نان مردم را به بیرون از کشور و دیگران گره نمی زنیم.
- ما هم امیدواریم شعارهای داده شده تحقق یابد و مردم از مشکلات گرانی و تورم و نابسامانی رهایی یابند و به آینده عزت مند، بیشتر امید وار گردند.
- اشاره به مناسبت های دیگر:
روز خبرنگار(۱۷مرداد) تبریک به خبرنگاران و توصیه به آنان که خدمات را هم بازگو کنند، انتقاد صادقانه و دلسوزانه داشته باشند و مواظب باشند از اظهارنظرهای جنجالی و توهین آمیز دیگران جلوگیری کنند.
۱۵ مرداد، سالروز شهادت سرلشکر خلبان عباس بابایی(۱۳۶۶) و سالروز شهادت حجه الاسلام شهید مصطفی ردانی پور فرمانده قرارگاه فتح(۱۳۶۲) را گرامی می داریم و حملات وحشیانه اتمی آمریکا را در بمباران هیروشیما( ۱۹۴۵) در جنگ جهانی دوم و نیز بمباران شهر ناکازاکی ژاپن در یک روز بعد(۱۸ مرداد ۱۹۴۵) که به کشته و مجروح شده دهها هزار تن انجامید محکوم می کنیم. تنها استفاده گر از بمب اتمی، آمریکا یوده است.
تلاش و کوشش صهیونیست ها برای همراه ساختن برخی کشورهای جانی مثل آمریکا و انگلیس و دیگران برای محکوم کردن ایران به عنوان حمله کننده به کشتی صهیونیست ها، بسیار مشکوک است و مقامات ما هشدار داده اند اگر دشمن دست از پا خطا کند ضربه سختی را خواهد خورد.
توصیه به رعایت بیشتر پروتکل ها و دریافت واکسن، مثل همیشه تکرار می شود.