خطبه اول
قرآن( اعراف/۱۷۹)
« و لقد ذرأنا لجهنم کثیراً من الجن و الانس لهم قلوب لا یفقهون بها و لهم اعین لا یبصرون بها و لهم اذان لا یسمعون بها اولئک کالانعام بل هم اضل اولئک هم الغافلون»(اعراف ۱۷۹)
ودر حقیقت بسیاری از جنیان و آدمیان را برای دوزخ آفردیده ایم چراکه دلهائی دارند که با آن حقایق را دریافت نمی کنند و چشمانی دارند که با آنها نمی بینند و گوشهائی دارند که با آنها نمی شنوند آنان همانند چهارپایان بلکه گمراه ترند. اری آنها همان غافل ماندگانند.
- دل بدون فکر ودرک، چشم بدون دید، گوش بدون شنید دردی را دوا نمی کند.
- دارندگان چنین ابزاری حیوانی بیش نیستند بلکه گمراه ترند چرا که با وجود ابزار مناسب استفاده از آنها راندارند.
- آنان همان غافلانند. غفلت از یاد خدا، غفلت از حق، غفلت از خود و قیامت ،بر خلاف اینگونه افراد انسانهایی هستند با درک و فهم بالا ،آنان همان با تقوایان هستند.
خانواده سالم
[ عوامل تحکیم خانواده] ۸- قناعت و ساده زیستی
هر چند طبیعت انسان ،زیاده طلب و حریص است و طبیعی است چنین حالتی انسان را در سختی ها و رنج های فراوان جسمی و روانی قرار می دهد اما می توان با حاکمیت بخشیدن به عقل و در پیش گرفتن منطق صحیح از این حالت بد نفسانی عبور کرد و به قناعت و ساده زیستی روی آور شد که برای انسان سلامت جسم و روان را به دنبال دارد و زندگی را شیرین و گوارا می کند. قرآن کریم در سوره نحل آیه ۹۷ می فرماید: من عمل صالحاً من ذکر او انثی فلنحیینّه حیوه طیبه- هر کس از مرد و زن ،کار شایسته کند و مؤمن باشد قطعاً با زندگی پاکیزه ای حیات( حقیقی) می بخشیم. حضرت علی(ع) در پاسخ به این سؤال که منظور از حیات طیبه چیست؟ می فرماید: هی القناعه- مقصود قناعت است. آری قناعت ،زندگی را زیبا و پاکیزه و با نشاط می کند. در روایات ما نسبت به قناعت، تعابیر زیبا و بلندی وجود دارد که به برخی از آنها اشاره می کنیم:
- قال رسول الله(ص): خیار امتی القانع و شرارهم الطامع- بهترینان امت من قناعت کنندگان و بدترین آنها طمعکاران هستند. میزان الحکمه۹/۵۷۸
- قال علی(ع) فی ذکر خباب ابن الارت: یرحم الله خباب من الارت اسلم راغباً و هاجر طاعماً و صنع بالکفاف و رضی عن الله و عاش مجاهداً- خداوند خباب را رحمت کند که با رغبت مسلمان شد و با طیب خاطر هجرت کرد و به کفاف زندگی قانع و از خدا خشنود بود و مجاهد زیست.(همان)
- ایضاً قال: القناعه مال لا ینفد، القناعه تغنی، طلبت الغنی فما وجدت الا بالقناعه علیکم بالقناعه تستغنوا- قناعت ثروتی تمام نشدنی است. قناعت توانگری می آورد. توانگری را جستم و آن را جز در قناعت نیافتم قانع باشید تا توانگر باشید.(همان)
نقطه مقابل قناعت، حرص و طمع ورزیدن است. حریص هرگز سیر نمی شود همیشه ناراحت است و به قول سعدی: گفت چشم تنگ دنیادار را یا قناعت پر کند یا خاک گور.اگر اعضای اصلی خانواده(زن و شوهر) به قناعت رو ی آورند و کاری به کار دیگران نداشته باشند و چشم خود را به درآمد و کیسه خود بدوزند بدون تردید آرامش روحی و روانی پیدا خواهند کرد و هرگز با وام گرفتن و قرض کردنهای زیاد، خود را به دردسر نمی اندازند.
گفته اند مرحوم آیه الله شهید مدرس در صفحه اول قرآن خود در خطاب به دخترش فاطمه بیگم آورده است: تو را به ۳ چیز سفارش می کنم، ۱- خواندن نماز و قرآن. ۲- دعا برای پدر و مادرت ۳- در پیش گرفتن قناعت.
خود او فرموده است خدا به من ۲ چیز نداده است: ۱- طمع ۲- ترس.
لذا آزاده ام. شخصی با اطلاع از وضع نابسامان شیخ آقا بزرگ تهرانی مقداری پول در پاکت گذاشت و برای او فرستاد او ضمن تشکر، پاکت را همراه بااین شعرو محتوایش برگرداند: ما آبروی فقر و قناعت نمی بریم به پادشه بگوکه روزی مقدّر است
اشاره به مصداقهای قناعت در خانواده:
- قانع بودن به درآمد حلال و مصرف کردن بدون اسراف.
- چشم طمع به مال و ثروت دیگران نداشتن و خود را ناراحت نکردن.
- رعایت سادگی در مهمانی دادن و پذیرایی از واردین در حد ممکن.
- خود را با تهیه وام با بهره های سنگین به زحمت نینداختن.
- در مسائل مادی به زیر دست نگاه کردن و شکرگزاری به درگاه خداوند به خاطر آنچه که خانواده ها دارند.
- اگر وضع مادی خوبی در خانواده حاکم نیست از مسافرتها و زیارت رفتن ها صرف نظر کردن.
- و بالاخره در دادن جهیزیه، سیسمونی، هدیه ها، به وضعیت خود نگاه کردن.
قناعت و قانع را همه دوست دارند حتی کسانی که حریص اند و پر توقع.
نمونه: اسکندر مقدونی که به دیدار دیوژن رفت و گفت چیزی از من بخواه دیوژن گفت کنار برو بگذار آفتاب به من برسد. اسکندر گفت: اگر اسکندر نبودم دوست داشتم دیوژن باشم.
خطبه دوم
حدیث
قال الکاظم(ع): لبعض ولده: یا بنی ایاک ان یراک الله فی معصیه نهاک عنها و ایاک ان یفقدک الله عند طاعه امرک بها و علیک بالجد و لا تخرجن نفسک من التقصیر فی عباده الله و طاعته فان الله لا یعبد حق طاعته و ایاک و الذجر و الکسل فانهما یمنعان حظّک من الدنیا و الاخره. بحار ۷/۳۲۱ امام کاظم (ع) به یکی از فرزندانش فرمودند فرزندم مبادا خداوند تو را در معصیتی که تو را نهی کرده ببیند وتو را در کنار طاعتی که به تو فرمان داده است نبیند .بر تو باد به تلاش و کوشش . مبادا خود را از حالت کوتاهی در طاعت خداوند خارج بدانی چه اینکه آن گونه که باید خداوند اطاعت نمی شود . و بپرهیز از تنبلی و کسالت چه آینکه این دومانع بهره تو از دنیا و اخرت می شوند.
مناسبت ها
- حلول ماه صفر: این ماه که در ادامه ماه محرم قرار دارد ماه ماتم و اندوه اهلبیت و شیعیان است. این ماه به نحوست معروف است که باید با دعا و صدقه ،نحس بودنش را دور کرد. رویدادها و اتفاقات ناگواری در این ماه وجود دارند که مردم به خاطر آنها آن را نحس می دانند مثل: ورود سر مبارک امام حسین(ع) به شهر شام در اولین روز آن و عید اعلان کردن بنی امیه و جشن و شادی آنها که البته در پی آن گفته اند روز دوم صفر، اهلبیت(ع) را به عنوان اسیر وارد دمشق کردند و مردم ضمن شادی و هلهله به بازماندگان حادثه کربلا توهین می کردند و ناسزا می گفتند. معروف است که در پنجم این ماه دختر خردسال امام حسین(ع) در خرابه شام از دنیا رفته و درواقع به شهادت رسیده است. البته در هفتم آن، بنا به قولی ولادت امام کاظم(ع) است که برخی می گویند شهادت امام حسن مجتبی(ع) در این روز اتفاق افتاده است.
- شهادت آیه الله شهید مدرس: سید حسن مدرس در دهم آذرماه ۱۳۱۶ در کاشمر توسط مأمورهای رضاخان در حال تبعید و مظلومانه به شهادت رسید. سالروز شهادت ایشان را روز مجلس نامیدند تا الگویی برای نمایندگان مجلس باشد. امام راحل که کمتر از کسی یاد و تعریف می کردند چندین بار از ایشان ستایش کردند و فرمودند: شما باید افرادی مثل مدرس را برای نمایندگی مجلس انتخاب کنید. مدرس دارای ویژگی های فراوانی بود که در اینجا به برخی از آنها اشاره می کنیم:۱- سیادت ۲- اجتهاد ۳- شجاعت ۴- زهد و پارسایی ۵- روحیه مردمی ۶- تواضع ۷- کیاست و زیرکی. به خاطر همین خصلتها بود که پس از ۷۷ سال هنوز نام و یادش بر سر زبانهاست و همه به وجودش افتخار می کنند. اردستان، قمشه، اصفهان و حالا کاشمر همه می گویند او از ماست.
رضاخان یقه او را گرفته و گفته بود سید از جان من چه می خواهی ؟گفت جانت را می خواهم. مدرس در جواب تهدید او گفته بود من هر جا بمیرم آنجا مزار من خواهد شد ولی تو در جایی می میری که نه آب باشد ونه آبادانی، و همین گونه نیز شد.
- رهنمودهای مقام معظم رهبری: الف- در جمع علما و دانشمندان شرکت کننده از داخل و خارج در کنگره بررسی ماهیت تکفیریها مطالب مهم و تحلیلی ارائه دادند و گروه داعش را بخشی از توطئه استکبار خواندند و نقش آنان را در منحرف کردن افکار مسمانان از بیداری اسلامی به برادر کشی و آبروی اسلام را بردن یادآور شدند و فرمودند: پنج بار در همین هفته های گذشته آمریکا برای آنان سلاح ریخته است. آنگاه به علما توصیه کردند تا ماهیت این گروه تکفیری را به مردم بشناسانند و از قدس شریف و مسجد الاقصی غافل نشوند.
ب- در دیدار با رؤسای مجمع های بسیج مطالب مهم را یادآور شدند از جمله: ما با تجدید مذاکرات هسته ای مخالف نیستیم چنانکه با اصل آن مخالف نبودیم. اگر مذاکرات به ثمر نرسد آمریکا زیان می بیند وگرنه ما با اقتصاد مقاومتی جلو خواهیم رفت و در هر حال دشمن ضعیف شده است و اسرائیل هر روز احساس ناامنی بیشتری خواهد کرد و باید کرانه باختری هم مسلح شود.
- افتضاح و رسوایی استکبار جهانی: آمریکا که خود را سرآمد همه کشورها می داند و مسئولان آن به دنیا فخر می فروشند و می خواهند خدای دنیا باشند در یک رسوایی جدیدی گرفتار شده اند: چندی پیش -حدوداً چهار ماه قبل- که یک پلیس سفید پوست یک جوان ۱۷ ساله سیه پوست را که سلاحی نداشت و دستهایش را به علامت تسلیم بالا برده بود با ۱۲ گلوله از پای درآرود، شهر او یعنی فرگوسن به این کشتار بیرحمانه اعتراض کرد و بیش از صد شهر آمریکا شاهد اعتراض های مشابهی بود که به درگیری با پلیس انجامید و بالاخره مثل آتش زیر خاکستر باقی ماند تا این که اخیراً با حکم دادگاهی در آمریکا پلیس قاتل تبرئه شد و مردم بار دیگر سر به شورش برداشتند و به این تبعیض فاحش اعتراض کردند شهر کوپک ۲۰ هزار نفری فرگوسن با هزار ها نیروی گارد به محاصره درآمده و صدها نفر دستگیر و دهها نفر مجروح شده اند. سخنان اوباما هم نتوانست این آتش را خاموش کند. دنیا هم فهمید که شعارهای دهن پر کند استعمارگران تو خالی است و روز روشن ساهان را می کشند و قاتلان آنها را تبرئه می کنند. گفته اند هر دو روز یک ساهپوست از پای در می آید آب از آب تکان نمی خورد. تا چند سال پیش سیاهان حق همراهی با سفیدها را نداشتند آنان نمی توانستند به انجیل کتاب مقدس مسیحیان که سفید پوست به آن قسم خورده بود سوگند یاد کنند. قوانین ظالمانه آمریکا در این خصوص به قدری ضد بشری است که رئیس جمهور رنگین پوست فعلی( اوباما) را هم عصبانی کرده است. آنها با این سابقه ننگین در نقض حقوق بشر که حیوانات را بیش از انسان ها احترام می کنند ما را متهم به نقض حقوق بشر می کنند. آنها ملت ما را محور شرارت، حرامزاده، مکار و فریب کار لقب می دهند و می گویند باید ریشه ملت ایران خشکانده شود. آری دبیر کل سازمان ملل بان کی مون هم گفته مقامات آمریکا اجازه دهند مردم اعتراض خود را علنی کنند.( عزا آنقدر شور دارد که مرده شور هم گریه می کند)
سخن پایانی
- یاد و نام علمای بزرگ مثل شیخ مفید که مصادف است با سالگرد رحلت آیه الله مرعشی نجفی( ۷صفر ۱۴۱۱ه.ق) را گرامی می داریم.
- هم چنین بار دیگر سالگرد شهادت آیه الله شهید ودرس را یادآور شده و از عموم هم شهریان تقاضا می کنیم تا در همایش نکوداشت آن عالم جلیل القدر و چند تن از روحانیون شهید شهرستان اردستان که در یکشنبه شب هیمن هفته پیش رو در همین مکان تشکیل می گردد شرکت فرمایید.
- حمله وحشیانه نیروهای آل خلیفه به منزل عالم بزرگوار و مجاهد شیعی آیه الله شیخ عیسی قاسم( امام جمعه بحرین) را محکوم کرده و آرزومندیم حرکت مردم بحرین به بار بنشیند و حکومت مورد نظر آنان تشکیل گردد.
- طرح کفالت ایتام با اعلان آمادگی نزد کمیته امداداز یاد نرود.
- با تشکر از همه شرکت کنندگان عزیز و گرامی.