خطبه ۲۶ شهریور ماه ۱۳۹۵

IMG_0254

 

خطبه اول

قرآن

« و ما ابرّئ نفسی انّ النّفس لامّاره بالسّوء الاّ ما رحم ربِّی انّ ربّی غفور رحیم» یوسف/۵۳

من خود را از گناه تبرئه نمی کنم زیرا نفس طغیانگر به شدت به بدی فرمان می دهد مگر آن که پروردگارم رحم کند زیرا پروردگارم بسیارآمرزنده و مهربان است.

  • یوسف(ع) در بازگویی برنامه اش پس از چندین سال که در زندان بود می گوید من به عزیز مصر خیامت نکردم و خدا کید خائنین را هدایت نمی کند(بجایی نمی رساند).
  • و خودم را تبرئه نمی کنم چرا که نفس، بسیار به بدیها امر کننده است.
  • وقتی پیامبر خدا چنین چیزی بگوید تکلیف دیگران روشن است.
  • البته خداوند قدرت به کنترل نفس می دهد لکن مهم این است که انسان خود آن را بخواهد.
  • با سرکوب نفس اماره باید به تقویت نفس لوامه پرداخت تابه نفس مطمئنه رسید.افراد متقی این گونه می کنند.

خانواده

[آسیب ها] ۴- سوء ظن و بدبینی

در اسلام توصیه شده تا مسلمانان نسبت به یکدیگر خوش گمان باشند و از بدبینی و سوء ظن نسبت به دیگران خودداری کنند. قرآن کریم می فرماید: یا ایهاالذین آمنوا اجتنبوا کثیراً من الظّن انّ بعض الظّنّ اثم(حجرات/۱۲)- ای مؤمنین از بسیاری از گمانها بپرهیزید چرا که قطعاً برخی از آنها گناه است. با توجه به این که سوء ظن، امری خارج از اختیار انسان است و ناخودآگاه در ذهن راه پیدا می کند منظور از این نهی آن است که شما به سوء ظن خودتان ترتیب اثر ندهید و بر اساس آن قضاوت و حرکت نداشته باشید.

از امام علی(ع) روایت شده که: ضع امر اخیک علی احسنه حتی یأتیک ما یغلبک منه و لا تظنّنّ بکلمه خرجت من اخیک سوء و انت تجد لها فی الخیر محملاً- کار برادرت را به بهترین وجه توجیه کن تا اینکه چیزی بر خلاف آن به تو برسد که بر تو چیره شود( و دیگر نتوانی توجیه کنی) و تا هنگامی که برای سخن برادرت توجیه خوبی می یابی به آن گمان بد مبر.(اصول کافی۲/۳۰۱)

رسول گرامی اسلام فرمود: ان الله حرّم من المسلم دمه و ماله و عرضه و ان یظنّ به السّوء(محجه البیضاء۵/۲۶۸)- خداوند، خون و مال و آبرو و گمان بد بردن به مسلمان را حرام فرموده است.

راز این تأکیدها این است که افراد، اعتمادشان از یکدیگر سلب نشود و همواره کمک کار و پشتیبان یکدیگر باشند و وحدت و انسجام آنان از هم گسیخته نشود. وقتی در سطح کلان، چنین تعبیرهایی داریم و توصیه می گردد تا افراد دچار سوء ظن نسبت به هم نشوند پر واضح است که این توجه دادنها و توصیه ها در مورد خانواده اهمیتی مضاعف و چند برابر پیدا می کند چرا که به واسطه سوءظن، اختلافها شدت پیدا می کند و درگیریها اوج می گیرد و فروپاشی ها افزایش می یابد بنابراین باید اعضای اصلی خانواده(زن و مرد) دیوار اعتماد را با بدبینی بی جا تخریب نکنند و بدانند که بدبینی ،آفتی جدی و آسیبی کم مانند برای خانواده است .چرا که اولاً نشاط و شادمانی را می گیرد و ثانیاً امید به آینده را کاهش می دهد و ثالثاً زمینه ساز اختلاف و درگیری و جدایی و طلاق خواهد شد.

نکته: تأکید ما بر این است که باید از بدبینی بی جا و بی اساس پرهیز گردد و این توصیه هرگز به معنای بی توجهی و ولنگاری و باری به هر جهت بودن و خوش خیالی محض نیست. خیر، باید در عین حفظ هوشیاری، بی مورد سوء ظن نداشت و اقدام نکرد.

یک نمونه: گفته اند پدری وارد منزل شد فرزند خردسال او به پدر گفت جوانی لاغر اندام وارد منزل شد و با مامان دست داد و روبوسی کرد. مرد که از پیش نسبت به خانمش بد گمان بود بدون بررسی جوانب مسئله با خانم، بنای بگو و مگو و زد و خورد گذاشت و با ضربه های کاری او را از پای درآورد. طولی نکشید جوان غریبه لاغر اندام وارد خانه شد مشخص شد این آقا، برادر خانم بوده و چون مدتی در خارج از کشور بوده خواهرزاده اش او را نشناخته و با گزارش دادن و تحریک حس بدبینی پدر، زمینه  این قتل را فراهم کرده است. این یک نتیجه طبیعی سوء ظن بی جاست که باید همه از آن برحذر باشیم.

خطبه دوم

حدیث

الباقر(ع): اذا اردت ان تعلم ان فیک خیراً فانظر الی قلبک فان کان یحبّ اهل طاعه الله و یبغض اهل معصیته ففیک خیر و الله یحبّک و اذا کان یبغض اهل طاعه الله و یحبّ اهل معصیته فلیس فیک خیر و الله یبغضک و المرء مانع احبّ. ( اصول کافی۳/۱۹۶)امام باقر (ع) فرمودنداگر می خواهی بدانی که در تو خیری هست نگاه کن به قلب خودت ، اگر دوست دار مطیعان خدا و دشمن معصیت کنندگان است بدان در تو خیری هست و هر گاه قلب تو دوست دار معصیت کاران و دشمن اطاعت کنندگان است در تو خیری نیست . و خدا تو را دشمن می دارد و انسان با چیزی که دوست دارد همراه است .

مناسبت ها

  1. اهمیت و رویدادهای ماه ذی الحجه:

این ماه یکی از چهار ماه حرام و از ماههای حج است که در آن مناسک حجاج انجام می پذیرد و همواره حتی در دوران قبل از اسلام هم محترم شمرده می شده است. دهه اول آن( چه شب و چه روزش) از اهمیت ویژه ای برخوردار است. گفته شده سوگند خداوند به«لیال عشر» منظور دهه اول همین ماه است که بانضمام سی شب گذشته مجموعاً چهل شبانه روز میقات موسی را در کوه طور تشکیل می دهد. افزون بر آن، اتفاقات این دهه نیز با اهمیت اند مثل: الف- ازدواج علی و فاطمه(ع) در اولین روز از این ماه.  ب- شهادت امام باقر(ع) در هفتم ذی الحجه (که تسلیت عرض می کنیم).  ج- روز هشتم که آغاز حرکت امام حسین(ع) از مکه به سمت کوفه است.  د- روز عرفه که روز نیایش است و توصیه به خواندن دعای امام حسین(ع) و دعای امام سجاد(ع) در این روز شده است و روز تجمع حجاج در سرزمین عرفات است که شهادت حضرت مسلم و هانی نیز در همین روز واقع است.  و- روز دهم و عید قربان که عید ایثار و فداکاری و قربانی است و از اعیاد بزرگ مسلمانان است. حاجیان با سنگ زدن به شیطان بزرگ، قربانی و تقصیر می کنند و بخشی از مناسک حج خود را به اتمام می رسانند.

  1. سخنان مهم مقام معظم رهبری در دیدار با فرماندهان و روحانیون سپاه:

ایشان در این دیار مهم ضمن ارائه تحلیلی مهم و علمی و عینی از نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و توضیح و تفسیر و بیان اهمیت این نهاد انقلابی به تجلیل از سپاه و نقش آن در پاسداری از انقلاب پرداختند و مسئولیت مهم سپاهیان پاسدار را یادآور شدند و فرمودند کسی نباید در پی تضعیف این نهاد مقدس باشد.

معظم له در این دیدار مثل دیدارهای مهم گذشته که با مسئولان مختلف داشتند خطر نفوذ سیاسی و فرهنگی دشمن را یادآور شدند و آن را مهم تر از خطر نفوذ اقتصادی و امنیتی دانستند و از همگان به ویژه افراد متنفذّ و صاحب نظر خواستند تا اجازه نفوذ به دشمن را ندهند.

حضرت آقا در این دیدار ضمن حیات طیبه خواندن نظام جمهوری اسلامی به پاسداری از این نظام و حفظ دستاوردهای انقلاب مثل استقلال که اقتدار ما را تأمین می کند تأکید ورزیدند و به ارائه برخی از شیطنت های دشمن و خوابهای آنان که برای نظام دیده اند پرداختد و چشم انداز روشن و امید بخشی را برای نظام پیش بینی کردند.

  1. اتفاقات جهان اسلام:

الف- مکه: در حال حاضر چند میلیون مسلمان برای انجام مناسک حج در مکه گرد آمده اند تا اجتماع بزرگ و باشکوه جهان اسلام را به تماشا بگذارند اما بی کفایتی و بی مسئولیتی آل سعود گاهی شیرینی ها را به تلخی مبدل می کند مثل آنچه در عصر روز جمعه گذشته در مسجد الحرام روی داد یعنی سقوط جرثقیل به محوطه مسجد الحرام، پشت مقام ابراهیم که معمولاً آنجا تجمع بیش از جای دیگر است. تا به حال ۱۰۷ کشته و ۲۳۸ مجروح داشته که تعداد ۱۱ نفر آنان از ایران هستند. البته بعضی ها آنرا مشکوک می دانند چرا که درست در روز ۱۱ سپتامبر اتفاق افتاده که برج دوقلوی آمریکا هدف قرار گرفت. هر چه باشد این نشان از بی کفایتی آل سعود است که جان زائران برای آنها ارزشی ندارد. آگاهان گفته اند پس از حدود ۳ ساعت نیروی امداد و نجات آنها رسیدند که این خود جای تأمل و سؤال دارد. افزون بر این حادثه در سالهای گذشته ما شاهد مرگ و میرهای زیادی در مکه بوده ایم مثل سقوط صدها نفر از پل در نزدیکی منا و مرگ ۱۴۲۶ نفر در تونل منتهی به حرم و به شهادت رساندن ۴۰۰ زایر که در ۶ذیحجه سال ۱۳۶۶ که اکثراً ایرانی بودند به جرم شرکت در راهپیمایی برائت از مشرکین ودر یک کلمه در حدود ۳۰ سال گذشته بیش از ۷هزار بی گناه در مکه جان باخته اند که یاد و نام همه آنان را گرامی می داریم.

ب- مسجد الاقصی: صهیونیست های غاصب از غفلت و بی توجهی مسلمانان به ویژه عرب های مدعی و جنایت های تکفیری ها و داعشی ها استفاده کرده و به مسجد الاقصی یورش بردند و بیش از یکصد نفر از نمازگزاران و معتکفان را مجروح کردند و تعدادی را هم با خود بردند و بخشی از مسجد را به آتش کشیدند. گفته شده از سال ۱۹۶۹ به این طرف این شدیدترین هجوم وحشیانه آنان به مسجد الاقصی است. صراحتاً اعلان کرده اند مسجد الاقصی باید هم از نظر زمانی هم از نظر زمینی بین یهودیان و مسلمانان تقسیم گردد. بر این اساس وزیر کشاورزی همراه با تعدادی از یهودیان افراطی وارد مسجد الاقصی شده اند که خشم فلسطینی ها را در پی داشته و مسلمانان غیرتمند جهان هم این حرکت را محکوم می کنند. نتانیاهو اخیراً اعلان کرده که سربازان در تیراندازی به فلسطینی ها مجازند.

ج- یمن: این کشور همچنان از سوی سعودی ها و هم پیمانان ظالم آماج گلوله و بمب قرار دارد و هر روز تعدادی از مسلمانان بی گناه و بی پناه کشته شدند و در سوریه و عراق هم جنایات مزدوران استکبار تداوم دارد. باید دست به دعا برداشت و از صمیم قلب گفت: اللهم اصلح کل فاسد من امورالمسلمین.

  1. هفته دفاع مقدس و بازگشایی مدارس: ملت ما در هشت سال دفاع مقدس ثابت کرد که خون بر شمشیر پیروز است. یک ایران بود همه دنیا تقریباً در جبهه مقابل امابه لطف الهی پس از ۲۰۰سال این اولین بار بود که حتی یک وجب از خاک میهن اسلامی به دشمن داده نشد. با اینکه آمده بودند تا نظام اسلامی را از بین ببرند و کشور را تکه تکه کنند و آنرا به چند کشور تجزیه کنند و بخش مهم از زمین زرخیز آنرا ضمیمه عراق کنند اما همه اینها نقش بر آب شد و ملت ایران با سرافرازی تمام از این میدان دشوار به در آمد. یاد و نام همه نقش آفرینان اعم از شهیدان، آزادگان، جانبازان و خانواده هایشان را گرامی داشته و به روان پاک همه گذشتگان از این جمع و شهدای گرانقدر درود می فرستیم.

اکنون که در آستانه بازگشایی مدارس و فرا رسیدن فصل تعلیم و تربیت همه مقاطع هستیم و رفته رفته دانشگاهها هم بازگشایی می شوند باید دست در دست هم بگذاریم و به کمک مدافعان حریم علم و آگاهی برویم و با دیو جهل و نادانی بجنگیم و آموزش و پرورش را یاری دهیم تا بتواند به رسالت خود که تعلیم و تزکیه است بپردازد. از همه معلمان و مربیان و در یک کلمه فرهنگیان تقاضا داریم با تمام توان تلاش کنند تا کشور ما به جایگاه ممتاز خود از نظر علمی و تحقیقی برسد. البته مسئولان هم به فکر دغدغه معیشتی فرهنگیان بوده و خواهند بود.

تذکرات پایانی

  • ۲۷ شهریور روز شعر و ادب پارسی را همراه با نام شاعر زنده یاد شهریار گرامی می داریم.
  • جشن عاطفه ها که در حال برگزاری است را از یاد نمی بریم.
  • در مراسم دعای عرفه و نماز عید قربان انشاء الله شرکت می کنیم.
  • به دست اندرکاران میراث فرهنگی خسته نباشید می گوئیم که تلاش کردند تا نماینده یونسکو به همراه معاون میراث فرهنگی کشور به اردستان بیاید و از قنات دوطبقه دیدن کند تا زمینه ثبت جهانی آن فراهم شود. نماینده یونسکو به حقیر گفت شما به مردم بگوئید در حفظ میراث فرهنگی خود بکوشند که این ها سرمایه های یک کشور و ملت اند و برخی هم توصیه کردند که به بعضی از افراد تذکر داده شود حرمت آب قنات را حفظ کنند چرا که ممکن است برخی از آن به عنوان آب شرب استفاده کنند هم برای رعایت حق همه مردم و آبزیان از رهاسازی فاضلاب در مجرای قنات جداً خودداری کنند. این کار هم از نظر شرعی نادرست است هم از نظر قانونی ممنوع. همه وقتی بخواهیم بزرگترین کارها شدنی خواهد بود.

 

 

 

 

 

 

پاسخ دادن

نکات : آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلدهای الزامی علامت گذاری شده اند. *

*