خطبه اول
تقوا
الف:« انّ الّذین آمنوا و عملوا الصّالحات کانت لهم جنّات الفردوس نزلاً خالدین فیها لا یبغون عنها حولاً» (کهف۱۰۷-۱۰۸)
بی گمان کسانی که ایمان آورده و کارهای شایسته کرده اند، باغهای فردوس جایگاه پذیرایی آنان است. جاودانه در آن خواهند بود ،و از آنجا درخواست انتقال نمی کنند.
- برای ورود به جهنم کافی است که انسان کافر باشد ولی برای بهشتی شدن افزون بر داشتن ایمان، عمل صالح هم نیاز است. این دو با هم می توانند انسان را بهشتی کنند.
- انسانهایی که ایمان واقعی و عمل صالح دارند همان کسانی اند که ما از آنان به پرهیزکاران یاد می کنیم. آری اینها در بهشت مأوا می گیرند و جاودانه هستند و هیچگاه خواهان تغییر وضعیت هم نیستند.
سبک زندگی دینی
[توحید عالمانه] روزی رسانی به مخلوقات:همان خدایی که خالق است ،همو رزاق نیز هست. رزق در اصل ،به معنای انعام و بخشش مخصوص است که مطابق حال و حاجت طرف باشد. معادل آن در فارسی «روزی» است که هر روز در جریان است و پیوسته به موجودات می رسد. و روزی حقیقی آن است که از حلال بدست آید وگرنه روزی کاذب است.
در قرآن کریم آیاتی وجود دارد که به صراحت می گوید: روزی رسان، خدای نیرومند و استوار است و همه جنبدگان را روزی می دهد و او {خیر الرازقین} است. چنانکه در روایات فراوانی هم بر این نکته تکیه شده است که به بعضی از آنها اشاره خواهیم کرد.
- و ما من دابّه فی الارض الا علی الله رزقها و یعلم مستقرّها و مستودعها. هود/۶
دابّه به هر موجودی گفته می شود چه کوچک و چه بزرگ اعم از حیوان و انسان و حشرات. خداوند می گوید روزی همه اینها بر عهده من است. او محلّ استقرار و محل انتقال همه موجودات را می داند و به همه، روزی خاصّ خودشان را می رساند.
“ادئم زمین سفره عام اوست بر این خوان یغما چه دشمن چه دوست”
در نزد او چرنده و پرنده و خزنده و حشره و حیوان و انسان، تفاوتی ندارند، به همه روزی می دهد حتی به انسانهای کافر خدا نشناس و مخالف معاند خودش.
- ان الله هو الرّزاق ذو القوّه المتین(ذاریات/۵۸)- خداوند تنها روزی دهنده صاحب قدرت و قوت است. او رزّاق است یعنی او انواع روزی ها را نصیب روزی خواران می کند. متین است یعنی، نیرومند است. هرگز از کاری که بر عهده دارد از جمله روزی رسانی ناتوان نمی گردد. متین از متن است که در اصل به دو عضله دو طرف ستون فقرات گفته می شود که پشت انسان را محکم می کند و برای فعالیتهای مهم و سنگین آنرا آماده می سازد و به معنای نهایت قوت و قدرت است.
- و انّ الله لهو خیر الرّازقین(حج/۵۸)- و قطعاً او بهترین روزی دهندگان است.
چرا به خداوند خیر الرازقین گفته شده است؟ جهاتی را ذکر کرده اند از جمله:
- هرچه می بخشد از خود اوست بر خلاف دیگران که اگر چیزی دادند از خودشان نیست.
- او همه چیز را می بخشد نعمت های مادی، معنوی، دنیوی، اخروی، ظاهری و باطنی.
- او مطابق حال و نیاز عطا می کند چرا که از درون و برون آنها آگاه است.
- روزی بخشی او پایان نمی پذیرد در حالی که دیگران محدودیت دارند.
- دوست و دشمن از لطف او بهره مند می گردند اما دیگران به فکر دوستان خودند.
- در مقام بخشش ، هیچ انتظاری ندارد مثل دریافت پاداش یا حتی یک تشکر خالی.
- روزی رسانی او از لحظه انعقاد نطفه آغاز شده و در جنین ادامه دارد و پس از تولد و بالاخره تا لحظه مرگ این لطف و انعام قطع نمی شود.(پیام قرآن ۴/۳۰۵).
- حضرت علی(ع): لا یملک امساک الرزق وادرارها الا الرّزّاق(میزان الحکمه۴/۴۶)- اختیار کم و زیاد شدن روزی ها جز در دست روزی رسان نیست.
- به مورچه ریز بنگرید که گاهی نزدیک است که دیده نشود- مکفول برزقها مرزوقه بوقفها لا یغفلها المنّان و لا یحرمها الدّیان و… ( نهج البلاغه/خ ۸۵): روزی اش تضمین شده و فراخور حالش به او می رسد خداوند منّان از او غافل نیست و او محرومش نساخته اگرچه در دل تخته سنگی صاف و خشک و یا در میان صخره ای سخت باشد.
- الصادق(ع): ان الله تعالی و سع ارزاق الحمقی لیعتبر العقلاء و یعلموا ان الدّنیا لیس ینال فیها بعمل و لا حیله (بحارالانوار ۱۰۳/۳۴)- خداوند روزی احمقان را فراخ گردانید تا خردمندان درس عبرت گیرند و بدانند که دنیا نه با تلاش و کوشش به دست می آید و نه با زرنگی و تدبیر.
“چنان روزی به نادانان رساند که صد دانا در آن حیران بماند”
- ایضاً: ان کان الرزق مقسوماً فالحرص لماذا(امالی صدوق/۵۶)- اگر روزی هر کسی تقسیم شده است پس حرص ورزیدن برای چیست؟
چند نکته:
- گرچه روزی تقسیم شده است اما باید تلاش و فعالیت هم داشت و تنها با نشستن و دعا کردن بدست نمی آید. خداوند دانه را قسمت پرنده کرده است اما آنرا در لانه اش قرار نمی دهد باید به امید خدا بیرون برود و با شکم پر برگردد.
- روزی انسانها از حلال قرار داده شده است اما برخی از راه حرام جستجو می کنند مثل همانکه افسار استر امام علی را فروخت و خواست با دزدی به دو درهم برسد.
- روزی تنها در مسائل مادی نیست بلکه چیزهای معنوی را هم شامل می شود مثل علم و شهادت و طاعت و … الّلهم ارزقنی علماً و عملاً، اللهم ارزقنی الشّهاده، وتوفیق الطّاعه. پس باید آنها را نیز طلبید و دنبال کرد.
- برخی از نمونه های روزی رسانی: علف از خاک تغذیه می کند و حیوان از علف و انسان از حیوان. به مورچه هوشی داده که برخی حبوبات مثل گندم را دو نصف می کند تا سبز نشود و بعضی از حبوبات را چهار قسم می کند تا سبز نشوند. حریص ترین حشره(مگس) را روزی قانع ترین حشره(عنکبوت) قرار می دهد. سعدی می گوید: یکی روبهی بی دست و پای فرومانده در لطف و صنع خدای
که این بیچاره چگونه روزی می خورد، دید شیری درآمد شغالی به چنگ. آنرا خورد و زیادی آن را هم آن روباه خورد.
نکته پایانی: حال که همه میهمان خدا هستیم از روزی خدا به دیگران انفاق کنیم و شاکر نعمت های او باشیم.
خطبه دوم
عن الامام المجتبی(ع): انّ الله جعل شهر رمضان مضمارا لخلقه فیستبقون فیه بطاعته الی مرضاته- خداوند ماه رمضان را میدان مسابقه ای برای آفریدگان خود قرار داده تا با طاعتش برای خشنودی او از یکدیگر پیشی گیرند. (تحف العقول/ ص ۲۳۶)
- روزه داری ، آن میدانی برای آزمایش مردم است.
- این مردم اند که می توانند و بلکه باید در کسب بزرگواریها با اطاعت و بندگی خدا از یکدیگر سبقت بگیرند.
- سبقت برای اطاعت بیشتر و تقوا ای افزونتر، چه اینکه فلسفه اصلی روزه داری رسیدن به تقوای الهی است ( لعلّکم تتّقون).
مناسبت ها
- میلاد کریم اهلبیت(ع): در نیمه ماه رمضان سال سوم هجری، اولین فرزند فاطمه و علی(ع) به دنیا آمد که نامش را به دستور خداوند که توسط جبرئیل به پیامبر ابلاغ شده نام فرزند هارون «شبر» گذاشتند که به عربی میشود «حسن». رسول خدا در مواردی متعدّد محبّت و دوستی اش را نسبت به این نوه بزرگوارش اعلان می کرد و عرضه می داشت: خدایا من او را دوست دارم تو نیز دوستش بدار و ایشان را یکی از دو آقا و سرور جوانان اهل بهشت معرفی می فرمود. امام حسن مجتبی که به کریم اهلبیت مشهور بود در سن ۳۷ سالگی پس از شهادت پدر به امامت رسید که امامتش بیش از ۶ ماه و ۳ روز- به صورت ظاهر- دوام نیافت چرا که معاویه با حضرت و نیروهایش درگیر شد و سرانجام امام ، صلاح کار را در صلح با او دیدند. امام (ع) که از کوفه به مدینه بازگشت پس از ۱۰ سال زندگی، با دسیسه معاویه توسط جعده دختر اشعث بن قیس بوسیله زهر به شهادت رسید و در کنار قبر جده اش (فاطمه بنت اسد) در قبرستان بقیع به خاک سپرده شد.
مورخان و سیره نویسان در فضایل و مناقب او مطالب بسیاری نوشته اند از جمله: تواضع، کرامت، جود و سخاوت، و سیادت و بزرگواری. گفته اند چندین بار تمام اموالش را در راه خدا به نیازمندان بخشید و سفره کریمانه اش همواره گسترده بود که بر این اساس ، روز ولادتش را روز اکرام گفته اند و آغاز هفته اکرام و اطعام نامگذاری کرده اند.
- رهنمودهای مقام معظم رهبری:
الف- در جمع قاریان قرآن فرمودند: باید زمینه های انس با قرآن و عمل به قرآن فراهم گردد.
ب- در جمع مدیران ارشد نظام در نشست رمضانیه که همه ساله برگزار می گردد:
- توصیه به بهره گیری از فرصت رمضان و عدم غفلت و شناخت دشمن و توطئه های او.
- توجه به توانمندی های جمهوری اسلامی ایران مثل ایمان اسلامی، پیشرفت های علمی، توانمندی های اقتصادی و دفاعی بازدارنده، جمعیت جوان کشور و …
- هم چنان، رژیم استکباری به سرکردگی آمریکا و رژیم صهیونیستی در دشمنی با ما مصمّم هستند، با موجودیت نظام مخالفند و کوتاه هم نمی آیند و از اول هم آمریکا با ما مخالفت کرد در بدگویی، پناه دادن به دشمن مردم، تحریم، طلبکاری و الان هم هسته ای را بهانه کرده اند تا بعداً بحث موشکی، حقوق بشر، ولایت فقه و … را مطرح کنند.
- ما در جریان برجام به پیش پرداخت ها عمل کردیم اما آمریکا بد عهدی کرده و تحریم ها را برنداشته و کاندیدای ریاست جمهوری هم تهدید می کنند که برجام را پاره می کنند اگر آنها پاره کنند ما آنرا به آتش می کشیم که این نکته، خیلی مورد توجه واقع شد و تحلیل هایی هم به دنبال داشته است. به مسئولان توصیه کردند که در مقابل زیاده خوهی آنان کوتاه نیایند.
- حمایت رسوای سازمان ملل از رژیم کودک کش سعودی:
نزدیک به ۱۵ ماه است که رژیم سعودی با هم پیمانانش کشور فقیر یمن را می کوبند و ویران می کنند و آدم می کشند و کودکان و زنان را از بین می برند. چند روز قبل سازمان ملل نام عربستان را در فهرست ناقضان حقوق کودک قرار داد و آنرا به خاطر کودک کشی محکوم کرد که با دلارهای نفتی آن رژیم و حمایت آشکار و پنهان آمریکا، سازمان ملل عقب نشینی کرد و نام آنرا از فهرست ناقضان حقوق کودکان خارج کرد که این کار، فریاد طرفداران حقوق بشر را بلند کرد و اعتراض ها را علنی نمود و دبیرکل( بانکی مون) را توبیخ کردند. او هم در یک حرکت انفعالی اعلان کرد این کار، دردناک بود ولی به خاطر قطع شدن کمک های عربستان به سازمان ملل انجام گرفت. بلکه ممکن است این کار ناشایست که باعث رسوایی سازمان ملل است موقتاً برای رژیم وهّابی کارساز باشد اما نام آن کشور هرگز از لیست افکار عمومی دنیا در نقض حقوق مردم بویژه زنان و کودکان محو نخواهد شد.
راستی مگر فلسفه تأسیس این سازمان عریض و طویل و دهان پرکن جز حفظ و نگهداشت جامعه بشری از جنگ و خونریزی و ایجاد صلح و آرامش چیز دیگری هم هست؟ پس چرا باید اینگونه باشد. یکی از آگاهان سیاسی از قول دبیر کل پیشین( دکوئیار) نقل کرد که او گفت: ما از اول می دانستیم که عراق متجاوز است و باید محکوم شود اما چون آمریکا مانع از اعلان آن شد ما خودداری کردیم و چیزی نگفتیم. !!حالا که من به پایان مأموریت رسیده ام اعلان می کنم که در جنگ ایران و عراق، عراق متجاوز است.
- تذکرات پایانی در حد اختصار:
- برگزاری اولین شورای اداری با حضور نماینده جدید( آقای طباطبائی نژاد) که با برنامه ریزی جهت حل مشکلات منطقه، ان شاء الله ما شاهد رفع یا کم شدن مشکلات باشیم.
- دو توصیه به همشهریان محترم و اهالی شهرستان: الف- در آستانه هفته صرفه جویی در آب با توجه به بحرانی بودن منطقه از نظر آب، صرفه جویی کامل و پرهیز از اسراف در این خصوص داشته باشیم که آب جایگزین ندارد. ب- با توجه به روز بیابان زدایی که امروز است توصیه می کنند هم خود را موظف به حفظ درخت ها و جنگل های ایجاد شده بدانند و از وقوع آتش سوزی جلوگیری کرده و هم در صورت خبردار شدن، مسئله را صریحاً و سریعاً به مسئولان انتقال دهند.
- در آستانه روز اصناف قرار داریم ّ آنان توصیه می کنیم که با توجه به رکود پایدار در بازار با رعایت انصاف، مشتریان خود را از دست ندهند همچنین به مردم سفارش می کنیم تا خریدهای خود را از اصناف محلی داشته باشند تا رکود بیسابقه در منطقه مقداری کاهش یابد.
- یاد و نام شهید دکتر مصطفی چمران را که در ۳۱ خرداد سال ۶۱ در دهلاویه به شهادت رسید و نیز یاد و نام شاعر بلند آوازه انقلاب( حمید سبزواری) را گرامی می داریم.
- امیدمندیم موج ایجاد شده در مورد حقوق های کلان برخی از مدیران که از دهها میلیونی به صدها میلیونی هم رسیده متوقف شود و دستور رئیس جمهور به معاون اول مبنی بر پی گیری و عزل متخلفان و استرداد اموال بیت المال عملیاتی شود تا مردم ما شاهد این همه بی عدالتی نباشند و بببینند که حقوق یک ماهه یک نفر برابر است با حقوق تمام عمر فعال یک کارگر! آیا این عدالت است؟
- خوشحالیم که دنیا فهمیده کسی که چاه بکند خودش در آن می افتد. بالاخره آمریکا که حامی و هادی تروریست ها بوده و هست نیز طعم حمله تروریستی را در یکی از باشگاههای شبانه خود در یکی از ایالت های خود چشید. این حمله تروریستی ۵۰ نفر کشته و ۵۳ تن زخمی داشت. قبلاً بعضی از نقاط اروپا هم همین معنا را لمس کرده بود. [عملیات دستگیری و زندان کردن علمای بحرین را که اخیراً تشدید شده را محکوم می کنیم]
- نکته پایانی: تشکر از همگان، تقاضا برای بهره گیری از شبها و روزهای رمضان و کمک به طرح اکرام و اطعام نیازمندان و دعا برای رفع مشکلات فردی و اجتماعی جامعه اسلامی و تعجیل در ظهور امام زمان(عج) و سالم نگه داشتن جامعه از آسیب های فردی و اجتماعی و داخلی و خارجی و زنده نگه داشتن آن با امر به معروف و نهی از منکر.