خطبه اول
تقوا در قرآن
« و ما آتاکم الرسول فخذوه و ما نهاکم عنه فانتهوا و اتقوا الله ان الله شدید العقاب»وآنچه را که پیامبر برایتان آورده بگیرید و آنچه شما را از آن نهی کرده از آن باز بایستید و تقوای الهی راپیشه کنید که خداوند عذابی سخت دارد (الحشر۷)
- در این آیه تکلیف و وظیفه مسلمانان در برابر امر و نهی پیامبر اکرم(ص) مشخص شده است. فرموده اوامر او را بگیرید و اطاعت کنید و نواهی او را ترک کنید( یعنی از آنچه شما را نهی کرده شما هم دست نگهداشته و باز بایستید).
- در ادامه می گوید تقوای الهی را پیشه کنید چرا که عذاب خدا بسیار سخت و دشوار می باشد.
در واقع رعایت دستور الهی و اطاعت از پیامبر اعظم مصداق رعایت تقوای الهی است و نادیده انگاشتن آن نوعی بی تقوایی است که عذاب سخت خداوندی را در پی خواهد داشت.
خانواده سالم
[ بایدها و نبایدها] ۸- تهیه غذای حلال و پرهیز از لقمه حرام: وقتی خداوند خلق خود را می آفریند و روزی او را تضمین کرده است پس هیچ نگرانی نباید وجود داشته باشد. پر واضح است که وقتی او دستور می دهد از روزی حلال و پاکیزه و نه از حرام و آلوده استفاده کنید معلوم می شود او اراده کرده که مخلوق خود را از روزی حلال برخوردار سازد و قطعاً زمینه این برخورداری را هم فراهم ساخته است. خدای قادر متعال و رزاق می فرماید: یا ایهاالناس کلوا مما فی الارض حلالاً طیبا و لا تتبعوا خطوات الشیطان انه لکم عدواً مبین :ای مردم از آنچه که در زمین است به صورت حلال و پاکیزه استفاده کنید و از گامهای شیطان پیروی نکنید که او دشمن آشکار شمااست( بقره/۱۶۸). از این آیه استفاده می شود که همه انسانها می توانند از روزی حلال و پاکیزه استفاده کنند اما در این میان باید از تبعیت و پیروی شیطان که در دشمنی او تردیدی نیست بپرهیزند. بدون تردید او تلاش خواهد کرد تا با ایجاد وسوه و اغواگری انسان را به حرام خواری و در پی آن به حرام کاری وادار نماید که باید به شدت از آن برحذر بود. هیچ کس نباید به خدا بدگمان باشد و تصور کند هیچگونه رزق و روزی برایش قرار نداده است و یا روزی اور ا در حرام قرار داده که این تصوری نابجا و سوء ظنی گناه آلود است.« و فی السماء رزقکم و ما توعدون»( الذاریات۲۲) روزی شما در آسمان است و آنچه وعده داده می شوید. البته این سخن و این وعده هرگز به آن معنا نیست که انسان بدون تلاش و فعالیت می تواند به روزی خود دست یابد. بله افراد و موجدات بی دست و پا را از راههای دیگر روزی می رساند ولی هرگز او به آنها که می توانند و تلاش نمی کنند عنایتی نخواهد داشت. «چنان روزی به نادانان رساند که صد دانا در آن حیران بماند»
یک تمثیل جالب:
یکی روبهی دید بی دست و پا فرو ماند از لطف و صنع خدای
که چون زندگانی به سر می برد به دین دست و پا از کجا می خورد
در این بود درویش شوریده رنگ که شیری درآمد شغالی به چنگ
شغال نگون بخت را شیر خورد بماند آنچه روباه ازاین سیر خورد
درویش وقتی وضع را آن چنان دید و گوشه ای نشست و منتظر رسیدن روزی شد. هر چه نشست دید خبری نشد به او هشدار داده شد که: برو شیر درنده باش ای دغل میفکن تو خود را چو روباه شل.
یعنی تو باید به دنبال کسب روزی و تلاش برای معاش باشی و همانند شیر باشی که طعمه ای به دست آری و خود مصرف کنی و زیادی آنرا هم به دیگران هدیه کنی نه این که مثل آن حیوان بینوا در انتظار لقمه غذایی باشی که از ته مانده غذای دیگران نصیبت گردد.
در روایات ما آمده است از جمله دعاهایی که مستجاب نمی شود دعای مردی است که در خانه بنشیند و دعا کند بدون تلاش و کوشش برایش روزی برسد و در احادیث دیگر آمده است: طلب الحلال فریضه علی کل مسلم و مسلمه: طب روزی حلال بر هر مرد و زن مسلمانی واجب است. جالب اینکه مشابه این تعبیر را در مورد علم آموزی داریم( طلب العلم فریضه علی کل مسلم و مسلمه) هر دو غذا برای گذران روزگار لازم است غذای مادی برای جسم و غذای معنوی برای روح.
برای کسب روزی حلال تشویق های قابل توجهی در احادیث ما دیده می شود مثل: العباده عشره اجزاء تسعه اجزاء فی طلب الحلال. پیامبر اکرم(ص) فرمود: عبادت ده جزء دارد که نه جزءآن در طلب روزی حلال است. و از امام هشتم (ع) نقل شده است: ان الذی یطلب من فضل یکف به عیاله اعظم اجراً من المجاهد فی سبیل الله: قطعاً پاداش کسی که در پی کسب قوت و غذا برای خانواده اش می باشد از مجاهد فی سبیل الله بیشتر و بزرگتر است. از اینگونه روایات به خوبی اهمیت و اجر و پاداش طلب کننده حلال استفاده می شود.
گفتنی است به دنبال کسب روزی نبودن و یا آنر ا از طریق حرام طلب کردن چنانکه در جای خود بیان خواهیم کرد مورد نکوهش و سزاوار سرزنش می باشد.
خطبه دوم
تقوا در حدیث
علی (ع): اتقوا الله حق تقاته و اسعوا فی مرضاته و احذروا ما حذرکم من الیم عذابه: انچنان که شایسته است تقوای الهی را پیشه کنید ودر کسب رضایت الهی بکوشید و از آنچه که شما را بر حذر داشته که عذاب سخت اوست بر حذر باشید.(تصنیف غرر؛ص۲۶۷)
در این سخن کوتاه سه امر وجود دارد: ۱- امربه تقوا آنگونه که شایسته است یعنی حداقل آنرا در نظر نگیرید و به آن راضی نباشید. در واقع نوعی تشویق برای کسب بیشتر تقوای الهی است.
۲- امر به تلاش برای کسب رضایت حق تعالی. آنقدر باید تلاش و کوشش کرد تا رضایت او را بدست آورد.
۳- پرهیز از آنچه انسان را جهنمی می کند و شایسته دریافت عذاب الهی می گرداند. امید است با دقت در این سخن نورانی خود را به خداوند نزدیک سازیم و از عذاب دردناک او بر حذر باشیم.
مناسبت ها
- سالروز وفات ام البنین( روز تکریم مادران و همسران شهدا): روز۱۳جمادی الثانی سال ۶۴ ه.ق فاطمه کلابیه معرف به ام البنین، همسر امیرالمؤمنین(ع) از دینا رفت. از آنجا که او هم ،همسر شهید بود و هم مادر شهیدان ،از اینرو روز وفات ایشان را روز تکریم مادران و همسران شهدا نامیده اند. شخصیت این بانوی بزرگ از نظر خانوادگی یک شخصیت استثنایی است هم چنین ادب داری او نسبت به حضرت فاطمه(س) و فرزندان او، بی نظیر و نمونه است. او چهار پسر در کربلا تقدیم امام حسین(ع) کرد عثمان، جعفر، عبدالله و عباس که نام قمر بنی هاشم با ام البنین همواره قرین و همراه است. قبر شریف ایشان در قبرستان بقیع است که سابق بر این تا نزدیکی قبر می رفتند و زیارت نامه می خواندند اما چندی است که وهابی ها مانع می شوند و از راه دور زائران ؛قبرش را به یکدیگر نشان می دهند و ادای احترام می نمایند. روان این بانوی بزرگ شاد باد و از رضوان الهی برخوردار.
در مورد تکریم مادران و همسران شهدا کافی است تا به جملاتی از مقام معظم رهبری اشاره کنیم: اگر مادران و همسران شهدا بی صبری نشان می دادند شوق جهاد در راه خدا و شهادت در دل مردها می خشکید. خانواده شهدا و ایثارگران از نظر تأثیر و ارزش فقط با خود شهدا قابل مقایسه هستند. عظمت خانواده های شهید کمتر از شهید نیست. مجاهدت خانواده ها قبل و بعد از شهادت وجود داشته است. اکنون این ما هستیم که باید از خانواده ها تجلیل کنیم و از آنان به عظمت یاد نمائیم. راستی اگر آنها نبودند و شهیدان جانفشانی نمی کردند هیچ یک از مقامات و مسئولین ما هم در این جایگاه نبودند پس همه مدیون آنانیم و همه باید خدمتگزار آنها باشیم به ویژه مسئولان می باید قدردان این قشر زحمت کش باشند. گاهی که سهمیه دانشگاه به فرزندان شاهد اختصاص می یافت عده ای معترض می شدند که این چه کاری است ولی باید گفت این کمترین کاری است که در مورد آنان انجام می گیرد چرا که آنها پشت و پناه و سرپرست خود را از دست داده اند و حسرت دیدار یک لحظه از آنان را دارند آیا نباید به آنان به دیده احترام و تکریم نگریست.
- ابلاغ بسته سیاستی در حوزه سلامت: در هفته ای که گذشت شاهد ابلاغ رسمی بسته سیاستی در حوزه سلامت از سوی رهبری انقلاب بودیم که اگر عملیاتی و کاربردی شود ما شاهد تحولی عظیم در این حوزه خواهیم بود. این بسته سلامتی که ۱۴ ماده دارد شامل مطالب و مسائل مهمی است از جمله توجه به پیشگیری که اهمیتی بیش از درمان درد دارد، تحکیم خانواده، امنیت غذایی مردم، همگانی شدن بیمه، توجه به طب سنتی و…
بلافاصله از سوی وزیر محترم درمان و آموزش پزشکی مورد استقبال قرار گرفت و اظهار امیدواری کرد بتوان با این سیاست به حوزه سلامت کمک کرد و آنرا ارتقا بخشید. ما هم امیدواریم این نوع سیاست گذاری ها عملیاتی شوند و مردم ما از سلامتی جسم و روان برخوردار باشند و بیماران از ناحیه دارو و درمان خود دارای نگرانی نباشند و بهبود کامل یابند ان شاءالله.
- اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه ها: بر اساس مصوبه مجلس، دولت تصمیم گرفت تا در سال جاری (۱۳۹۳) بخش دوم هدفمندی یارانه را اجرایی کند. فراخوانی صورت گرفت تا آنها که احتیاج ندارند از گرفتن یارانه صرف نظر کنند تا بار مالی این طرح کاهش یابد و دولت بتواند این مبلغ را خرج سلامت و بهداشت محیط نماید. ایده، ایده خوبی است اگر مسئولان آن چنانکه وعده داده اند موفق شوند عمل کنند حتی ما در بخش سلامت شاهد تحولاتی خواهیم بود. همانگونه که دولتمردان گفته اند بسیار مناسب است اگر هرچند وقت یکبار گزارش بدهند و آمار ارائه کنند که چقدر از این مبلغ را در جای خودش هزینه کرده اند. هر چند دولت می تواند با جلوگیری از ریخت و پاش ها و کم کردن هزینه های اضافی مثل مخارج سمینارها و جلسات کم بهره و از بین بردن تبعیض ها دردادن حقوق های کلان و پاداش های آن چنانی به مسائل اساسی و بنیادی بپردازد که امیدواریم موفق باشد.
- تصویب قطعنامه پارلمان اتحادیه اروپا علیه ایران: این اولین بار نیست که اروپای های سلطه جو و خودخواه علیه کشور ما قطعنامه صادر می کنند. آنها از سال ۲۰۰۹ تا به الان حدود ۶۰ قطعنامه صادر کرده اند. آنان در گردابی از خودخواهی و جاه طلبی گرفتارند و در توهم زندگی می کنند. اروپایی ها اگر فراموش کرده اند ملت ها از جمله ملت ما فراموش نکرده است که جنگ های جهانی اول و دوم را که حدود ۵۰ میلون کشته داشته را آنها به راه انداختند. صدام را آنها با سلاح شیمیایی و جنگ افزارهای مدرن به جان ملت ما انداختند و دشمنان ملت ما را در پناه گرفته اند و حالا برای ما خط و نشان می کشند که باید حقوق بشر را مراعات کنید. فتنه گران را آزاد کنید، عمل شنیع هم جنس بازی را آزاد بگذارید و تأسیس دفتر اتحادیه را در کشورتان بپذیرید که بر کار حقوق بشر نظارت کند و… راستی اگر بشر برایتان اهمیت دارد چرا در دفاع از مسلمانان بی پناه در کنار گوشتان که کشته می شوند چیزی نمی گوئید و چرا در مورد مردم بحرین که به جرم حق طلبی کشته می شوند حرفی نمی زنید چرا تروریست های موجود در سوریه را حمایت می کنید. آیا شما دلتان به حال بشر سوخته؟ به قول امام آیا شما بشر را می شناسید تا حقش را بشناسید؟
سخن پایانی
- تشکر و قدردانی از نیروهایی که در آغازین رزوهای سال تا پایان تعطیلات در خدمت مردم بودند مثل نیروی انتظامی، بسیج، فرمانداری، شهرداری، آموزش و پرورش، هلال احمر، بهداشت و درمان، اداره راه و شهرسازی و همه ارگان های مربوطه…
- تشکر از مردم ولایتمدار که حتی در ایام عید و دید و بازدید دست از مراسم و عزاداری ایام فاطمیه بر نداشتند و در روز شهادت هم به خیابانها آمدند و هیأت ها به عزاداری پرداختند.
- تشکر از ناظران و خدمتگزاران در عرصه های مختلف که در خدمت رفاه و امنیت مردم بودند. [ اشاره به حساب ۱۰۰ امام برای خانه سازی جهت نیازمندان]
تذکر: کسانی که مستقیم با مردم سروکار دارند در کمال دقت و همت کارشان را انجام دهند تا مبادا خدای ناکرده تصور نادرستی در موردشان صورت پذیرد مثل: افرادی که کنتورهای گاز، برق و آب را می بینند اگر عجله ای کار انجام گیرد چه بسا حق الناس به وجود آید. اگر کنتور عیب دارد برطرف شود و اگر طرف نوجیه نیست به درستی توجیه شود تا مشکلی به وجود نیاید( تعدادی شاکی از قبض های گاز داشتیم که مبلغ ها خیلی بالا بود).