خطبه اول
تقوا
«… و تزوّدوا فانّ خیر الزّاد التّقوی و اتّقون یا اولی الالباب» بقره/۱۹۷
و به نفع خود توشه برگیرید که بهترین توشه، پرهیزکاری است و ای صاحبان خرد از من پروا کنید.
در این آیه دستور داده شده تا مؤمنان حج گزار، برای سفر آخرتی خود توشه بردارند که بهترین زادراه توشه برای مسافر، آنهم سفر ابدی، تقوای الهی است. و در ادامه به صورت مشخص و در قالب امر، فرمان می دهد که از من پروا کنید ای خردمندان، این تعبیر نشان می دهد که اهل عقل و خرد که دور اندیش اند برای سفر پرخطر خود حتماً به فکر توشه برداشتن هستند یعنی درصدد تقواپیشگی خواهند بود و باید که باشند.
سبک زندگی دینی
[ معاد/۱] اشاره: پس از فراغت از مباحث توحید، عدل، نبوت و امامت، حالا نوبت می رسد به بحث معاد ، با این وصف که اگر ما اعتقاد به این امور داشته باشیم قطعاً سبک زندگی ما متفاوت خواهد بود با آنکس که عقیده به اینها ندارد . و درواقع اعتقاد قطعی و حتمی به این مسائل، زمینه ساز سبک زندگی ما خواهد بود که ما می خواهیم آنرا با رنگ و لعاب مذهب و دین داشته باشیم. در حقیقت ، این نوع مباحث جنبه زیربنایی و زیر ساختی برای سبک زندگی دینی دارد . و حالا ورود به اصل بحث معاد یا اعتقاد به جهانی دیگر.مدخل: باور به معاد، جزء اصول دین است که باید بر مبنای تحقیق- و نه تقلید -استوار باشد و سزاوار است هر کسی با توجه به فراخور حال و استعدادش به بحث در این خصوص بپردازد و با استدلال و منطقه عقلی آنرا درک نموده و به آن عقیده پیدا کند.
دو اصل خداشناسی و معاد باوری ، از اصول مهم اعتقادی اند که در قرآن و روایات ما فراوان مورد توجه قرار داشته و دارند. پس از توحید، بیشترین اهمیت را بحث معاد دارا می باشد که در حدود ۱۲۰۰ آیه در قرآن کریم را به خود اختصاص داده است ، چیزی در حد یک پنجم کل آیات قرآن. افزون بر آن ، صدها و بلکه هزارها روایت در این زمینه وجود دارد و توجه همه مردم فهیم دنیا را به خود جلب نموده است و همه ادیان الهی آنرا پذیرفته و باور دارند و به پیروان خود توصیه می کنند تا به آن معتقد باشند.
چرایی بحث درباره معاد:
- بحث معاد در حقیقت به نوعی پاسخ به حس کنجکاوی آدمی است که دوست دارد بداند از کجا آمده و برای چه آمده و سرانجام او چه خواهد شد. یعنی هستی شناسی، هدف شناسی و فرجام شناسی که دغدغه همه انسانها است.
- این بحث ، به اقناع جان آدمی می پردازد که میل به جاودانگی دارد و از قنا و نابودی، سخت هراسان است.
- معادشناسی و باور به روز واپسین، آثار سازنده فراوانی در زمینه فردی و اجتماعی دارد و باعث تحمل مشکلات زندگی و رفع آلام و مصائب روزگار می گردد.
- عقیده به این مبحث ، عامل سلامت جامعه و باعث گسترش امنیت و اصلاح رفتارها و فراوانی فداکاری ها و زمینه ساز وحدت و رفع کدورت ها می باشد.
- و بالاخره موجب گسترش کارهای خیر و کاهش جرم و جریمه های اجتماعی می گردد و … .
خطبه دوم
حدیث
الامام الباقر(ع): اوصیک بخمسٍ، ان ظلمت فلا تظلم و ان خانوک فلا تخن و ان کذّبت فلا تغضب و ان مدحت فلا تفرح و ان ذممت فلا تجزع ( تحف العقول/۲۸۴)
تو را به پنج چیز سفارش می کنم: ۱- اگر مورد ستم واقع شدی ستم مکن و اگر به تو خیانت شد خیانت مکن. ۳- و اگر تکذیبت کردند خشمگین مشو. ۴- اگر مدحت کنند شاد مشو. ۵- اگر نکوهشت کنند بی تابی نکن.
نکته: اینها حالت های یک انسان متقی است.
مناسبت ها
- در آستانه ماه صفر: با پایان گرفتن ماه محرم، ماه صفر آغاز می شود که از یک سو تداوم جریان کربلا را در خود جای داده و از سوی دیگر حاوی رویدادهایی هم هست. بر اساس نقل تاریخی، اولین روز از ماه صفر که آن را ماه نحس می دانند و باید با صدقه و ذکر، از نحوست آن دوری جست روز ورود اسرای کربلا به شهر شام خراب است که بنا به فرموده امام سجاد(ع) در آنجا بیش از همه جا به اهلبیت(ع) سخت گذشته است.
سوم این ماه، سالروز ولادت امام محمد باقر(ع) است. ایشان در سال ۵۷ه.ق در مدینه به دنیا آمد و او را هاشمیّ بین الهاشمیّین و علویّ بین العلویّین خوانده اند.
پنجم این ماه، بنا به نقل مشهور سالروز شهادت طفل خردسال اباعبدالله(ع) در خرابه شام است که به رقیه شهرت دارد. امیدواریم هر یک از این مناسبت ها توسط شیعیان، آنگونه که شایسته است پاس داشته شود و همه ما بتوانیم به وظیفه خود عمل کنیم.
گفته می شود وقتی از امام سجاد(ع) پرسیدند در کجا به شما از همه جا سخت تر گذشت ؟سه بار فرمودند: الشّام، الشّام ، الشّام. چرا که حدود ۴۰سال توسط بنی امیه و مخصوصاً معاویه در همین شهر علیه علی و فرزندانش تبلیغ منفی شده است و مردم را با بغض آنان بار آورده اند و حالا آنها شاهد ورود اسرایی هستند از نسل علی(ع) و حامیان این خاندان.
- سخنان جنجالی ترامپ و موضع گیری در برابر این اراجیف:
در جمعه گذشته بعد از فضاسازی و تبلیغات فراوان ، مبنی بر ایراد سخنرانی ترامپ و بیان مواضع او علیه برجام، سرانجام جمعه شب، دنیا شاهد لفّاظی های بی ادبانه این ابله دیوانه بود. در این سخنرانی، رئیس جمهور آمریکا ملت ایران را تروریست، مسئولانش را دروغگو و سپاه را تروریست و ایران را ناامن کننده منطقه معرفی کرد و خلیج فارس را خلیج عربی نامید و برجام را توافقی بد وضد منافع آمریکا شناساند و خواستار ارجاع آن به کنگره و بازنگری در آن شد و دستور داد تا تحریم های تازه و بیشتری علیه ایران و به ویژه سپاه پاسداران اعمال گردد.
در مقابل، مسئولان نظام ما در همان لحظه اول شروع به موضع گیری و پاسخگویی کردند که قبل از همه ، رئیس جمهور محترم آقای دکتر حسن روحانی بود که سخنان ترامپ را بی ادبانه و هتاکانه خواند و او را بی اطلاع از تاریخ و جغرافیا و حقوق بین الملل معرفی کرد و دفاع جانانه ای از سپاه و برنامه موشکی کرد و ایران را زخم خورده آمریکا در طول دهها سال گذشته معرفی نمود و ملت و دولت را یکپارچه در پشت سر رهبری اعلان کرد و خط و نشان کشید که یا برجام می ماند یا از بین می رود و آقای دکتر ظریف وزیر امور خارجه هم موضع خوبی گرفت و نیز دیگر مسئولان سیاسی و نظامی و حتی سران کشورهای اروپایی که به ظاهر از برجام دفاع کردند. از همه جالب تر و مؤثرتر، سخنان مقام معظم رهبری بود که در همین چهارشنبه در جمع نخبگان جوان کشور ایراد فرمودند. ایشان گفتند: نمی خواهم وقت را صرف پاسخگویی به اباطیل و یاوه گویی رئیس جمهور بی چاک و دهن آمریکا کنم. رهبر انقلاب مثل همیشه در تحلیلی گفتند: آمریکا در طرحهایش در خاورمیانه شکست خورده و عصبانی است و شکست خود را در عراق، سوریه، لبنان، افغانستان معلول حضور قدرتمندانه ایران می داند و لذا ناراحت است. آنها تلاش می کنند با بهانه جویی های خود ، ایران را تحت فشار قرار دهند تا آنرا به ۵۰ سال قبل برگردانند در حالی که ممکن نیست . و بهانه هایشان را در برجام و توان موشکی و حضور ایران در منطقه دنبال کنند تا ما را تحت فشار قرار داده و شکست دهند ولی این بار هم تودهنی خواهد خورد و شکست را پذیرا خواهد شد.
رهبری هشدار دادند به اروپایی ها که حرفهای آمریکایی ها را تکرار نکنند و اگر قرار باشد برجام را پاره کنند ما آنرا ریز ریز خواهیم کرد. و به مسئولان هم یادآوری فرمودند که مسئله اقتصاد مقاومتی را جدی بگیرند و هشیاری خودشان را حفظ کنند و اجازه ندهند که کشور از این ناحیه آسیب بیند.
معظم له با تجلیل از نخبگان جوان، توصیه هایی هم به آنان فرمودند: نخبگان مواظب خود باشند که اسیر نشوند و از مسئولان خواستند تا مثل خود ایشان نخبه باور بشوند.
- چند رویداد در یک نگاه:
الف- سلطه بدون خونریزی عراق بر شهر مهم و استان بزرگ کرکوک، یک پیروزی سیاسی و اقتصادی دولت به شمار می آید و یک تودهنی به اسرائیل و مسئول بی خرد اقلیم کردستان(بارزانی) که درصدد استقلال بخشی به کردستان عراق بود و این هم شکستی دیگر برای آمریکا و صهیونیسم به شمار می آید.
ب- مردم مظلوم و مسلمان میانمار همچنان آواره و کشته می شوند مثل مردم یمن که لازم است مسلمانان عالم، کمک های مالی و معنوی خود را از آنان داشته باشند چنانکه رهبر انقلاب ۱۰ میلیارد ریال به رهبر میان مار کمک کردند.
ج- اول آبان ماه سالروز شهادت حاج آقا مصطفی خمینی است که در سال ۵۶ توسط عوامل ساواک در عراق(نجف) به شهادت رسید و مرگ او چنانکه پدرش فرمود از الطاف خفیه الهی بود و باعث مطرح شدن نام و یاد امام خمینی شد و زمینه ساز انقلاب سال ۵۷٫ نام و یادش گرامی باد.
د- ۲۹مهرماه سالروز رحلت آیت الله محمدرضا مهدوی کنی است. ایشان در سال ۱۳۹۳ پس از طی خدمات فراوان علمی و سیاسی به کشور دیده از جهان فرو بست. روحش شاد و نام نیکش جاودانه باد.
تذکر به مردم و نیروی انتظامی در خصوص دزدی های خانگی و مراقبت و جدیت بیشتر مردم و مأموران.