خطبه ۹ مرداد ماه ۹۴

29148393216570919359

 

خطبه اول

قرآن

« و اذا انعمنا علی الانسان اعرض و نأبجانبه و اذا مسّه الشّرّ فذو دعاء عریض» (فصلت۵۱)

و هنگامی که به انسان نعمت عطا می کنیم ( از طاعت و بندگی ) رو بر می گرداند و (با کبر و نخوت) از ما دور می شود و چون آسیبی به او رسد( برای برطرف شدنش) به دعای فراوان و طولانی روی می آورد.

  •  انسان موجودی است که با مختصر نعمتی حالت تکبر و عصیان و دور شدن از حق پیدا کند و هنگام درک ناراحتی مختصر، دارای درخواست و تقاضای فراوان می گردد.
  • این طبیعت انسان است ولی اگر تحت تأثیر تربیت های الهی قرار بگیرد قطعاً دارای روحیه ای متعادل خواهد شد. موقع دریافت نعمت، شاکر و هنگام رسیدن به سختی صابر خواهد بود.
  • این حالت ویژه انسانهای خودساخته و تقوا پیشه می باشد.

پایان کار متقین

از مجموع آیات و روایاتی که در خصوص تقوا و متقین رسیده است استفاده می گردد که فرجام نیک و پایان خوب، از آن پرهیزگاران است و بس.

چرا که اهل تقوا کسانی هستند که در مسیر بندگی خداوند حرکت کرده و می کنند و از شیطان و شیطان صفتان دوری می گزینند و درصدد کسب فضایل و دوری از رذایل هستند. بنابراین طبیعی است که خداوند اعلان کند که او با متّقین است: و اتّقواالله و اعلموا ان الله مع المتّقین( بقره/۱۹۴) و بفرماید: رستگاری از آن ایشان است: انّ للمتّقین مفازاً(نباء/ ۳۱) و آنان در مقام امنی جای دارند: ان المتّقین فی مقام امین فی جنّات و عیون، و بالاخره به صراحت بفرماید: عاقبت خوب و پسندیده از آن پرهیزگاران است: و العاقبه للمتّقین (اعراف/۱۲۸) در جای دیگرضمن دستورهایی که به پیامبرش می دهد ،می فرماید: فاصبر ان العاقبه للمتّقین(هود/۴۹) صبر کن که عاقبت(خوب) از آن متقین است.

رسول مکرم(ص) نیز می فرمایند: من رزق التّقی رزق خیر الدنیا و الاخره- کسی که دارای تقوا باشد خیر دنیا و آخرت را داراست. و از همه صریح تر و واضح تر، آیه پایانی سوره قصص است که می فرماید: تلک الدّار الاخره نجعلها للذین لا یریدون علوّاً فی الارض و لا فساداً و العاقبه للمتّقین- ما خانه آخرت(بهشت) را برای کسانی قرار می دهیم که اراده برتری جویی و فساد را ندارند و عاقبت نیکو از پرهیزگاران است. از این آیه می توان فهمید که: پرهیزگاران که سزاوار دریافت خانه آخرتند و فرجامی نیک و شایسته دارند هرگز در مدت عمرشان افرادی فزون طلب و برتری جو و اهل فساد نبوده اند و از این رو مدال عاقبت نیکو را دریافت می دارند. با رفتنشان از میان مردم همواره نام نیک آنان بر سر زبانها است و سخن و عمل آنان در بین مردم بازگو می شود و در پایان هم به پاداش فراوان و نعمت های بی پایان الهی نائل می شوند. عالی ترین نمونه متقین پیامبر(ص) و آل(ع) او هستند و در این میان ،امیرالمؤمنین(ع) که به امام المتقین شهرت دارد نمونه عالی و مثال زدنی است. بزرگان به ما یاد داده اند که از خداوند عاقبت به خیری بخواهید و بگوئید: اللهم اجعل عواقب امورنا خیراً.

عاقبت به خیری متقین

(یک تقسیم بندی جالب) مردم در این ارتباط چند دسته اند:

۱-    در ابتدای کار و برنامه شان ،بد بوده و تا پایان هم بد خواهد بود.

۲-    در ابتدای کار و برنامه شان ،خوب ولی در پایان بد شده اند.

۳-    در ابتدا خوب بوده و تا پایان هم خوب بوده اند.

۴-    در ابتدا بد بوده و در پایان کار خوب شده اند.

باید ببینیم ما جزء کدام دسته جای داشته و خواهیم داشت. خدا نکند جزء دسته اول و دوم باشیم. تلاش کنیم تا جزء دسته سوم باشیم و یا دست کم اگر جزء کسانی هستیم که در ابتدا بد عمل کرده ایم در پایان زندگی با توبه و انجام عمل نیک، جزء خوبان و عاقبت به خیرها باشیم مثل حرّ و یا افرادی مشابه او. نقل است که شخصی به نام ابی الفرار شرور، جلو راه را بر عالمی گرفت و گفت من ابوالفّرار هستم فرمود آیا از خدا گریزانی یا از رسول او؟ آن شخص یکه خورد و به منزل رفت و با خودش فکر کرد و در نتیجه همان شب مرد. فردا آن عالم ربانی اعلان کرد که به تشییع جنازه بنده صالح خدا بروید وقتی آمدند دیدند ابی الفّرار همان شرور معروف است که عاقبت به خیر شد.

خطبه دوم

حدیث

علی(ع): سئل(ع) عن العلم؟ فقال اربع کلمات: ان تعبدالله بقدر حاجتک الیه و ان تعصیته بقدر صبرک علی النّار و ان تعمل لدنیاک بقدر عمرک فیها و ان تعمل لاخرتک بقدر بقاءک فیها.(المواعظ العددیه/۱۲۷)

از آن حضرت (ع) پرسیدند علم چیست فرمود علم بر چهار کلمه استوار است ۱- به اندازه نیازت خدا را عبادت کن ۲- به اندازه صبری که بر اتش داری او را نافرمانی کن ۳- به آن میزان که در دنیا عمر داری برای آن کار کن ۴- به آن مقدار که در آخرت ماندگاری داری برای آن تلاش و کوشش کن.

علم حقیقی در این امور خلاصه می شود: ۱- خداشناسی و خداپرستی  ۲- توجه به معاد و کیفر و پاداش  ۳- جهان شناسی و خودشناسی  ۴- عاقبت نگری و پایان اندیشی.

مناسبت ها

  1. وفات حضرت عبدالعظیم حسنی(ع): مشهور آن است که این بزرگوار که با چهار واسطه نسب به امام مجتبی(ع) می رساند.و محضر پنج امام معصوم را درک کرده است امام کاظم(ع)، امام رضا(ع)، امام جواد(ع)، امام هادی(ع) و امام عسکری(ع) و در یک شرفیابی که به محضر امام هادی(ع) داشتند عقاید خود را بر ایشان عرضه داشتند و مورد تأیید امام قرار گرفت. جمله انت ولینا حقاً در مورد ایشان بسیار تحسین برانگیز است. حضرت عبدالعظیم(ع) در شهر ری مدفون است و در عصر خود مرجع شیعیان بوده است او عالم بوده هم مجاهد هم مهاجر فی سبیل الله. در مورد وفات ایشان دو نظر وجود دارد یکی این که بر اثر بیماری دار فانی را وداع گفته اند و دیگری هم توسط عمال حکومت مظلومانه به شهادت رسیده اند .درهر صورت قبرش در حال حاضر مزار دوستان اهلبیت(ع) است و طبق حدیثی زیارت قبر ایشان، ثواب زیارت قبر امام حسین(ع) در کربلا را دارد. آن بزرگوار در ۱۵ شوال سال ۲۵۲ه.ق رحلت کردند رضوان الله تعالی علیه.
  2. شهادت آیه الله شیخ فضل الله نوری: یکی از سه عالم بزرگ شیعی که در به ثمر نشستن نهضت مشروطه نقش داشت ایشان بود. دو نفر دیگر عبارت بودند از آقایان سید عبدالله بهبهانی و سید محمد  طباطبائی. البته عالمان دیگر در نجف و ایران هم حامی و هادی جریان مشروطه بودند. وقتی انگلیسی ها به خصوص، در روشنفکران آن زمان نفوذ کردند و شیخ فضل الله احساس تکلیف کرد وارد جریان شد و گفت: مشروطه باید مشروعه باشد نباید احکام و قوانینی ضد شرع اسلام وضع گردد. عده ای فریب خورده به همراه جمعی از شیادان شایع کردند که شیخ، طرفدار استبداد و مخالف مشروطه است و لذا جوّ مسمومی علیه او به راه انداختند و در نتیجه توسط عالم فریب خورده (زنجانی) به اعدام محکوم شد و در ۱۶ شوال سال ۱۲۸۸ به دار آویخته شد. یعنی ۳ سال پس از پیروزی نهضت مشروطیت. به قول مقام معظم رهبری، عامل شکست نهضت مشروطه، بی بصیرتی و کناره گیری علما و متدینین از نهضت بود. جالب است که شیخ، پیشنهاد پناهندگی به سفارت روسیه و یا نصب پرچم بالای بام منزل را برای نجات از اعدام، نپذیرفت و موقع اعدام فرمود: تهران الکوفه الصغیره و عمامه اش را به طرف مردم پرت کرد و فرمود: به زودی عمامه از سر دیگران هم بر می دارند.
  3. روز حقوق بشر اسلامی و کرامت انسانی: ۱۴ مرداد به همین نام و عنوان شناخته می شود. این نامگذاری برای توجه دادن افکار عمومی دنیا است به نقطه نظر اسلام در خصوص حقوق بشر و کرامت انسانی، تا دنیا بفهمد اسلام در مورد بشر و حقوق آن چه دیدگاهی دارد و از طرفی با بازگویی جنایتی که در دنیا می گذرد مدعیان حقوق بشر در دنیا و غرب و اروپا، رسوا بشوند. انسان در نگاه اسلام، موجودی برتر و دارای کرامت ذاتی است و هیچ تفاوتی میان نژادها، قومیت ها، رنگ ها، زبان ها قائل نیست و ارزش برتر را در داشتن تقوا می داند وبس، نه در قدرت و مکنت و موقعیت .و بر این اساس به کسی اجازه تعرض به دیگری را در جان و مال و عرض او نمی دهد و حتی برای مرده او نیز ارزش قائل است. پیامبر ما سخنگوی اسلام را بلال ،یک فرد سیاه چهره ای قرارمی دهد که بعضی از حروف را به خوبی نمی تواند ادا کند. در یک کلمه،اسلام حقوق بشر را به رسمیت شناخته و موقعیتی یکسان برای همه در نظر می گیرد، بر خلاف مدعیان دروغین که با بمب و موشک و بمباران اتمی در یک لحظه۱۶۰هزار نفر را در ژاپن ( هیروشیما و ناکازاکی) می کشند و ادعای طرفداری از حقوق بشر را دارند. امام فرمود: شما اصلاً بشر را نمی شناسید تا بخواهید حقوق او را به رسمیت بشناسید.
  4. چند رویداد در یک نگاه:

الف- عربستان که با آتش بازی می کرد اخیراً با آتش بس ،بازی می کند. جنایتکاران جنگ افروز با حمله بیرحمانه ای که به منطقه المخلا در یمن انجام دادند و حدود ۱۰۰ نفر از زن و کودک و مردم بیگناه را کشتند و مورد اعتراض مجامع بین المللی قرار گرفتند همان کاری که صهیونیست ها انجام دادند و محکومیت جهانی رابه دنبال داشت، درصدد برآمدند تا بلکه مقداری وجهه خودر ا در دینا، بازسازی کنند لذا آتش بس اعلان کردند که چند ساعت بعد، خودشان آنرا نقض کردند، تمام تلاششان این است که بلکه بتوانند عدن را تصرف کنند و بدست منصور هادی بدهند تا زمینه تجزیه یمن را فراهم کنند که ان شاء الله موفق نمی شوند.

ب- با ناآرامی در ترکیه و حمله به مقر پ.ک.ک و داعشی ها در عراق و سوریه اوضاع منطقه بحرانی تر می شود که ما امیدواریم ختم به خیر گردد.

ج- رفت و آمد هیأت های دیپلماتیک به ایران از جمله نماینده سیاسی اروپا خانم موگرینی و آقای فابیوس وزیر خارجه فرانسه و قائم مقام صدر اعظم آلمان و هیأتهای دیگری که در راهند موقعیت کشور را در وضعیت دیگری قرار داده است که امیدواریم برای نظام ما خیر و سعادت آور باشد.

تذکرات پایانی

  • آخرین روز از هفته نماز جمعه، امروز است که مصادف است با تشکیل اولین نماز جمعه در اردستان به امامت حضرت حاج آقا شریعتی(ره) در سال ۵۸ یعنی در ۳۶سال پیش. ما یاد و نام ایشان و امام جمعه موقت مرحوم حاج آقا کمال طباطبائی نژاد و یاد اعضای شهید و متوفای ستاد نماز جمعه را گرامی می داریم و برای همه آنان طلب آمرزش داریم و از همه تلاشگران در این عرصه تشکر می کنیم از جمله از مسئولین که در شورای اداری با محوریت نماز جمعه و با حضور حاج آقا صالحیان تشکیل شده بود تشکر و قدردانی داریم.
  • یاد و نام سرلشکر عباس بابائی را که در ۱۵ مرداد ۱۳۶۶ در مأموریتی به شهادت رسید را گرامی می داریم. وجود چنین انسانهایی در چنین دوره هایی واقعاً درس آموز است. به او گفتند به حج مشرف شوید،که گفته بود همین روز ها خواهم رفت. روز عید قربان به شهادت رسید.
  • مسئولان بهداشت توصیه می کنند با توجه به تبلیغات دامنه دار سازمان ملل و سفارش به مادران برای تغذیه با شیر مادر این موضوع را از یاد نباید برد. و مسئولان برق سفارش می کنند در مصرف برق صرفه جویی کنند تا دچار قطع برق و ایجاد مشکل در این زمینه نباشیم.

پاسخ دادن

نکات : آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلدهای الزامی علامت گذاری شده اند. *

*