خطبه ۸ خرداد ۹۴

DSC02916

 

خطبه اول

قرآن

« یا ایّهاالرّسل کلوا من الطّیبات و اعملوا صالحاً انّی بما تعملون علیم»(مومنون-۵۱)

ای پیامبران ،از چیزهای پاکیزه بخورید وکار شایسته کنید، که من به آنچه انجام می دهید دانایم .

  • به پیامبران توصیه می کند که از غذاهای پاکیزه(حلال) استفاده کنید چرا که در طهارت باطن مؤثر است و در استجابت دعا نقش دارد.(شخصی از پیامبر تقاضای رهنمود برای اجابت دعا دارد که فرمود: طهر ما کلتک و لا تدخل بطنک الحرام. … وسایل الشیعه ج۴ ابواب الدعا)
  • به شکرانه نعمت پروردگار باید عمل صالح انجام دهید و بدانید که خداوند به عملکرد همگان آگاه است.
  • طیب ،چیزی است که مورد توصیه است. کلوا من طیبات ما رزقناکم( بقره/۱۷۲)،الیه یصعد الکلم الطّیّب و العمل الصّالح یرفعه (فاطر/۱۰)، و رزقناهم من الطّیّبات و فضّلناهم علی کثیر ممّن خلقنا تفضیلاً(اسراء/۷۰).
  • پیامبر(ص): ان الله طیب لا یقبل الا طیباً- تفسیر قرطبی ۷/۴۵۱۹- (انسان متقی عامل به این آیات و این روایت است)

خانواده سالم

[عوامل تحکیم خانواده] رعایت آداب معاشرت

انسان یک موجود اجتماعی و احساسی و عاطفی است. هم دوست دارد در ظرف اجتماع باشد هم مورد تکریم و احترام دیگران قرار گیرد. همین انسان در چارچوب خانواده نیز این،گونه است و این خواست به جا و درخواست منطقی عملی نمی شود مگر در پرتو رعایت آداب معاشرت. آداب معاشرت با زن و مرد آغاز می گردد و می باید به دیگران هم برسد و توسعه پیدا کند تا با رعایت آن ،دلگرمی به خانه روی آور شود و پایه های خانواده محکم و مستحکم تر گردد. در بحث های گذشته تا حدودی به آداب برخورد زن و شوهر اشاره ای صورت گرفت و اکنون در صددیم تا قدری گسترده تر این بحث را دنبال کنیم.

الف- رعایت آداب معاشرت با بستگان و نزدیکان:

 گاهی ریشه اختلافات در خانواده ها و در آغاز بین زن و شوهرها به این برمی گردد که مرد تصور می کند خانمش احترام پدر و مادر و بستگان خودش را بیش از پدر و مادر شوهر می گیرد و همین مسئله باعث اعتراض و بحث و بگومگو می شود و پیامدهای ناگواری را به دنبال دارد و گاهی هم برعکس ،زن به مرد اعتراض می کند که تو در رفتن به خانه پدر و مادرت یا در دعوت از آنان برای مهمانی منزل ما بیشتر علاقه نشان می دهی تا رفتن به خانه پدر و مادر من، و یا دعوت گرفتن از آنان برای مهمانی منزل ما. همین مسئله باعث کدورت و سردی روابط میان زن و شوهر می شود و سپس موجب قطع ارتباط میان این خانواده و فامیل و نزدیک (بستگان زن و شوهر) می گردد که پر واضح است دودش به چشم همه می رود و یک دل خوری عجیبی به وجود می آید که اثارش تا سالهای سال باقی می ماند.

اکنون سخن ما در این است که اگرزن و شوهر مقید به رعایت آداب معاشرت باشند و به فامیل هر دو طرف احترام بگذارند و بدون تبعیض حساسیت برانگیز، با پدر و مادر و اقوام یکدیگر برخورد کنند نه تنها مشکلی نخواهند داشت که همگان به زندگی بانشاط امیدوار خواهند شد و پایه های زندگی شان محکم می گردد. رسول خدا(ص) فرمودند: اکرموا کریم کل قوم- بزرگ قوم و قبیله را احترام نموده و تکریم کنید. آیا پدر و مادر عروس و داماد، بزرگ قوم و قبیله نیستند؟ آیا احترام گرفتن از آنان به نفع همگان نیست؟ آیا احترام گرفتن، محترمانه برخورد کردن، یکسان به فامیل ها نگریستن بهتر است یا جنگ و جدل بی مورد در این خصوص داشتن که تو فامیل خودت را احترام و فامیل مرا تحقیر می کنی و دقیقاً همین مطلب را از شریک زندگی اش شنیدن!!! البته باید بزرگترها هم رعایت حال طرفین را داشته باشند و از توقعات خود کم کنند و بی جهت در دعوای لفظی فرزندانشان جانب یک طرف را نگیرند بلکه به عنوان میانجی وارد میدان شوند و به حل و فصل قضایا بپردازند و اطرافیان هم به بحث هایی مثل فلانی مادر شوهر است فلانی مادر زن است و زبانشان مثلاً تیغ دار است دامن نزنند آنها هم کمک کنند زندگی آرام آنان تداوم یابد.

ب- رعایت آداب معاشرت با همسایگان و بیگانگان:

در فرهنگ دینی ما برای همسایه جایگاهی بلند در نظر گرفته شده است تا جایی که در حدیث آمده است: آنقدر راجع به همسایه سفارش شده است تا جایی که انسان خیال می کند همسایه از همسایه اش ارث می برد. امیر المؤمنین(ع) در وصیتنامه خود می فرماید: الله الله فی الجار(نهج البلاغه) – خدارا خدارا در مورد همسایه در نظر بگیرید. باید به همسایه سرکشی داشت مشکلات اجتماعی او را مرتفع ساخت و در مواردی از او کمک گرفت وبالاخره با او باید تعامل داشت. در حدیثی می خوانیم: من بات شعبان و جاره جائع فلیس منی- کسی که سیر بخوابد و همسایه اش گرسنه باشد از من نیست. پس رعایت آداب معاشرت با همسایگان در این است که انسان با او در ارتباط باشد، مشکلات او را شناسایی و برطرف کند و هنگام بیماری از او عیادت کند و موقع از زیارت برگشتن به دیدار او برود. اما در عین حال هم مرد و هم زن باید بدانند و توجه کنند که همسایه ،همسایه است در عین اینکه احترام او را دارد اما لازم نیست اسرار خانوادگی را هم با او بازگو کند و یا خودی بودن و خودی شدن را تا بدانجا جلو ببرد که چیزی به نام محرم و نامحرم وجود نداشته باشد. هر نوع حرفی و هرگونه رفتاری به همسایه زده و یا نشان داده شود که این نوع معاشرت و برخورد خطرناک، غیر منطقی و غیر معقول و غیر شرعی خواهد بود. اندازه نگهدار که اندازه نکوست     هم لایق دشمن است و هم لایق دوست.

آری سخن ما در این است که می توان با رعایت آداب معاشرت طبق دستور اسلام به زندگی خوش و خرم و با نشاطی رسید و پایه های آنرا استحکام بخشید.

خطبه دوم

حدیث

النبی(ص): کیف بکم اذا فسدت نساءکم و فسق شبابکم و لم تأمروا بالمعروف و لم تنهوا عن المنکر؟ فقیل له و یکون ذلک یا رسول الله؟ فقال نعم و شرمن ذلک کیف بکم اذا امرتم بالمنکر و نهیتم عن المعروف فقیل له یا رسول الله و یکون ذلک؟ قال نعم و شر من ذلک کیف بکم اذا رأیتم المعروف منکراً و المنکر معروفاً…(وسایل الشیعه ج۱۱ص۳۹۷) چه خواهید کرد وقتی زنهایتان فاسد و جواناهایتان تبهکار شوند و امر به معروف و نهی از منکر نکنید !!! گفته شد ایا چنین چیزی اتفاق می افتد؟ فرمود بلی و بدتر از آن هم واقع می شود.

چه خواهید کرد آنگاه که به منکر فرمان دهید و از معروف نهی کنید ؟ گفته شد آیا چنان چیزی رخ خواهد داد ؟ فرمود بلی و بدتر از آن .

چه خواهید کرد در آن هنگام که معروف را منکر ، و منکر را معروف ببینید !؟.

نکته : تنها با در پیش گرفتن ایمان و تقوا است که می توان از این فتنه ها که در اخر الزمان رخ می نماید رهائی یافت.

مناسبت ها

  1. ولادت حضرت علی اکبر(ع): مشهور آن است که فرزند بزرگ امام حسین(ع) در ۱۱ شعبان سال ۳۳ه.ق از خانمی به نام  لیلا دیده به جهان گشود. روز ولادت ایشان را روز جوان نامگذاری کرده اند که البته برای آن ،هفته ای هم اختصاص داده اند تا باشد جوانان ما در عقیده و ادب و هدفداری به ایشان اقتدا کرده و علی اکبر را الگوی خود قرار دهند.

این نامگذاری فرصتی است تا به بیان خصوصیات ایشان و لزوم پیرویجوانان ما از خط و مشی آن بزرگوار پرداخته شود و ضمناً به مسئولان امر توجه داده شود که در عمل و نه فقط در حرف، به جوانان بها داده شود تا آنان بتوانند نقش و جایگاه واقعی خود را بیابند و دریابند که شدیداً مورد توجه و علاقه مسئولان کشور هستند. حدود ۳۱درصد از جمعیت ما را نسل جوان تشکیل می دهد که این برای کشور یک امتیاز و پشتوانه به حساب می آید. البته اگر به نقش خطیر و خطراتی که در پیش روی جوان است توجه نشود همین مسئله می تواند تهدیدی به شمار آید، پس باید با میدان دادن به جوانان برای نقش آفرینی، برای اشتغال، ازدواج و مسکن آنان، فکری کرد تا توجه به ابتذال و اعتیاد به مواد مخدر در جوانان کاهش یابد.

  1. میلاد مسعود حضرت مهدی(عج): در سحرگاه روز جمعه۱۵ شعبان سال ۲۵۵ه.ق مولودی از نرجس خاتون ۰همسر امام عسکری)(ع) به دنیا آمد که نامش را محمد گذاشتند. ولادت اعجاز گون ایشان مایه شادمانی خانواده و شیعیان امام عسکری(ع) شد. آخرین ذخیره الهی دارای القابی از جمله: صاحب الزمان، مهدی، منتقم، قائم آل محمد(ص) و … می باشد .

حضرت مهدی در حدود ۶۹ سال در غیبت صغری و پس از آن تا هر وقت که خداوند صلاح بداند در پس پرده غیبت کبری خواهند بود. دینداری در آن دوران که دوره آخر الزمان است بسیار دشوار و شکننده است. در بعضی از تعبیرها آمده است: مثل نگه داشتن پاره ای از آتش در کف دست است و لذا در این دوران ،دعای غریق را توصیه می کنند که خوانده شود: یا الله یا رحمن یا رحیم یا مقلب القلوب ثبت قلبی علی دینک. از جمله وظایف شیعه در عصر غیبت، انتظار فرج کشیدن است (افضل الاعمال انتظار الفرج). شیعه باید به چند نکته اساسی در این دوران توجه کند:۱- به تقویت پایه های اعتقادی بپردازد.  ۲- به وظایف دینی خود عمل نماید.  ۳- با دیگر شیعیان ارتباط تنگاتنگ و دوستانه داشته باشد.  ۴- به امر به معروف و نهی از منکر بپردازد.  ۵- از قرآن و اهلبیت غافل نبوده و درس زندگی بیاموزد.  ۶- خود را در پرتو اخلاق اسلامی بسازد و صالح گرداند تا بتوانددر انتظار مصلح  باشد.

با وجودی که در دیگر مکتبها هم عقیده به منجی وجود دارد اما هیچ کدام در استحکام و اتقان و درستی ، به پای عقیده شیعه نمی رسند. شیعه به امام موعود موجود عقیده دارد که به عنوان چشم خدا(عین الله) ناظر حال بندگان اوست و به عنوان امان خدا، نگهبان و نگهدار مردم است و به عنوان ولّی خدا به اذن خدا به رفع مشکلات موجود پیروانش می پردازد. او از جمله مؤمنانی است که به تعبیر قرآن کریم اعمال مردم را مشاهده می کند و منتظر دریافت فرمان الهی برای قیام فراگیر و سراسری است. آری او منتظر است تا فرمان الهی را دریابد و ظهور کند. البته الان،حاضر در جمع مردم است ولی ظاهر نیست.(هرگز میان حاضر و غایب شنیده ای) این عقیده با اظهارات سخیف و نادرست برخی در زمینه منجی بشریت، از زمین تا آسمان فاصله دارد. آری او وقتی ۳۱۳ تن از یاران با وفای خود را مهیای خدمت دید ظهور می فرماید و جهان ظلم دیده را پر از عدل و داد خواهد کرد. این روز فرخنده را روز جهانی مستضعفان نامیده اند و روز سربازان گمنام امام زمان(عج) هم لقب گرفته است. ما ضمن عرض تبریک این میلاد فرخنده به همگان به ویژه به مستضعفان عالم، برای سربازان گمنام ایشان هم آرزوی توفیق و سلامتی داریم و از صمیم قلب می گوئیم اللهم عجل لولیک الفرج.

  1. ارتحال ملکوتی حضرت امام:

 رهبر کبیر و معمار بزرگ انقلاب که شاهکار عظیم او پایه گذاری نظام جمهوری اسلامی ایران و به زباله دان تاریخ سپردن نظام شاهنشاهی بود پس از ده سال رهبری شجاعانه و داهیانه ،سرانجام در ۱۴ خرداد سال ۱۳۶۸ از دنیا برید و رخ در نقاب خاک کشید و به خدا پیوست. او مجموعه ای از خوبی ها و ارزشهای دینی و انسانی بود که به پاره ای از آنها اشاره می گردد:

۱-        صلابت و شهامت در عین سادگی و اخلاص.

۲-        استکبار ستیزی و مبارزه با طاغوت.

۳-        رعایت حقوق مردم به عنوان ولی نعمتان انقلاب.

۴-        پایه گذاری مکتب خود بر مبنای عقلانیت، معنویت و عدالت.

۵-        قاطعیت در برابر دشمن.

۶-        حمایت از محرومین در سطح عالم و پشتیبانی از نهضت های آزادی بخش.

(ترنر)رئیس وقت سیا گفته بود ما همه چیز را پیش بینی کرده بودیم مگر موفقیت یک پیرمرد را در جمع کردن مردمانی زیاد به ویژه جوانان به دور خود و ایجاد انقلابی با این وسعت. یادش گرامی و نامش جاودانه باد. در همین روز مجلس خبرگان رهبری ،حضرت آیه الله خامنه ای را به رهبری برگزید که ۲۶ سال است انقلاب را به بهترین شکل اداره کرده و یک تنه در مقابل همه زورگویی های مستکبران ایستاده است. مااین انتخاب شایسته را تبریک می گوئیم.

  1. بازهم بحث داغ مذاکرات هسته ای: با شروع هر دوره از این مذاکرات خسته کننده ونفس گیر حرف و حدیث هایی از موافقان و مخالفان مطرح شده و مورد بحث قرار می گیرد و هر کسی با توجه به ذهنیت خود به تحلیل وقایع هسته ای می پردازد اما قاطبه ملت همان نظر و دیدگاهی دارد که مقام رهبری بیان فرموده اند:

۱-        تمام تحریم ها یک جا و هم زمان لغو گردند.

۲-        دستاوردهای هسته ای در حد نیازهای واقعی کشور حفظ شود.

۳-        هیچ مانعی برای استمرار تحقیقات و پیشرفت های علمی و فنی وجود نداشته باشد.

۴-        نظارت ها و بازرسی ها در حد معمول و متعارف باشد.

۵-        هیچ گونه نظارت و اعمال محدودیت بر نیروهای مسلح پذیرفتنی نیست.

۶-        توافق هسته ای باید برگشت پذیر باشد تا در صورت نقض عهد دشمن بتوانبه شرایط قبل بازگشت.

این خواسته های منطقی و قانونی و شرعی ملت ماست. همانگونه که رهبیر فرموده اند باید اجازه داد تیم مذاکره کننده برنامه اش را جلو ببرد تا ببینیم طرف مقابل می خواهد چه کاری انجام دهد. همانطوری که معظم له فرموده اند: دشمن از این مسئله فارغ شد مسائلی مثل حقوق بشر و صنایع نظامی و موشک های دوربرد را بهانه قرار خواهد داد.

تذکرات پایانی:

  • دیدار نمایندگان مجلس با حضرت آقا، نامگذاری ۱۱ خرداد به عنوان روز حماسه و ایثار شهرستان.
  • یکشنبه ۱۰ خرداد روز جهانی بدون دخانیات است. باید به مضرات مصرف دخانیات توجه کرد و جامعه و به ویژه جوانان را از آن برحذر داشت که هم ثروت را به آتش می کشد و تن و جان را فرسایش می دهد هم دیگران را آزار می دهد.
  • پانزدهمین سالگرد ارتحال روحانی سرافراز سرور آزادگان ایران حجه الاسلام سید علی ابوترابی که در ۱۲ خرداد سال ۷۹ به ملکوت اعلی پیوست گرامی می داریم.
  • از مسئولان می خواهیم ترتیبی اتخاذ کنند تا با گران شدن بنزین جلو هجوم ویرانگر گرانی ،در همه زمینه ها را بگیرند و اجازه ندهند چهره زشت غول گرانی بار دیگر به مردم نشان داده شود.
  • تفحص پیکر ۱۷۵ غواص که دست بسته و زنده زنده در گور دسته جمعی توسط بعثی ها دفن شده بودند بار دیگر اوج درندگی بعثی و مظلومیت نیروهای ما را نشان داد.
  • و بلاخره مسئله برات و عید نیمه شعبان که در حضور شورا وشهردار و جمعی از معتمدین محل قرار شد عصر روز چهاردهم شعبان با حضور در کنار مقبره تازه گذشتگان برای آنان فاتحه ای خوانده شود و برات و عید هر دو در روز عید نیمه شعبان برگزار گردد.

پاسخ دادن

نکات : آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلدهای الزامی علامت گذاری شده اند. *

*