خطبه ۱۳۹۲/۰۷/۱۹

IMG_0199

خطبه اول

تقوا در قرآن

و کذلک انزلناه قراناً عربیاً و صرفنا فیه من الوعید لعلهم یتقون او یحدث لهم ذکراً. (طه ۱۱۳): و اینچنین ما قرآن را به صورت عربی نازل نموده و در آن انواع وعید را بیان کردیم تا شاید اهل تقوا شوند یا متذکر گردند.

    توصیه به تقوا، همواره مورد تأکید قرآن کریم بوده و جالب اینکه راه رسیدن به آن را هم بیان کرده است. در این آیه، قرآن کریم که عربی نازل شده و در آن انواع وعید ذکر گردیده به عنوان عامل ایجاد تقوا معرفی گردیده است چه بسیار افرادی بوده اند که در وادی انحراف به سر می بردند اما در پرتو آیات نورانی قرآن کریم به راه درست هدایت شدند و مسیر تقوای الهی را در پیش گرفتند مانند: فضیل بن عیاض که در سفینه البحار به ماجرای او اشاره شده که با شنیدن آیه ۱۶ حدید از بیراهه به راه آمد و هدایت ویژه ای نصیبش شد.

خانواده سالم

 اشاره: با پایان گرفتن بحث« وظایف زن و شوهر» که در بیست و دو عنوان بیان و توضیح داده شد، اکنون بحث را به یاری خداوند زیر عنوان بایدها و نبایدها ادامه می دهیم. در این بخش تلاش می کنیم تا به عواملی اشاره کنیم که در تحکیم و تثبیت پایه های خانواده نقشی اساسی دارند و نیز به بیان اسباب و عللی خواهیم پرداخت که باعث تزلزل و بی ثباتی و فروپاشی خانواده خواهند شد. در طرح اینگونه مباحث، عقیده داریم آنچه باعث توفیق اعضای خانواده خواهد شد دو چیز است: یکی آگاهی شایسته دوم: اقدام بایسته.و بیشترین آسیب را خانواده ها از ناحیه دو چیز دریافت می کنند: ۱- جهل و نا آگاهی ۲- بی توجهی و بی تفاوتی.

در بیانی از حضرات معصوم(ع) رسیده است که: العلم اصل کل خیر و الجهل اصل کل شر( میزان الحکمه) علم و آگاهی اصل و ریشه همه سعادت ها و خوبی هاست و جهل و نا آگاهی اساس و پایه تمام بدبختی هاست. هم چنین از امیرالمؤمنین(ع) نقل شده که فرمود: الجهل بالفضائل من اقبح الرذائل: جهل و نادانی نسبت به فضیلت ها و ارزش ها از بدترین نوع رذیلت ها و ضد ارزش ها است.

   با توجه به این رهنمودهاست که می گوئیم لازم است همگان و به ویژه اعضای اصلی خانواده با این مباحث مأنوس باشند تا کشتی خانواده در دریای پر تلاطم زندگی، کمتر دچار حادثه و طوفان گردد و زن و مرد بتوانند از گرداب حوادث به خوبی جان سالم بدر ببرند.

   توصیه های صریح رسول خدا به علی و فاطمه(ع) و سفارش های پیشوایان دینی به یاران خود، در خصوص اداره منزل و نحوه برخورد با یکدیگر در کانون خانواده به خوبی بیانگر اهمیت اینگونه مباحث می تواند باشد.

   « لزوم توجه به الگوی مناسب»

    بی تردید یکی از عوامل تأثیر گذار در زندگی انسان، توجه به الگو و نمونه است. آموزه های دینی به ما می گوید شما باید از پیامبر اعظم الگو بگیرید( لقد کان لکم فی رسول الله اسوه حسنه / احزاب ۲۱) قرآن کریم پیامبر اعظم را در همه زمینه ها از جمله در مورد تشکیل و اداره خانواده و تربیت فرزندان به عنوان الگوی شایسته و قابل پیروی معرفی می کند. ضمناً در قرآن کریم به نوعی به خانواده هایی که در معرض آسیب بوده اند و انواع آنها شاره می فرماید که ما برای بهره گیری بیشتر، این بحث را به این شکل مطرح و تقدیم می کنیم.

انواع خانواده ها

۱-         مرد سالم، زن ناصالح:

 حضرت نوح و حضرت لوط، هر دو پیامبر خدا بودند ولی خانم های این دو، ناصالح و غیر شایسته بودند. ضرب الله مثلاً للذین کفروا امرأه نوح و امرأه لوط کانتا تحت عبدین من عبادنا صالحین فخانتاهما( تحریم/ ۹).

۲-         زن صالح، مرد فاسد:

حضرت آسیه زنی مؤمن و شایسته و اهل کمالی بود اما همسری داشت به نام فرعون که هتاک بود و خون ریز و بی رحم. در آیه یازدهم از سوره تحریم به این خانم و شوهرش اشاره شده و از کمالات زن بزرگوار این خانواده سخن به میان آمده است.

۳-         زن و مرد هر دو ناصالح و غیر شایسته:

 ابولهب( عموی پیامبر) و همسرش ام جمیل( زن عموی پیامبر) هر دو فاسد و تبهکار و دشمن حق بودند و سوره ای در قرآن در نکوهش این دو نازل شده است.

۴-         زن و مرد صالح و شایسته:

 نمونه چنین خانواده ای رسول اکرم است و خدیجه کبری، علی مرتضی است و فاطمه زهرا(س). پیداست خانواده ای می تواند نقش الگویی و مؤثر داشته باشد که همه اعضای آن در حد کمال باشند و این خانواده همان خانواده قرآنی و اسلامی است که با رعایت بایدها و نبایدها الگوی همه بوده و هستند و خواهند بود. امیدواریم خانواده ها هم اینگونه باشند.

خطبه دوم

تقوا در حدیث

الباقر(ع): یا میسر الا اخبرک بشیعتنا؟ قلت بلی جعلت فداک قال: انهم حصون حصینه و صدور امینه و احلام وزینه لیسوا با المذیع البذر و لا بالجفات المراعین رهبانٌ بالیل اسد بالنهار: فرمود: ای میسر از حالات شیعیانمان به شما خبر دهم؟ عرضه کردم: جانم به قربانت، بفرمائید فرمود: آنان دژهای محکمی هستند دارای سینه هایی امانت دار و عقلهایی وزین می باشند اهل شایعه پراکنی و خشک و خشن نیستند راهبان شب و شیران روز می باشند .

در این حدیث، شیعه با هفت نشانه معرفی شده است: ۱٫دژهای محکم ۲٫امانتدار۳٫عاقل ۴٫رازدار ۵٫با محبت ۶٫شب زنده دار ۷٫شجاع.

اقسام شیعه: (توضیح)

۱- جغرافیایی: تولد در کشور شیعه جزء آمار شیعیان ۲- ارثی: تولد از پدر و مادر شیعه ۳- لفظی. ۴- سطحی: که درک عمیق ندارند و صرفاً به سینه زنی و پاسداشت عاشورا و محرم اکتفا می کنند. ۵- شیعیان واقعی: نظیر همانهایی که در حدیث مشخص شده اند هم با معارف اهلبیت آشنایند هم دارای اوصافی اند که در روایات آمده است.( برگرفته از مشکات هدایت آیه الله مکارم شیرازی)

مناسبت ها

  1. دهه پر فضیلت ذی الحجه: افزون بر این که ذیحجه یکی از چهارماه حرام است، خود این ایام دهه اول ذیحجه هم بر فضیلت او افزوده است مانند:

 الف: در برخی از روایات آمده است که منظور از لیالی عشر( شب های دهگانه) که خداوند به آنها سوگند خورده دهه اول ماه ذی الحجه است که تکمیل کننده میقات چهل شبانه روزی حضرت موسای کلیم می باشند.

ب: هفتم این ماه شهادت حضرت امام محمد باقر(ع) است که مکان دفن آن حضرت در بقیع  واقع است و زمان شهادت او هم از زائران شیعه در مدینه خبری نیست. همه به مکه آمده اند تا مراسم حج خود را انجام دهند. این شهادت مظلومانه را که در ۷ ذیحجه سال ۱۱۴ه.ق اتفاق افتاد تسلیت عرض می نمائیم. همین اندازه بدانیم که آنچه از اسلام و آیین خدا در روی زمین باقی مانده مرهون خدمات این بزرگوار و فرزندش امام صادق(ع) است. امام راحل فرمودند:ما مفتخریم که باقر العلوم از ماست.

ج: روز ترویه: در چنین روزی حاجیان با برداشتن آب در قدیم و با حفظ آمادگی در شرایط فعلی از مکه احرام می بندند و عازم سرزمین عرفات می شوند. در حدیثی از رسول خدا(ص) نقل شده که خداوند از میان روزها چهار روز را برگزید: جمعه، ترویه، عرفه و قربان. حضرت امام حسین(ع) در مثل چنین روزی در سال ۶۰ ه.ق ضمن نوشتن نامه ای برای مردم کوفه یادآور شدند شما همراه با نماینده من( مسلم بن عقیل) آماده باشید که به زودی به نزد شما خواهم آمد و همان روز از مکه به قصد کوفه خارج شدند.

د: روز عرفه: نهم ذیحجه، عرفه است و حاجیان در سرزمین عرفات که محل دعا و نیایش و اعتراف به گناهان است اجتماع می کنند تا ضمن انجام مراسم و مناسک حج، دعای امام حسین(ع) را زمزمه کنند و همانند چندین سال گذشته مراسم برائت از مشرکین را برگزار نمایند. در آن زمان و در آن مکان گناهی بزرگتر از یأس از رحمت الهی نیست. هیچ کس شک نکند که درآن زمان و مکان گناه او آمرزیده می شود.

ه: شهادت مظلومانه حضرت مسلم بن عقیل: اولین سفیر امام(ع) که با ورود به کوفه مورد استقبال گرم کوفیان قرار رگفته بود با مکر و حیله ابن زیاد، تنهای تنها ماند و مردانه مقاومت کرد و ناجوانمردانه در اوج غربت به شهادت رسید. در لحظه شهادت وصیت کرد تا زره اش را بفروشند و قرض او را بدهند و به پسر عمویش پیغام دهند که به کوفه نیاید و سر از پیکرش جدا کرده و بدنش را از قصردارالعماره به زیرافکندند.

و: روز عید قربان: یکی از دو عید بزرگ همه مسلمانان( البته به نظر بسیاری از مسلمانان، اعیاد بزرگ دیگری مثل: بعثت، غدیر و نیمه شعبان هم وجود دارد) این عید موحدان پس از انجام برخی از مناسک حج شکل می گیرد( احرام، وقوف در عرفات، رمی جمره، قربانی و حلق). مسلمانان خوشحال اند که ابراهیم وار بت نفس را شکسته اند و شیطان را رمی کرده اند و حالا جشن می گیرند. یاد و نام شهیدان جمعه خونین در سال  ۶۶ (ه.ش) را که در ۶ ذیحجه ۱۴۰۷ (ه.ق)، مظلومانه در مکه کشته شدند را گرامی می داریم.

  1. هفته نیروی انتظامی: هر چند هفته ناجا رو به پایان است اما برای انجام وظیفه و عرض خسته نباشید به تمامی عزیزان نیروی انتظامی به چند نکته در این خصوص اشاره می کنیم:

الف- نیروی انتظامی از نگاه امام: قوای انتظامی و قوای مسلح اساس امنیت هستند. آنان پناهگاه مردم، زینت زمامداران و عزت دین اند. قوای انتظامی برای حفظ مردم است. برای حفظ جان و مال مردم است نه برای ارعاب مردم، نه برای ترساندن و چاپیدن مردم. با مردم به محبت رفتار کنید، مردم را از خودتان بدانید ما باید خدمتگزار همه باشیم. قشرهای نظامی باید اشخاصی را که تعدی می کنند با آنها با شدت برخورد کنند.

ب: مقام معظم رهبری: حفظ امنیت اسلامی در محیط جامعه، اساسی ترین کار نیروی انتظامی است. محبوبیت نیروی انتظامی در گرو قاطعیت بر اساس قانون و رعایت اخلاق در اجرای قانون است. دیانت، عزت، اقتدار، هوشیاری و مهربانی عوامل کارآمدی نیروی انتظامی است.

  1. رهنمودهای مقام معظم رهبری:

 ایشان در مراسم فارغ التحصیلی برخی از نیروهای نظامی، ضمن تأیید دیپلماسی دولت بیان داشتند ما به دیپلماسی دولت اعتماد داریم و آنرا تأیید می کنیم اما به آمریکا اعتمادی نداریم. هم چنین معظم له بعضی از کارهای انجام گرفته در نیویورک را به جا ندانستند که بنا به گفته آگاهان این مطلب به تماس تلفنی اوباما با رئیس جمهور کشورمان و دیدار نسبتاً طولانی وزرای خارجه ایران و آمریکا اشاره دارد.

 حضرت آقا عقیده دارند آمریکا به خاطر خود برتربینی، غیر منطقی بودن و عهد شکنی و دروغگویی که دارد قابل اعتماد نیست لذا در مذاکره باید خیلی دقیق و هوشیار بود. دیدیم بلافاصله پس از گفتگوی تلفنی با رئیس جمهور ایران، گفت: ما با ایران مذاکره تلفنی کردیم و پس از دیدار با نتانیاهو( نخست وزیر اسرائیل) اعلان کرد: ما با هم  هم عقیده ایم که فشار تحریم ها باعث شده تا ایران مذاکرات را بپذیرد. به هر حال باید مواظب چنین شیطنتی از چنان شیطانی بود.

  1. اوضاع جهان اسلام:

 الف- سوریه: با پذیرش وهمکاری آن کشور در خصوص خلع سلاح اتمی، عملاً استکبار را برای حمله به سوریه خلع سلاح کرد. با پیشروی ارتش و تسلط بر مناطق تحت سلطه تروریست ها رفته رفته جایگاه و پایگاه حکومت بشار در حالت تثبیت شدن است.

ب- عراق: با کمال تأسف در کمتر روزی است که جهان شاهد اخبار انفجار و کشت و کشتار مردم عراق نباشد. در شب و روز شهادت امام جواد(ع) صدها تن از زائران کشته و مجروح شدند. سیاسیون می گویند مثلث شوم حرب بعث، القاعده و آمریکاست که این کارها را دنبال می کند.

ج- بحرین: اخیراً انقلابیون با شعار«سرنوشتم را با خون تعیین خواهم کرد» به میدان آمده اند تا قصد ارتباط با رژیم اسرائیل را از سوی حاکمان بحرین برملا کنند و تصمیم خود را برای احقاق حق خودشان بار دیگر در معرض دید همگان قرار دهند که امیدواریم موفق باشند.

   سخن پایانی

  • دعوت برای حضور در مراسم دعای عرفه و نماز عید قربان.
  • اعلان آمادگی کمیته امداد برای تحویل گوسفندهای قربانی و رساندن گوشت آنها به افراد مورد نظر که نیازمندند.
  • تقدیر و تشکر از عموم مردم به ویژه نمازگزاران ارجمند و خداجویان گرامی.

پاسخ دادن

نکات : آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلدهای الزامی علامت گذاری شده اند. *

*