خطبه اول
تقوا
« انّ الله یأمر بالعدل و الاحسان و ایتاء ذی القربی و ینهی عن الفحشاء و المنکر و البغی یعظکم لعلّکم تذکّرون» نحل/۹۰
به یقین خداوند به عدالت و نیکی کردن و ادای حقوق خویشاوند فرمان می دهد و از گناهان بسیار زشت و عمل های ناپسند و تعدی و تجاوز باز می دارد شما را پند می دهد باشد که تذکر یابید.
این آیه به سه چیز دستور می دهد: عدالت، احسان و رسیدگی به خویشاوندان و از سه چیز نهی می کند: فحشاء(گناهان پنهانی)، منکر(گناهان آشکار)وستم . این ها موعظه های الهی است تا شاید شما پندپذیر شوید. این آیه را جماع التّقوی (تقوای جامع) خوانده اند و امام باقر(ع) همواره در نماز جمعه پس از خطبه ها آنرا می خواند و می گفت: اللهم اجعلنا ممن یذّکّر فتنفعه الذّکری.
نکاتی برجسته از قیام عاشورا
فرا رسیدن هزار و سیصد و هشتاد و یکمین سال محرم خونین تسلیت باد. با گذشت بیش از چهارده قرن از عاشورای خونین سال ۶۱ه.ق همچنان این اتفاق نادر و تراژدی بی نظیر نام و یادش برسر زبانها است و بر دیگر اتفاقات و حوادث روزگاران، تفوق و برتری دارد. راستی رمز و راز این قضیه چیست و فلسفه آن از چه قرار است؟ در پاسخ به این سؤال باید گفت: این رویداد بی مانند تاریخی دارای ابعاد و ویژگی ها و نکاتی برجسته است که دیگر اتفاقات، فاقد آن هستند. ما در اینجا به پاره ای از این نکات برجسته اشاره ای مختصر داریم:
- اهداف و انگیزه های خاص الهی: این قیام را دارای اهدافی الهی دانسته و می دانیم چرا که هرگز رنگ خودخواهی، مقام طلبی، ریاست جوِی و دنیاگرایی نداشت، خالص برای خدا و جهت حفظ دین او و اجرا شدن احکام قرآن و مبارزه با ظلم و ستم بود و در یک کلمه این قیام، برخوردار از انگیزه های الهی و خالص برای خدا بود لذا از دیگر قیام ها و انقلاب ها، برتر و ماندگار تر شده است چه اینکه خداوند فرمود: ما عندکم ینفد و ما عندالله باق(نحل/۹۶).
- کشته شدن حجت خدا توسط مردمی به ظاهر مسلمان: اگر مؤمنی عادی کشته شود قاتل او جهنمی است و لایق نکوهش و می تواند در جامعه موجی بزرگ به وجود بیاورد تا چه رسد به این که امام مسلمین، حجت خدا آن هم شخصی همانند امام حسین(ع) بدون هیچ جرمی توسط افرادی به ظاهر مسلمان به گونه ای خاص و با مظلومیت تمام به شهادت برسد. حقیقتاً چنین چیزی کم سابقه اگر نگوئیم بی سابقه است.
- یاران همراه امام(ع): همراهان آن حضرت هرچند اندک اما دارای فضایل و مناقب فراوان بودند. حضرت فرمود: من اصحابی شایسته تر و بهتر از یارانم سراغ ندارم و خویشاوندانی همانند خویشاوندانم را پایبندتر ندیدم.
- ذلت ناپذیری عاشورائیان: ظلم ستیزی و عزت طلبی عاشورائیان در سخن و عمل آنان نمایان است. هیهات منّا الذّلّه- به خدا قسم دست ذلت به شما نمی دهم من مرگ در راه خدا را از زندگی با ستمگران دوست تر می دارم. نمونه هایی از این دست نشان ذلت ناپذیری آنان است.
قد غیّر الطّعن منهم کلّ جارحه الا المکارم فی امن من الغیر
- مظلومیت در ابعاد مختلف: مظلومیت امام حسین(ع) و یارنش در یک بعد نبوده است بلکه ابعاد مختلف و گوناگونی داشته است مانند دعوت کردن از امام و بی وفایی نسبت به آن حضرت و کشتن مهمان، بستن آب به روی حضرت و یارانش و کودکان و زنان همراه حضرت، تحمیل جنگ نابرابر بر ایشان(سی هزار نیروی مجهز در یک طرف در برابر هفتاد و دو تن)، کشتن کودک شیرخوار، حمله به کودکان و زنان، آتش زدن خیمه ها، تاختن اسب بر پیکر شهیدان، سرها را جدا کردن و بر فراز نیزه ها زدن، جلوگیری از دفن پیکرها، به اسارات بردن زنان و کودکان و گرداندن آنها در شهرها و جهات مختلف و … کجا تاریخ حادثه ای با این ابعاد از مظلومیت را سراغ دارد؟
- قدرت تأثیرگذاری: بی تردید هیچ اتفاقی نتوانسته تا این اندازه اثرگذار در فکر و اندیشه مردم باشد و مرز زمان و مکان را در نوردیده باشد و رنگ جهانی به خود گرفته باشد. اعترافات انسانهای بزرگ و بعضاً غیر مسلمان در این خصوص بهترین گواه بر این مطلب است. (برگرفته از کتاب عاشورا، انگیزه ها، رویدادها، پیامدها از آیه الله مکارم شیرازی)
خطبه دوم
حدیث
قال الامام الحسین(ع): ایّما اثنین جری بینهما کلام فطلب احدهما رضا الاخر کان سابقه الی الجنّه. محجه ۴/۲۲۸
هرگاه یکی از دونفری که میان آنها نزاعی واقع شود و یکی از آن دو رضایت دیگری را بجوید سبقت گیرنده اهل بهشت خواهد بود.
این حدیث برون رفت از اختلافات را نشان می دهد و تشویق می کند تا در مواقع اختلافی، افراد از یکدیگر درگذرند تا اختلاف پایان بگیرد. پاداش آنکه دعوا را ختم کند بهشت معرفی شده است.
مناسبت ها
- آغاز هفته امر به معروف و نهی از منکر: از سال ۱۳۷۱ این عنوان در تقویم کشورمان ثبت شد تا یا یادآوری اهمیت و نقش این دو فریضه الهی در تبلیغ ارزشها و دفع ضد ارزشها، جامعه به سمت صلاح و فلاح پیش برود. امر به معروف(نیکی ها و امور پسندیده) و نهی از منکر(زشتی ها و ناپسندها) جامعه را بیمه می کند و خانواده ها را استحکام می بخشد و امنیت فکری و دینی و اجتماعی به وجود می آورد چنانکه با ترک این دو فریضه، اتفاقات ناگواری می افتد و به تعبیر روایات باعث سلطه اشرار می گردد و دعاها به اجابت نمی رسند. بله یکی از فلسفه های قیام عاشورا، امر به معروف و نهی از منکر بود(ارید ان آمر بالمعروف و انهی عن المنکر). حسینیان و زینبیان باید در این عرصه پیشگام باشند.
- روز جهانی مسجد: ۳۱مرداد سال ۱۳۴۸ مسجد الاقصی توسط صهیونیست ها به آتش کشیده شد لذا به این مناسبت و به جهت اهمیت دادن به مساجد، از چند سال پیش به پیشنهاد کشورمان، این روز ثبت جهانی شد و توسط سازمان کنفرانس اسلامی به همه مسلمانان اعلان شد. امیدواریم با درک اهمیت و نقش مساجد، بتوانیم استفاده لازم را از این بنای الهی ببریم چنانکه بچه های بسیجی از مساجد راهی جبهه ها شدند و به قول شهید سردار سلیمانی محسن حججی ها از مساجد برخاستند هرچند قاتل او هم از مسجد برخاسته بود، بنابر این باید به هوش بود.
- شکست خفت بار آمریکا در شورای امنیت: با اینکه نزدیک به ۲سال است که از برجام خارج شده اما تلاش می کند هم چنان برای کشورمان مزاحمت ایجاد کند از جمله نزدیک به یکسال است که می خواهد مسئله تحریم تسلیحاتی ایران را تمدید کند که سرش به سنگ خورد و تنها یک موافق را داشت آن هم دومنیکن و ۱۳ کشور دیگر یا رأی ممتنع دادند یا مخالف که واقعاً آمریکا دستمایه تمسخر دنیا شد و گفته اند در ۷۵سال گذشته چنین چیزی سابقه نداشته و حالا هم درصدد مکانیسم ماشه یا بازگشت تحریم های شورای امنیت علیه کشورمان است که ان شاالله موفق نخواهد شد.
و در این میان کشور ۸هزارکیلومتری امارات رابطه اش را با اسرائیل علنی کرد که محکومیت در نزد مسلمانان و فلسطینی ها را به دنبال داشت که البته این کار هم جز نکبت برای آنان سودی ندارد. این اتفاق بدون هیچ دلیل و دستاوردی شکل گرفت که محکوم است.
- اشاره به چند اتفاق و رویداد:
- روز صنعت دفاعی، ۳۱مرداد (امروز) روز بزرگداشت ابوعلی سینا و روز پزشک(تبریک ویژه خدمت این قشر زحمت کش) در اول شهریور.
- آغاز هفته دولت(۲شهریور) با گرامیداشت آن امیدواریم خدمت رسانی و اطلاع رسانی شان تداوم یابد و روز کارمند(۴شهریور).
- نکته پایانی راجع به عزاداریها است که باید با پروتکل بهداشتی همراه باشد و پرشور و بی خطر.
- تذکر پایانی: در راستای امر به معروف و نهی از منکر به نکته ای که چند هفته قبل اشاره کردیم اشاره ای مجدد داریم و آن اینکه با توجه به سابقه دینی شهر و حساسیت مردم نسبت به رعایت حجاب و عفاف و ناراحتی مردم در مورد هنجارشکنی های صورت گرفته به صورت اجمالی عرض می کنیم. همه مردم اعم از زنان و مردان توجه کنند که کاری در شهرستان صورت نپذیرد که موجب از دست رفتن حیثیت جامعه دینی بشود. ما قبلاً گفته ایم هم آقایان هم بانوان نیاز دارند به مراکز ورزشی و تفریحی سالم . بسیار بجا و مناسب است اگر مسئولان امر به خصوص شهردار و شورا فکری در این خصوص داشته باشند تا خانم ها اگر بخواهند ورزش کنند خصوصاً دوچرخه سواری در خیابان و مجامع عمومی که البته رفته رفته با مسائلی هم توأم خواهد شد فضای شهر را به گونه ای تبدیل کنند که در شأن مردم نیست. البته تذکرات لسانی مردم و تذکرات قانونی مسئولان و توصیه خانواده ها و به ویژه خانم ها بسیار می تواند مناسب باشد. در هر صورت هم ایام محرم است و باید حرمت این ماه را نگهداشت هم باید امر و نهی، جایگاه خودش را پیدا کند.