خطبه ۱ اردیبهشت ۱۳۹۶

IMG_5299

 

خطبه اول

تقوا

« و من یتّق الله یجعل له من امره یسراً» طلاق/۴

هرکس تقوای الهی را پیشه کند خداوند برای او کارش را آسان می گرداند.

خیلی وقت ها است که انسان تلاش و فعالیت و کوشش دارد اما مشکلات او نه تنها کم نمی شود که افزوده نیز می گردد و به اصطلاح ، گره از کارش باز نمی شود و کارش همواره پیچ می خورد و در سختی و دشواری قرار می گیرد. قرآن می گوید راهکار اصلی آن در تقواپیشگی است. طبق این بیان، هرکسی که تقوا پیشه باشد خداوند برای او یک نوع آسانی و روانی درکارش را قرار می دهد پس متّقی باشیم تا گره از کارهایمان باز شود.

سبک زندگی دینی

[ امامت/۳] ادامه ادلّه نقلی بر لزوم امامت و تعیین امام:

در میان آیات و روایات فراوانی که در این خصوص وجود دارد به برخی از آنها اشاره می کنیم:

  1. آیه تبلیغ: یا ایّهاالرّسول بلّغ ما انزل الیک من ربّک و ان لم تفعل فما بلّغت رسالته و الله یعصمک من النّاس انّ الله لا یهدی القوم الکافرین. مائده/۶۷ای پیامبر انچه بسوی تو نازل شده است را تبلیغ کن . که اگر چنین نکنی، رسالت او را تبلیغ نکرده ای .خداوند تو را از مکر مردم حفظ می کند بی گمان خداوند کافران را هدایت نمی کند.

مشهور آن است که در سال دهم هجرت که پیامبر اسلام به حجهالوداع رفتند جمعیت زیادی ایشان را همراهی می کردند. برخی تعداد چند ده هزار نفری را برای حج آخرین، بیان می کنند. موقع اتمام حج و بازگشت به مدینه، درسه راهی عراق، یمن و مصر، پیک وحی نازل شد و این آیه را بر پیامبر خواند و ایشان دستور داد تا رفته ها بازگردند و عقب مانده ها برسند. رسول خدا در جمع ۱۲۰هزار نفری مردم  حج گزار، پس از نماز ظهر، خطبه ای طولانی خواندند و از نزدیک بودن رحلت خود سخن گفتند و بر مبنای دستورالعمل خداوند در همین آیه به معرفی امام امیرالمؤمنین(ع) پرداختند و با بلند کردن دست ایشان، حضرت را به عموم مردم معرفی نمودند و فرمودند: “من کنت مولاه فعلیّ مولاه الّلهم وال من والاه و عاد من عاداه و انصر من نصره و اخذل من خذله “و مردم هم به ایشان تبریک گفته و بیعت کردند. درواقع امر خدا را که به پیامبر رسیده بود اطاعت و اجرایی کردند( هرچند بعداً خلاف آن عمل کردند) اما در آنجا شاهد بودند که مسئله امامت و وصایت به خوبی تبیین شد.

چند نکته مهم در این آیه:

  1. تعبیر به یا ایّهاالرّسول که یکبار دیگر در قرآن آمده است نشان دهنده این است که پیامبر باید رسالت خود را ابلاغ کند.
  2. لفظ بلّغ ما انزل الیک من ربّک نشان دهنده لزوم تبلیغ مأموریت الهی است و لذا در پایان سخن فرمود: آیا من تبلیغ رسالت کردم؟ گفتند آری. فرمود: پس حاضران به غایبان برسانند.
  3. این “ما انزل” قطعاً نماز، روزه، جهاد، حج و … نبوده است یک چیزی باید باشد که تا به آن روز نیامده بوده و مورد تبلیغ قرار نگرفته بوده است.
  4. مطلب به قدری مهم است که اگر پیامبر ابلاغ نکند رسالتش را انجام نداده است.
  5. تبلیغ این مطلب مهم، مخالفت ها و تهدیدهایی به دنبال خواهد داشت که می فرماید: خدا تو را از مردم حفظ می کند.
  6. مخالفت با چنین فرمانی سر از کفر در می آورد. انّ الله لا یهدی القوم الکافرین.
  7. معلوم می شود امامت همسنگ با رسالت است که اگر تبلیغ نشود گویا رسالتی در کار نبوده است.

خطبه دوم

حدیث

عن الامام الکاظم(ع): افضل ما یتقرّب به العبد الی الله بعد المعرفه به الصّلاه و برّ الوالدین و ترک الحسد و العجب و الفخر. کافی۳/۲۵۸

بهترین چیزی که به وسیله آن، بنده به خداوند تقرب می جوید پس از معرفت به خدا ، عبارت است از نماز، نیکی به پدر و مادر و ترک حسدورزی و خودپسندی و به خود بالیدن است.

نکته: معلوم می شود معرفت و شناخت جزء بهترین وسیله تقرب به خداست. پس از آن ،ارتباط عملی با او از طریق نماز و کسب رضایت خداوند از طریق نیکی به والدین است. از سوی دیگر کنار گذاشتن رذایل اخلاقی مثل حسد ،فخر ، و…می تواند انسان را به خداوند نزدیک گرداند.

مناسبت ها

  1. دو اتفاق بزرگ دینی

الف- شهادت مظلومانه امام موسی بن جعفر(ع) که در ۲۵ رجب سال ۱۸۳ه.ق اتفاق افتاد آن هم به دست هارون الرشید پس از تحمل چندین سال زندانی همراه با شکنجه جسمی و روحی که ما این مصیبت بزرگ را به محضر امام زمان(عج) و همه شیعیان تسلیت عرض می کنیم.

ب- بعثت نبی مکرم حضرت خاتم الانبیاء(ص). این رویداد مبارک و مهم و اثرگذار برای جامعه بشری در ۲۷ رجب، ۱۳ سال قبل از هجرت به وقوع پیوست که جا دارد آنرا به بشریت و به ویژه به مسلمانان تبریک و تهنیت عرض کنیم. فلسفه بعثت بنا به فرموده قرآن کریم، تلاوت آیات الهی، تزکیه مردم و تعلیم آنان است( یتلو علیهم آیاته و یزکّیهم و یعلّمهم الکتاب و الحکمه –جمعه/۱۲-). بنا به گفته بعضی از بزرگان، بعثت در جنبه فردی تزکیه انسان و در بعد اجتماعی، عدالت اجتماعی را بر عهده دارد. امیر المؤمنین(ع) فرمود: انبیاء آمده اند تا از مردم بخواهند که به پیمان خود که با خدا بسته اند پایبند باشند( لیستا دوهم میثاق فطرته) و نعمت های فراموش شده خداوند را یادآور شوند( و یذکّروهم منسیّ نعمته) و گنج های پنهانی در وجودشان را برملا سازند( و یثیروالهم دفائن العقول). آری انبیاء از جمله پیامبر اسلام برای ایجاد چنین انقلابی آمده اند.

  1. رهنمودهای مقام معظم رهبری

ایشان در دیدار با فرماندهان ارتش به مناسبت روز ارتش مطالبی فرمودند که محورهای اصلی این سخنان عبارتند از: الف- تمرکز مسئولان باید بر تقویت مبانی اقتصاد باشد این نقطه ، کلیدی و دارای اولویت است که چندین سال است روی آن تکیه داریم.

ب- مسئولان نباید به نام ملت و مردم از تشرها و اخم های دشمن بترسند. ملت، شجاع و مقاوم ایستاده است. دشمن چه آمریکا و چه بزرگتر از آمریکا هیچ غلطی نمی تواند بکند.

ج- ما باید انتخاباتی فراگیر، گسترده و با نشاط و قانونمند داشته باشیم. دشمن خیلی تلاش می کند تا حضور مردم را کمرنگ جلوه دهد. همه باید در این عرصه بمانند و خوش بدرخشند.

  1. در عرصه خارجی

الف- تداوم خیانت های تروریستها و سکوت سنگین و معنادار مجامع جهانی. راستی این اتفاق ناگوار که در فوعه و کفریای سوریه اتفاق افتاد و صدهاتن کشته و مجروح شدند اگر در هر کجای دنیا بود هرگز نمی گذاشتند تا در سکوت و بی توجهی قرار گیرد و به فراموشی سپرده شود. این بهترین نشانه همدستی قدرتهای بزرگ دنیا با تروریستها ست.

ب- تنش میان آمریکا و کره شمالی بالا گرفته و احتمال یک درگیری با ابعادی وسیع و خطرناک دور از نظر نیست که اگر چنین باشد خیلی از کشورها را درگیر و متضرر خواهد کرد که البته این خود ، برامده از آتش افروزی آمریکا در همه جای دنیا است.

ج- ارتش متجاوز سعودی و متحدانش هم درصدد محاصره تنها گذرگاه ورودی غذا و دارو به یمن هستند که اگر این اتفاق بیفتد باید دنیا شاهد مرگ دسته جمعی یک ملت فقیر در قالب یک کشور باشد که با حمایت ابرقدرتهای جانی مثل آمریکا و انگلیس انجام می گیرد.  

  1. تذکرات پایانی
  • در مورد انتخابات ریاست جمهوری باید گفت اکنون که تأیید صلاحیت ها از سوی شورای محترم نگهبان صورت رگفته درواقع حرف و سخن آن فصل الخطاب است و همه باید تسلیم باشند و بپذیرند و مبادا کسانی بخواهند سوء استفاده کنند و به عنوان موافق یا مخالف، اوضاع را امنیتی کنند.
  • باید همگان چه کاندیدا ها چه طرفدارانشان چه جناح های سیاسی، اخلاق انتخاباتی را مراعات کنند و از توهین و تخریب و شایعه سازی و … جداً بپرهیزند.
  • در زمینه انتخابات شوراها، کسانی که احساس می کنند حقشان پایمال شده می توانند از طریق قانون به مراجع بالاتر مراجعه و حق خود را مطالبه کنند.
  • روز دوم اردیبهشت سالروز تأسیس سپاه را در سال ۵۸ و روزاول اردیبهشت ، بزرگداشت سعدی(امروز) و بزرگداشت شیخ بهایی در یکشنبه و نیز سالروز شکست حمله  نظامی آمریکا به طبس در ۵ اردیبهشت سال ۵۹ گرامی می داریم.  

 

پاسخ دادن

نکات : آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلدهای الزامی علامت گذاری شده اند. *

*