خطبه ۱۶ مرداد ۹۴

29148393216570919359

 

/شقخطبه اول

قرآن

« تلک الدّار الاخره نجعلها للّذین لا یریدون علوّاً فی الارض و لا فساداً و العاقبه للمتّقین» قصص/۸۳

سرای(پرارزش) آخرت را برای کسانی قرار می دهیم که در زمین برتری و تسلط (بر دیگران) و هیچ فسادی را نمی خواهند و سرانجام (نیک) برای پرهیزگاران است.

  • · قرار دادن دنیا برای افراد، شرط خاصی ندارد بر خلاف اختصاص دادن خانه آخرت.
  • · کسانی شایستگی دریافت خانه آخرت را دارند که هیچ قصد برتری و فساد در زمین را ندارند.
  • · عاقبت نیکو و فرجام شایسته از آن پرهیزگاران است که مشخصه واقعی آنان این است که نه تنها برتری طلب و فسادگر در زمین نیستند بلکه حتی اراده آنرا هم ندارند.

گفته شده اگر کسی به بند کفش خود نگاه کند و او را خوش آید جزء آنهاست که اراده برتری دارند.

آسیب شناسی خانواده

اشاره: پس از مطرح شدن مقدماتی در باب خانواده و وظایف متقابل زن و شوهر و نیز بایدها و نبایدها، نوبت به بحث آسیبب شناسی می رسد که بحثی مهم و پر فایده است.

پیشگیری مهم تر از درمان: در بحث از سلامت فردی و اجتماعی، مسئولان بهداشت و درمان می گویند پیشگیری مهم تر از درمان است. جامعه شناسان هم می گویند بررسی نقاط آسیب خیز در جامعه و علت یابی بزهکاری در اجتماع مهمتر از برخورد قانونی با جرم های اجتماعی است و درواقع هزینه آن کمتر و فایده آن بیشتر خواهد بود. جالب اینکه در روایات ما نیز رهنمودهایی وجود دارد که توجه به آنها ما را به این امر می رساند که باید نسبت به بسیاری از مسائل اخلاقی، علمی، اجتماعی، خانوادگی، اقتصادی و سیاسی، آسیب شناسی داشت . به عنوان نمونه به پاره ای از آنها اشاره می کنیم:

۱-              تفرقه آفت اقتدار: و لا تنازعوا فتفشلوا و تذهب ریحکم.

۲-              گناه آفت سلامت روان: ما من نکبه تصیب العبد الا بذنب.

۳-              فراموشی آفت دانش: آفه العلم النّسیان.

۴-              عجب آفت بندگی: و لا تفسد عبادتی بالعجب.

۵-              حسد آفت دوستی: حسدالصّدیق من سقم الموده

و چنین است مسئله خانوادگی. اگر به آفت ها و آسیب های خانواده به درستی نگاه شود و آنها مورد شناسایی و دقت و بررسی قرار گیرند وبه موقع رفع و رجوع گردند قطعاً خانواده ها کمتر دچار سردی و افسردگی و کم فروغی و بی محبتی و اختلاف و درگیری و طلاق می شوند و اتفاقاتی از این نوع که ذیلاً بیان می شود را شاهد نخواهیم بود.

۱-              از هر ۵ یا ۴ ازدواج در شهرهای بزرگ یکی به طلاق می انجامد یعنی ۲۰ درصد.

۲-              پرونده های طلاق در شوراهای حل اختلاف روز به روز در حال افزایش است.

۳-              طلاق های عاطفی که بسیار زیاد و طلاق های توافقی هم روز به روز زیادتر می شود.

۴-              تعداد قابل توجهی از افراد به خاطر اجرای مهریه در زندان به سر می برند.

۵-              درگیری های فیزیکی و نزاعهای دسته جمعی به خاطر اختلاف خانوادگی آمار زیادی را به خود اختصاص داده است.

۶-              عده ای به خاطر این درگیری ها دچار افسردگی شده و تعدادی دست به خودکشی می زنند.

۷-              جمعی هم با عصبانیت زیاد، همسر و فرزندان خود را می کشند و فراری شده یا خود را هم می کشند.

۸-              روز به روز بر تعداد بچه های بی سرپرست یا بد سرپرست اضافه می گردد.

آیا راه چاره ای برای این مشکلات وجود دارد یا خیر؟

خطبه دوم

حدیث

الصادق(ع): لما نزلت هذه الایه ( و الذین اذا فعلوا فاحشه او ظلموا انفسهم ذکروا الله فاستغفروا لذنوبهم) آل عمران/۱۳۵٫ صعد ابلیس جبلاً بمکه یقال له ثور، فصرخ باعلی صوته بعفاریته فاجتمعوا الیه، فقالوا: یا سیدنا لم دعوتنا؟ قال نزلت هذه الایه فمن لها؟ فقام عفریت من الشیاطین فقال انا لها بکذا قال لست لها فقام آخر مثل ذلک. فقال لست لها، فقام الوسواس الخناس: انا لها قال بماذا؟ قال: اعدهم و امنیّهم حتی یواقعوا الخطیئه فاذا واقعوا الخطیئه انسیتهم الاستغفار فال انت لها. بحارالانوار (۶۰/۱۹۷)

امام صادق (ع) می فرماید وقتی این آیه (۱۳۵ ال عمران) نازل شد، شیطان همه نیروهایش را با فریادی که روی کوه ثور در مکه سرداد ، فرا خواند . وقتی همه انان جمع شدند گفتند مولای ما برای چه ما را فرا خواندی ؟ گفت این ایه نازل شده است چه کسی می تواند در مقابل آن بایستد . یکی از نیروهایش گفت من با این طریق با آن مقابله می کنم ،ابلیس گفت تو نمی توانی چند نفر از آنها به ترتیب بر خاستند و اظهارات مشابهی داشتند که هیچ کدام را نپذیرفت . تا اینکه خنّاس بر خواست و گفت من می توانم ، گفت چگونه ؟ پاسخ داد : به مردم وعده می دهم و آنها را با ارزوهای دراز سر گرم می کنم تا مرتکب گناه بشوند در آن هنگام استغفارو آمرزش خواهی را از یاد آنان می برم.شیطان گفت تو واقعا اهل مقابله با آن هستی …

مناسبتا ها

  1. شهادت امام جعفر صادق(ع): مشهور آن است که ایشان در ۱۷ ربیع الاول سال ۸۳ه.ق در مدینه متولد شد و پس از رشد و نموّ و درس گیری از محضر پدر بزرگوارشان، پس از آن حضرت، به امامت رسید و ۳۴سال امامت کرد و سرانجام در ۲۵ شوال سال ۱۴۸ه.ق در سن ۶۵سالگی به خاطر مسمومیت به شهادت رسید.

 با توجه به شرایط پیش آمده یعنی سست شدن پایه های حکومت بنی امیه و مخالفت جدی عباسیان با آنها، ایشان و پدر بزرگوارشان توانستند بهترین بهره برداری را برای احیا فرهنگ ناب قرآنی و سیره نبوی(ص) داشته باشند. معروف است که در حدود ۴هزار نفر از محدثان و دانشمندان را در مکتب خود پرورانید و از این طریق خدمت شایسته ای به اسلام و قرآن به عمل آورد. تعدادی از عالمان اهل سنت که سمت پیشوایی دارند از شاگردان بی واسطه یا با واسطه امام صادق(ع) بوده اند. سیره علمی و سیره عملی آن بزرگوار چنان بود که اسلام را در علم و عمل به دیگران معرفی فرمود. گفته اند تعداد احادیث برجای مانده از امام باقر و امام صادق(ع) از مجموع احادیث پیامبر(ص) و ده امام دیگر بیشتر است. افرادی مثل زراره، محمد بن مسلم، هشام بن حکم ،ابان بن تغلب و…از شاگردان او بوده اند. یکی از شاگردان ایشان، جابر بن حیان است که به پدر علم شیمی شهرت دارد . او در عصر خودش کاغذ نسوز اختراع کرد و مرکّبی را ساخته بود که نامرئی بود و در شرایط خاصی می توانستند کلمات نوشته شده با آنرا بخوانند و از دیگر شاگردان او مؤمن طاق است که در بحث و گفتگوی کلامی و عقیدتی زبانزد خاص و عام است. در هر حال با توجه به فعالیت های علمی و سیره عملی ایشان بود که دشمن درصدد سخت گیری نسبت به حضرت برآمد و او را از مدینه به عراق آورد و پس از آنکه به مدینه بازگشت تا آخر عمر مورد سخت گیری مأموران منصور دوانیقی قرار گرفت و در حال تقیه زندگی خود را می گذرانید. به دو نمونه از برخورد حکمت آمیز امام اشاره می کنیم:

الف- شخصی می گوید من با پدر زنم اختلاف مالی داشتم مفضّل(شاگرد امام) از ما خواست تا به منزلش برویم و اختلاف ما را با چهارصد درهم برطرف کرد بعد گفت: این پول از خودم نبود بلکه امام صادق(ع) اینرا در اختیار من گذاشته بود تا به حل اختلاف بین شیعیان بپردازم.

ب- منصور به امام عرض کرد چرا به نزد من نمی آیی؟ فرمود: دلیلی ندارد که من پیش تو بیایم عرض کرد بیائید مرا نصیحت کنید. قال: من اراد الدنیا فلا ینصحک و من اراد الاخره فلا یصحبک- کسی که دنیا را بخواهد تو را نصیحت نمی کند و آنکه آخرت را بخواهد با تو همنشینی نمی کند. گویند منصور گفته بود جعفر مثل استخوانی در گلوی من است نه می توانم او را تحمل کنم و نه آنرا قورت بدهم.

  1. شهادت دیپلمات ها و محمود صارمی خبرنگار خبرگزاری ج.ا. در افغانستان: در گیرودار شورش طالبان و سست شدن حکومت افغانستان تعدادی از دیپلمات های ما همراه با آقای محمود صارمی در ۱۷ مرداد سال ۱۳۷۷ مظلومانه به شهادت رسیدند و از اینرو ، آنروز را روز خبرنگار نامیدند که ما ضمن گرامیداشت یاد و خاطره آن شهید، به همه خبرنگاران این روز را تبریک گفته و چند نکته را یادآور می شویم:

الف- خبر و خبرنگاری همواره مورد توجه مردم و حکومت ها بوده و الان هم هست و جزء مشاغل سخت به شمار می آید که همه ساله تعدادی از خبرنگران جان خود را از دست می دهند.

ب- خبرنگاران از ادارات، به ویژه روابط عمومی ها انتظار دارند که به آنها اعتماد کنند و خبرهایشان را برای درج در بولتن های خبری در اختیار آنان قرار دهند.

ج- انتظار جامعه از خبرنگاران این است که آنها خبر را با صحت، دقت و سرعت انعکاس بدهند و با امانت داری تمام از این حرفه پاسداری کنند.

د- ما نیز انتظار داریم خبرنگاران با رصد کردن اخبار جامعه، منطقه و کشور مردم را با زوایای پنهان آشنا کنند و هیچ چیز را با صداقت و امانت در خبر معاوضه نکنند و بدانند که با کار خالص و پاکیزه است که می توان جاودانه شد.

  1.  پس لرزه های توافق وین: با گذشت چندین هفته از توافق هسته ای در وین هنوز بحث ها بر سر این موضوع در داخل و خارج هم چنان داغ است. همانگونه که بزرگان از جمله مقام معظم رهبری یادآور شده اند نباید این اختلاف نظرها و بحث ها باعث دو دستگی و جناح بندی و شکاف در جامعه شود چرا که اختلاف و درگیری، سمّ مهلک برای نظام و کشور است. بنابراین اهل فن و تریبون ضم رعایت قواعد بازی باید وحدت و شوکت جامعه و نظام را در نظر داشته باشند و مواظب حرفها و مثل های خود باشند. جالب اینکه در خارج هم همین بحث، موضوع اصلی رسانه ها و محافل سیاسی بوده و هست به خصوص در آمریکا که الان در کنگره بحث جدی در این خصوص مطرح است و صهیونیست ها هم مرتب عربده می کشند و رئیس جمهور، اوباما و وزیر خارجه( کری) در ضمن تبیین موضوع، گاه و بیگاه تهدید هم می کنند که البته از سوی مسئولان ما بی جواب نمانده است که این موضوع گیریها وسخنان ما را به یاد سخنان امام می اندازد که فرمود: خطر آمریکا به حدی است که اگر کوچکترین غفلتی کنید نابود می شوید، ما باید هر چه فریاد داریم بر سر این ها بزنیم و مقام معظم رهبری هم فرمودند که: مبارزه ما با استکبار از جمله آمریکا تمام شدنی نیست.
  2. تداوم جنایت های خیانتکاران:

الف- خوی تجاوزگری صهیونیست ها این بار جنایت جدیدی آفرید که فریاد و خشم جهانیان را در پی داشت و آن زنده سوزاندن کودک ۱۷ماه فلسطینی (علی الدبابشه) بود که خانه را به آتش کشیدند و پدر و مادرش دچار سوختگی فراوانی شدند و این کودک بیگناه در آتش سوخت. این اتفاق باعث خشم فلسطینی ها و مردم دنیا شد گرچه این اتفاق هم مثل بقیه جنایت ها توسط سیاستمداران به فراموشی سپرده می شود اما در حافظه تاریخ ماندگار خواهد بود. افزون بر آن اخیراً با نصب پرچم اسرائیل در مسجد الاقصی جسارت بیش از حد خود را در سایه سکوت مسلمانان نشان دادند.

ب- برادران متجاوز صهیونیست ها در یمن جنایت آفرینی آن را تداوم می بخشند و هم چنان در حال تخریب منازل و کشت وکشتار اهالی بی گناه یمن هستند.

ج- جنایت های داعشی ها در مسلمان کشی هر روز رنگ جدیدی می گیرد و تداوم دارد آنها علاوه بر سوزاندن، سر بریدن، از بلندی پرت کردن، با تبر قطعه قطعه کردن و در آتش سوزاندن، روش جدیدی را در کشتن بیگناهان آغازه کرده اند و آن بستن افراد به دو اسب می باشد که دردو جهت مخالف می رانند تا طرف زجرکش  وکشته بشود.

د- طرحهای ایران در زمینه پایان دادن به اختلافات در کشورهای اسلامی مورد توجه سیاسیون دنیا قرار گرفته است.

تذکرات پایانی

  • · شهادت امیر خلبان حسین لشکری: با سابقه ترین آزاده ایرای با ۱۸ سال اسارت در سال ۱۳۸۸ه.ق را گرامی می داریم و به روان پاک همه شهیدان به ویژه شهدای مظلوم غواص که جنازه شان به هر جا می رود موج آفرینی می کند درود و سلام و صلوات نثار می کنیم.
  • · ۲۱ مرداد روز حمایت از صنایع کوچک را گرامی داشته و از مسئولان مربوط می خواهیم در عمل و نه فقط در لفظ حامی صنعتگران در صنایع کوچک باشند. اگر وامی در اختیار متقاضیان می گذارند نظارت کنند تا درست و در جای خود مصرف شود.
  • · تقاضا می کنیم امسال هم مثل سالهای گذشته در مراسم شهادت امام صادق(ع) که توسط اصناف محترم و هیأت امام صادق(ع) برگزار می گردد شرکت فرمایند. مراسم عزداری که ،هم شب شهادت ،هم شام شهادت برگزار می گردد ان شاالله همگان شرگت فرموده و این روز و شب گرامی بدارند.
  • · از عموم شرکت کنندگان در نمازجمعه و مراسم مذهبی هم سپاسگزاری می نمائیم.

پاسخ دادن

نکات : آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلدهای الزامی علامت گذاری شده اند. *

*