خطبه ۲۲ مردادماه ۹۵

29148393216570919359

 

خطبه اول

تقوا

« یا ایّهاالنّاس اتّقوا ربّکم انّ زلزله السّاعه شیء عظیم» (حج/۱)

ای مردم ازپروردگار خود پروا کنید، چرا که زلزله رستاخیز امری هولناک است .

این آیه خطاب به همه مردم است. آنها را به تقوای الهی فرا می خواند و به ایشان یادآور می شود که زلزله روز قیامت شیء عظیمی است. این تعبیر از ناحیه خداوند که زلزله قیامت را بزرگ می خواند بسیار تکان دهنده و هشدار آمیز است.

آنچه انسان را از آثار و پیامدها و هول و هراس زلزله قیامت می تواند ایمن سازد تقوای الهی است. آری آنچه امروز انسان را از خطاها و گناهان برحذر داشته و حفظ می کند فردا روز همین حالت خویشتن داری، او را از سختی های قیامت حفظ خواهد کرد.

سبک زندگی دینی/۱۶

[عدل-۲] در حدیثی از حضرت علی(ع) می خوانیم: انّ اساس الدّین التّوحید و العدل(بحار ۵/۱۷)- اساس و پایه دین ،توحید و عدل است. در مورد عدل خدا، دو نظر در میان متکلمان جلب توجه می کند یکی: دیدگاه اشاعره است و دوم: نقطه نظر معتزله(عدلیه). پیروان ابوالحسن اشعری(علی بن اسماعیل) که در قرن سوم و اوایل قرن چهارم می زیسته عقیده داشتند هرکاری که خدا انجام دهد عین عدالت است .اگرچه به نظر ما و همه عقلا، نادرست بیاید مثل اینکه بخواهد خوبان را به جهنم و بدان را به بهشت ببرد ( هرچه آن خسرو کند شیرین بود) ما حق هیچ چون و چرایی نداریم.

در مقابل ، گروه دیگر که به معتزله شهرت یافتند معتقد بودند هرچه عدل است خدا انجام می دهد . و چون شیعیان هم همین عقیده را داشتند پیروان این تفکر را «عدلیه» گفته اند. البته پیداست که این نظر، درست و پذیرفته است چرا که خدایی که خود ، آفریننده عقل است و عاقلان کاری نمی کنند که عقل صحیح، آن را نپسندد. بنابراین خدا عادل است به تمام معنا و هرگز هیچ ظلمی نمی کند.

س: اگر خدا عادل است پس چرا ما شاهد برخی جریانات و مشکلات و بلاها و آفت ها و شرور و نقص ها هستیم؟ آیا وجود اینها با عدل خدا منافات ندارد؟ چرا با آمدن یک زلزله قوی ، حوادث دهشتناکی رخ می دهد و در یک چشم بر هم زدن ، دهها هزار نفر می میرند و مجروح می شوند و بناها ویران می گردد؟ یا سیل و طوفان و برخی بیماریها باعث فاجعه هایی وحشتناک می گردد؟ چرا عده ای از فقر و ناداری می میرند و دسته ای از خوشی و پرخوری می ترکند؟ چرا عده ای کم استعداد و تعدادی خوش استعدادند و بالاخره چرا عده ای بیمار و ناقص العضو زاده می شوند و چرا و چرا…؟

قبل از اینکه به پاسخی تفصیلی بپردازیم مناسب است تا به چند اصل کلی اشاره کنیم که هر یک به تنهایی و یا مجموع اینها می تواند برطرف کننده شبهه و اشکال یاد شده باشد.

اشاره به چند اصل کلی: ۱- حکیم بودن خداوند: وقتی او را حکیم دانستیم پس باید بگوئیم هیچ کار او خالی از حکمت و خلاف آن نیست. هیچ دلیلی ندارد تا او را متهم کنیم به خروج از عدالت . چرا که قبلاً گفتیم او نه ضعف دارد و نه ترس و نه عقده روانی و نه حس انتقام جویی. پس چه دلیل دارد تا او ظلم کند و عدالت نورزد.۲- گستردگی دایره جهل ما: قرآن کریم می گوید: و ما اوتیتم من العلم الا قلیلاً (اسراء/۸۵)- از دانش جز اندکی به شما داده نشده است. بنا به گفته دانشمندی، علم ما در مقایسه با جهل مان همانند قطر دایره است نسبت به محیط آن، هرچه قطر آن بزرگتر باشد محیط آن هم بزرگتر خواهد بود. هر اندازه دانش ما افزایش یابد جهل ما هم بیشتر به چشم می آید. در بیانی امیرالمؤمنین(ع) فرمود: من قال انّی عالم فهو جاهل- هر کس ادعا کند عالم است او جاهل خواهد بود(نهج البلاغه/کلمات قصار). پس نباید انتظار داشت این مختصر دانشی که داریم ما را سریعاً به مقصد برساند.

۳- قضاوت عجولانه ممنوع. نباید زود قضاوت کرد. نباید مثل ما مثل آن شخصی باشد که سوار بر قطار و در ادامه مسیر وقتی به تونل تاریک می رسد به یکباره فریاد بزند که مسیر قطار به جای وحشتناکی کشیده شده و  وما به زودی نابود خواهیم شد!! خیر بلکه باید مقداری تحمل به خرج داده شود آن وقت خود او متوجه می گردد که باید قطار، این مسیر را طی می کرد. آری با دیدن برخی از امور که ظاهراً مشکل و غیر مناسب به نظر می رسند قضاوت عجولانه است که خدا را-نعوذبالله- متهم به بی عدالتی کرد. (مطالب برگرفته از پیام قرآن /ج۴)

یک نمونه: نقل شده پیرزنی سراسیمه خدمت حضرت داود پیغمبر رسید و عرض کرد: شما می گوئید خدا عادل است؟ فرمود بله، حالا چه شده است؟ گفت: من زنی بیوه ام که چند فرزند یتیم را با زحمت اداره می کنم. نخ را تبدیل به پارچه می کنم و می فروشم و زندگی یتیمان و خودم را اداره می کنم. چندی قبل پارچه را روی سر گرفته بودم و به بازار می بردم که پرنده ای آنرا ربود و رفت. حضرت داود در فکر پاسخ دادن بود که دید چند نفر از راه رسیدند و کیسه هایی از پول را به او تحویل دادند و گفتند: این ها را از ما بگیر و به هر کسی که نیازمند بود تحویل بده ! پرسید این پول ها چیست و فلسفه این کار چیست؟ گفتند در سفر دریایی تخته ای از قایق ما شکست و با شکستن آن آب وارد قایق شد که متوجه شدیم و نذر کردیم اگر ما از غرق شدن نجات پیدا کنیم فلان مبلغ را به مستحق بدهیم. در این بین دیدیم یک پرنده ای بالای

سر ما پیدا شده و یک تکه پارچه ای را به طرف قایق ما پرت کرد ما آنرا برداشتیم و تخته شکسته را بستیم و نجات یافتیم. حضرت داود پول ها را به پیرزن داد و گفت این پول ها را بگیر و حالا بگو آیا خدا عادل است یا خیر؟ ( با پارچه آن پیرزن عده ای نجات یافتند و خود او به نوایی رسید)

خطبه دوم

قال الامام الرضا( ع): شیعتنا المسلمون لامرنا، الاخذون بقولنا، المخالفون لاعدائنا فمن لم یکن کذلک فلیس منّا.(صفات الشیعه)- شیعیان ما کسانی هستند که تسلیم امر ما هستند و گیرندگان سخن ما و مخالف دشمنانمان . پس هر کس اینگونه نباشد از ما نیست.(شیعه ما نمی باشد)

شیعه یعین تسلیم در برابر امر ولایت و امامت. شیعه یعنی آنکه در میان سخنان و گفتارهای فراوان، تلاش می کند تا سخن پیشوایان خود را یاد گرفته و عمل کند. شیعه یعنی آنکه با دشمنان امامان دمساز نباشد بلکه با آنها باید از در مخالفت وارد شود. اگر در کسی این ملاک ها نباشد شیعه واقعی نیست.

 

مناسبت ها

  1. میلاد حضرت امام علی بن موسی الرضا(ع): ایشان در سال ۱۴۸ه.ق از نجمه خاتون که او را تکتم هم می گفتند به دنیا آمد. خواهر تنی او فاطمه معصومه است. امام هشتم در دوران ۲۰ساله امامت خودشان ، ۱۰ سال را معاصر هارون، ۵سال معاصر امین و ۵سال معاصر مأمون عباسی بودند. از فرصت پیش آمده پس از شهادت پدر بزرگوارشان حداکثر استفاده را در تربیت شاگردان و بیان مسئله امامت اهلبیت، کردند و نیز در دوره اختلاف امین و مأمون بهره برداری خوبی داشتند تا اینکه حدود ۳ سال آخر عمر شریفشان که به اجبار مأمون به مرو عزیمت کردند آنجا هم در مناظرات علمی و پاسخ به شبهات دینی، موفق بودند و توانستند زیبایی های نظام ولایی و امامت و حقانیت تشیع را به تماشا بگذارند و امام را برای مردم در عمل معرفی کنند. در یکی از مناظره ها که با یک عالم مسیحی بحث می کرد برای مجاب کردن او فرمود: حیف که عیسای مسیح کم عبادت می کرد؟ جاثلیق گفت اتفاقاً او معمولاً شب ها را به نماز و روزها را به روزه سپری می کرد. امام فرمود او برای چه کسی عبادت می کرد؟جاتیق ماندکه چه بگوید. اگر می گفت برای خدا، محکوم بود چون او را فرزند خدا و یکی از خدایان سه گانه می دانستند و اگر می گفت برای خودش، خدا که به عبادت خودش نیاز ندارد!!
  2. دیدار وزیر و معاونان وزارت اطلاعات با حضرت آقا: در این دیدار، معظم له به مطالبی اشاره فرمودند از جمله: ضمن تشکر از وزارت اطلاعات آنرا پوسته سخت نظام دانستند و فرمودند لازم است جنبه های معنوی و ایمانی در آن تقویت گردد و نسل جدید همانند گذشته مؤمن و انقلابی و ارزشی تربیت شوند.
  • وزارت اطلاعات چشم بینا و بیدار نظام اسلامی است. وزارت در هر بخشی که می تواند پایگاهی برای کمین دشمن و ضربه زدن به نظام اسلامی قرار بگیرد باید حضور داشته باشد و آن بخش را حوزه کاری خود بداند.
  • ایشان بر نقش وزارت در برخورد و پیشگیری از مفاسد اقتصادی تأکید کردند و یادآور شدند خط فاصل با رأس استکبار یعنی آمریکا از مهمترین مبانی قطعی امام است.

نکته: نقش این وزارت خانه که مردمی و محبوب مردم و خار چشم دشمنان است در ایجاد ثبات و امنیت بر کسی پوشیده نیست .چرا که کشور ما در حدود ۶هزار کیلومتر مرزخاکی با ۷ کشور و ۲۷۰۰ کیلومتر مرز آبی دارد. ۱۶ استان مرزی داریم با اقوام مختلف که در حدود مرزی زندگی می کنند و هرازگاهی دشمنان می خواهند با تحریک برخی گروههای مزدور، امنیت کشور را برهم بزنند، به ویژه در شرایط فعلی که عربستان شمشیر را از رو بسته و برخی از کشورهای حوزه خلیج فارس را هم تحریک می کند تا ایران را ناامن کنند. به لطف الهی و با هوشیاری نیروی امنیتی اطلاعات و البته نظامی و انتظامی ما نتوانسته و کشور را در امنیت کامل قرار دارد. الحمدلله

  1. ۲۶مرداد سالروز بازگشت اولین گروه از آزادگان به میهن اسلامی: سرانجام پس از ۸سال که از آغاز جنگ تحمیلی صدام علیه ایران می گذشت و صدهاهزار انسان شریف را شهید و مجروح کرد و در حدود ۱۰۰۰ میلیارد دلار خسارت بر کشور ما تحمیل کرد با پذیرش توافق الجزایر(۱۹۷۵) عملاً راه برای بازگشت آزادگان به کشور فراهم شد و اولین گروه از آنان در چنین روزی وارد کشور شدند و موجی از شور و شوق و شعف و اشک و خشنودی را باعث شدند. آنها با ورود به خاک میهن، به رسم ادب آنرا بوسیدند و با دیدن جای خالی امام که از قبل پیغام داده بود که من به یاد شما ها بودم و سلام مرا به آنان برسانید اشک ماتم ریختند و با مقام معظم رهبری بیعت کردند ( آنان در ۲۶ مرداد سال ۶۹ به کشور بازگشتند). حقاً آزادگان ما که رنج اسارت را بر جان خریدند و انواع و اقسام شکنجه های روحی و جسمی را تحمل کردند اما در مقابل دشمن کوتاه نیامدند و سرخم نکردند، افتخار آفریدند. آنان با تمام وجود از اعتبار و حیثیت نظام و امام دفاع کردند. بارهای بار از تونل مرگ عبور کردند گاهی چشم و زبان و گوش و دیگر اعضا را از دست می دادند اما حاضر به تسلیم در مقابل خواست دشمن نبودند. خواندن خاطرات آنان موی را بر بدن انسان راست می کند و آدمی را به تعجب وا می دارد که چگونه و با چه ایمانی اینها توانستند این اندازه مقاومت کنند. سرور آنان حجهالاسلام ابوترابی که الگوی آنان بود هربار شکنجه می شد با فریاد یا زهرا خود و دیگران را تسکین می داد.
  2. تذکرات پایانی
  • ۲۳ مرداد روز مقاومت اسلامی نام گرفته که یادآور دفاع جانانه حزب الله لبنان در جنگ ۲۳ روزه در مقابل اسرائیل است که هیمنه رژیم صهیونیستی را درهم ریخت و در واقع برای اولین بار جنگ و ناامنی را با پرتاب موشک ها به درون اسرائیل کشاند. این اتفاق در سال ۸۵ ۱۳معادل با ۲۰۰۶ میلادی در تاریخ ثبت شد.
  • ۲۸مرداد سال ۱۳۳۲ کودتای آمریکایی انگلیسی علیه دولت قانونی دکتر مصدق شکل گرفت که البته بی توجهی نخست وزیر به هشدار آیه الله کاشانی را می توان یکی از دلایل آن دانست. بنگاه سخن پراکنی بی بی سی در آن روز عهده دار اعلان رمز کودتا بود که خودشان به آنان اعتراف کردند . این رویداد باعث شد تا ۲۵ سال دیگر ایران یکی از حساس ترین برهه تاریخی خود را در زیر چکمه استبداد سپری می کند.
  • با همه تلاش و توان گروههای تکفیری و پشتیبانی آمریکا، تروریست ها در حلب نتوانستند حصار دوستانشان را بشکنند و ارتش و نیروهای مردمی را در سوریه عقب برانند که این ان شاء الله طلیعه ای برای شکست کامل آنها خواهد بود.
  • عربستان با زیاده خواهی مانع سر راه صلح یمنی ها در کویت شد و بمباران هوایی را مجدداً علیه یمن از سر گرفته و هم چنان سازمان ملل ساکت وخاموش است.
  • سفر دو روزه آقای روحانی(رئیس جمهور) به آذربایجان و دیدار با رئیسان جمهور آذربایجان و روسیه می تواند در آینده منطقه نقش آفرین باشد. این سفر پس از کودتای نافرجام در ترکیه برای ثبات و آرامش منطقه مفید خواهد بود.
  • و آخرین سخن اینکه: اخیراً مبارزه با قاچاق کالا شدت گرفته و دستگاهها تصمیم گرفته اند تا با ریشه یابی و برخورد با قاچاق و قاچاق چیان زمینه ساز بخشی از زمینه های تحقق اقتصاد مقاومتی باشند. ما امیدواریم در تحقیق و بررسی های خودشان به افراد ذی نفوذ و پول پرست که به یقه سفیدها معروف هستند و آنها را که کار چاق کن هستند شناسایی، دستگیر، محاکمه و به مردم معرفی کنند. واقعاً ننگ برای یک ملت است که در بعضی از دستگاهها اینگونه افراد کثیف یافت شوند. عجیب اینکه در همه جاهم هستند در قوه قضائیه در قوه مجریه و بعضاً و در بعضی مراحل در قوه مقننه. همانها که دین به دنیا می فروشند و شرف و وطن به درهم و دینار و یورو و دلار!! اگر کنترل شدید باشد نباید ما در شهرهای کوچک و مذهبی شاهد وجود قاچاق از نوع سیگارهای آن چنانی و مشروبات الکلی و پاره ای دیگر از اجناس باشیم. ان شاءالله همگان متحد و همسو در مبارزه با قاچاق باشیم.

 

 

پاسخ دادن

نکات : آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلدهای الزامی علامت گذاری شده اند. *

*