خطبه اول
تقوا
« یا ایِّهاالّذین امنوا اصبروا و صابروا و رابطوا و اتّقوااالله لعلّکم تفلحون» آل عمران/۲۰۰
ای کسانی که ایمان آورده اید صبر کنیدو ایستادگی ورزیدو مرزها را نگهبانی کنیدو از خدا پروا نمایید،امید است که رستگار شوید.
در این آیه که مخاطبان اصلی آن اهل ایمان هستند به چهارچیز امر شده که زمینه ساز فلاحت و رستگاری اند، یک: صبر، دو: دیگران را به آن فراخواندن، سه: ایجاد رابطه دو سویه و یا مرزداری، چهار: در پیش گرفتن تقوای الهی.
اگر کسی ادعای ایمان داشته باشد ولی از این عناصر چهارگانه در او خبری نباشد نباید امیدی به رستگاری داشته باشد. آری رستگاری و موفقیت در به کارگیری این موارد است که البته تقوای الهی هم یکی از آنهاست.
سبک زندگی دینی
[ امامت/۱۷] ویژگی های برجسته امام معصوم: ۹- صبر و پایداریبی تردید هر کسی در زندگی فردی و اجتماعی خودش، دارای سختی ها و تنگناها و مشکلات است. برخی در برابر آنها خود را می بازند و از تلاش و فعالیت باز می ایستند و از رسیدن به مقصد باز می مانند. بعضی دیگر در عین اینکه در فکر چاره جویی و پیدا کردن راه برون رفت از مشکلاتند در برابر حوادث و اتفاقات ناگوار، صبر و پایداری پیشه می کنند . اینان درواقع همان کسانی هستند که روحیه و کارشان مورد ستایش است. خداوند متعال در آیاتی متعدد از کتاب آسمانی خویش از صابران ستایش کرده و آنها را محبوب خود معرفی می کند« و الله یحبّ الصّابرین» و نیز خود را همراه و مصاحب آنان به شمار می آرود« انّ الله مع الصّابرین» و به پیامبرش دستور می دهد که به صابران مژده بدهد« و بشّر الصّابرین» و در مواردی هم مشخصاً به شخص پیامبر فرمان به صبر و پایداری می دهد« فاصبر لحکم ربّک» و مومنان را نیز به طور عموم دعوت به صبر می کند« یا ایّهاالّذین امنوا اصبروا…». از این همه توجه و تأکید استفاده می شود که صبر و صابران مورد ستایش اند و صبر، زمینه ساز رشد و فلاحت و رستگاری است.
امامان ما که پیرو قرآنند و عامل و آمر به آیات الهی، همه صابرند و دعوت کننده به صبرند. پیشوای متقین امیر المؤمنین(ع) صبر را برای ایمان به منزله سر برای جسد می داند. گوینده این سخن می گوید: من آن چنان صبری داشتم که گویا خار در چشم و استخوان در گلو دارم! امام حسین(ع) در روز عاشورا به یارانش می فرماید: صبرا یا بنی الکرام. و امام هشتم(ع) که امروز ولادت ایشان است در حدیثی می فرمایند: مؤمن واقعی کسی است که سه خصلت در او باشد: ۱- سنتی از خدا، ۲- سنتی از پیامبر، ۳- سنتی از ولی خدا؛ امّاالسّنّه من ربّه فکتمان السّرّ و امّا السّنّه من نبیّه فمداراه الناس و امّا السّنّه من ولیّه فالصّبر فی البأساء و الضّرّاء. کافی۳/۳۳۹٫
این حدیث به ما می گوید سه چیز باید مورد توجه و عمل مؤمن باشد: ۱- راز داری ۲- مردم داری ۳- پایداری. در صفت اول خدا را و در صفت دوم پیامبر را و در صفت سوم امام را الگو قرار دهد. بزرگان ما صبر را دارای سه شاخه دانسته اند: صبر در برابر طاعت، صبر در برابر معصیت و صبر در هنگام مصیبت. امامان ما در همه عرصه ها پیشتاز و الگو بوده اند. ما گروه شیعه سعی کنیم اینگونه باشیم.
در حدیثی از امام صادق(ع) می خوانیم: انّا صبّر و شیعتنا اصبر منّا- ما صبر پیشه ایم و شیعیان ما از ما صبورترند. راوی می گوید گفتیم: چگونه آنها از شما صابرترند؟ قال: لانّا نصبر علی ما نعلم و شیعتنا یصبرون علی ما لا یعلمون- فرمود: برای اینکه ما می دانیم چه خبر است و صبر می کنیم اما شیعیان ما نمی دانند و در عین حال صابرند.( میزان الحکمه/۳۱۰)
قطعاً صبر کردن در دوران غیبت کبری دشوار، ولی اجر فراوان دارد.
خطبه دوم
حدیث
سئل الرّضا(ع) عن السّفله؟ فقال(ع): من کان له شیء یلهیه عن الله. (تحف العقول/۴۴۲)
از امام رضا(ع) پرسیده شد سفله کیست؟ فرمود: آنکه چیزی دارد که از(یاد) خدا بازش دارد.
انسان دون مایه و پست، کسی است که به چیزی خود را سرگرم کند که آنچیز ، اورا از خدا و یاد او باز دارد. راستی چه چیزی می تواند جای خدا را در زندگی بگیرد و پر کند؟ اگر شخصی این اندازه درک نداشت که نباید خدا را با چیزی معاوضه کند واقعاً باید او را نادان و پست شمرد. نقطه مقابل، آنکه با به کارگیری فرمان خدا و رعایت تقوای او، درصدد کسب رضایت خدا است انسان شرافتمند و کرامت پیشه است که امید است اینگونه باشیم.
مناسبت ها
- میلاد حضرت امام علی بن موسی الرضا(ع)
مشهور آن است که آن حضرت در یازدهم ذی القعده سال ۱۴۸ه.ق در مدینه به آمد و چشم پدرش، امام کاظم(ع) و مادرش نجمه خاتون را روشن کرد. این امام بزرگوار که ۵۵ سال عمر کرد در حدود ۲۰ سال امامت شیعه را بر عهده داشت. ده سال آنرا در زمان هارون سپری کرد که طبق شرایط آن روزگار، حضرت بدون تقیّه در مدینه به انجام وظیفه پرداخت و رسماً خود را امام برحق معرفی کرد . و پنج سال آنرا در عهد امین گذراند که او با برادرش مأمون سرجنگ داشت و سرانجام بدست برادرش کشته شد . و پنج سال پایانی را در دوره مأمون عباسی به پایان رساند که دوره ای ویژه به حساب می آمد. مأمون که خلیفه ای زیرک و دانا و دانش دوست بود برای استفاده علمی خودش و برای فریب افکار عمومی و جلب رضایت آل علی و طرفداران ایشان و هم برای زیر نظر داشتن فعالیت علی بن موسی، ایشان را از مدینه به مرو آورد و مقام ولایتعهدی را به حضرت، تحمیل کرد که امام (ع) با برخوردی حساب شده، نقشه مأمون را نقش بر آب کرد و در عین حال پناهگاه سادات علوی و فاطمی و شیعیان شد و در نهایت با شهادتش، حقانیت آل علی را اثبات کرد و رسواگر چهره فریبکار مأمون شد.
- مراسم تنفیذ و تحلیف ریاست جمهوری
طبق قانون اساسی، فردی که می خواهد به مقام ریاست جمهوری برسد باید چهار مرحله را طی کند: ۱- تأیید صلاحیت توسط شورای نگهبان ۲- بدست آوردن آراء لازم ۳- تنفیذ حکم ریاست جمهوری توسط رهبری بر اساس بند نهم اصل یکصد و ده ۴- تحلیف رئیس جمهور در حضور رئیس قوه قضائیه و نمایندگان مجلس شورای اسلامی. روز گذشته ( پنج شنبه ۱۲ مرداد) شاهد تنفیذ حکم رئیس جمهور توسط مقام رهبری بودیم که مثل همیشه باشکوه و با ابهت برگزار گردید و حکم مربوطه قرائت شد و حضرت آقا بیاناتی روشنگرانه دانستند که این ها همه نشان از اهمیت تنفیذ است و تشریفاتی نبودن آن، چرا که مشروعیت اجرا توسط تنفیذ رهبری است و رئیس جمهور بدون آن، وجاهت شرعی و قانونی، طبق قانون پیدا نمی کند و ان شاءالله فردا(یکشنبه) شاهد سوگند خوردن رئیس جمهور خواهیم بود که با دعوت از تعدادی قابل توجه از رؤسای کشورهای مختلف و سفرا و شخصیت های برجسته کشوری و لشکری صورت می پذیرد که این نیز اهمیت این امر را می رساند و به دنیا نشان می دهد که ایران، همچنان مقتدر و قانونمند و روشنمند با تکیه بر آراء ملت و با اجرایی کردن نظام مردمسالاری دینی، بر بالای قله ایستاده است و نه تنها منزوی نیست که بسیار مطرح و قابل توجه است . ما انتظار داریم همه مسئولان به ویژه ریاست محترم جمهور با توجه به متن سوگند نامه و تعهد سپاری به خدا و مردم ، در خدمت به مردم موفق باشند.
- چند مناسبت در یک نگاه
الف: انجام حج ابراهیمی در سال جاری پس از حج پر حادثه سال ۹۴ و تعطیلی آن در سال ۹۵ که البته باید رهنمودهای مقام معظم رهبری مورد توجه قرار گیرند مثل: تأمین امنیت و رفاه و عزت حجاج به ویژه حامیان ایرانی توسط میزبان این گردهمایی بزرگ جهان اسلام ، و مورد توجه قرار گرفتن منافع اصلی جهان اسلام ، َو استفاده از ظرفیت های حج همانند وحدت اسلامی و مسئله مهم فلسطین.
ب: چهاردهم مرداد به عنوان حقوق بشر اسلامی و کرامت انسانی نام گرفته که مصادف است با استفاده آمریکا از بمب اتم در هیروشیما و ناکازاکی ژاپن که بیش از ۱۶۰هزار کشته و مجروح داشت و در سال ۱۹۴۵ م اتفاق افتاد. حالا این نظام استکباری مدافع حقوق بشر شده و بقیه کشورهای مخالف مثل جمهوری اسلامی ایران شده اند ناقض حقوق بشر!! البته ما بر مبنای اسلام برای انسان حقوقی قائل هستیم و او را دارای کرامت می شناسیم.
ج- نام و یاد همه خبرنگاران شهید و تلاشگر را در روز ۱۷ مرداد(روز خبرنگار) روز به شهادت رسیدن محمود صارمی و عده ای دیگر از هموطنان را در افغانستان به دست طالبان در سال ۷۷ گرامی می داریم و از همه خبرنگاران منطقه خودمان تشکر می کنیم.
د- برای موفقیت هرچه بیشتر جبهه مقاومت که در لبنان و سوریه و عراق افتخار می آفرینند آرزوی پیروزی نهایی را داریم.