خطبه اول
تقوا
« اتّقواالله و اعلموا ان الله مع المتّقین» بقره/۱۹۴
از مخالفت با فرمان خدا برحذر باشید و بدانید که خداوند با متقین است.
این بخش از آیه است که فرمان به رعایت تقوای الهی داده و مژده می دهد به اینکه خدا با پرهیزکاران است. خداوند با همگان است و معیّت او همگانی است اما این معیّت و همراهی ویژه است و در سه جای قرآن به آن تصریح شده است ، یکی همین جا و دیگری در سوره توبه آیات ۲۶ و ۱۲۳ که قابل توجه است.
سبک زندگی دینی/۳۳
[ وظایف ما در برابر پیامبر اعظم(ص)] اکنون که دریافتیم پیامبر اسلام، آخرین سفیر الهی و کتاب او قرآن، جامع ترین و کاملترین دستورالعمل برای زندگانی است مناسب است تا اشاره ای به این نکته داشته باشیم که وظیفه ما در مقابل رسول خاتم چیست؟ و به بیانی دیگر مسلمانان در این خصوص چه وظایفی را بر عهده دارند؟ در پاسخ باید گفت: ما به عنوان یک مسلمان معتقد به خاتمیت پیامبر و برتر بودن کتاب ایشان، وظایف فراوان و مهمی را بر عهده داریم که برخی از آنها از این قرارند:- معرفت و آگاهی: بی تردید اوّلی ترین و مهمترین وظیفه ما، شناخت آن بزرگوار است. چه اینکه اگر نسبت به ایشان، آگاهی و شناخت لازم را نداشته باشیم نخواهیم توانست به وظایف دیگر برسیم و اقدامی شایسته داشته باشیم. حضرت علی(ع) در خطاب به کمیل می گوید: ما من حرکه الا و انت محتاج فیها الی معرفه – در تمام حرکت ها و کارهایت به شناخت احتیاج داری (الحیاه/ج۱). این مسئله به قدری اهمیت دارد که به ما تعلیم داده اند در قالب دعا از خدا بخواهیم تا پیامبرش را به ما بشناساند. الّلهم عرفّنی نبیّک فانّک ان لم تعرّفنی نبیّک لم اعرف حجتّک- خدایا پیامبرت را به من بشناسان چه اینکه اگر او را به من معرفی نکنی من حجت(امام) تو را نخواهم شناخت.
- ولایت پذیری: وقتی ما ولایت خدا را پذیرفتیم و معتقد شدیم که: الله ولیّ الّذین امنوا…، طبعاً باید ولایت پیامبر او را هم بپذیریم چرا که خداوند فرمود: النبیّ اولی بالمؤمنین من انفسهم(احزاب/۶)- پیامبر نسبت به مؤمنان ولایتش بیشتر است تا ولایت آنان بر خودشان. یعنی وقتی او ولایت تامّ بر ما داشت ما باید خود و آنچه متعلق به ما است را در پرتو ولایت و سرپرستی او ببینیم و ولایتش را پذیرا باشیم. این ولایتمداری و ولایت پذیری را برای همیشه و در همه جا باید با خود داشته باشیم و به نمایش بگذاریم.
- اطاعت و فرمانبرداری: وقتی ولایت او را پذیرفتیم و محبت و علاقه ایشان را در خود نهادینه کردیم طبعاً باید مطیع و فرمانبردار باشیم. قرآن کریم می فرماید: قل ان کنتم تحبّون الله فاتّبعونی یحببکم الله( آل عمران/۳۱)- بگو اگر خدا را دوست دارید از من پیغمبر پیروی کنید تا محبوب خدا شوید. در آیات فراوانی به صراحت دستور داده شده تا از پیامبرش اطاعت شود- اطیعوا الله و اطیعوا الرّسول … و من یطع الله و رسوله یدخله جنّات تجری من تحتها الانهار خالدین فیها(نساء/۱۳). و من یطع الرسول فقد اطاع الله (نساء/۸۰).
- الگو گیری: خدای سبحان در آیه ۲۱ احزاب می فرماید: لقد کان لکم فی رسول الله اسوه حسنه لمن کان یرجوالله و الیوم الاخر و ذکر الله کثیراً. قطعاً رسول خدا برای شما الگویی پسندیده است برای آن کسانی که چند خصوصیت دارند:
الف- ایمان و امید به خدا دارند. ب- ایمان و امید به قیامت دارند. ج- زیاد یاد خدا می کنند.
نکته قابل ذکر اینکه: الگو بودن پیامبر را منحصر در مواردی خاص و معین نکرده است یعنی که سیره و شیوه رسول خدا در تمامی زمینه ها برای شما می تواند الگویی مناسب باشد. این آیه خیلی روشن می گوید که شما مسلمانان – به تعبیر امروز، – سبک زندگی خود را از ایشان بگیرید و عملیاتی کنید. الگوی شما باید پیامبرتان باشد که تربیت شده خدای سبحان و رحمان است همان که علیم و حکیم و مدیر است. آری او در همه عرصه ها اسوه حسنه و الگویی پسندیده است درزمینه اعتقادی، اخلاقی، خانوادگی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، نظامی، ملی، بین المللی و … . وقتی ما چنین عنصر شایسته ای برای الگو گیری داریم چه نیازی داریم به این و آن و به بیگانگان. به قول شاعر: سالها دل طلب جام جم از ما می کرد * وانچه خود داشت ز بیگانه تمنا می کرد. استاد مطهری می گوید: شخصی را دیدم که درصدد جمع آوری سخنان بزرگان است به او پیشنهاد دادم تا سخنان پیامبر اکرم را هم از نظر دور ندارد. گفت مگر ایشان هم سخن حکیمانه دارد؟ گفتم بله، حدود یکصد سخن از گفته های پیامبر را گزینش کردم و به او دادم. او چنان به وجد آمده و گفت واقعاً این سخنان فوق العاده است.
ان شاء الله در بحث های آینده به برخی از خصوصیات ویژه ایشان اشاره می کنم تا از آنها الگوگیری نمائیم.
خطبه دوم
حدیث
الامام السجاد(ع): ایّاکم و صحبته العاصین و معونه الظالمین و مجاوره الفاسقین، احذروا فتنتهم و تباعدوا من ساحتهم ( روضه کافی/۱۶).
هشدار، از هم نشینی با گناهکاران و یاری ستمگران و همسایگی بدکاران بپرهیزید. از فتنه آنان برحذر باشید و از ناحیه آنان دور شوید.
انسانهای با تقوا این دستور را جدی می گیرند و مورد عمل قرار می دهند.
مناسبت ها
- رهنمودهای مقام معظم رهبری:
همه ساله مردم قم برای پاسداشت قیام ۱۹ دی ۵۶ خدمت رهبری می رسند و ایشان هم به مسائل مهم روز کشور و بایسته ها و نبایسته ها اشاره می کنند و امسال هم اشاره فرمودند از جمله:
- چهار عامل اصلی اقتدار کشور (ایمان و معرفت دینی، قدرت علمی، اقتصاد مقاوم و حفظ عزت ملی) وظیفه ما حفظ این عوامل اقتدار است.
- مهمترین درس قیام ۱۹ دی، شناخت دشمن و شیوه و سمت و سوی دشمنی و اقدام به هنگام و با دقت می باشد.
- رهایی از وابستگی و عقب ماندگی از اهداف انقلاب اسلامی ملت ایران است.
- نظام اسلامی ما دشمن دارد و شیطان اکبر« آمریکا» از دشمنی اش نکاسته است.
- راه حل مشکلات اقتصادی کشور، عمل و اقتصاد مقاومتی است نه حرف زدن مسئولان.
- حمله به سپاه، بسیج و شورای نگهبان و قوه قضائیه از برنامه های دشمن است.
- دشمن در شناخت ملت ایران دچار اشتباهات بزرگی است با همه برنامه ریزی ها و بودجه گزاریها، مردم ما آنها را در ۹ دی ۸۸ خنثی و بی اثر کردند.
- ارتحال یار دیرین و همسنگر مقام معظم رهبری:
در اوج ناباوری و بهت عمومی، خبر درگذشت حضرت آیه الله آقای حاج شیخ اکبر هاشمی رفسنجانی در شامگاه ۱۹ دی، اعلان شد.
این موضوع به زودی به خبر اول رسانه های دنیا تبدیل شد و تحلیل ها و گفتگوهایی را به دنبال داشت. همه منتظر بودند تا عکس العمل و پیام رهبری را دریابند. معظم له با ارسال پیامی معنادار و روشنگر، همه گفتنی ها را بیان کردند.
ما در اینجا ضمن عرض تسلیت رحلت جانکاه این مرد بزرگ و خدوم و انقلابی و چهره برجسته کشورمان به پیشگاه امام زمان و مقام رهبری و عموم ملت ایران و خانواده شان به نکات برجسته پیام رهبر بزرگوار در این خصوص اشاره می کنیم و چند نکته دیگر نیز مورد توجه قرار می دهیم:
الف- نکات برجسته پیام مقام معظم رهبری:
- دریغ و تأسف از این خبر ناگهانی، سخت و جانکاه
- هاشمی رفیق دیرین و همسنگر و همگام دوران مبارزات و همکار نزدیک در عهد جمهوری اسلامی
- هوش وافر و صمیمیت کم نظیر در آن سالها، او را تکیه گاهی مهم برای همه به ویژه برای رهبری قرار داده بود.
- اختلاف نظرها نتوانست در رفاقت ما خللی ایجاد کند و از محبت ایشان بکاهد.
- هاشمی نمونه کم نظیری از نسل اول مبارزان ضد ستم شاهی و از رنج دیدگان بود.
- هاشمی سالها زندان و شکنجه و نیز سالها خدمات مهم در دوران جنگ و ریاست مجلس و مجلس خبرگان و غیره به همراه دارد.
- با فقدان هاشمی هیچ شخصیت دیگری را نمی شناسم که تجربه مشترک و چنین دراز مدت را با او در فراز و نشیب های این دوران تاریخ ساز به یاد داشته باشیم.
حضرت آقا با حضور در دانشگاه تهران و اقامه نماز بر پیکر ایشان و گرفتن مجلس فاتحه برای یار دیرین و همسنگر و رفیق ۵۹ ساله خود، به خوبی حق رفاقت را به جای آورد و جایگاه هاشمی را به بهترین وجه بیان و یادآوری فرمودند و حجت را برای همگان تمام کردند.
ب- نکاتی دیگر در مورد رئیس فقید مجمع تشخیص مصلحت نظام:
- هاشمی دارای ابعاد گوناگونی بود که باید در جای خود مرود بحث و بررسی و توجه قرار بگیرد،
مانند: الف- بعد علمی: او در مسائل علمی به درجه اجتهاد رسیده بود و کتابهای گرانسنگی در موضوعات مختلف به یادگار گذاشته است مثل: سرگذشت فلسطین یا کارنامه سیاه استعمار که می گفت بیشترین شکنجه را برای تألیف این کتاب تحمل کردم، امیر کبیر قهرمان مبارزه با استعمار، جهان در عصر بعثت، تفسیر ۲۰ جلدی –تفسیر راهنما-، فرهنگ قرآن، مجموعه بزرگ قرآنی و مباحث زنجیره ای در نماز جمعه تهران، نشان علمیت بالای این مرد بزرگ بود.
ب- بعد سیاسی: سخن گفتن، تحلیل کردن و درخشیدن در مسائل سیاسی، بهترین معرف شخصیت او در این جهت است. او از همان دوران جوانی تا کهنسالی در این میدان خوش درخشید.
ج- بعد خدماتی: در ۸ سال ریاست جمهوری بعد از جنگ خدمات شایسته ای از خود برجای گذاشت.
د- بعد ملی: به معنای واقعی ایران و ایرانی را دوست داشت. حتی در ساعت های آخر زندگی در دیدار با وزیر بهداشت( قاضی زاده هاشمی) گفته بود نباید گذاشت فقر و محرومیت در جامعه باشد.
ه- بعد بین المللی: ایشان یک چهره فراملی و بین المللی بود. اظهار نظرهای خارجی ها پس از رحلت ایشان بیانگر این موضوع است.
ز- بعد عاطفی: آشنایان گفته اند موقع روضه خوانی، ایشان یکی از بکّائین بود و گاه گاه هم تحت تأثیر قرار گرفتن ایشان را در بیان قضایا می شد به خوبی مشاهده کرد.
ح- اهل صبر و استقامت و تحمل بود. همه مشکلات را به جان می خرید و آه از نهاد بر نمی آورد.
ط- در وصیتنامه سال ۷۹ گفته بود… از انقلاب هیچ بر سرمایه من افزوده نشده از آنچه داشتم خرج می کردم و با حقوقی که می گرفتم روزگار می گذراندم.
در هر صورت عمر ۸۲ ساله ایشان هم به پایان رسید و مردم هم با حضور در تشییع جنازه، از خدمات ایشان قدردانی کرده و تا مرقد امام خمینی او را بدرقه کردند. رحمه الله علیه رحمه واسعه
- تذکرات پایانی
- ۲۴ دیماه یادآور انتصاب حضرت آقا به امامت جمعه تهران در سال ۵۸ بر فرمان امام است.
- ۲۶ دیماه سال ۵۷ با اوج گیری قیام ملت ایران، شاه از ایران خارج شد.
- ۲۷ دیماه ۱۳۳۴ سالروز شهادت فدائیان اسلام آقایان نواب صفوی، واحدی، ذوالقدر و طهماسبی است ، نام و یادشان گرامی باد.
- ۲۹ دیماه روز غزه نامگذاری شده است. با توجه به حرکت اخیر یکی از فلسطینی ها که با حمله با ماشینی، ۶ نفر از صهیونیست ها را کشت و تعدادی را مجروح کرد تحلیل گران بر این باورند که مبارزه با اشغالگران پایان نگرفته و هراس و دلهره صهیونیست ها رو به افزایش است.
- با کمال تأسف هنوز هم کشت و کشتار و بمب گزاریها و ترورها در کشورهای اسلامی ادامه دارد که امیدواریم هرچه زودتر صلح و دوستی در میان کشورهای اسلامی حاکم و برقرار گردد.
- در پایان از حضور مردم در پاسداشت مقام و شخصیت بزرگ انقلاب، جناب آقای هاشمی رفسنجانی تشکر و قدردانی می نمائیم.