خطبه اول
تقوا
«من جاء بالحسنه فله خیر منها و من جاء بالسّیّئه فلا یجزی الّذین عملوا السّیّئات الّا ما کانوا یعملون» قصص/۸۱
هرکس کار نیکی[ به پیشگاه خدا] بیاورد، پاداشی بهتر از آن برای اوست، و هر کس کار بدی بیاورد[ پس بداند آنان که کارهای ناشایسته انجام داده اند] جزا داده نمی شوند مگر آنچه را همواره انجام می داده اند.
- آنکس که کار نیکی انجام دهد، بهتر از آنرا به عنوان پاداش دریافت خواهد کرد مهم آن است که کار خیرش را در ابتدا یا میانه و یا پایان راه با ریا و کارهای ناشایست دیگر تباه نکند.
- و آنکه کار بدی را انجام دهد تنها در مقابل عملکرد خودش و به اندازه عملش کیفر خواهد دید و نه بیشتر.
- و این از لطف پروردگار است که در مقابل کار خوب پاداش چند برابری می دهد و در برابر کار بد تنها به میزان عملکرد، کیفر می دهد. [ اگر افراد با تقوا باشند و عمل خوب انجام دهند قطعاً پاداش عظیمی دریافت می دارند].
آسیب های اجتماعی/۲
[ اعتیاد به مواد زیانبار] لفظ اعتیاد از عادت گرفته شده است و معتاد به کسی گفته می شد که به چیزی یا کاری وابستگی شدید پیدا کرده و به اصطلاح به آن عادت کرده است که جدایی و رهایی از آن به شدت دشوار است و منظور ما از اعتیاد در بحث «آسیب های اجتماعی» اعتیاد به مواد زیان آور است همان چیزی که متأسفانه بر اساس آمارهای رسمی، تقریباً سه میلیون نفر را در کشور به طور مستقیم درگیر خود کرده است. حالا اگر برای هر فردی به طور متوسط، چهار نفر گرفتار و درگیر باشند چیزی در حدود ۱۲ میلیون نفر را شامل می گردد حدود یک ششم جمعیت هشتاد میلیونی کشور. واقعاً این یک آسیب بزرگ بلکه فاجعه عظیم است. روز به روز هم به تعداد آنان افزوده می شود و سن اعتیاد پائین و پائین تر می آید و اخیراً دختران را هم درگیر خود کرده است. برای شیوع این بیماری کافی است تا به عرضه مواد مخدر توجه شود. چه مقدار عرضه و وارد میدان می شود و به دست مشتری ها می رسد که وقتی خبر بخشی از کشف آن را می شنویم واقعاً تعجب می کنیم.و این زنگ خطری است که جوانان و نوجوانان، خانواده ها و کشور را تهدید می کند. باید دلسوزان و مسئولان و مربیان و فرهنگ سازان و سینماگران و فیلم سازان و همه و به میدان بیایند و با این غول بی شاخ و دم به مبارزه بپردازند که فردا دیر است.
اعتیاد شگرد استعمارگران: در یک روزگاری انگلیسی ها به توزیع تریاک در میان جوانان ایرانی می پرداختند و اعلان می کردند سوخته آنرا گرانتر از اصل آن خریداری می کنند. جوانان تشویق می شدند تا بیشتر مصرف کنند و باز مواد لازم را به راحتی و ارزانی بدست آورند. وقتی اعتیاد حاصل شد آن شگرد هم کار خود را کرد دیگر از خرید سوخته تریاک خبری نبود و بدین ترتیب بخش وسیعی از جامعه ایران را درگیر کردند. تشویق به استعمال سیگار و قلیان هم در همین راستا قابل تحلیل است. بی جهت نیست که برخی مراجع دینی ما در حال حاضر، حتی کشیدن سیگار را هم حرام می دانند تا چه رسد به استعمال چیزهای دیگر که زیانشان بیشتر از سیگار است.
- آشنایی با برخی از انواع مواد زیانبار:
- مواد توهم زا: این مواد حالت هوشیاری را از بین برده و ارتباط با واقعیت را قطع می کند. طرف ، صداهایی می شنود یا بوهایی را استشمام می کند که واقعیت خارجی ندارند. حشیش، ماری جوانا، گراس وال اس دی از این قبیل اند.
- مواد محرک: این مواد بدن را به فعالیت وا می دارد و فرد را از حالت عادی خارج می کند مثل: کوکائین، اکس و شیشه.
- مواد مخدر: به شدت اعتیاد آور است و یک حالت آرام بخش و کاهش درد و خواب را ایجاد می کند که بعدها موجب به هم خوردن سیستم عصبی و تعادل نداشتن می شود. تریاک، هروئین و کراک و مشتقاتش از این قبیل اند.
- الکل و نوشیدنی غیر مجاز که حالت تحریکی ایجاد می کنند و باعث مستی و گیجی می شوند و ارتباط بالایی با وقوع جرم دارند.
- مواد متفرقه: مثل داروهای خواب آور، قرص ها و آمپول های تقویت عضلانی و حلّال هایی مثل اتر، بنزین و موادی مانند انواع چسب ها که در تغییر خلق و خوی مؤثرند و حال و هوای خاص روانی ایجاد می کنند. (جزوه اعتیاد و فرزندان نوشته دکتر حامد اختیاری و فاطمه دهقانی)
- برخی از پیامدهای مصرف مواد مخدر:
- فردی: دچار شدن به انواع و اقسام بیماری، تنبلی و بی حالی، بی آبرویی و بی شخصیتی، بی ارادگی و …
- اجتماعی: تبدیل شدن به عنصر انگلی، موجب شرمندگی دوستان و آشنایان، وسیله نا امنی برای دیگران به خاطر دستبردهایی که به اموال مردم دارند و موجب عدم امنیت جانی و عرضی برای دیگر شهروندان، از دست دادن شغل و کار خود و …
- خانوادگی: از دست دادن هویت همسری، پدری و مادری، سقوط از نگاه اعضای خانواده و فامیل و …
- عوامل دچار شدن فرد به اعتیاد: خامی و جوانی، دوستان ناباب، شکست های در زندگی( کنکور، ازدواج، کار و …) بیکاری، عدم مراقبت اولیاء، فیلم ها و صحنه های ضد اخلاقی، فضای مجازی.
- راه چاره و چاره سازان: از خود فرد گرفته تا خانواده و عوامل تربیتی و مسئولان حکومتی همه باید عزمشان را جزم برای ترک اعتیاد کنند و زمینه را فراهم نمایند و پس از آن هم مراقبت نمایند تا بار دیگر عود نکند و راه چاره، تصمیم عاقلانه، عزم خالصانه برای برخورد با ریشه های اعتیاد و تلاش برای سالم سازی جامعه است. دولت، مجلس و قوه قضائیه هم مسئولند.
خطبه دوم
حدیث
قال الامام المجتبی(ع): الخیر الّذی لا شّر فیه الشّکر مع النّعمه و الصّبر علی النّازله(تحف العقول)- خیری که هرگز شری در آن نیست شکر بر نعمت و صبر بر ناگواری است.
پر واضح است آنکه متقی است دارای این دو ویژگی است پس متقی همواره بر خیر است چون در مقابل نعمت ها شاکر و در برابر سختی ها صابر است.
مناسبت ها
- وفات حضرت خدیجه(س):
در روز دهم ماه مبارک رمضان سال دهم بعثت(سه سال قبل از هجرت) پیامبر اکرم(ص) اول زن ایمان آورنده به خدا و رسول، همراه و همگام زندگی قبل و پس از بعثت، یار وفادار و مددکار و همسر بی نظیرش حضرت خدیجه را از دست داد و واقعاً در سوگ او سوگوار شد. عجیب آنکه در همان سال و با فاصله ای کوتاه عمویش ابوطالب را هم از دست داد و لذا آن سال را (عام الحزن- سال اندوه) نامید. حقیقتاً خدیجه کبری بانویی با کرامت، قدردان و الهی بود. در جلالت قدر او همین بس که او را یکی از چهار زن بزرگ و برجسته عالم دانسته اند و او مادر فاطمه بود که خودش همسر امام و مادر یازده امام است.
خدای متعال توسط جبرئیل سلامش را به ایشان می رسانید و در دوران سخت مکه و در اوج تنهایی پیامبر اعظم ،او تمام قد با همه ثروتش در خدمت شوهرش ایستاد و همه آنرا فدای اسلام و رهبر آسمانی آن نمود. بی جهت نبود که با گذشت سالیان فراوان از مرگ خدیجه، همواره از خوبی و عظمت او یاد می کرد. یادش گرامی و روحش در جنان شاد باد. رحلت بانوی بزرگ اسلام را به امام زمان و همه مؤمنین تسلیت عرض می کنیم.
- تولد کریم اهلبیت(ع):
خدای متعال در نیمه ماه رمضان سال سوم از هجرت، اولین فرزند پسر را به علی و فاطمه(س) عطا فرمود که نامش را به پیشنهاد پیامبر «حسن» گذاشتند. او که در خیلی از جنبه های ظاهری و باطنی به جدش شبیه بود به کریم اهلبیت مشهور شد. سخاوت و کرامت و بزرگواریش در کنار خلق زیبایش از او چهره ای مطلوب و محبوب ساخته بود. در توجه به مردم نیازمند ، سرآمد همگان بود. چندین بار نصف اموالش و گاهی هم تمام ثروتش را به فقرا می بخشید. آن بزرگوار در شجاعت بی نظیر و در مدریت و تدبیر بی مانند بود. با در پیش گرفتن روش مدبرانه و حکیمانه در برخورد با معاویه و امضای صلح با او که به حفظ شیعه انجامید و بقای اسلام، توانست زمینه قیام اباعبدالله(ع) را فراهم کند. هرچند در این ارتباط هم طعنه دشمن را شنید و هم نوک و نیش دوست را تحمل کرد اما واقعیت همان بود که رسول خدا فرمود: الحسن و الحسین هما امامان قاما اوقعداو نیز فرمود: لولا صلح الحسن و حرب الحسین لماقام عمود الاسلام. میلاد مسعود و پربرکتش را به همگان تبریک و تهنیت عرض می نمائیم.
- عرض اندام وزیر خارجه آمریکا و پاسخ قاطع رهبری:
آقای مایک که رئیس سیا بود و اخیراً وزیر خارجه شده در یک سخنرانی به ارائه راهبردهای جدید آمریکا علیه کشورمان پرداخته و ضمن تحقیر و تهدید ملت ایران، بایدها و نبایدهای مطرح کرده که به قول برخی از سیاسیون کشورمان چهل سال از زمان و اوضاع و شرایط ایران عقب است. او گفته ایران باید انرژی هسته ای نداشته باشد نباید غنی سازی کند باید موشک هایش را چنین کند و نباید در منطقه و سوریه و یمن و لبنان حضور داشته باشد وگرنه چنین و چنان می کنیم که البته مقامات مسئول مثل رئیس جمهور، رئیس قوه قضائیه، رئیس مجلس، وزیر خارجه، معاون اول رئیس جمهور و دبیر شورای عالی امنیت ملی کشور و نمایندگان مجلس یک صدا جواب این حرفها را داده اند و بالاتر و مهم تر همه مقام معظم رهبری در دیدار با مسئولان عالی رتبه و کارگزاران نظام در هشتم رمضان مطالبی را بیان کردند که هم پاسخ به این سخنان یب پایه بود هم خط مشی نظام را در مواجهه با آمریکا و قضیه برجام و مذاکره با اروپایی ها را مشخص فرومدند که به چند نکته برجسته این سخنان تحلیلی و تفصیلی است اشاره می کنیم، ما تجربه های فراوانی در این خصوص داریم و آموخته ایم که:
- ما نمی توانیم با آمریکایی عهد شکن تعامل داشته باشیم.
- هرقدر انعطاف به خرج بدهیم تیغ مخالفت آمریکا تندتر می شود.
- همه دولت های آمریکا درصدد بر اندازی نظام ما بوده اند.
- آمریکا نقض جسم و روح برجام کرده و با برجام نه ۱۰۰ میلیارد دلار به کشور آمد و نه تحریم ها برداشته شد. درست است که او بی آبرو شد ولی ما برای بی آرویی آمریکا و اختلاف میان او و اروپا وارد برجام نشدیم.
- نباید مسائل کشور را به برجام و غیر آن گره زد بلکه باید مستقلاً عمل کرد.
- اروپا همراه با آمریکا است و این همراهی در قضایای گذشته نمودار است. اینها در مقابل نقض برجام توسط آمریکا سکوت کردند.
- شرایط ما با اروپا برای ماندن در برجام محکوم کنند:
- با تحریم ها مقابله جدی و عمل داشته باشند.
- زمینه فروش نفت ما را با کارشکنی آمریکا فراهم کنند.
- به بانک ها دستور دهند با کشور ما کار کنند.
- اگر اینها تضمین نشد دستگاهها برای غنی سازی ۲۰درصد آماده باشند.
- سازمان ملل باید آمریکا را به خاطر سوزاندن فرقه داوودیه و زندانهای ابوغریب و گوانتانامو، فراری دادن سران داعش، کمک به عربستان برای کشتن مردم یمن و همدستی با اسرائیل در کشتن فلسطینی ها و… محکوم کند.
- تذکرات پایانی:
- از ۱۵ تا ۲۱ رمضان هفته کمک به محرومان و مستضعفان است مثل همیشه کمیته امداد را در مددرسانی به نیازمندان کمک کنیم.
- هفتم خرداد روز مجلس و قانون را گرامی می داریم و امیدواریم مجلس با تصویب قوانین مناسب، راهگشای حل مشکلات جامعه باشد.
- موفقیت نیروهای همسو با مقاومت را در مجالس لبنان و عراق به فال نیک می گیریم و زوال و نابودی آمریکا و اسرائیل را آرزومندیم.
- روز ۱۵ خرداد(۱۰ رمضان) به عنوان روز نسیم مهر نامگذاری شده تا زمینه ای باشد برای خدمت به خانواده های زندانیان و نیز برای آزادی زندانیان محکوم به جرایم مالی با جشن گلریزان.
با تشکر از حضور همگان در این اجتماع عظیم هفتگی.