خطبه اول
تقوا
« یا ایّهاالّذین امنوا اذا تناجیتم فلا تتناجوا بالاثم و العدوان و معصیت الرّسول و تناجوا بالبرّ و التّقوی و اتّقواالله الّذی الیه تحشرون» مجادله/۹
ای اهل ایمان! هنگامی که محرمانه با یکدیگر گفتگو می کنید از روی گناه و دشمنی و سرپیچی از پیامبر با هم گفتگوی محرمانه نکنید، و بر پایه( تشویق یکدیگر به) نیکی و تقوا گفتگوی محرمانه کنید، و از خدایی که به سوی او محشور می شوید، پروا کنید.
در این آیه مؤمنان را از سخن در گوشی گفتن(نجوا) منع می کند به خصوص اگر نجوا در مورد گناه و تجاوز و نافرمانی پیامبر باشد .بله اگر خواستید نجوایی داشته باشید، برای نیکی و تقوا باشد. از خدایی که به سوی او محشور می شوید بترسید و مخالفت با او نداشته باشید. بالاخره همه شما روزی خواهید مرد و به سوی خدا هم بازگشت می کنید.
سبک زندگی دینی
[معاد/۴۲] اسامی و اوصاف قیامت۱۶- یوم یقوم الاشهاد( روز برپا ایستادن گواهان) -مؤمن/۱۵-: اشهاد ، جمع شاهد یا شهید است و اشاره دارد به گواهان روز قیامت، برخی می گویند اشاره به فرشتگان مراقب اعمال است و بعضی تنها به پیامبران اشاره داشته اند ولی ظاهر این است که اشهاد مفهوم وسیعی دارد که هر دو را شامل می شود.
تعبیر به یقوم الاشهاد اشاره دارد به جدیت گواهی گواهان ،چنانکه مرسوم است گواهان و شاهدان در دادگاههای معمولی برای ادای شهادت، از جای خود بر می خیزند و در جایگاه ویژه قرار می گیرند. راستی در آنروز، کار برای انسانها دشوار می گردد البته اگر انسانهای مؤمنی باشند با عمل صالح، شهادت گواهان، افتخاری برای آنها خواهد بود ولی چنانچه انسانها مجرم باشند و در محضر ربوبی، شاهدان گواهی علیه آنان بدهند چیزی جز رسوایی و خواری نصیبشان نمی گردد چرا که می دانند شهادت آنان بر حق است و هیچ راه انکار و حاشا هم برایشان وجود ندارد. در هر صورت باید از آن روز وانفسا و رسوایی برحذر بود.
۱۷- یوم لا ینفع مال و لا بنون الا من اتی الله بقلب سلیم: روزی که نه مال و ثروت و نه فرزندان نفعی برای انسان ندارند مگر آنکه خود او همراه با قلبی سلیم وارد محشر گردد که او می تواند از ایمان و عمل صالح که زمینه ساز برخورداری از قلب سلیم یعنی قلبی خالی از هرگونه شک و شرک، محشور شود و رستگار گردد. در آیه ۳۱ ابراهیم آمده است: یوم لا بیع فیه و لا خلال( در آن روز نه خرید و ثروتی هست و نه پیوندهای دوستی).
درواقع سرمایه های دنیایی در مال و ثروت، فرزندان برومند و دوستان باوفا خلاصه می شود اما همین ها در آخرت هیچ کارایی ندارند و برای انسان هیچ نفعی ندارند.
اگر انسان بر فرض محال همه ثروت دنیا را هم داشته باشد و بخواهد آنرا فدیه بدهد تا از عذاب الهی رهایی یابد هرگز مورد قبول واقع نمی شود و فرزندان او هم هرچند کارآمد و برومند باشند در قیامت مثل خود او گرفتارند و ارتباط دوستی با دوستان هم در آنجا رنگ می بازد، انسان خودش است و خودش. نقل شده همه انسانها در فکر نجات خودند و فریاد وانفسی وانفسی آنان بلند است به جز حضرت محمد(ص) که “کل احد یقول یوم القیامه نفسی نفسی من شده هول یوم القیامه سوی محمد فانه یسئل فی امته(قرطبی ج۶ص۳۸۰۹)
خطبه دوم
حدیث
قال الامام الصادق(ع): من لم تکن فیه ثلاث خصال لم ینفعه الایمان، حلم یردّ به جهل الجاهل و ورع یحجزه عن طلب المحارم و خلق یداری به النّاس.(تحف/۳۲۳)
هرکه سه خصلت در او نباشد ایمان به او سودی نمی رساند:
- حلمی که با آن نادانی نادان را برطرف کند.
- ورعی که از طلب حرام بازش ندارد.
- اخلاقی که به وسیله آن با مردم مدارا کند.
ایمان بدون این ها سودی ندارد اما با وجود اینها نافع و سودمند است یعنی ایمان با حلم، باتقوا و با مدارا می تواند مطلوب و سودمند باشد.
مناسبت ها
- میلاد مسعود پیامبر اعظم(ص) و امام صادق(ع):
در هفدهم ربیع الاول(عام الفیل) ۵۳ سال قبل از هجرت کودکی به دنیا آمد که پدرش عبدالله قبل از ولادتش از دنیا رفته بود و نامش را محمد گذاشتند. این طفل ۶ساله بود که مادرش آمنه از دنیا رفت و تا ۸سالگی در زیر سایه جدش عبدالمطلب روزگار گذرانید پس از آن در خانه همویش ابوطالب سکنی گزید و در ۱۳سالگی همراه با او به تجارت شام رفت و در ۲۵ سالگی به پیامبری مبعوث گردید و ۱۳سال در مکه تبلیغ کرد و بعد از هجرت به مدینه ۱۰سال هم در آنجا بود که حکومت اسلامی تشکیل داد و چندین جنگ را فرماندهی کرد و الان در حدود یک میلیون و ششصد، هفتصد هزار پیرو در دنیا دارد و هر روز بر پیروان او افزوده می شود چراکه بزرگترین معجزه او یعنی قرآنش در دسترس همگان است و دعوتگر مردم به اسلام می باشد. مردم آگاه و اهل مطالعه با در نگریستن به اصول ارزشی اسلام، شیفته آن شده و مسلمان می شوند چرا که نگرش اسلام بر اصول و پایه های عقلی و منطقی و استانی استوار است مثل:
- دعوت به توحید و اتحاد و رعایت اخلاق و زندگی مسالمت آمیز
- آموزش دادن به علم و آگاهی و خودسازی و تعاون و همکاری در همه امور
- برخورداری انسان از کرامت و مردانگی و مروت و جوانمردی
- تکیه روی عدالت و مهرورزی و تقواپیشگی و صلح پایدار
- پرهیز دادن از شرک، تفرقه، جنگ، کدورت، حسادت، آلوده کردن دامن، چشم، دست و پا و گوش و زبان و بدخلقی و …
این ها و هزارها دستور از این قبیل دارد که باعث جذب مردم به این دین شده است. در میان خصلت های زیبای آن پیامبر مهربان تنها به یک نمونه قرآنی آن اشاره می کنیم: انّک لعلی خلق عظیم(قلم). دوست ودشمن گواهی می دهد بر خلق نیکوی پیامبر اعظم(ص). همو دستور می دهد تا پیروانش به مکارم اخلاق متصف باشند یعنی( ان تعفوعمن ظلمک و تعطی من حرمک و تصل من قطعک). اگر همین یک سخن در زندگی اجتماعی ما کاربردی شود خیلی از مشکلات از بین می رود. خود ایشان از زن یهودی ای که در غذای حضرت زهر ریخته بود به راحتی می گذرد و نام چندتن از منافقان را که قصد رم دادم موکب او را داشتند افشا نمی کند. او اگر مسلمانی را نمی دید حالش را می پرسید اگر می گفتند به سفر رفته دعایش می کرد، اگر می گفتند از سفر بازگشته (زاره) به دیدارش می رفت اگر مریض بود (عاده) عیادتش می کرد.
در ۱۳۶ سال بعد در همان روز فرزندش جعفر که پیامبر فرمود او را صادق بنامید به دنیا آمد و مذهب شیعه را که در حال فراموش شدن بود احیا کرد و لذا او را مجدد مذهب می گویند و شیعیانش را جعفری می نامند. او هم مثل جدش با گفتار و رفتار و مبلغ دین بود و دعوتگر به قرآن کریم. میلادشان مبارک باد.
- بسیج، شجره طیبه:
پنج آذر سالروز تشکیل بسیج گرامی باد. کسی تصور نمی کرد صدور فرمان امام در ۵ آذر ۵۸ تا این اندازه ضرورت و گستردگی و عمق داشته باشد البته خودش فرموده بود: بسیج تنها منحصر به ایران نیست باید هسته های مقاومت را در تمامی جهان به وجود آورد و در مقابل شرق و غرب ایستاد(صحیفه امام۲۱/۱۹۵). امروزه این معنا تحقق یافته و شاخه های این شجره طیبه را در لبنان(حزب الله) و در سوریه(قوات الدفاع الوطنی-دفاع ملی) و در عراق(الحشد الشعبی) و در یمن(انصارالله) و در غزه( حماس و جهاد اسلامی) می بینیم. مبانی و مؤلفه های تفکر بسیجی عبارت است از: خدامحوری، ولایتمداری، حق گویی، تکلیف گرایی، نگرش وسیله ای به قدرت، عقل گرایی، ایثار کامل در راه خدا، شناخت همه جانبه دشمن، مدیریت جهادی و تعبد الهی. این هاست که بسیج را بالنده، سازنده، پاینده و پوینده کرده است. علل موفقیت های بسیج در انجام رسالت و وظایف ذاتی اش را باید در این ها دانست: ۱- داشتن تفکر بسیجی ۲- مردمی بودن ۳- داشتن بصیرت بالا ۴- اخلاق در عمل ۵- تکلیف گرایی ۶- آرمان خواهی ۷- پیشرو بودن ۸- دغدغه مندی و مسئولیت پذیری ۹- ولایت پذیری ۱۰- فراگیر بودن آن.
بیائید همه بسیجی باشیم و بسیجی بمانیم و با بسیجیان محشور باشیم.
- تذکرات پایانی:
- حضور رئیس جمهور جدید عراق( برهم صالح) که نظر مثبتی به ایران دارد و دیدارش با مسئولان و رهبر انقلاب به کام آمریکا و دوستانش خوش نیامد اما برای کشور ما و کشور عراق پیامدهای مثبتی داشت.
- سفر وزیر خارجه انگلیس که متکبرانه و طلبکارانه بود باید ما از او ودیگر کشورهای اروپایی مطالبه می داشتیم که چرا به وظیفه برجامی خودشان عمل نکردند نه اینکه او بگوید یک متهم زندانی به اتهام امنیتی باید آزاد بشود.
- ذلت و شکست صهیونیست ها در برابر یک مشت مردم ساکن غزه که با قدرت تمام ۴۷۰ موشک را در مدت کوتاهی به اسرائیل پرتاب کردند و آتش بس را به آن تحمیل نمودند بار دیگر هیمنه اسرائیل را درهم شکست و دولت نتانیاهو را در آستانه فروپاشی قرار داد.
- بر ملا شدن بیشتر بی عقلی و کم خردی رئیس جمهور آمریکا( ترامپ) در موضع گیری اخیرش در خصوص عربستان با وجود رسوایی بن سلمان متهم اصلی فرمان قتل خاشقچی که ما از عربستان فاصله نمی گیریم. ۱- پول دارد و ما از آن استفاده می کنیم. ۲- حامی ما در جریان اسرائیل است. ۳- ما را در برخورد با ایران کمک می کند. که او افزوده ملت ایران همه تروریست اند. این موضع گیری، عکس العمل هایی را در داخل کشور و خارج از جمله در آمریکا در پی داشته است.