خطبه اول
تقوا
الف: و من یتّق الله یجعل له مخرجاً و یرزقه من حیث لا یحتسب. (طلاق/۲-۳)
هرکس از خدا پروا کند خدا برای او راه بیرون شدنی قرار می دهد و از جائی که حسابش را نمی کند به او روزی می رساند .
در این بخش از دو آیه به دو اثر مهم تقوا اشاره شده است. یک: تقوا باعث می شود تا انسان راه خروج از مشکلات را بیابد. یعنی خداوند به انسان پرهیزگار نشان می دهد چگونه از مشکلات خارج شود. دو: به رزق و روزی از آنجه که خود گمانش نمی کند خواهد رسید.
خدای متعال عنایتش را شامل حال انسان متقی می کند و او را از جایی که هرگز به ذهنش هم خطور نمی کند روزی می دهد. امیدواریم ما هم بتوانیم با در پیش گرفتن مسیر تقوای الهی به این دو موهبت الهی برسیم.
سبک زندگی دینی
توحید عالمانه
خدایی که مورد قبول و علاقه و پرستش مسلمانان است همان خدای یگانه است. اصولاً چند خدایی و باصطلاح تعدد آلهه، جایی در فرهنگ دینی نداشته و ندارد. کتاب تشریع( قانون نامه اساسی مسلمانان= قرآن) و کتاب تکوین(آفرینش و هستی) نشان از یکتایی خدا دارند و بس. در میان دلایل متعدد و شواهد پر شماری که در این خصوص وجود دارد ما تنها به چند دلیل در این مورد اشاره می کنیم:
- چند خدایی موجب فساد و تباهی است. لو کان فیهما آلهه الاالله لفسدتا- اگر در زمین و آسمانها بیش از خدای یگانه، خدایانی دیگر بودند قطعاً در آنها فساد و تباهی ایجاد می شد.(انبیاء/۲۲)
راستی چه منطق نیرومند و دلیل استواری!! اساساً چرا باید دو یا چند خدا را برای آفرینش و اداره جهان در نظر گرفت؟ آیا چون یکی از آنها مثلاً در انجام همه امور ناتوان است؟ اگر چنین است که خدای ناقص و نیم بند، نمی تواند خدا باشد. و یا خیر، کامل است و به تنهایی قادر به اداره جهان هست! پس در این صورت چرا باید شریک داشته باشد؟
چنانچه به فرض محال پذیرفته شود که دو خدای قادر مطلق بر جهان حکمرانی می کنند چه تضمینی وجود دارد که هرچه یکی از آنها انجام دهد دیگری هم همان را بپذیرد و تابع و تسلیم باشد؟ آیا اگر آن دیگری خواست ، خلاف خدای اول رفتار کند فساد و تباهی و درگیری پیش نخواهد آمد؟ این را می گویند” برهان تمانع “یعنی عملاً نادرست است که پذیرفته شود بیش از یک خدا حاکم بر کل هستی است.
- نشانه های شگفت انگیز خداوند در هستی
با مطالعه در طبیعت و شگفتی های موجود در هستی و حاکم بودن نظم دقیق و حیرت انگیز بر آن، می توان به خوبی به عقیده توحید رسید. در آیات متعدد از قرآن کریم به این مطلب اشاره و تصریح شده است که ما در بین همه اینها تنها به آیه ۱۶۴ آل عمران اشاره می کنیم: انّ فی خلق السّموات و الارض و اختلاف الّیل و النّهار و الفلک التی تجری فی البحر بما ینفع النّاس و ما انزل الله من السّماء من ماء فاحیا به الارض بعد موتها و بثّ فیها من کلّ دابّه و تصریف الرّیاح و السّحاب المسخّر بین السّماء و الارض لایات لقوم یعقلون.
نشانه های قدرت خداوند که دلیل بر یکتایی او هستند، آن هم پس از ذکر” و الهکم اله واحد لااله الا هو الرحمن الرحیم”(آل عمران/۱۶۳) که در آیه مورد بحث آمده اند از این قرارند: ۱- آفرینش آسمان و زمین: این آسمان پر ستاره و پر شکوه با این همه سیاره و ستاره و نظم و دقت ، و زمین پهناور با همه شگفتیهایش نشانه قدرت حق اند. این همه نقش عجب بر در و دیوار وجود * هر که فکرت نکند نقش بود بر دیوار.
- آمد و شد شب و روز: راستی اگر شبها و روزها از این که هستند طولانی تر می بودند آیا دیگر حیات بر روی زمین امکان پذیر بود؟ یا حرکتی غیر از حرکت آرام و آرام بخش می داشت، زندگی روی زمین ممکن بود؟
- کشتی هایی که بر آبها روانند چه در گذشته و چه در دوران معاصر وسیله انتقال میلیاردها تن بار می باشند ،کم شگفت انگیزند؟
- آبی که از بالا فرو فرستاده می شود و باعث روان شدن چشمه ها و قنات ها می گردند و موجب حیات زمین می گردد و زمین مرده را زنده می کند.
- حرکت منظم بادها که باعث بارور شدن ابرها و جا به جایی آنها می شود.
- و بالاخره ابرهای معلق در بین زمین و آسمان که میلیاردها تن آب را جا به جا می کند بدون خطر.
این ها همه دلیل بر توحید خدای علیم و قدیرند. البته اینها نشانه های خداوندند برای افرادی که اهل تعقل و خردورزی اند. آری اینها هستند که با تفکر در آیات بالای سر، پائین پا و جوانب و اطراف، درمی یابند که اولاً جهان را صاحبی باشد خدا نام، ثانیاً این خدا یکی بیش نیست. چه اینکه به قول امام علی(ع) در خطاب به فرزندش امام حسن: لو کان لربک شریک لاتتک رسله و لرأیت اثار ملکه و سلطانه و لعرفت افعاله و صفاته و لکنّه اله واحد کما وصف نفسه(نامه ۳۱ نهج البلاغه)- اگر خدا شریک می داشت باید رسولان او در میان مردم می بودند و آثار قدرت و حکومت او مشخص و قابل شناخت می شد و باید افعال و صفات او معرفی می گشت اما او یکی بیش نیست چنانکه خودش خود را توصیف فرموده است.
نکته: شناخت خدا به یگانگی در افراد، مختلف است. راههایی که افراد با آنها می توانند به توحید برسند ممکن است با دیگران متفاوت باشد اما نتیجه اش یکی است. گفتند به شخص بیسوادی گفتند از کجا خدا و قدرت و یگانگی او را شناختی؟ گفت از این گاو. گفتند چگونه: گفت گاو سیاه، علف سبز می خورد و شیر سفید تحویل می دهد!
خطبه دوم
ب: قال الامام الحسین(ع) فی دعاء یوم عرفه: اللهم اجعلنی اخشاک کانّی اراک و اسعدنی بتقواک و لا تشقنی بمعصیتک…- بارخدایا کاری کن که از تو چنان بترسم که گویی می بینمت و با تقوا و ترس از خودت خوشبختم گردان و با معصیت و نافرمانیت شوربختم مکن.( بحار۳/۲۱۸)
- امام از خدا چند درخواست دارد: ۱- خشیت، آن هم به معنای واقعی ۲- تقوا که باعث خوشبختی می گردد ۳- دوری از معصیت که ارتکاب آن موجب بدبختی است.
- مناسبت ها
- حلول ماه شعبان و چند ولادت:
دومین ماه عبادت و بندگی(شعبان) در راه است. ماه پیامبر خدا. در صلوات شعبانیه می خوانیم: و هذا شهر نبیّک سیّد رسلک- این ماه پیامبر تو است که آمیخته با رحمت و مغفرت و رضوان است. امیدواریم بتوانیم از فیوضات این ماه بهره مند گردیم.
سوم این ماه سالروز ولادت امام حسین(ع) و روز پاسدار است که ما آنرا به عموم شیعیان و به ویژه پاسداران انقلاب اسلامی تبریک گفته و برای آنان موفقیت در عرصه پاسداری از انقلاب و حمایت از نهضت های اسلامی و مردم مستضعف جهان خواستاریم و امیدواریم همانگونه که رضایت امام و مقام معظم رهبری را جلب کردند هم چنان سربلند و پر افتخار، پرچمشان در اهتزاز باشد.
چهارم شعبان سالروز ولادت حضرت ابالفضل(ع) و روز جانباز است که جای تبریک به همگان به خصوص جانبازان دارد که شهیدان زنده انقلاب اند و از مسئولان محترم انتظار داریم بیش از پیش به آنان توجه کرده و در رفع نیازهایشان کوشا باشند.
پنجم شعبان سالروز تولد حضرت علی بن الحسین(ع) است. امام ساجدان و زینت عابدان، همو که افتخار اسلام است و الگوی بندگان مخلص خدا. روز تولّدش مبارک باشد و راهنمایی های ارجمندش همیشه مورد توجه همگان قرارگیرد.
- دیدار مقام معظم رهبری با فرهنگیان:
به مناسبت هفته معلم، وزیر آموزش و پرورش و هزاران تن از فرهنگیان، خدمت ایشان رسیدند و معظم له مطالب بسیار مهم، مفید و راهگشایی را فرمودند از جمله:
- تبریک به جامعه فرهنگیان و تجلیل از چهارهزار شهید معلم و ۳۴ هزار شهید دانش آموز در جنگ تحمیلی و تشکر از معلمان و توصیه به رسیدگی هرچه بیشتر به ایشان.
- توصیه به بازسازی نظام کهنه آموزشی، عدم استفاده از اصطلاحات طاغوت مثل پیشاهنگ و امثال اینها. و تلاش برای توسعه کمّی و کیفی دانشگاه فرهنگیان.
- توجه دادن به دو موضوع مهم و اساسی: الف- مدیریت درست فضای مجازی و اجازه ندادن به اینکه این فضا به ضدّ فرهنگ ما تبدیل شود. چطور بقیه کشورها آنرا مدیریت می کنند ما هم نباید فضا را باز بگذاریم. در اینجا از وزارت ارتباطات گله کردند که چگونه این فضا را باز کرده اند.!!
ب- لزوم ایستادگی در مقابل زیاده خواهی و زیاده گویی دشمنان و اجازه ندادن برای دخالت آنان مثل آنچه در اظهار نظر آمریکایی ها آمده است که چرا ایران در خلیج فارس مانور نظامی بر قرار می کند. فرمود به شما چه ربطی دارد که یک ملتی در خلیج فارس که خانه خودش است رزمایش دارد. شما باید بروید در خلیج خوکها! چه کار به خلیج فارس دارید. لازم است در برابر آنها بایستیم تا پررو نشوند.
- تحولات جهان اسلام
- متأسفانه در عراق اختلافهایی در حال شکل گیری است که هم به ضرر مردم و کشور عراق است هم داعشی ها را برای ماندن در عراق و جنایت آفرینی ترغیب می کند و مدتی است که مرجعیت در عراق( آیه الله سیستانی) اظهار نظری ندارد که اگر اوضاع به همین شکل پیش برود حالت بی ثباتی افزایش می یابد و زمینه برای طرح آمریکایی ها مبنی بر تجزیه عراق فراهم تر می گردد. که امیدواریم مسئولان عراقی به فکر چاره بیفتند تا جامعه آنان بیش از این آسیب نبیند.
- در سوریه، بازهم با دخالت مستقیم آمریکا و تنش آفرینی گروههای مورد حمایت عربستان، ترکیه و قطر جنایت آفرینی می کنند و هم اکنون داعشی ها با هدف قرار دادن مردم عادی در حلب و جای دیگر با خمپاره و در بعضی از مناطق با سلاحهای شیمیایی هم چنان جنایت آفرینی می کنند و قصد ندارند اجازه دهند حکومت قانونی بشار اسد به کارش ادامه دهد.
- در یمن هم که انتظار می رفت با ایجاد آتش بس شکننده گفتگوهای طرفهای متأسفانه باز بهانه جویی می کنند و قضایا به شکل گذشته ممکن است تکرار شود که امیدواریم صلح و آرامش به همه کشورهای اسلامی برگردد.
- تذکرات پایانی
- ۱۷ اردیبهشت سالروز تأسیس بسیج سازندگی به فرمان حضرت آقا است که ما آنرا تبریک گفته و برای نیروهای مخلص این نهاد که در عرصه اقتصاد و سازندگی می تواند نقشی عظیم داشته باشد آرزوی موفقیت داریم.
- ۱۹ اردیبهشت روز جهانی صلیب سرخ و هلال احمر است. طبق معمول برای این نهاد مردمی و خدمتگزار آرزوی خدمت صادقانه داریم.
- طبق معمول همه ساله تقریباً مقارن با هفته معلم، نمایشگاه کتاب در تهران برگزار می گردد و کتابهایی عرضه می شود و بعضاً هم خریداری می شود و به قفسه های کتابخانه منازل انتقال می یابد. امیدواریم مطالعه هم صورت پذیرد و جامعه ما از فرهنگ کتابخوانی فاصله نگیرد. شهردار تهران( قالیباف) با کمال تأسف اعلان کرد تنها در پایتخت نزدیک به ۸۰۰۰ مرکز برای عرضه لوازم آرایشی داریم در مقابل حدود ۱۲۰۰ کتابفروشی برای عرضه کتاب. سالیانه گردش مالی لوازم آرایشی به ۱۵۰۰۰۰ میلیارد تومان می رسد در حالی که در مورد کتاب از ۱۰۰۰ میلیارد تومان است!
- تذکر پایانی: با فرا رسیدن فصل گرما، بهانه ای برای عده ای نباشد تا با لباسهای مبتذل و پرسه زدن در خیابانها و پارک ها فضای عفیفانه شهر را به هم بریزند. از مردم و نیروهای انتظامی تقاضا انجام وظیفه داریم.