خطبه ۲۱ خرداد ۹۵

امام جمعه

دهشیری

خطبه اول

تقوا

الف- یا ایّهاالنّاس انتم الفقراء الی الله و الله هو الغنیّ الحمید. (فاطر/۱۵)

ای مردم شما بخدا نیازمندید،وخدا است که بی نیاز ستوده است .

  • در این آیه، مخاطب همه مردم اند از هر قوم و نژاد و گروه و طیف بدون توجه به موقعیت های فردی، صنفی، جغرافیایی، زمانی، مکانی و جنسیت.
  • همه مردم، فقیر معرفی شده اند و تنها خداوند، غنی و بی نیاز معرفی گردیده که به خاطر عظمت و رحمت و بخشش و بزرگواریش قابل ستایش نیز هست.
  • اگر همه فقیرند -که هستند- و فقیران باید به بی نیاز مطلق رجوع کنند ، پس شایسته است تا نیازمندان واقعی( انسانها) با کسب تقوا و عبادت و بندگی روی به درگاه او آورند تا مورد عنایت و توجه او قرار گیرند آری می توان به حضور او بار یافت و از محضرش بهره مند شد. مسافران فقیر الی الله نیاز به ره توشه دارند و آن،تقوای الهی است.

سبک زندگی دینی

[توحید عالمانه] احاطه و همراهی همیشگی او

قرآن کریم در چند جا به صراحت از معیّت خداوند و همراهی و احاطه او سخن گفته است مثل: فاینما تولّوا فثمّ وجه الله(بقره/۱۱۵)- به هر سو رو کنید خدا آنجاست. و هو الّذی فی السّماء اله و فی الارض اله(زخرف/۸۴)- اوست خدایی که در آسمان اله است و در زمین هم اله است. و هو معکم اینما کنتم و الله بما تعملون بصیر(حدید/۴)- او با شما است هرکجا که باشید و خداوند نسبت به آنچه انجام می دهید بصیر و بینا است.

با اینکه معیّت و همراهی او با همه است اما در مواردی این همراهی را خاص یک عده ای می داند مثل: ان الله مع الصّابرین، … مع المتّقین، … مع المؤمنین. این تعبیر نشان می دهد که او، دو نوع معیّت و همراهی دارد: عمومی و خصوصی. که البته از معیّت و همراهی خاص او بهره مندی افراد ویژه، از عنایت ها و حمایت های خداوند استفاده می گردد .نظیر آنچه که در مورد موسی و هارون آمده است: و انّنی معکما اسمع و اری- من با شما دو نفر هستم، من می شنوم و می بینم(طه/۴۶). این گونه سخن گفتن ، یعنی حمایت و هدایت ویژه داشتن. در هر صورت او همراه همگان است و بر همه احاطه دارد و از همه چیز و همه کس آگاه است. هیچ چیز و هیچکس در هیچ مرتبه و شرایطی از علم و آگاهی و احاطه او بیرون نیست بله او مکان ندارد ولی حضورش در همه جا احساس می شود. انسان ها با او احساس نزدیک بودن را دارند. او را همیشه و در همه جا در کنار خود احساس می کنند هر وقت بخواهند در هر کجا که باشند با او راز می گویند و درد دل می کنند و هنگامی که با او هستند هیچ احساس دلتنگی و ناراحتی و وحشت نمی کنند. امام سجاد(ع) فرمود: لو مات من بین المشرق و المغرب لما استوحشت بعد ان یکون القرآن معی- اگر تمام مردم روی زمین بمیرند من هرگز احساس وحشت و تنهایی نمی کنم تا مادامی که قرآن با من است(اصول کافی). وقتی کسی حضور قرآن را در کنارش دارای اینگونه تأثیردانست بدیهی است اگر حضور خدا را در نظر آورد دیگر قابل توصیف نیست.

آری خدای اهل توحید، خدای عالم حی و قیّومی است که همیشه همراه مخلوق خود است و معیّت همیشگی دارد. اینکه این معیّت چگونه است را می توان به سادگی درک کرد و بر زبان آورد.

این معیّت می نگنجد در بیان                 نی زمان دارد خبر زو، نی مکان

این معیّت در نیابد عقل و هوش             زین معیّت دم مزن بنشین خموش

قرب حق با بنده دور است از قیاس         بر قیاس خود منه آن را اساس

امیر المؤمنین(ع) می فرماید: فاتّقوا الله الّذی انتم بعینه و نواصیکم بیده و تقلّبکم فی قبضته ان اسررتم علمه و ان اعلنتم کتبه(نهج البلاغه/خ ۱۸۳)- از خداوند بپرهیزید که همواره در پیشگاه او حاضرید و زمام اختیار شما به دست او و حرکات و سکنات شما در قبضه او است اگر (اعمال و نیات خود را) پنهان کنید می داند و اگر آشکار سازید می نویسد.

وقتی ما با چنین خدایی روبرو هستیم آیا نباید از او حریم بگیریم و از خطوط قرمز او عبور نکنیم؟ او خود می گوید: هر سه نفر که با هم نجوا کننند چهارمی آنها خداست و هر پنج نفر نجواگر، ششمی آنها خداست. چه کمتر و چه بیشتر خدا با آنها است( … و لا ادنی من ذلک و لا اکثر الا هو معهم اینما کانوا-مجادله/۷)

نکته: داشتن ربّی این چنین واقعاً غرورانگیز و شکوهمند است از سوی دیگر علم و آگاهی و احاطه او بر انسان حقیقتاً برای انسان می تواند سازنده باشد. برخی که حضور خدا را در همه زوایای زندگی فردی، اجتماعی و خانوادگی، احساس می کنند اجازه مخالفت با او را به خود نمی دهند و با عبادت و پرستش او لذت می برند. گویند ابراهیم خلیل صدای مناجات فردی را شنید که می گوید: سبّوح قدّوس ربّنا ربّ الملائکه و الرّوح. چنان مشتاق شنیدن نوبت بعدی می شود که می گوید: یک سوم گوسفندانم مال تو اگر یکبار دیگر بگویی و به این ترتیب همه گوسفندان را می دهد تا این مناجات را بشنود.

مولا امیرالمؤمنین(ع) افتخار می کند که چنین ربی دارد و برای خودش عزّت می داند که عبد او باشد.

  • یک دکتری که در فرانسه مسلمان شده علت اسلام خود را دیدن مسلمان در بیابان که به عبادت مشغول است معرفی کرده است که این خدا در دسترس همگان است و همیشه می توان با او در هر کجا صحبت کرد.
  • یک نوجوانی در بیابانی به او پیشنهاد مشارکت در غذا را می دهند می گوید من روزه ام. می گویند در این بیابان و هوای گرم روزه ای؟ می گوید آتش دوزخ از آن هم گرمتر است. از او می خواهند تا یک از گوسفندانش را به آنها بدهد و پولش را بگیرد که او می گوید اینها از ارباب است و چنین اجازه ای ندارم. می گویند او که نمی فهمد اگر هم متوجه شد بگو گرگ او را خورده است. نوجوان گفت من گفتم و او هم باور کرد این الله- خدا کجاست؟( آیا او هم نمی بیند و نمی داند).
  • در جریان کربلا از امام حسین(ع) نقل شده که با دیدن مصیبت های فراوان از جمله شهادت حضرت علی اصغر، کودک شیرخواره، فرمود بود: این مصیبت بر من آسان است و انه بعین الله. وقتی خدا را در کنار خود احساس کردیم خستگی و کوفتگی و درماندگی و یأس و سرخوردگی نداریم. ( یار نزدیک تر از من به من است   وین عجب تر که من از او دورم).

خطبه دوم

قال علی(ع): اوصیکم بتقوی الله فیما انتم عنه مسئولون و الیه تصیرون(بحار ۷۴/۳۸۷)- من شما را به پرهیزکاری سفارش می کنم در آنچه که شما در مورد آن سؤال خواهید شد و سرنوشت شما به سوی آن می باشد.

  • باید به فکر آن چیزی بود که انسان در مورد آن پرسش خواهد شد مثل : عمر، مال، مسئولیت، عنوان اجتماعی و …
  • در این خصوص باید خدا را در نظر گرفت و با در پیش گرفتن تقوای الهی به پاسخگویی پرداخت.

 

مناسبت ها

  1. وفات حضرت خدیجه(س): در روز دهم ماه مبارک رمضان در سال دهم بعثت( سه سال قبل از هجرت) پیامبر اکرم(ص) یکی از یاوران اصلی و مؤمنان پیشتاز( حضرت خدیجه) را از دست داد. این اتفاق ، چند روز پس از ارتحال عموی بزرگوارش حضرت ابوطالب اتفاق افتاد ، که هر دو حادثه برای حضرت خاتم الانبیاء(ص) زجرآور و دردناک بود لذا آن سال را «عام الحزن = سال اندوه» نامیدند.

با اینکه پیامبر اسلام پس از حضرت خدیجه با تعدادی از زنان ازدواج کرده بود اما از هیچکدام به جز ماریه قبطیه مادر ابراهیم ، فرزند دار نشد که او هم در کودکی از دنیا رفت. لکن از حضرت خدیجه دارای دو فرزند پسر و چهار دختر شد که یکی از آنها حضرت فاطمه(س) بود که همسری علی(ع) و مادری ائمه معصومین نصیبش شد. درواقع حضرت خدیجه امّ الائمّه است ، چرا که او مادر زهرا است. این بانو با حمایت های مالی و دلداری دادن ها پی در پی، به پیامبراسلام ، کمک فراوانی کرد و رسول گرامی اسلام هم ، قدردان ایشان بود و پس از مرگ او، فراوان از ایشان یاد می کرد تا جایی که عایشه اعتراض کرد و گفت اگر یک پیرزن از دنیا رفته خداوند بهتر از او را نصیب تو کرده است که ایشان فرمود: او کسی بود که وقتی همه به من پشت کرده بودند به یاری من برخاست ! و مرگ او برای پیامبر بسیار دردناک بود. ایشان در قبرستان ابوطالب مدفون اند.

  1. سخنان و رهنمودهای حضرت امام خامنه ای :
  2. الف- در خصوص امام راحل و بیان اینکه او، مؤمن متعبّد انقلابی بود و نیز بیان پنج شاخص برای انقلابی بودن: ۱- پایبندی به مبانی و ارزشهای انسانی انقلاب ۲- هدف گیری آرمانهای انقلاب و همت بلند برای رسیدن به آن ها ۳- پایبندی به استقلال همه جانبه کشور(سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و امنیتی) ۴- حساسیت در برابر دشمن ۵- تقوای دینی و سیاسی

معظّم له تأکید کردند : انقلابی بودن فقط مال گذشته نیست الان هم می توان انقلابی بود و انقلابی عمل کرد. هرجا انقلابی عمل کردیم پیشرفت داشته ایم و هرجا انقلابی عمل نکرده ایم زیان دیده ایم.

ب- پیام به مجلس دهم و سخنرانی در جمع رئیس و نمایندگان مجلس تازه تشکیل یافته که به طور اجمال و سربسته عبارت بود از: ۱- مجلس باید انقلابی عمل کند و در مقابل افزون خواهی دشمن ایستادگی نماید. ۲- نمایندگان به وظیفه قانون گذاری و نظارتی خود به درستی عمل کنند. ۳- به مسئله اقتصاد مقاوم بیندیشند و در این زمینه کار جدّی صورت بدهند تا کشور از این حالت رکود و عدم استقلال و… خارج شود.شرمندگی نظام کمتر از شرمندگی جوانی که دست خالی به منزل برمی گردد نیست!

موضوع دیگر توجه به مسائل فرهنگی است که ایشان گله کردند یک ولنگاری فرهنگی دیده می شود. امیدواریم دو سوم مجلس که تازه نفس اند با یک سوم سابقه دار به خوبی به وظیفه نمایندگی خویش عمل کنند.

  1. نیم نگاهی به تحولات پیرامونی:
  • به لطف الهی، گروه ساخته و پرداخته غربی ها و عرب ها( داعش) در آستانه دریافت ضربه نهایی در عراق و سوریه است. بر این اساس عربستان حامی اصلی این گروه بی آبرو در صدد است تا با طرح واهی این مسئله که جنگ شیعه علیه اهل سنت در عراق در جریان است ، از شکست حتمی داعش جلوگیری کند و در سوریه نیز سیاست وقت کشی را در پیش گرفته تا باصطلاح معارضان(تروریست های جیره خوار) را تقویت کرده و نجات دهد و از مذاکره برای توقف درگیری ها طفره می رود که البته ترکیه هم بی نقش نیست اما در سوریه ارتش در حال تنگ تر کردن حلقه محاصره داعش برای رسیدن به رقّه است. امیدمندیم به زودی زود شاهد نابودی این گروه در عراق و سوریه باشیم.
  • با وجودی که در آستانه سی و چهارمین سالگرد بمباران جنوب لبنان توسط صهیونیست ها هستیم حامیان آمریکایی و اروپایی، حمایت همه جانبه خود را از صهیونیست ها اعلان می کنند و به او اطمینان می دهند که در کنار اسرائیل می مانند تا ضربه ای از ایران دریافت نکند.
  • در پاریس ، اجلاسیه ای برای احیای پروژه صلح با اسرائیل برگزار شد که بی نتیجه پایان گرفت. چرا که با وجود جانبداری از اسرائیل اما رژیم صهیونیستی همچنان از پذیرش مفاد احتمالی قطعنامه پایانی طفره خواهد رفت و نخواهد پذیرفت که به مکان قبل از جنگ ۱۹۶۷ بازگردد و حاضر نیست که دست از قدس بردارد و آنرا به فلسطین تحویل نماید.
  1. تذکرات پایانی،
  • یکشنبه ۲۳خرداد سالروز تأسیس ستاد انقلاب فرهنگی است که با حکم امام در سال ۵۹ صورت گرفت. توجه به مقوله فرهنگ همواره بوده ولی متأسفانه کمتر کار جدی شکل گرفته است.
  • چهارشنبه ۲۶ خرداد سالروز شهادت مظلومانه شهدای مؤتلفه اسلامی آقایان : بخارایی ،امانی صفار هرندی و نیک نژاد از عاملان اعدام انقلابی حسنعلی منصور در سال ۱۳۴۴ می باشد که یاد و نامشان را گرامی می داریم. همچنین یاد و نام آیه الله یثربی را در دهمین سالگرد رحلتش گرامی می داریم.
  • پنجشنبه ۲۷ خرداد تأسیس جهاد سازندگی به فرمان امام در سال ۵۸ است که این روز را روز جهاد کشاورزی نامیده اند.
  • .
  • راجع به کشاورزی حرف خیلی زده شده و کار هم خیلی صورت گرفته اما هنوز هم جا برای طرح دادن و اجرا وجود دارد. تأکید امام و مقام رهبری بر این بوده و هست که ما باید در زمینه کشاورزی ( تأمین مواد غذایی و خوراکی) خودکفا شویم و باید تولید داخلی رونق پیدا کند و ما از واردات قاچاق میوه و امثال اینها جلوگیری کنیم و در یک کلمه باید روی پای خود بایستیم تا مبادا دشمن با حربه تحریم بتواند به خواسته اش برسد. اگر صنایع تبدیلی در کنار دست کشاورزان در روستاها ایجاد شود هم جلو بیکاری گرفته می شود هم مهاجرت به شهرها کم می گردد و نیز مصونیّت کشور افزایش می یابد.

پاسخ دادن

نکات : آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلدهای الزامی علامت گذاری شده اند. *

*